Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат

Всеки десети е с месечен доход под границата за бедност
Обновена: 5 мар 2024 07:16 | 5 мар 2024 07:01, Петър Бойчев
241
Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат
Снимка БГНЕС

Да си работещ в България не е гаранция за нормален живот. Всеки десети на заплата у нас е беден. Причината - месечният му доход е под линията на бедност.
 

9,7% са работещите бедни в България за 2022 г., сочат данните от анализа на Икономическия и социалния съвет.
В сравнение с 2013 г. хората работещи и живеещи около и под прага на минимума са с 2,5 процента повече, въпреки че сега заетостта се е повишила с над 7%.
 

Страната ни обаче не е с най-висок процент работещи бедни в Европейския съюз. По-висок е делът им от заетите в Румъния, следвана от Люксембург, Испания, Италия, Гърция, където критерият за бедност обаче е друг.
Най-малък процент работещи, които са около прага на бедност, са заетите във Финландия, Чехия, Белгия, Хърватия и Словения, сочат данните на Евростат.
 

Какви са причините и как хората се справят с ниските си доходи? Замфир е млад баща на тримесечно бебе. Основният доход в семейството е от работата му като строител. Парите стигат само за най-необходимото.
„Основно да си платя сметките – ток, вода, телефон, дрехи да си купим, за детето – хумани, ядене и така нататък“, казва пред bTV Замфир Божидаров. По думите му, за да живее нормално семейството му, са необходими поне 2500 лева. Затова се лишава от много неща. „Кино, ресторанти, излизане навън, излизане някой път с приятели. Все пак аз съм на 23 г., тя е на 20 г. и някой път имаме нужда да излезем, но се лишаваме“, казва Замфир.
 

В столицата работещите бедни са най-малко. Те обаче са концентрирани в областите Стара Загора и Ловеч. Най-много са в секторите: администрация, услуги и хотелиерство.
„Това са хора, които независимо, че са на работа, техните доходи са под линията на бедност. В много голяма част от случаите това са хора, при които един член от семейството издържа цялото семейство“, казва Зорница Русинова, председател на ИСС.
 

„Около 34% от хората, които са на сезонна заетост са хората в категорията работещи бедни. Тоест начинът, по който един човек е нает също има пряка връзка с това да не изпадне в тази категория“, допълва Русинова.
Основен фактор е образованието. Ако нямате такова, рискът да влезете в капана на работещите бедни е 18 пъти по-висок, категорични са експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
5
 
3
 
! Отговори
до115 преди 2 месеца
И като какъв нормален бизнес докарва по 10-12К лева месечно ? Големи глупости на куб.
115
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименСъвършено си прав. Вижте във всеки български град - улиците са едни и същи с магазини - зеленчук аптека банка и втора ръка дрехи. С много малки изключения. Във всеки български град. А в магазините за дрехи втора ръка е препълнено с хора!!!!
114
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма особено вярно. 70% е сив сектор. Уж ми бачкотят на минимална, а бачкотят реално за няколко пъти повече. Извинявайте, продавачка вече може и 3-4к да вземе, ако има акъл. Човек около мен с под 10-12к доход рядко има. И не- не съм от София, работя си от село. Просто такава ми е средата. Вече в средите на бачкотещи бачкери с 3-4к в склада си е друго. Там масово рев и оплакване, ама паралелно с това НУЛА усилия нещо да се промени, да се квалифицира бачкотещият бачкер, да тръгне нагоре. Забрави!
113
4
 
5
 
! Отговори
до 109 преди 2 месеца
Че кой те натиска да седиш на държавна службица! Ходи чистачка да вземаш хиляди ... но там трябва да се бачка, и с "той е човек, на наш човек" не става
112
2
 
3
 
! Отговори
черна икономика преди 2 месеца
и си живеем добре
111
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До държавен служител, глупости! Държавен служител на ниско ниво коментира, че зимно яке от 10 000 лв е евтинийка. Ей толкова са ви ниски заплатите. Освен това никой не ви задължава да сте държавни служители. Пък и от рушвети яко си докарвате.
110
3
 
8
 
! Отговори
Токмаков преди 2 месеца
Уж Средната заплата ще наближи почти европейската но защо ли нито един човек в България не я получава!?? А как милион и половина пенсионери уж живеят с 530 лв. пенсии. Живот на ужким.
109
10
 
4
 
! Отговори
Нет преди 2 месеца
По всички показатели, все повече хора в България живеят по-добре!Купуват се все повече нови жилища,все повече нови коли,въпреки високата инфлация и високите цени в магазините,те са пълни и хората излизат с пълни колички,ходи се на все повече почивки в чужбина и то на скъпи дестинации,заведенията са скъпи но пълни.Това са факти!Все повече хора са така .... останалите висят по сайтовете мрънкат и чакат някой да ги оправи. Е, всъщност сте оправени, ама яката сте оправени,чака разпрани от оправяне
108
12
 
3
 
! Отговори
държавен служител преди 2 месеца
Държавните служители са със смешно ниски заплати. Когато се нормализират техните заплати , тогава всички ще са доволни. А не както сега , чистачка взема някакви хилядарки за да си чопли трътката.
107
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато за първи път дойдох в България, първото което ми направи впечатление беше че всички българи са облечени като клошари
106
5
 
9
 
! Отговори
Гогич преди 2 месеца
В тази статистика очевадно не се отчита ефекта на мръсните пари и огромната сива икономика в БГ, срещу която нито едно правителство не иска да работи. Масово хората се осигуряват на ниска заплата, а получават доста по-висока заплата. Отделно работят частно - дори и полицаи и държавни служители - без да уведомяват работодателя или да декларират доходите си. Доста млади хора се издържат от хазарт.
105
2
 
18
 
! Отговори
Петров преди 2 месеца
Основно в България работодателите са мутри и бивши комунисти които са неграмотни и не обичат да плащат. Какво се учудвате?
104
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ***, ами прав си! Манталитет му се вика. Хората са загубили всякакво усещане за стойност на парите. Смятат, че някой им дължи нещо. Не осъзнават, че щом не им стигат... самите те са проблемът! С мрънкане никой нищо не е постигнал. Ама виж за труд не ги търси. Де са за "апването и пийването". Купих си къща. Изредиха се десетки приятели да "апнат и пийнат". Предложиха помощ... ама с половин уста.. ей тъй да си знаеш, че не е нужно да ги търсиш. Не ги търся. И за "апване и пийване".
103
2
 
6
 
! Отговори
R2D2 преди 2 месеца
Пеевски и Борисов направиха България бунище и лунен пейзаж. Мафия, мафия, мафия.
102
3
 
7
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 месеца
Работни места с 500 евро заплата? Това е масово. България е реално африканска държава. Българските богаташи получават колкото клошарите в Германия т.е. 1000 евро на месец.
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 88, а смяташ ли, че масата може да направи тази сметка? Аз не мисля, че имат умствен капацитет за това. 80% не стават за нищо. Тези индивиди се смятат за толкова велики, че някой трябва да им плаща само защото са се родили.Онова комунистическо мислене не е избърсано от кратуните им. Не могат да осъзнаят, че за да получат 1000 Трябва да изкарат още толкова за осигуровки и данъци!Трябва да платят и за работното си място + печалбата на компанията!За 1000 лв. трябва да изкарат 3000 поне!
100
2
 
5
 
! Отговори
Спасов преди 2 месеца
В София е малко по-различно обаче държавата е срината от феодализъм и безхаберие. ГЕРБ и ДПС върнаха България в 18-ти век.
99
3
 
1
 
! Отговори
до Иван Асен преди 2 месеца
до Иван Асен: извинявай, но това не може да бъде истина. Освен ако нямаш предвид Ню Йорк - там може и да е така.
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите не са бедни, а алчни и свидливи. Не ядат за да могат да спестяват. Баща ми мие разксзвал, когато са сменяли парите, бабичките с чанти и чували са се редили пред Банката. А на пръв поглед са живеели бедно. Все са се оплаква ли и мрънка ли, че няма ли пари. И после инфлацията ги изяде чували те с пари хахаха така, че българи събирайте пари, но няма да ги харчи те вие. Това е гарантирано.
97
9
 
5
 
! Отговори
Иван Асен преди 2 месеца
Необяснимо е да няма пари,нещо не ми се върже информацията в статията!Снощи се опитах да резервирам в приличен добър ресторант за вечеря чак след седмица и ми казаха,че три седмици напред места няма.Това не се случва в държава в която народа е беден.В днешно време беден е само този който не иска да работи и да се учи на занаят.Другото ми е неприемливо.