15% от младите хора у нас лентяйстват - нито учат, нито работят

Това са 147 000 младежи
Обновена: 20 мар 2024 17:42 | 20 мар 2024 17:30, Нели Христова
136
15% от младите хора у нас лентяйстват - нито учат, нито работят
Снимка: Pixabay/useche360

Делът на младите хора, които нито учат, нито работят у нас, е около 15%. Това каза икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика пред "Фокус". 147 000 младежи у нас според статистиката на Националния статистически институт от последното тримесечие на 2023 г. не учат и не работят. Става дума за хора между 15 и 29 г.

По думите му делът на неактивните младежи лека-полека намалява – от 20 до 15%. "Това обаче всъщност са високи проценти. Тук влизат доста млади майки, чиито съпрузи издържат семейството. Тази група няма интерес да се връща на пазара на труда, а и е редно да се запитаме дали трябва да се опитваме да я накараме да направи това. В ромската общност е заключена голяма част от неактивните младежи в България. Географски тази група е доста разпръсната, далеч от активните пазари на труда, с много ниски професионални умения", допълни той.

"Третата интересна група е тази на сезонните работници. Един такъв човек не би влязъл лесно в статистиките, но половин година всъщност той е активен работещ и се издържа – себе си и семейството си, от гурбет в Гърция, например. Младите българи късно напускат домакинството – в периода 29-30-годишна възраст . Това позволява на младежите да поддържат по-дълго статут на неактивни – нито работещи, нито учащи", уточни Николов.

"Виждаме в Пловдив сериозно присъствие на неактивни младежи, в Сливен, Ямбол, Бургас. Би било интересно да видим къде е формулата домакински труд, когато младата жена избира да бъде домакиня. Дали има места, където това е сериозно засегната тенденция, която обознавача различен културен модел. Ако мислим, че някъде двучленното семейство е типичен пример, очакваме там да има по-малко неактивни младежи, защото това домакинство се стреми да се издържа само. При многофамилното съжителство по-малко млади хора бързат да се включат активно в трудовия пазар", поясни икономистът от ИПИ.

"Селското стопанство не успява да намери кадри, както и преработвателната промишленост. В IT секторът също има спад на обявите. Ще видим дали тенденцията е дългосрочна или става дума за моментно забавяне", добави икономистът от ИПИ Адриан Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 56 С ПОДКУПИ другарю, вече ти го обясних. Даже ти дадох ПРИМЕР с Гонзо, че НЯМА КАК да "завърши" софийска гимназия докато живее и играе в Пловдив. А да завършиш "мениджмънт" в ТЕХНИЧЕСКИ университет е ясно какво е - купил си е една дипломка. Милия "задочник".
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ли вие двамата ве, оженете се или поне се изпраскайте в някой храст да ви мине
54
4
 
2
 
! Отговори
AAAAAAAAA преди 1 месец
Гнусната челяд на богаташите е така
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз имам черен колан по карате, колко да не съм спортувал мен... :))) Просто да работиш в България е мазохизъм, това е истината :)))
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 52 Е как като няма човек според теб основно, взима с подкупи и основно и средно и висше? Леко се оля! Не, направо здраво се оля!
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който спортува,не лентяйства!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основно патрЕоти и малцинства
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 48 Как да няма значение бе? Диплома се дава за ЗНАНИЯ. Само в България тва може да се случи - някой да ми се обяснява, че щом имаш тапия, това е най-важното, а не дали имаш основание да я имаш на първо място! Вас комунизма ЯКО ви е увредил.
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големи изисквания, малки заплати, работиш само за славата, дето е нема, затуй лентяйчета :)))
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 45 Какъв си по професия и досега за колко пари си работил?
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така си е всеки има право да бъде НЕУДАЧНИК хахаха
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 40 Няма значение как я е изкарал дипломата. Ти казваш че нямал 8- клас. Едва ли не го изкара че не може да чете, пише и смята Гонзо. А как е изкарал средно ако няма 8-ми клас? А как е влязъл в университета ако няма добър успех от средното. Виж колко си босичък. Сега разбра ли че има и 8-ми клас и средно и висше образование Гонзо, мозък? А, да те науча и аз на нещо в жалкия ти животец!
44
7
 
2
 
! Отговори
Едно три преди 1 месец
До Анонимен 44 Винаги ми е било смешно - от една страна не искат да работят, от друга страна риват, че не вземат пари, от трета гледат в паничката на другия и викат, "ама как така, живота много несправедлив". И всичко това, щото ги МЪРЗИ та две не виждат.
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 42 На теб никой работник не ти е длъжен да ти работи безплатно. Научете се да плащате, ако искате млади хора във фирмата.
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставете хората на мира! Това си е личен техен проблем. Скоро те ще емигрират. Като ги критикувате, да не си мислите, че ще се хванат при някой частник в Бг за МРЗ с 10-12 часов работен ден, вкл. и в събота?
41
1
 
12
 
! Отговори
Самонаел се преди 1 месец
Последно време клиенти, работодатели се правят на ощипани като стане въпрос за пари, заплати или дължими суми. Хората масово обедняват покрай спекула и инфлация, парите вече загубиха стойността си и заплатите би следвало да се индексират, така че екзистенциалният минимум да се покрие. Липсва дългосрочна перспектива, няма стандарт на живот и всеки вече си прави сметката
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Получавате такива заплати каквито си заслужавате, никой не ви е длъжен да ви плаща милиони, вие за кви се взехте
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е бъдещето, както обичат да казват някои. Изкуствен интелект и т. н.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36 "Гонзо има висше образование ве, мозък!" Гонзо имал завършено средно в 22ро СОУ в София, докато е играл в Пловдив. Интересно "завършване" е било това. След това, на базата на тази фалшива диплома е "завършил" "мениджмънт" "задочно" в некакъв неизвестен университет в провинцията. Колко ли пра сета са изЕли "преподавателите" там, докато "завърши". Тоя няма грам мозък, бил "завършил". Тва и Алеко не може да го измисли да го напише, толкова е бахганзовско.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работенето НЕ Е задължително! По закон в България не е и абсолютно право! Ако могат родителите им да ги издържат then let it be! Всеки сам преценява как ще си живее СОБСТВЕНИЯ си живот! Така че всеки да си гледа гь0ла! Апропо, ИТ секторът се възстанови :) А дори нямаше криза.

Спонсорирани публикации