България ражда деца, но не ги ражда в България

За първи път у нас проплакаха по-малко от 50 хил. бебета
22 фев 2024 17:30, Нели Христова
168
България ражда деца, но не ги ражда в България
Снимка: Pixabay/Pexels

За първи път по-малко от 50 хиляди бебета са се родили у нас през 2023 г. В последното десетилетие броят на новородените е намалял с около 10 000.

49 610 са новородените за 2023 година, показват данни на Индекс на болниците. Това е с 2062 деца по-малко в сравнение с предходната 2022-а.

Според статистиката за последно бебета са били над 60 хил. на година през 2019 г., но още след 2010 г. тенденцията за намаляване на новородените е стабилна. През 2012 г. са проплакали 64 хил. новородени - с около 7000 по-малко от предходната година и със 17 хил. по-малко от годината на бейби бума – 2009 г.

Понижаването на раждаемостта и повишаването на средната възраст на населението е тенденция не само у нас, а в цяла Европа, коментира д-р Антон Тонев, съветник на здравния министър проф. Христо Хинков, пред “24 часа”.
Причините за все по-малко бебета са комплексни - условия на живот, социален статус на родителите, спокойствие са част от тях, категоричен е той.

Според д-р Юрий Хранов от “Майчин дом” това се дължи на променената социално-икономическа обстановка и на много международни фактори.

"Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства. Отиват да работят в други страни и обикновено раждат там. България ражда деца, но не ги ражда в България", казва той.

За Тонев подобряването на живота у нас е най-силният фактор, който ще върне хората и ще ги мотивира да създават повече деца. А конкретната политика на здравното министерство е да повиши с 5 млн. лв. средствата за Центъра по асистирана репродукция. Тя е приета в държавния бюджет. "Целта ни е нито една двойка да не търси решение по частен начин", обясни съветникът.

В 100 болници са се извършвали раждания през миналата година. Сред лечебните заведения, където са се родили най-много бебета - над 2 хил., са "Майчин дом", "Шейново" и "Надежда" в София, както и "Селена" в Пловдив.

А най-малко са проплакали в Балчик, Ихтиман, Мадан, Луковит. Според статистиката на Индекса на болниците

през 2023 г. в Балчик са се родили 36 деца, в Ихтиман и Мадан - по 39, а в Луковит 48

Броят на новородените намалява, но делът на абортите в България продължава да бъде много висок в последните години и страната ни е начело по брой аборти на 1000 жени във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. Статистиката от 2022 г. отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

В България се запазва и тенденцията ражданията със секцио да са повече от естествените раждания. През 2023 г. естествените са под 50%, тези с цезарово сечение са достигнали 51% от всички раждания. Причините, поради които жените предпочитат секцио, са различни.

Все повече бъдещи майки поръчват хороскоп на нероденото си дете, според който, ако се появи на бял свят в конкретен ден, дата и час, ще има велик успех в живота. За това раждат планирано чрез цезарово сечение, разказват акушер-гинеколози пред "24 часа".

Секциото крие много рискове, категорични са експерти. Затова и препоръките на СЗО са максимум 10-15% от жените да раждат оперативно.

Тенденцията жените да раждат късно заради кариерата също влияе на броя на новородените. Докато обаче гони успех в работата, напредва възрастта и яйчниковият резерв на жената се изчерпва и забременяването става все по-трудно, казват експертите. Затова се наблюдава и повишаване на асистираната репродукция - инвитро”.

Добрата новина е, че процентът на ражданията с починали деца за 2023 г. се запазва - 0,5%

Новородените с тегло под 2500 грама, за които са полагани грижи са 12,32%. Това е повече в сравнение с предходната година, показват данните. За д-р Хранов причините са промененият двигателен и хранителен режим на майките, както и новите технологии оказват влияние.

"Жените нямат физическа активност, искат кариерно развитие. Някои неглижират затлъстяването, както и храната, която съдържа неблагоприятни вещества. А това влияе на майката и бебето", уточни специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Долу някакви пишат за жени с аборти и последици от венерически болести. От толкова приятелки нито една не хвана венерическа болест или е правила аборт, пък се знаем от тийнейджърки. Не знам с какви жени общувате. Каквито си ги избирате - такива ви се падат.
88
13
 
4
 
! Отговори
истински мъж преди 2 месеца
До 114 Моме,думата "професия,кариера" съсипво живота на момичетата.Разбира се,подкрепени от безумните си родители.Затова няма съпруги и майки.Проумейте го-"майка" и "професионална кариера" взаимно се изключват.Сега чакам да видя реакцийте на болните женски мозъци.
87
2
 
18
 
! Отговори
Женска гледна точка преди 2 месеца
Защо така с лошо към жените?Аз искам да раждам,образование,кариера,жилище и кола си имам.Мъже няма.Основно лигльовци. Малък съм на 35-40, да напредна в кариерата, да натрупам пари, не знам какво искам. Междувременно ти си станала на 100. Разведените пъкс едно дете изобщо не ги брой. Второ дете искат на кукуво лято.Пък ако вземете, че се харесате,да не си повече от него, че се комплексира. И мъжете правят тънки сметки....Жените били виновни видиш ли
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този цвят на кожата на ръката на майката и на детенцето, горе на снимката, не прилича на това да е българска кожа!
85
0
 
5
 
! Отговори
Танас преди 2 месеца
Авторът на статията брои ражданията от Българи с временни разрешения за пребиваване...
84
0
 
6
 
! Отговори
доктор преди 2 месеца
До Angelov, Valve CorpНе забравяйте да си взимате редовно медикацията
83
2
 
8
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
Голямо пискане на тази тема напоследък, но как да обясним недостига в детските градини с хиляди всяка година? При положение, че се строят нови и се разширяват съществуващите? Който пише тези небивалици, нека да се разходи някоя лятна вечер из кварталите да види останало ли е едно местенце, където възрастен да отдъхне и да прочете няколко страници, нещо не е наред с цялата тази работа или се готвят още отстъпки и придобивки докато пенсионерите живеят с 600 лева?!
82
0
 
15
 
! Отговори
предател преди 2 месеца
Я кажи ми облаче ле бяло, отде идеш, де си ми летяло...Емигрант предател съм аз, но си поживях на уредено място... За едното плюскане предадох Родината, ама се оправих сам, две къщи купих и един апартамент, три коли, три деца... Това просто нямаше как да ми се случи в България, това е истинатаДа предател съм, ако бях млад и можех да избирам отново, пак така щях да направя
81
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са предателите емигранти , ни риба ни месо .. странна порода предатели сър
80
1
 
19
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Моите деца се родиха и пораснаха в Германия, старахме се с жената да ги научим и те говорят, четат и пишат на български... Но внучето само разбира и не иска да говори на български... След някоя и друга година ще има собствени деца и те вече няма да знаят нищо за Родината... Това е положението - това е истината, първото поколение може и да има нещо, но всяко следващо...
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече сме писали по този въпрос. Познавам няколко двойки, които напуснаха България за да следват или специализират зад граница и останаха там, устроиха се и жените родиха по три деца. В добре уредена държава и с прилични доходи човек е склонен да създава по няколко деца.
78
0
 
13
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 месеца
ДЪРЖАВА НЯМА , народа ПРО2Ст - С ЕДНА дума нищо не става !
77
0
 
6
 
! Отговори
АКО ДОХОДА БРУТО преди 2 месеца
В СЕМ. НА РАБОТЕЩИТЕ Е МЕЖДУ 710 И 810 ЛЕВА БРУТО НА ЧОВЕК, НАМАЛИХА ДЕТСКИТЕ ИМ ОТ 40 НА 37, 50 ЛЕВА > 2,50 левчета ама да е по-малко
76
0
 
13
 
! Отговори
ДЕНКОВ ВЗИМАМЕ МЕРКИ преди 2 месеца
ДЕТСКИТЕ ЗА РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРКИ остават 50 ЛЕВА, няма инфлация
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поне още с раждането си, ще са граждани на др страни, няма да се водят емигранти там и ще успяват по лесно.
74
0
 
17
 
! Отговори
nikonik преди 2 месеца
Гледайте 'Ергенът' и ще разберете защо е така......
73
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Децата, родени в Бг, повечето ще емигрират още в детска възраст заедно с родителите си. Други ще емигрират след 18 г. възраст. При тези ниски заплати в провинцията как се гледат деца?! При тези ниски пенсии и старите хора не могат да помагат за отглеждане на внуците.
72
1
 
23
 
! Отговори
Поздрави от Хага преди 2 месеца
Естествено, че ще раждат в чужбина. Няма да отглеждам донори на олигархо-мутренски режими.
71
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 месеца
Спасили са се от мафията , живи здрави да са .Тук преспектива няма за 90% от народа има само 10% обслужващи мафията ,които са добре. Другите сме подложени на законен рекет, докато гнием бавно , но славно под мафиотските структури ,които са превзели поне 3 от четирте власти...
70
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дайте да не си създаване илюзии,не повече от половин процент от децата родени извън България някога ще се завърнат тук,а пък техните деца ще имат само спомен,че имат българско потекло!