Над 50% от българите: Държавата да вземе мерки срещу скъпия живот

Това сочи проучване на Евробарометър
12 апр 2024 20:12, Александър Попов
151
Над 50% от българите: Държавата да вземе мерки срещу скъпия живот
Снимка: БГНЕС

В България 57 на сто от гражданите изразяват очакване държавата да вземе мерки срещу високите цени на живота, показват данни от проучване на Евробарометър, представени днес от Европейската комисия.

В ЕС средно на това мнение са 48 на сто от участвалите в допитването. Сходни и по-високи дялове на гражданите с това очакване се наблюдава в още 13 държави от ЕС.

В четири държави на първо място се поставя въпросът за ниските заплати, в две - състоянието на здравеопазването, а в една - достъпът до жилища. В допитването са потърсени отговори какво най-силно вълнува европейците по отношение на социалната политика.

Общо 88 на сто от европейците казват, че социална Европа е важна за тях лично. Според 45 на сто в това отношение най-важен е стандартът на живот, следват достъпът до здравни грижи и добрите условия на работното място (44 на сто), както и равните условия на пазара на труда (40 на сто).

Според 38 на сто ЕС трябва да има отношение към състоянието на здравеопазването, към трудовите възнаграждения (34 на сто) и към размера на пенсиите (30 на сто)./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
8
 
3
 
! Отговори
Минуващ преди 1 месец
Руските агенти по масова дезинформация зоват за протести и бунтове както им е спуснато в наръчниците на КГБ. Липсва революционна обстановка, другари!
71
5
 
9
 
! Отговори
Програмис преди 1 месец
Важното е на Путин да му е зле.
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 54 - Ако изключим разсадниците за цветя, нищо, защото всичко е търговия. Работата е, че имам добри канали и успяваме да вкараме доста дрехи и китайски части, почти за без пари. Откакто почнахме да продаваме и разни части, примерно динамота, стартери и прочие, на 1/3 от цената на "оригинално", с гаранция от по 3 години (производителя дава 2, но ни си поемаме риска и ... абе търсят ни) взеха доста стари муцуни да ни се ядосват. Ама ше ги оправим и тях.
69
5
 
6
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 месец
Радвам се единствено като вдигат минималната заплата,понеже като открадна нещо от някой по малко от размера и не може да ме осъдят.
68
2
 
7
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Ами тези 50% от българите да си вдигнат з////ниците и да потърсят сметка от онези чиновници и министри, които ги докараха до това състояние, а не само да се оплакват! "Неволята" от народната ни приказка е в безсрочна отпуска на Малдивите!
67
1
 
12
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
На държавата и управниците им дреме за обикновените ора.
66
2
 
5
 
! Отговори
У нас преди 1 месец
Все още няма коментари от решението на ЕК цените в енергетиката да се ФИКСИРАТ, а не денс едни цени, утре други. Май се усетиха предизборно.
65
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми тя е взела. Имали сте безплатно образование. От там нататък се оправяйте.
64
10
 
6
 
! Отговори
Костовит преди 1 месец
Стига с тези фалш новини по наше време бе скъпо и оправяхме Виденови бакии.Сега живота е песен Всеки има 500 000 в банка и по 3 парамента. ходят в Тайланд и Малдиви ,а най с бедните по33 ъти в Гърция на почивки .Всеки взима по 6000-7000 недекарирано ренти,наеми инвестиции и пак реват.Скъп бил живота.Направете си го евтин
63
2
 
4
 
! Отговори
МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА преди 1 месец
*** ФИЯ!*** ФИЯ!*** ФИЯ!
62
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мерките срещу скъпият живот са по-малки разходи, другарЕ!!!Това не е баница и режи па яж!!Всички са като отвързани масстии. Точат напред-назад и крещят дай пари.
61
2
 
9
 
! Отговори
Смехурко преди 1 месец
Буци и Гуци ще ви намалят цените. Дайте им властта, те повече няма да ви крадат. Вервайте ми!
60
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата взима мерки как да не взима. Ето сега вдигат драстично тока, всичко скача заради това и накрая ни довършват с еврото. Бедняците измираме и няма кой да се оплаква.
59
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали искахте промяна бе, ето ви промяна
58
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес се прибрах в България от Лондон и влязох в Кауфланд да си напълня хладилника. Еми аз се почувствах абсолютен бедняк хаха Хора, обират ви и честно не зная как живеете тук все още.
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата трябва да премахне ддс-то върху основните хранителни продукти и лекарствата.
56
2
 
3
 
! Отговори
от Плевен преди 1 месец
Вчера научих, че един приятел си е купил три (!..) съседни гроба на добро място в Орландорци. Уви, за зла врага, приятелчето сега е в дълбока кома в следствие на масиран инсулт. При нас на село гробни места, поне на този етап пари не ни искат; чист въздух, тишина, птички пея. Гробарите вземат по 150 лева на човек, а те са трима за едно погребение. Като сложим и скромните неща към погребението, това вече достига до 1200 лева. Да Ви кажа директно, не искам и скъпо погребение, искам да живея по-дъл
55
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата не е длъжна. Беше длъжна по време на комунизма. Или хората искат комунизма обратно?
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 53. Какви хубави неща произвеждаш ?
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 50 Баят от тея, дето предлагаме хуабвите неща, държавата леееееко ни пречи ... защото искат да ни земат бзинесчето.

Спонсорирани публикации