Първият хеликоптер от системата за въздушна помощ вече е в България

Хеликоптерът е първият от общо шест машини, които ще обслужват страната
80

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първият хеликоптер от новоизграждащата се система за спешна помощ по въздух (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) вече е в България. След успешен самостоятелен полет от Италия до България, изпълнен с междинни кацания, машината се приземи днес на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище, където ще бъде временно разположена. Машината бе посрещната от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и други официални лица.

Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж. Машината е произведена от фирма „Леонардо“ и е придобита с европейско финансиране.

Още по темата
Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г.

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите  свидетелства за летателна правоспособност.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. През февруари се очаква машината вече да участва в реални спасителни мисии.

По данни на министъра на транспорта Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ „Света Анна“ в София, МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“-Варна. В момента Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглежда документите на още пет болници, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

Хеликоптерът ще бъде официално представен на 2 февруари в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Докато чакаме нашите ефки, Турция май пак се върна на 35-ци, Чехия за по-малко пари се сдоби с два пъти повече 35-ци, които са наследници на 16-ките. Нямам какео повече да коментирам. Пак останахме изиграни...както винаго в историята ни.
32
0
 
7
 
! Отговори
Медицински преди 3 месеца
До 16:Много си прав става въпрос за медицински хеликоптери , не за спасителни.Затова нито един ,вероятно няма да има лебедка.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Просто не ме вълнува
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 4.29. Ше лети като се научат пилотите. А кога е имало конкурс за пилоти не се сещам между другото...Кога е бил обявяван някой знае ли ?
29
0
 
6
 
! Отговори
4 преди 3 месеца
На гол тумбак -чифте пищови!Нощем и при лошо време не лети!!!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виж ти какви постижения достигнала науката?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 24. Къф сибир та бие по кухарника бе съвсем си изпаднал от програмата... Въобще какво искаш да кажеш ? Говори членоразделно.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То си требе да си има патрулни на полицията, спасителни, медицински, транспортни, инженерни, селскостопански и даже телевизионни за да е пълна програмата. Обаче нема начин. Едно време такива функции са изпълнявали военните и гражданските понеже сме ги имали пък ся се радваме на 1 хеликоптер след 35 години. Урааа народе стигнааме светлуту бъдищи.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ефките ни кУга ще пристигнат, станаха 5 години вече и още ги нема :)))
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Чалгаристан заклетите копейкопоклонниоци се радват само салфетки и чупки в кръста по дискотеките, както и ако се усмихне негово превъзходителство джуджет0 от дупката си в сибир
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 20. Ква Русия пак те удари по кухарника бе чалдисан ?
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Егааати и чудото на чудесата! На тоя вертолет, само ауспуха отвътре не сте му снимали... Все едно е извънземен летателен апарат...
21
1
 
3
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 месеца
Да са ни честити и да си пожелаем да се налага по-рядко ползването им. Независимо, че чак сега получаваме първия мед.хеликоптер все пак можем да се поздравим за появата му. Да ни е честит
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко хубаво и добро което се прави за България, е нещо ужанасно и много лошо според руZките копейки. За тях най-доброто за България е да стане част руZката федерация.
19
0
 
8
 
! Отговори
Велин преди 3 месеца
Чудо на чудесата, 50 години след нормалните държави.
18
0
 
11
 
! Отговори
mn преди 3 месеца
Италианците за има няма няколко месеца построиха хеликоптера, че даже ни го докараха. Американците ще ги чакаме 10 години за един самолет(Ф16). Въпрос на уважение към клиента бих казал.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Евроатлантик. Въшки. Първо е само за София, а София не е България...
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ауууу. Ше ти го обЯснят че не е спасителен, а медицински. За спасителен ще почакаме още 70-80 години. Ние сме във времето и времето е в нас.
15
6
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 месеца
Промяната на ДЕЛА, всеки ден. Днес е и денят, от който и децата от 7 до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт на всеки град! А студентите във вишите учебни заведения няма да плащат повече никакви такси!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ауууу. Това означава, че е предназначен единствено за ВИП-персони или за разхождане на наши хора насам натам както и можеше да се предположи още отначало.