Европа ни секна поредните ? 1,5 млрд.

ЕК потвърди за спирането на пари по програма "Транспорт", омръзнало им от фактури и несвършена работа
28 юли 2008 17:18,
104
Европа ни секна поредните ? 1,5 млрд.
Снимка: Булфото

ЕК потвърди днес, че сред спрените за България пари има и суми, предназначени не само за предприсъединителните програми / ФАР, САПАРД, ИСПА - бел. ред/

Говорител на Комисията обясни пред БНТ, че част от всички плащания към фонд "Републиканска пътна инфраструктура", спрени в края на януари, засягат и суми по оперативна програма "Транспорт".

По нея на страната се полагат над 1,5 млрд. евро за изграждане на пътна и железопътна инфраструктура за периода 2007 – 2013-та година.

Засега не е ясна цялата сума на засегнатите пари по структурните фондове, предназначени за пътища.

Ясно е обаче, че когато през януари Комисията спира парите към пътния фонд, заради арестите на двама високопоставени служители, това е засегнало и проекти, за които се полагат пари по структурните фондове.

Според Ева Калужинска, говорител на ЕК: Всякакви плащания, свързани с пътния фонд са спрени. Това се отнася както за предприсъединителни програми, така и за програми след присъединяването. Няма да има никакви плащания към пътния фонд.

По думите й всичко това ще продължи докато България не докаже, че е въвела адекватен контрол над усвояването на европарите.

"Докато ние тук, в ЕК, не се убедим в това, не можем да правим междинни плащания. Нито пък крайни плащания. Защото настъпва момент, в който не можем да приемаме повече фактури, а проектите стоят недовършени. Ето това вече ще бъде проблем!", допълва  Калужинска.

А само преди два дни министър Меглена Плугчиева твърдеше друго: Ще ни дадат 1,5-те милиарда евро, само да се стегнем.

В Банско вицепремиерката твърдеше, че парите по програма "Транспорт" не са спрени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Uchenik преди 15 години
Мамам им стара на дъртите бюрократи от Европа. Изтриха си *** с нас за всичко. Решават си проблемите в техните страни на нашия гръб. Че не сме читави не сме, но те го знаеха и преди да ни поканят в тяхната хомо дружинка. Сега като почнахме да ги онождаме не им харесвал косматия ни .... крайник - миризлив бил, космат бил, голям бил, дебел бил. Ама и пред нашия казан няма нужда от дявол сами ще се топим пред евробюрократите за щяло и нещяло дорде сме в съюза. А онези само това чакат, за да си вземат парите обратно. За да защитиш един проект пред американски донор трябва да напишеш 100 сраници, а за евробюрократите 10 000 .... и навсякъде параграф 22 те чака.Скоро никой няма да има желание да усвоява пари от еврофондовете, ще останат само вноските ни към евробюрократите да им издържаме заплатите, зер малко плащаме на нашите прости политически *** ..... Такава е тя, мили даскали, попове и всуе интелигенти........
82
0
 
0
 
! Отговори
Крум преди 15 години
Европа да си го набие надълбоко!Интересно защо само на България секват парите..Може би само тук има корупция?хахахах плувай рибке(народе),плувай...
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Dokato ideologijata e pari,pari...njama da ima svestni politici i partii.
80
0
 
0
 
! Отговори
Ivan Vasilev преди 15 години
Хора, ЦЯЛА ЕВРОПА НИ СЕ ЧУДИ КАК МОЖЕ ДА СЕ ОСТАВИМ ТАКА Д НИ КРАДЪТ, ДА НИ ТЪПЧАТ И ДА СИ МАЛЧИМ!!
79
0
 
0
 
! Отговори
saome body преди 15 години
Istinata e edna - EMIGRACIQ
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Европа ни секна поредните ? 1,5 млрд??ЛЪЖА! Европа секна 1,5 млрд за триглавата ламя.
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПЛУГЧЕВА И ВСИЧКИ ТУФЛЕЦИ ,ДА СЕ МАХАТ ! СТИГА ЛЪГАЛИ ЕС КОЛЕГИТЕ СИ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ! ПРЕСТЪПНИЦИ !
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега сигурно ще обвинят пак медиите, че са разпространили "секретна" информация! Сякаш тези секрети и тайни не са свързани с живеещите тук хора, които работят на 2 места минимум, за да вържат двата края! А Серго се прави на велик стратег и мисли мерки, че и планира до 2012 година! жалък наглец! какви планове бе хора?Вие няма да изкарате и до Коледа! обаче ще стане така: наесен колацията ще се разклати - НДСВ ще се направи на обидено, ще започне да търупа актив! Това им е жизнено необходимо, защото вероятността да са в следващото НС е минимална! Доганчо ще се почеше по брадата замислено и щше нахока Серго, последният ще се озъби, ще последва нов вот на недоверие и сбогом правителство, сбогом НС! Така че предсрочните избори ще бъдат почти редовни, само пиесата ще е с различен сценарий!
75
0
 
0
 
! Отговори
Катърков преди 15 години
Тест за ПОЛИТИЦИ: Склонен ли сте към корупция?
74
0
 
0
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 15 години
И ТРЕТА КОЛОНА НА БСП , А ГЕРБ НА ДОН БОЖО Е ЧЕТВЪРТАТА ! НО САМО КОСТОВ ЗНАЕ КАК ДА СЕ СПРАВИ С ТЪЙ НАРИЧАЩИТЕ СЕБЕ СИ И КРАДЛИВАТА СИ ОЛИГАРХИЯ КОМУНИСТИ !
73
0
 
0
 
! Отговори
mnooo преди 15 години
Te go pluqt, to si misli che dyjd vali
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много са интересни тия нашите управници ... лош доклад - мерки, предупредителни писма - мерки, спиране на субсидии - мерки ... ама какви са тия "мерки" бе .... От години ги предупреждават от Европа, че са некадърници и, че нищо не вършат - те все "мерки и екшън планове" правят и все едно и също - нищо. Нищо за народа, пък техните джобове са пълни с наши пари. Волен спечели с излизането от парламента ... другите явно са прекалено оядени и самодоволни за подобно нещо.
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нямаме нужда от никакви субсидии, просто на народа трябва да се даде възможност да работи, а те дори това не могат, само пречат всячески на хората които реално искат да правят нещо.
70
0
 
0
 
! Отговори
SD преди 15 години
Всеки ден по 1 млрд евро отиват у реката. И това ако не е богата държава!
69
0
 
0
 
! Отговори
Марка преди 15 години
Смърт на комунистите... Ей тия гадове ни довеждат всеки път , когато са на власт до това дередже ... ей ще ги избия тези мизерни копеленцааааааааааа
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Оставка на корумпираното правителство! Плугчиева от месец е министър и вече започна да лъже. Съд и затвор за тройната коалиция.
67
0
 
0
 
! Отговори
МАХНО (IP) преди 15 години
МОЛЯ ДА МЕ ОСТАВИТЕ НАМИРА ЗАЩОТО ЗА ВТОРИ ПЪТ СЕ ЗАКАНВАМ ЧЕ НЯМА ДА ВЛИЗАМ ПОВЕЧЕ В ТОЗИ САЙТ ! СМАХНАТА РАБОТА (МАХНО, КЪДЕ СИ?) ще ти излезе през носа *** ти държане в сайта - от IP... Ако още продължаваш да мърсиш този сай и форум АЗ ще пиша само с твоя ник МАХНО! Мисля, че ще ти е интересно... :))) Поздрави и си пий все пак хапчетата!
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Миглена Плугчиева е просто една високоплатена лъжкиня! Днес пак се опитваше да убеждава депутатите от Коалиция за България, че няма никакво спиране и че България ще си получи парите! Те се смяха, разбира се, много се смяха, защото очевидно Плугчиева лъжеше или... не казваше истината!
65
0
 
0
 
! Отговори
************** преди 15 години
alo redaktorite chetete drugite informacionni saitove vashiq e pylen s izmisleni istoriiki."ЕК: Няма да плащаме нищо на пътния фондНяма спрени пари по оперативна програма транспорт "Транспорт", категоричен е в същото време министър Петър Мутафчиев От европейската комисия потвърдиха, че сред спрените за България пари има суми, предназначени не само за предприсъединителните програми.Говорител на Комисията обясни пред БНТ, че част от всички плащания към фонд "Републиканска пътна инфраструктура", спрени в края на януари, засягат и суми по оперативна програма "Транспорт".По нея на страната се полагат над милиард и половина евро за изграждане на пътна и железопътна инфраструктура в периода 2007-2013 г.Засега не е ясна цялата сума на засегнатите пари по структурните фондове, предназначени за пътища. Ясно е обаче, че когато през януари Комисията спира парите към пътния фонд, заради арестите на двама високопоставени служители, това е засегнало и проекти, за които се полагат пари по структурните фондове."Всякакви плащания, свързани с пътния фонд са спрени. Това се отнася както за предприсъединителни програми, така и за програми след присъединяването. Няма да има никакви плащания към пътния фонд", категорична беше *** Калужинска, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Данута Хюбнер.Всичко това ще продължи докато България не докаже, че е въвела адекватен контрол над усвояването на европарите."Докато ние тук, в ЕК, не се убедим в това, не можем да правим нито междинни плащания, нито крайни плащания. Защото настъпва момент, в който не можем да приемаме повече фактури, а проектите стоят недовършени. Ето това вече ще бъде проблем!", добави Калужинска.Същевременно министър Петър Мутафчиев отрече да има спрени пари по програма "Транспорт"."Няма писмо за спиране на средства по програма "Транспорт". Последното, което ми дадоха за семинара в Банско се отнася до проектите по ИСПА към фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (РПИ)", заяви той .Мутафчиев съобщи, че за дебата в парламента ще предаде на Иван Костов лицензиран превод на писмото и ще цитира някои неща от текста му, за да се разбере, че няма тайна.По думите на министъра в писмото ясно се казва, че има притеснение по отношение на фонда РПИ и че трябва да се изпълнят три основни задачи. Първата е по-нататъшно разследване и ясни заключения, които да определят дали е имало някакви действия в конфликт на интереси, за да се гарантира, че нито една процедура за възлагане и сключване на договори не е довела до злоупотреба с пари от Кохезионния фонд.Втората е нов детайлизиран план за действие за фонд РПИ, визиращ всяка от откритите нередности при съфинансираните от кохезионния фонд проекти. И третата - да се изработи актуализирано предписание за системите за управление и контрол на фонд РПИ, след неговото престру
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Във форума се подвизават маса ***-неграмотници,а безспорният им лидер е МАХНО!