AFP: Коалиционното споразумение слага край на политическата криза

България е най-бедната измежду членките или кандидатките за ЕС с изключение на Турция със средна заплата от 150 лева на месец, посочва агенцията
15 авг 2005 19:28,
Всички световни агенции съобщават за подписаното днес между Коалиция за България, НДСВ и ДПС коалиционно споразумение за управление на България.

AFP цитира думите на предложения за премиер лидер на БСП Сергей Станишев, че приоритетите му ще бъдат европейската интеграция, икономическият растеж и социалната отговорност.

Коалиционното споразумение слага край на повече от седем седмици политическа криза. То осигурява на бъдещото правителство подкрепата на 169 депутати от 240. Това е повече от мнозинството от две трети от гласовете, необходимо за приемане на изменения в конституцията, които страната трябва да приеме преди влизането си в ЕС, пояснява агенцията.

България желае да стане член на ЕС на 1 януари 2007 г., но много експерти и политици се съмняват, че страната ще успее да извърши навреме изискваните от Брюксел реформи, които бяха забавени от политическата криза, изтъкват още от AFP.

България е най-бедната измежду членките или кандидатките за ЕС с изключение на Турция със средна заплата от 150 лева на месец, пише Reuters. За агенцията Кънчо Стойчев от агенция Галъп посочва, че "Tази коалиция значително увеличава шансовете на България да бъде приета навреме в ЕС, защото осигурява необходимото парламентарно мнозинство за приемане на изменения в ключови закони и изпълняване изискванията на ЕС". С приетото днес споразумение на важни постове са поставени западноориентирани реформатори, отбелязва информационната агенция.

"Днес изпращаме добър знак към Европа. За Брюксел е важно да види, че в България има приемственост", цитира AП думите на премиера в оставка Симеон Сакскобургготски след церемонията по подписване на коалиционното споразумение.

ЕС предупреди България, че трябва бързо да проведе важни реформи, в противен случай членството й ще бъде отложено с една година, припомня АП.

Новото правителство трябва да реформира неефикасната съдебна система и да осъществи още пазарни реформи, за да бъде приета България в ЕС през 2007 г., отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание