Нашите и румънските пътища - най-смъртоносните в Европа

ЕК оповести данните за безопасността на движението
8 мар 2024 17:07, Петър Бойчев
56
Нашите и румънските пътища - най-смъртоносните в Европа
Снимка БГНЕС

Европейската комисия оповести предварителни данни за смъртните случаи по пътищата за 2023 г., съобщиха от ЕК.

При ПТП са убити около 20 400 души, което е с 1% по-малко спрямо 2022 г. Въпреки известния напредък след 2019 г., малко държави членки са на път да постигнат целта на ЕС и ООН за намаляване наполовина на броя на смъртните случаи до 2030 г.

От 2019 г. насам броят на фаталните произшествия е намалял слабо в Испания, Франция и Италия, а в Ирландия, Латвия, Нидерландия, Словакия и Швеция е нараснал.

Общото класиране на смъртните случаи по държави не се е променило значително, като най-безопасните пътища са в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (27). България (82) и Румъния (81) са отчели най-висок процент през 2023 г. Средната стойност за ЕС е 46 смъртни случая на един милион жители.

Заедно с днешните статистически данни Европейската обсерватория за пътна безопасност публикува и нов годишен статистически доклад и актуализирани профили по държави.

През 2018 г. ЕС си постави цел за намаляване с 50% на смъртните случаи по пътищата до 2030 г., а до 2050 г. да постигне нулева смъртност по пътищата. Целта е формулирана в Стратегическия план за действие на ЕК относно пътната безопасност и в Рамката за политиката на ЕС в областта на пътната безопасност за периода 2021—2030 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
9
 
! Отговори
Килгор Траут преди 2 месеца
Тази работа е като с оръжията: не убиват нито пътищата, нито колите -- убиват хората. Разбира се, понякога пътят може да помогне, но това се случва рядко. Чалгаризацията и всеобщото опростачване в този случай буквално убиват. Защото какъвто е човекът изобщо, такъв е и зад волана. Homo chalgaricus в действие...
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Събрал там некви пари,купил един таралясник и ми се прави на велик!Писна ми от такива!Истинските богаташи си имат шофьори за лимузините,пилоти за самолетите и капитани за яхтите.Никога не се надуват и не парадират!А наще гащници тук ми се големеят,Ха ха ха!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дупките не се броят, напуквания и подобни също, най лошо е ниско качествен асфалт, хлъзгащ се на сухо време, а на мокро още повече.:))
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ох слава богу, че и ние държим първи места в Европа. И как не, ако бивш руски сателит не е на първо място по агресия на пътя и въобще по убийства. Гордея се, че съм българин. Още толкова славни момента я чака България с тези тесни връзки с Масква и с олигарсите управляващи я! За чудо и приказ.
12
4
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 2 месеца
Гей, само те подсещам че ти само нееднократно твърдиш че не си българин!!!!!!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
като погледнеш как семерджиев се измъкна, как да има дисциплина по пътищата?...като видиш и какви са ни пътищата, как да не стават птп-та, като видиш и за какво следят полицаите, ти става ясно че всичко е проформа и репресия на народа, реално убийците не се наказват адекватно, наказват се хора, които не са извършили нищо, но фалшивите им тестове...
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе не може да ми надува клаксон защото и скимнало беее!Ше утрепам някой и ще кажат:''Гледай тоя за един клаксон какво направи''Амааа то не е ден не е два!Дразнят ме цели 26 години вече!!!!!!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всъщност, на пътищата им няма абсолютно нищо. Проблемът е в шофьорите.
8
1
 
6
 
! Отговори
МРАЗЯ КЛАКСОНИ! преди 2 месеца
Чакам момента когато няма да има частни коли,а ще се викат от телефона и ще се карат от интернет и Изкуствен интелект!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Задволанните устройства са лоши,а не пътищата!За всяко хрумване клаксон ми надуват,така ги учат на курсовете сега.Разработвам устройство за излишен клаксон с ИИ,което да вкарва фалос в момента на излишно подаване на клаксон!Включително за поздрав и за отваряне на врата от някой слуга!!!!!!Писнаха ми клаксоните!!!!!!!!!!!!!!!!
6
2
 
7
 
! Отговори
Jimmy Stone преди 2 месеца
Нормално, диви каубой карат по нашите и техните пътища. И всичкото селинджър като си вземе последни модели коли на депозит и се мислят за безсмъртни...
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пътищата са лоши, но не са те в основата на проблема, а откачение шофьори, които се движат по тях
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В сравнение с румънските пътища нашите са в трагично състояние.12 години кражби като за световно не могат да доведат до друг резултат.Отделно глупостта и безотговорността на джигитите на пътя.
3
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
пътищата са слабост на борисов и герб вчера се целуваха в букурещ днес сеизлагат с новите данни за птп
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не може и сравнение да става между шведски шофьор и бг шофьор. За пътищата пък още по-малко.
1
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
НЕ, нашите и румънските полицаи са най-корумпираните в Европа, затова на никой не му пукак как каза през България и Румъния....