Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат

Всеки десети е с месечен доход под границата за бедност
Обновена: 5 мар 2024 07:16 | 5 мар 2024 07:01, Петър Бойчев
241
Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат
Снимка БГНЕС

Да си работещ в България не е гаранция за нормален живот. Всеки десети на заплата у нас е беден. Причината - месечният му доход е под линията на бедност.
 

9,7% са работещите бедни в България за 2022 г., сочат данните от анализа на Икономическия и социалния съвет.
В сравнение с 2013 г. хората работещи и живеещи около и под прага на минимума са с 2,5 процента повече, въпреки че сега заетостта се е повишила с над 7%.
 

Страната ни обаче не е с най-висок процент работещи бедни в Европейския съюз. По-висок е делът им от заетите в Румъния, следвана от Люксембург, Испания, Италия, Гърция, където критерият за бедност обаче е друг.
Най-малък процент работещи, които са около прага на бедност, са заетите във Финландия, Чехия, Белгия, Хърватия и Словения, сочат данните на Евростат.
 

Какви са причините и как хората се справят с ниските си доходи? Замфир е млад баща на тримесечно бебе. Основният доход в семейството е от работата му като строител. Парите стигат само за най-необходимото.
„Основно да си платя сметките – ток, вода, телефон, дрехи да си купим, за детето – хумани, ядене и така нататък“, казва пред bTV Замфир Божидаров. По думите му, за да живее нормално семейството му, са необходими поне 2500 лева. Затова се лишава от много неща. „Кино, ресторанти, излизане навън, излизане някой път с приятели. Все пак аз съм на 23 г., тя е на 20 г. и някой път имаме нужда да излезем, но се лишаваме“, казва Замфир.
 

В столицата работещите бедни са най-малко. Те обаче са концентрирани в областите Стара Загора и Ловеч. Най-много са в секторите: администрация, услуги и хотелиерство.
„Това са хора, които независимо, че са на работа, техните доходи са под линията на бедност. В много голяма част от случаите това са хора, при които един член от семейството издържа цялото семейство“, казва Зорница Русинова, председател на ИСС.
 

„Около 34% от хората, които са на сезонна заетост са хората в категорията работещи бедни. Тоест начинът, по който един човек е нает също има пряка връзка с това да не изпадне в тази категория“, допълва Русинова.
Основен фактор е образованието. Ако нямате такова, рискът да влезете в капана на работещите бедни е 18 пъти по-висок, категорични са експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българина работа, парите не стигат, а кръчмите пълни, без резервация няма място. Българския парадокс.
135
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Работа има, има, но само ако работиш. Ако се носиш като народна песен и гледаш да скатаеш(както 80% от населението)... заслужаваш минималката. На всеки според даденото се връща и заплатата. Така е честно!
134
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Тялото, прав си! Хората се замогнаха и трябва да си кон с капаци за да не го виждаш. Лошото е, че още не са се научили да си плащат. Един по-долу беше написал, че българите се обличат като бедняци. И той е прав. Ако срещнеш българин в чужбина веднага можеш да го познаеш по дрехите. Има още много вода да изтече преди българинът да стане нормален и мислещ човек. Вижда се напредък, но не за всички. Така е честно!
133
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До духайте програмисти, всъщност им вдигаме заплатите. В момента за синиър се иска 12К нето на месец. Такива пари злобари като теб не могат дори в кредитна карта да получат. А заплата в такъв размер ще видиш само при хиперинфлация. Така че стой си в дупката и реви колко е несправедлив живота! Животът е справедлив и слага всеки на мястото му. Програмистите пполучават и ще получават огромни заплати :) Защото така е честно! Такива като теб е редно да се научат и те да печелят... ама не вярвам :)
132
7
 
9
 
! Отговори
До 132 преди 2 месеца
Бедняко злобен, гледай сега. Програмистът може ВСИЧКО. Твоята професия е негово хоби. Ама ти неговата професия не можеш да вършиш. Програмистът е адаптивен, защото е интелектуалец, а ти си функционално неграмотен злобен бачкотещ бачкер. Програмистите си уредихме живота- на близо 40 съм, мисля за пенсия. Пасивният ми доход може и внуците ми да изхрани, защото не съм спал по кръчмите цял живот, като тебе. Та, да ме съкращават, това и чакам, че имам още 20 занимания, които ми носят доход.
131
2
 
11
 
! Отговори
Тялото преди 2 месеца
Няма пари, но заведенията са пълни, магазините бележат рекорд след рекорд по продажби във всички ценови категории.Новите коли бележат ръст. Имотите бележат ръст и половината се купуват с пари кеш. Нещо не се връзва че нямат ***.
130
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до складов работник - ама в Германия ли имаш предвид?
129
5
 
3
 
! Отговори
до 128 преди 2 месеца
И кое са менталните проблеми? В Лидл БЕЗ извънредния труд (който го плащат по 2) складов работник взима 3000лв. + 200 ваучери за храна. С малко извънредни смени съм стигал и до 5500!
128
7
 
5
 
! Отговори
Защо преди 2 месеца
Българинът УЖ има работа , но и УЖ работи . За това и УЖ му плащат .
127
2
 
14
 
! Отговори
a преди 2 месеца
Пак започнаха да валят коментари за складовите работници на по 4 000 заплата. Тук коментират хора с много сериозни ментални проблеми.
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 125, е как да е чувал. Та, те масово отиват на работа колкото да не лежкунят през деня и им плащат точно толкова. То, такива не разбират как се изкарват пари. Няма да разбере и дори да му кажеш, е не заслужава минималката, срещу която врещи. Изобщо мечтата ми е някой да му пълни гушата... а то нищо да не прави. И такива като теб, които си вадят парите честно са му трън в очичките. И Белене ти пожелават по-долу. Не защото ти можеш. А защото ТЕ не могат! Дано се задавят със злобата си!
125
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 125 До 124.....Седиш кръстосал крака, плащаш заплати и бизнеса е песен....глупчо глупчооо спри се .... И Мъск не е толкова успешен колкото ти се изкарваш...какво говоря Мъск е нищожен в сравнение с БгАйтиДрислю
124
2
 
4
 
! Отговори
До 124 преди 2 месеца
Да си чувал, че хората с няколко бизнеса плащат заплати?! Не си. Защо се държиш като ***?! По мислене и доход си личи, че си такъв, ама все пак... без да съм написал долното ти казвам.
123
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 118до 117....явно никога не си имал частен бизнес (само един) за да си наясно колко е ангажиращо като време. А ти изброил 10 бизнеса че въртиш . Не забравяй че дененощието има само 24 часа когато си съчиняваш опашатите лъжи г-н ФейкАйти
122
2
 
5
 
! Отговори
Не преди 2 месеца
стигат, щото в България не взимаме по 20к евро като в Европата. Това е привилегия само на купените ни "политици".
121
5
 
7
 
! Отговори
До 121 преди 2 месеца
По това, което прочетох, човекът работи за себе си. И е напълно прав. Мрънкалниците нищоможещи и нищоправещи сте досадни, не преуспелите ИТ-та и интелектуалците!
120
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 118 Айде стига сте се хвалили айтитата! Работете си за чужди компании, вземайте си големите пари и не се месете в заплатите в Бг. Много работите, много бизнеси, много ангажимента, а денонощно сте по форумите и цялото ви време е ангажирано с писане по форумите. Утре може да напишеш, че си кралят на Уелс.
119
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 117Паралелно сте за Белене.
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Последни по доходи в ЕС, първи по смъртност. Това е Бг. Това направиха ГЕРБ/ДПС. Промяната нямат желание да променят нещата. И на тях им се усладиха парите.
117
14
 
7
 
! Отговори
до 117 преди 2 месеца
Ще ти кажа аз какво работя- външен консултант, Cloud Data. 1200 франка на ден от клиент, а работя за 3 клиента (и преди съм го писал). Айде ще кажеш, че съм в ИТ сектора и печеля добре. Хубаво. Жена ми- графичен дизайнер. Под 15к месечно рядко пада. Паралелно се занимава и с уебсайтове. Паралелно- малък бизнес за ръчно изработени неща и 3 онлайн магазина. Паралелно- малко ресторантче с гурме храна. Паралелно- животновъдство и земеделие. И така :) Има ли желание, има начин. А ти си мрънкач ;)