Над 50% от българите: Държавата да вземе мерки срещу скъпия живот

Това сочи проучване на Евробарометър
12 апр 2024 20:12, Александър Попов
151
Над 50% от българите: Държавата да вземе мерки срещу скъпия живот
Снимка: БГНЕС

В България 57 на сто от гражданите изразяват очакване държавата да вземе мерки срещу високите цени на живота, показват данни от проучване на Евробарометър, представени днес от Европейската комисия.

В ЕС средно на това мнение са 48 на сто от участвалите в допитването. Сходни и по-високи дялове на гражданите с това очакване се наблюдава в още 13 държави от ЕС.

В четири държави на първо място се поставя въпросът за ниските заплати, в две - състоянието на здравеопазването, а в една - достъпът до жилища. В допитването са потърсени отговори какво най-силно вълнува европейците по отношение на социалната политика.

Общо 88 на сто от европейците казват, че социална Европа е важна за тях лично. Според 45 на сто в това отношение най-важен е стандартът на живот, следват достъпът до здравни грижи и добрите условия на работното място (44 на сто), както и равните условия на пазара на труда (40 на сто).

Според 38 на сто ЕС трябва да има отношение към състоянието на здравеопазването, към трудовите възнаграждения (34 на сто) и към размера на пенсиите (30 на сто)./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се върне ли Борисов? Само в повторенията!
111
4
 
12
 
! Отговори
ГЛАВЧЕВ преди 1 месец
НЯМА ПАРИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ! ТРЯБВА ДА СЕ ПЪЛНЯТ ЧЕКМЕДЖЕТА!
110
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Га н ИО е свикнал само да му дават. Да тъпче търбуха и да лочи ракия. И си мисли, че това е ЖИВОТА.
109
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е сега като се върне Жипкаджията ще започне да хвърля пари с двете ръце през прозореца.
108
5
 
14
 
! Отговори
И ние преди 1 месец
не сме длъжни на държавата, да плащаме данъци, докато чиновниците си увеличиха заплатите 300% от нашите данъци. Докато не се въведе прогресивен данък, не се махне таван на осигуровки. И не се създадат реални сектори от икономиката. Какво правим, бягаме в уредени държави с предпоставка за развитие. Кой ще ви плаща данъците, когато и последния читав и образован българин избяга от територията. Дори мигрантите не искат в България, защо ли?
107
2
 
15
 
! Отговори
НА преди 1 месец
ТАЯ ТЕРИТОРИЯ-НЯМА ДЪРЖАВА
106
3
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
никои няма да вземе мерки за каквото и да било те не са там да мислят за хоратавидяхте как купуват официално гласове с държавни пари огромни заплати в нс ив сос сега гледаите кои са се написали за евродепутати 5 години шляене покоридорите на ес без работа и с огромни заплати и бонуси аз няма да гласувам
105
4
 
17
 
! Отговори
До Реалност преди 1 месец
Освен да съкратят тази раздута и безполезна администрация трябва и да се намалят драстично помощите за циг.а.ните (ромите) от махалите. А пък и ако спрат да крадат толкова много и ще стане рай. Ама все пак на запад от една обществена поръчка се крадат около 5-20% от парите за нея, то тук е като закон, че около 60% са в джоба.
104
3
 
17
 
! Отговори
Реалност преди 1 месец
Да съкратят 300 000 държавни служители и цените ще паднат и работници ще има , ама пусти избори .
103
9
 
8
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Много интересно . Искаме да ни вдигнат заплатите , без да работим повече . Да ни намалят цените , но като произвеждаме по малко .
102
3
 
13
 
! Отговори
КуКлус преди 1 месец
Приема се еврото ....заплатите стават 400 евро ....сиренето 20 евро ........булгаристанеца все ще избута !
101
9
 
12
 
! Отговори
мафиот преди 1 месец
Като почнете да работите като хората от западна Европа и разредите ходенето за ден и половина всеки уикенд до Гърция за да се снимате на брега на морето защото е модерно нещата ще започнат да се оправят!Не може хора които работят 2 на 2 дни за да имат повече време за почивка постоянно да се оплакват,пердета нямат у дома а тръгнали всяка седмица в Гърция!
100
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво очаква народа от пропаднала държава ръководена от пропаднал скапан наркоманогендарски град софиа ? Премества се столицата в Велико Търново и българия тръгва напред
99
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народа е беден защото е ***, да ви кажа аз какво правя и всеки ако го беше направил нямаше така да ни цакат. Първо смених си банката с такава без такси, смених си моб. оператор с 20 лева надолу, не им купувам кашкавала по 35 лева взимам моцарела по 15 лв. и т.н.
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 102. Тия брътвежи като ги чуеш да си знаеш, че имаш работа с нарочен писач на заплащане към некое НПО.
97
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 103. Въшки земаш.
96
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ИТтата обраха народа, и ни харесва как цвилите! И да, 7К не са пари! Вече вземаме 12К и по цял ден само бутаме мишката :) Дано ти приседне истината!
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 101 АнонименИ каква , и къде е тази квалифицирана работа за 57% от населението ? А, и какво разбираш под "квалифицирана" работа
94
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата не ви е длъжна да ви осиновява. Квалифицирайте се и си намерете истинска работа. Само неудачници чакат от държавата.
93
1
 
6
 
! Отговори
След закриване преди 1 месец
на редица сектори в икономиката, дори печеливши, според Ренета Инджова,започна емиграция и срив. Чехите бяха потресени от "платнешки грабеж приватизация и рушене" на Костов. Липсваха работни места над 12 г. имаше хаос и безвремие във всека една сфера. Над 2 милиона млади хора избягаха, защото безработицата ги смаза в България. Останалите намалиха раждаемост до едно дете. Много хора от Прехода, няма да могат да се пенсионират, родени при бейби бум. Лошото предстои. Още емиграция ще има в бъдеще.