Сила и мощ по земя и въздух: Русия чества Деня на победата

Открити сме за обединяване на усилията с други държави, обяви Путин
377

Снимка: Reuters

Русия чества 71-ата годишнина от победата над фашизма във Втората световна война. На Парада на победата, състоял се на Червения площад по случай 9 май, в тържествен строй преминаха представители на всички видове и родове войски – над 10 000 души, 135 единици военна техника, над Кремъл прелетяха 71 самолета и хеликоптера от 17 авиогрупи от руските Военнокосмически войски.

Още по темата

Начело на колоната от военна техника, която премина по Червения площад, също като миналата година бе легендарният танк на Великата отечествена война Т-34.

В речта си руският президент Владимир Путин заяви, че силата на Русия е в сплотеността и предаността на Родината.

По думите му днешният празник е символ на свещената връзка между Русия и нейния народ: "В тази сплотеност, в предаността към Родината е нашата сила, увереност и достойнство".

Президентът нарече 9 май "държавен, но и много личен, семеен празник" и подчерта, че гражданите на Руската федерация са обединени от дълбоката си признателност към своите бащи, деди и прадеди, предаде ТАСС.

Путин подчерта, че съветският народ, победил врага в годините на Великата Отечествена война, е донесъл свободата на други страни и народи.

Руският президент отбеляза, че Русия е готова да работи за съвременна извънблокова система за сигурност. "Русия е открита за обединяване на усилията с други държави, готова е да работи за създаване на съвременна, извънблокова система за международна сигурност", каза той.

В словото си Путин каза, че уроците на историята показват, че мирът на планетата не се утвърждава сам по себе си.

"Днес цивилизацията отново се изправи пред жестокост и насилие, тероризмът стана глобална заплаха. Длъжни сме да победим това зло", заяви Путин.

След словото на президента бе запазена минута мълчание в памет на жертвите, дадени от Русия във Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С Днм Великой Победы !!! Слава Ветеранам !!! Наше дело правое Победа будет за НАМИ !!! Привет Всем Ветеранам Болгарии от Россиян ! Всех с Праздником Победы .
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочетете малко истинска история, а не пренаписаната ! Без Русия нямаше и великия Европейски съюз да съществува. Ако въобще ни имаше щяхме в момента да се поздравяваме с Хайл Хитлер...
71
4
 
16
 
! Отговори
ЕВРОГРАЖДАНИН преди 8 години
ТОВА СА ИСТИНСКИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И СПАСИТЕЛИ НА СВЕТА ОТ ХИТЛЕРОФАШИЗМА! НЯКЪДЕ ПРОЧЕТОХ, ЧЕ ТАЗИ ГОДИНА ПАРАДЪТ БИЛ ПО-СКРОМЕН И СИ ПОМИСИЛИХ В СРАВНЕНИЕ С ТОЗИ "СКРОМЕН ПАРАД", КОЛКО ЖАЛЪК БЕШЕ БЪЛГАРСКИЯ НА 6 МАЙ, КАТО НА ЧЛЕНОВЕ В НАТО! СЪЛЗИТЕ НА СОЛОМОН ПАСИ БИХА БИЛИ МНОГО ПОДХОДЯЩИ НА НАШИЯ ПАРАД, НО НЕ КАТО ИЗРАЗ НА РАДОСТ , А НА СРАМ! КАКВО ПАДЕНИЕ И МИЗЕРИЯ!
70
6
 
17
 
! Отговори
иван преди 8 години
това се казва парад. А Путин е велик държавник. Добре се е изказал. Ако америка си мисли,че ще ги победи греши ,Да се замислят за Хитлер и Наполеон. Да се сетят за битката при Сталин град. Когато единнарод обича родината си тя неможе да бъде победена и покорена ,нас скапаните турчурля 5 века са ни... докато Русия не ни е освободила. И да навлезат в руска територия и век да се исипат всички ненормални янки пак няма да я победят
69
5
 
2
 
! Отговори
mdaa преди 8 години
Портрети на Безсмъртният полк са на продажба в руски хипермаркети от няколко дни. Цената е 179 руб. с 18 % намаление. Акцията се нарича Безсмъртният полк и идеята е на улицата да излизат хора с портрети на свои близки, участвали във войната. Все пак след шествието в деня на 70-годишнината от победата в мрежата се появиха снимки, подлагащи на съмнение искреността на това начинание.
68
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Достоевский 76Книгите на Достоевский му принадлежат на него по право. Ти защо ползваш името му и четеш книгите му векове след като се е споминал? По същия начин наследниците на хората от СССР могат а тези които помнят задължително ПОЧИТАТ САМОЖЕРТВАТА И ПАМЕТТА НА СПОМИНАЛИТЕ СЕ.
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже знаем че Америка е страната на неограничените глупости,е възможно и Тръмп да бъде президент.А той е за сътрудничество с Русия.Тогава ще остане една русофобска прослойка,която знае какво се получава,когато човек иде по малка нужда и го направи срещу вятъра.
66
2
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Русия има немалка част от успеха на СССР над източната немска армия. Германия капитулира на 8 май. Това е денят на победата. 9 май е първия мирен ден, затова е обявен за ден на Европа. (Войната за СССР и САЩ продължава до 2 09. 1945г.)
65
16
 
13
 
! Отговори
Поп Матей Миткалото преди 8 години
Долу Съветската армия - окупаторка на невоюващото с нея Царство България! Долу антихристите!
64
5
 
22
 
! Отговори
Krom преди 8 години
Поздравления. Ами имат си армия и се гордеят с нея. Що за *** коментари? Аз лично смятам, че е много добре в този доминиран от Англо - саксонците свят да има и контра пункт - примерно една силна славянска държава. Не схващам от къде се лее злобата в коментарите, но точно ние с двата танка и половината самолет (съветски да не забравим) не ни отиват коментарите. А от новите си "съюзници" до тук получихме шепа вълна. Така че, коментирайте си, излагайте се на воля ...
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия ще вземе дейно участие в разгрома на тероризма по цялото земно кълбо и в това не трябва да има никакво съмнение.Повече никой няма да се тутка и да чака врагът да му дойде на портата.....Трябват мащабни превантивни удари срещу варварите , където и да се намират те ! До тяхното пълно изкореняване и заличаване за да може да осигурим едно по-светло бъдеще на следващите поколения и за да запизим постиженията на предишните такива !
62
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На руснаците още не е омръзнало да се радват на старо кремиковско желязо !
61
7
 
18
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
До Руската победаПравиш ли разлика между жертви и победа? Ако не си служил в армията и не си карал НВО, поне шах играл ли си? И какво и кога са направили САЩ и Англия, освен, че плашиха гаргите, когато СССР имаше нужда от тях и направиха Великия Десант в Нормандия, за да оберат лаврите след дъжд качулка? Аман от празнoглаво русофобско тролене.
60
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно тези който говорят срещу Русия искат още 500 години турско робство-спокойно и то ще дойде отново като гледам колко хвалите турците.Браво продължавайте така.
59
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 68Термините са изкривени от СССР пропагандата и последвалите и сега още по-големи изкривявания заради някои *** особи(1939)Дружба между СССР и Национал Социалистическата партия на Германия(1941)Германо Фашистките войски нападнаха(Германо - Италианските)(1943)Хитлеро - Фашистите ...(Немците и Италианците които не са капитулирали)(1945)Германо Нациските...(Немците поддръжници на Национал Социалистическата партия)Като ползвате термини и исторически препратки бъдете точни!
58
13
 
7
 
! Отговори
ден на ЕВРОПА преди 8 години
целия свят има заслуга за падането на хитлериска германия така че никой няма право да си приписва заслугите за себе си и трябва да се дава почит на всички жертви а не само на една страна приватизирала си победата за нея
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хрен вам бандеровци
56
8
 
23
 
! Отговори
Българофил преди 8 години
Руснаците просто показват, че са силни. Това е защитна реакция, свързана със спомените им за посещението на западните "демократи" Хитлер и Наполеон. Аз ги разбирам и ги поздравявам, без да съм русофил.
55
12
 
6
 
! Отговори
Достоевский преди 8 години
Къде ти е съветския народ о Путине? Такова нещо няма и няма да има. Денят на победата принадлежи на СССР а той вече не съществува.
54
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господ да пази България,че като чета гледам хора които нз защо имат право да гласуват ! Дано да сте платени защото ако това ви е нивото на култура, познанията по история и др. наистина след 20 години в учебниците по история ще пише,че Левски е терорист !