Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...

Бизнесът ще се нуждае от над 268 000 работници и специалисти през годината
27 яну 2024 18:19, Анисия Иванова
293
Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...
Снимка: БГНЕС

 

В следващите 12 месеца в страната ще има нужда от над 268 000 работници и специалисти от различни професионални направления. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите. То е проведено през миналата година, съобщи БНР.

В следващата една година ще се търсят над 160 000 специалисти с квалификация и 58 000 с правоспособност или висше образование. Поне 49 000 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката. Най голямо търсене на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души или над 30% от всички заявени потребности.

Намалява делът на работодателите, които заявяват, че ще срещнат трудности при намиране на нужните им кадри. От средно 74% за 2022 година на 64 на сто през 2023-та, а най често споменаваната причина е липсата на достатъчна квалификация на кандидатите.

Най-сериозни затруднения работодателите срещат при намиране на готвачи, продавачи, консултанти, машинни оператори, шивачи и шофьори за обществения превоз, строители, монтажници, оперативни счетоводители и други.

В доклада се посочва още, че в следващите 3 до 5 години ще се търсят 243 000 висшисти и 444 000 специалисти със средно образование. В областта, в която работодателите ще търсят най много работници и специалисти е Бургас, следвана от София - столица, Варна и Пловдив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
4
 
4
 
! Отговори
Инфлация преди 3 месеца
Напечатаните пари не съответстват на човешкия ресурс...пари има...хора няма! Затова ще има дълги години висока инфлация .... или за кратък период хиперинфлация...до момента, в който не се получи баланс
203
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 227, за да се плаща на един човек, то същият този трябва да си изкара заплата+данъци+осигуровки+печалба. Ако някой не получава достатъчно според неговите виждания е редно да си поговори с мениджъра си какво е нужно за да получава повече. Това, че работиш не значи автоматични, че добавената ти стойност е достатъчна. Ако нямате пресечна точка с мениджъра ви си потърсете друга работа. В крайна сметка не сте дърво с корени, нали така? Мрънкането по форуми не помага. От опит го казвам!
202
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 228, работникът има начин да подобри благосъстоянието си: 1. Да смени работодателя. 2. Да стане сам работодател! Кой какво си купува не е работа на работникът! Собствениците на компании влагат и време, и средства, и много стрес! Теглят кредити и трябва да ги връщат. ти като работник в 6 ставаш и си тръгваш! А този, който е направил бизнесът няма този лукс. Щом сте толкова стойностни си направете и вие компания и плащайте колкото смятате за честно. Ама тогава обръщате палачинката :)
201
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом търсите оперативен счетоводител на 1300 лв., а Лидл дава 1900 лв за касиер , няма да намерите. Никой труд не е за подценяване, но трябва да има уважение и към хората инвестирали в образование.
200
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато българският производител или строител започне да уважава българският потребител,ще се намерят и работници и потребители.Иначе,ще продължим да се лъжем и да се съревноваваме кой е по-голям тарикат и ще си тъпчем на едно място.
199
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-точно е да се каже,че трудно се намират кадърни в съответните сфери.Кадърните избягаха навън,а тука останаха тия,които за нищо не стават.В ресторанта ви хранят скъпо с некачествена храна и хигиена под нулата.В строителството работят през пръсти,но цените са космически.Шивачи няма,но и търсене няма,защото магазините се пукат по шевовете от китайски стоки.
198
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има една група фирми /около 15% от пазара на труда/, където никой не си тръгвар ,а защо ли ? Повечето фирми търсят нон стоп хора, защото когато дойдат новите и виждат , колко много са ги лъгали ейч арите...
197
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега има много украинци, узбеки, молдовци.... , но и те влязоха в час и ще се разбягат.
196
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е нали шефа на парламента ще ни докара виетнамци,какъв е проблема?
195
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И по-зле ще става. До дето менаджерията си купува коли за по 200 000 лв. и се сменят през година, а на редовия работник се казва, че е криза и няма как да се качат заплатите ще е така. И на работника му се ходи на море в Гърция и да смени таратайката с по-нова втора употреба.
194
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато плащат на човек колкото да се нахрани на ниво Кауфланд, това си е съвременно робство. Човек има и много други необходимости, никой няма да се съгласи да остане на най-ниското стъпало на пирамидата на Маслоу.
193
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Питанка - В сферата на тези две специалности ежегодно се дипломират много повече хора, в сравнение с броя на работните места, които България може да осигури за такива кадри. Затова, вместо да губите време, ти и жена ти завършете вечерно техникум по електроника. В наше време дори ай/ти-тата със средно образование взимат добри пари.
192
0
 
9
 
! Отговори
До Щерю 227 преди 3 месеца
Защо мислиш така? Не, че работниците бяха цъфнали и вързали по времето на соца, но все пак те в повечето случаи бяха по-добре платени от инженерите, учителите и лекарите. Намираха начин да им дадат допълнителни пари по разни параграфи, които за съжаление после не се взимат предвид при пенсиониране. Рабтниците по онова време бяха много ухажвани и възхвалявани, за разлика от интелигентите, които бяха недолюбвани. Работник много по-лесно ставаше член на БКП, т.е, човек първо качество:)
191
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато има изедници няма да има работници.
190
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Мениджър, абсолютно вярно! В България много трудно се намира осъзнат мениджър. Има толкова много потресаващи случи, че не е за вярване дори. Моите най-лоши мениджъри винаги са ми служили за пример "каква не искам да стана когато порасна"> А те наистина не са един и двама. Добави към лошия мениджър и неадекватен ХР(а вярвайте адекватен ХР почти не се намира) и настава абсолютна комедия. В текущата ми компания дори ние мениджърите не знаем атришън рейта! И това никак не е случайно :)
189
0
 
23
 
! Отговори
Дачо преди 3 месеца
Дам...трудно се намира някой..да ти работи за 1000 лева по 12 часа и договор на 4 часа
188
1
 
13
 
! Отговори
ta0mi преди 3 месеца
Да си ползват изкуственния интелект. Така ще има забърка манджите, ще им изгради жилищата и ще им ушие дрехите, та чак свят ще им се завие.
187
0
 
28
 
! Отговори
Азъ преди 3 месеца
Балъците свършиха, работете си сами....
186
0
 
12
 
! Отговори
Ооо преди 3 месеца
Оценете и заплатете достойно труда и ще има. Сега какво, сезонни работници, забравят за последна заплата. Оправяй се както можеш до догодина.
185
1
 
11
 
! Отговори
Мениджър преди 3 месеца
Напротив, трябват добри мениджъри, които да могат да накарат описаните горе, да работят добре и качествено (включително с по-високи заплати и добър социален пакет). Масово в България мениджмънта се УПРАЖНЯВА от секретарката, станала любoвницa, от ширинайката, от артика от казармата, така не може повече, защото бизнесът и икономиката страдат. Виждаме го вече десетки години!