Бисерите на вота – между Illusion и новите пролетарии

Почти 9 часа продължиха дебатите по последния вот на недоверие към кабинета на Станишев
25 фев 2009 22:42,
87
Бисерите на вота – между Illusion и новите пролетарии
Снимка: БГНЕС

Почти 9 часа продължиха дебатите по седмия вот на недоверие към кабинета на Сергей Станишев.

Вотът бе поискан от опозицията с мотива „провал на цялостната политика на правителството“.

На практика този вот на недоверие ще бъде и последният срещу правителството на тройната коалиция, защото само след няколко месеца трябва да се проведат парламентарни избори в страната.

Дебатът премина във взаимни нападки между представители на управляващите и на опозицията.

Ето и по-интересните моменти от нападките, изречени в сряда в пленарната зала:

Опозицията

Лидерът на ДСБ Иван КостовНе трябва да се крие, че българинът е най-бедният и най-кратко живеещият в най-корумпираната страна не само в ЕС, с най-ниско обществено доверие към институциите й.

Председателят на СДС Мартин Димитров: За малко повече от 3 години тройната коалиция успя да върне България и българските граждани там, откъдето те положиха толкова усилия да се измъкнат преди 20 години. Това управление на БСП и компания направи България синоним на безочие, корупция, престъпност и безпътица.

Председателят на "Атака" Волен Сидеров: Живеем в суров капитализъм, в който наемните работници са в същото положение както през 19 век.

Лидерът на "Атака" оспори данъчната политика на управляващите, благодарение на която в България "вече трябва да се говори за класи, защото има една голяма група от хора, които се страхуват, че няма да си намерят работа, а това са новите пролетарии".

Николай Свинаров: Ние от Българска нова демокрация смятаме, че за цялостна политическа реформа се налага да се свика Велико народно събрание (ВНС) и да се промени конституцията на страната. Българската политическа система е превърната от парламентарна демокрация в "министерска република".

Лидерът на БНД подчерта, че поради недостатъците на сегашната конституция България не е парламентарна република.

Управляващите

Заместник-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Татяна Дончева: След този сърцераздирателен вот на недоверие, в който опозицията обяви, че е вот на отчаянието, за правителството не остана нищо друго, освен утре да подаде оставка в знак на съчувствие към опозицията. За съжаление песента "Illusion" спечели да бъде българската номинация за "Евровизия", но конкурсът мина онзиден. Днес вече сме в друг конкурс, песента "Illusion" не участва и на воплите се отговаря с известната народна поговорка за гладната кокошка, която сънувала просо.

Вицепремиерът Ивайло Калфин: Не лъжете, когато нямате аргументи да критикувате една политика, не използвайте клевети и заклинания. Те не са убедителни за никого, не се дръжте комплексарски, давайте алтернативи. Българските граждани имат нужда не от квартален патриотизъм, а от сериозни политици, които обичат страната си и работят за нея.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова: В социалната политика чудеса за месец, седмица, ден, дори един мандат не се случват. В социалната политика трябва да има партньорство, традиция, качество, натрупване, стабилна икономическа база.

По време на дискусиите премиерът Станишев подчерта, че само който не работи, не греши. От НДСВ и ДПС са категорични, че вотът няма да мине.

Гласуването ще се проведе на 26 февруари в 18 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
VladimirYosifov.blog преди 15 години
Чедо, защо така бе , бабе ?Пак ше си гласувам за вази, ама не съ тръште така.Много е обидну, баби.Наглу е многу.Те за ониа , сиреч деснитье гласуват мойте внуци в Канада.Сърдат ми съ, че вас обичам повиче.А ние така . Еднакву въ обичам. Близки сте ми фсички.Те унуците те знаят колко беши тежку навремите гад бехми млади.Как дедо Чаво не знаиши да съ подпиши дажи. Адреза си не моеше да тури на писмсу.Вай. Вай каков глат беши. А после взимваха на богатите зимъта, парата, и ни дадоа и на нази. Е и они са взимвале, ама и на нази дадоа. Така изучиме дечината. Че да не съ изгърбват гад нази. Па то кво стана ? Внуците избегаха да съ изгърбват на чужди социалисти. Они гаче съ по-добри от вази, бе, бабе .Пак шъ сме с вас, шъ ве гласувами , ама ни съ подигрувайте така с внуците, бе, бабе.Многу съ обидили, значи.Въй, устарияхме начи бабе, едвам шъ додим да ви дадем глаз за пуследному. Амин, маи шъ е това. И за ваз и за нази.Бабеее, лошо стана. Сама шъ си умръ тука , на селу. Дедо, дето беше иатак умре още оная зимъ, с ония пари, дето станаха 3000 лева за една пара. Как и казваха бре ?Дураро, не маи беши доларо. Той соседу чекаше идни рубли , *** и той умре преди метрополитена да му плати, чъ струил в оний градчета в Русия, дету съ биле за войничитатъ на Русите.Ни му платиа . Откраднаа му ги и тех. Тукъ съ гуворише, чъ били пак от нашити , бе бабе.Ама не остана вечи време. Иде краиа и шъ съ видям с дедото. Нещу вечи мъ е срам, бабе.Бъди сдраво, пък по-сириозну, съответну някакси съ дръжте ой, пак ми станъ лошуикни
45
0
 
0
 
! Отговори
Гвоздев преди 15 години
Когато г-н Иван Костов стана министър-председател на Република България завари :1.Месечна инфлация 300%.2.Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар3.Валутен резерв на страната около 200 милиона долара,като при ниво 1,2 милиарда долара,Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал "...под нивото на възможния минимум".4.Растяща безработица, достигаща да 16 % официално и над 25% реално заради неработещите, но нефалирани предприятия.5.Средна работна заплата 35 000 лв.=12 долара.6.Средна пенсия 18000 лв = 6 долара.7.Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.8.Прекъснати връзки със световните финансови институции - МВФ и СБ.9.Дългове към външни кредитори - над 12 милиарда долара.10.Пълен блокаж на държавата и разгул на "бригадирското движение " на мутрите.Власт на СИК,ВИС,***,777 и др.такива. Който не плащаше рекет,нямаше право на бизнес.От рекета бяха "освободени" само назначените от БКП/БСП" бизнесмени".11.Банкрутирали предприятия-в тово числоКремиковци и Балкан.12.Фалит на Банки.Какво остави след себе си г-н Иван Костов?1.Месечна инфлация 0,2 % - годишна 3%.2.Национална валута 1.70 лева = 1 долар.3.Валутен резерв - 3,7 милиарда долара.4.Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години.5.Средна заплата 250 лв = 147 долара.6.Средна пенсия 130 лв = 76 долара.7.Премахване на Шенгенската изилация и свободно пътуване из Европа.8.Възстановени връзки със световните финансови институции - МВФ и СБ,както и с Европейската банка. В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.9.Външен дълг на България- намален до 9,5 милиарда долара.10.Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.11.Бърза приватизацияна на банкрутиралата държавна собственост.12.Оздравяване и приватизация на банките.ЗАПОЧНА ДА ИМА РЕД.
44
0
 
0
 
! Отговори
merkator.blog.bg преди 15 години
Да гласуваш за бсп или дпс е унижение, което само дъбилни *** могат да понесат! Неграмотността и уродливи ценности са в основата на гласоподаването в полза на тези две "партии" и нихилзма и пасивността няма да помогнат. За да имаме шанс да продължим, въпреки тези скотове и пиявици, ТРЯБВА да се гласува!!!
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Разпуснал е едно,разпасал би могло да се приеме и с друго значение,но разпищолил го разбираме като,едни които изскачат из зад храстите или други изненадващи места,като си показват пищова от кръста надолу.Като гледаме как хвърчат обувки,депутати бродещи на лов за малолетни по гарите,защо да не повярваме,че на станишев му се е случило нещо подобно.Да свидетелства,в съда ще решават.Знае ли човек вече,възможно е и из зад трибуните да започнат да изскачат разпищолени,за да ни демонстрират как ни уважават.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Недавам и една стотинка дори и за лекарства на нашите от село ако гласуват за бсп и герб.това е начина или искат да имат син или да си живеят с партийната секретарка дето им е комшийка.писна ми от нея и нейните далавери.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
С нетърпение чакам да дойдат изборите, но ако следващите и те са като тези? Направо се ужасявам ! Може би трябва някакъв контрол върху депутатите. Виждате, че те си правят каквото си поискат. Въобще не ги е еня за народа. Всички те са една камарила, които мислят само за себе си. Прикриват се един друг. Лъжат. Манипулират. Крадат. Те нямат страх от народа си. Обхваща ги паника само тогава, когато народът излезе на улицата. Само тогава. Иначе ни баламосват през цялото време. Затова си мисля, че трябва или президентска република или мажоритарна система за избор с право на избирателят на отзовава предсавителите си в Парламента.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
казвам се Росен Зарчев и ще грасувам за Иван Костовсамо Костоввввввввввввввввввввв
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето това е философията на политиката и икономиката, която ни разделя със сегашните управляващи и с тези, които наричат себе си опозиция. Затова АТАКА е различна, затова е уникална политическа сила, затова и всички усилия за битка срещу нас обединяват леви, десни, либерали и други интернационалисти и глобалисти, защото АТАКА е стъпила здраво на един фундамент, който се казва български национален интерес. Нас не ни интересува Вилфред Мартенс, нас не ни интересува лицето Шулц, ПЕС, ЕНП и други интернационали, които не знаят нищо друго, освен да се правят на наставници и със своите огромни бюрократични еврозаплати да идват тук и да ни обясняват кой с кого може и кой с кого не може да се коалира. Аз бих бил унизен, ако някой дойде и ми каже отвън: ти ще се коалираш с този или забранявам ти да се коалираш с еди-кой си. Това не е достойна политика. Това не е достойно поведение на български политици. Всичко това българският народ го вижда и аз силно се надявам, че той ще даде своя вот правилно и справедливо, когато дойдат изборите. Този вот ще бъде в ущърб на демагозите отляво и отдясно, защото и отляво, и отдясно демагогията се слива, тя е еднаква, тя е антибългарска, тя е антисоциална. Ние сме за държава, в която управляващият мандат е в ръцете на българска партия, ако може, ако обичате, а не на турска партия. Ние сме за държава, в която да не никнат джамии като гъби след дъжд, а да има православни църкви, защото сме хилядолетна, европейска християнска държава и ние ще сложим край на вашия стремеж да ни турцизирате. Ние ще сложим край на вашия стремеж да газите нашето достойнство, да тъпчете нашето национално достойнство и ще ви покажем, че в България винаги е имало патриоти и ще има.Няма да успее вашият стремеж да направите провинция на Анадола нашата скъпа родина, за която са лели кръв нашите дядовци. Това е каузата, за която си струва да работим и ние ще продължим да работим. Всичко останало е хабене на парламентарно време.Утре ще бъдем тук, когато ще се гласува и ще гласуваме против кабинета, след което ще продължим да се срещаме с тези, с които ни е по-приятно да се срещаме - това са хората на България.Благодаря ви и ви желая успех!Слово на лидера на АТАКА Волен Сидеров от парламентарната трибуна.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
огато ДСБ говори за алтернатива на корупцията, това е все едно да се говори за въже в къщата на обесенияДа не говорим за измислената партийка БНД, която до вчера управляваше и трябва да отговаря наравно с тези, които ограбваха България, а днес се нарича опозиция. За каква опозиция става дума?! Това са смешни работи. Когато ГЕРБ казва, че е алтернатива, ние трябва да погледнем как управлява София, как управлява Бургас, как управлява Троян. Вчера се връщам от Троян, където общинарите на ГЕРБ протягат алчни, хищни ръце към уникалната местност Беклемето, която през турско не е била приватизирана. Сега гербаджии я приватизират. Това ли ви е алтернативата, г-да от ГЕРБ? Не, това не е алтернативата. Това ли е алтернативата - да подарите 100 милиона на "ВиК" концесионера на София, който ограби цялата столица? Още 100 милиона им подари г-н Борисов, вашият лидер, и вашият Общински съвет. Това ли е алтернативата, с която се каните да дойдете на власт? Благодарим! Срещу тази алтернатива ви обещавам, че ще се борим, защото тя е същата, тя е същото грабителско олигархично управление. В интерес на протурските интереси, в интерес на строеж на нови джамии, защото ГЕРБ гласува да се строи нова джамия в Бургас, ГЕРБ гласува да се строи нова джамия в София, ГЕРБ гласува Турция да бъде член на ЕС. АТАКА е против всички тези унищожителни за българската нация позиции. И ние трябва да сме наясно, когато говорим за алтернатива. В момента алтернатива в лицето на претендиращите за това опозиционни партии ГЕРБ, ДСБ и СДС няма. Това е ясно и на българския народ. Затова той не дава и в прогностичните данни доверието си на тези партии.Колкото до управляващата коалиция, не мислете, че това, което казвам, е в нейна защита. Пак ще повторя - ние сме първите, които казахме - това е кабинет на далаверата, това е кабинет, който ще погребе България, това е кабинет който ще доведе до още по-тежко и мизерно положение българския народ. Говорите, господин министър-председател, за икономически растеж, говорите за социална отговорност. Каква социална отговорност?! Елате в селата, в които ние ходим. Елате в с. Лисец, Ловешко, откъдето се връщаме вчера и където хората знаете ли какво ни казват? Аз ще ви го предам като посредник между хората от с. Лисец, Ловешко, и вас като премиер. ЧАСТ ОТ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ВОЛЕН СИДЕРОВ ПО ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ!
37
0
 
0
 
! Отговори
КГБ-АГЕНТИТЕ ДА ЕМИГ преди 15 години
Руски *** , долу ръце от България !
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не само като ленин но и като гоце трипера.
35
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ СЕ преди 15 години
............. МАЙКА БЪЛГАРИЯ ОТ ЗАДУШАВАЩАТА РУСКА ПРЕГРЪДКА И ДА ВЪРНЕМЕ БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКОТО СЕМЕЙСТВО ! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМЕ ПРОРУСКИЯТ БАШИБУЗУК ДА НИ ОБИРА ПОСРЕД БЯЛ ДЕН И ДА НИ ХВЪРЛЯТ ПРАХ В ОЧИТЕ !
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нито една дума от това което си избълвал не е вярно.Това се отнася за троната крадлива ламя.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
дългата реч на сер-гей беше в ообичайния арогантен стил изпъстрена с много просташки вмятания.Толкова може човечето.
32
0
 
0
 
! Отговори
SMYR NA PREDATELIT преди 15 години
SAMO IWAN KOSTOW MOVE DA SE SPRAWI S KRITI`NOTO POLOJENIE W KOETO SE NAMIRA BYLGARIQ !
31
0
 
0
 
! Отговори
СТАМБОЛОВ преди 15 години
Руската агентура от БСП , ДПС , НДСВ , АТАКА се провалиха тотално ! Руският престъпен главатар на военната руска хунта да си прибере болкуците от България ! Чака го един опънък в Пловдив !
30
0
 
0
 
! Отговори
Петрова преди 15 години
И двамата сме на една позиция, само дето ти не си вникнал в написаното - даже и името ми бъркаш! Гневът е лош съветник!
29
0
 
0
 
! Отговори
Nqkoi преди 15 години
Само Костов може да сложи мръсната комунистическа *** на местата им (в затвора). Давай Иване, с теб сме...
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Явно ти си доста БОЛЕН!Въобще не си подавай муцуната от хралупата си комплексиран ***.Заради такива като теб сме на тоя хал!
27
0
 
0
 
! Отговори
КОСТОВ Е ВЕЛИК БЪЛГА преди 15 години
............ ЧЕ ИМАТ ПОЛИТИК И ИКОНОМИСТ КАТО ДЪРЖАВНИКА ИВАН КОСТОВ ! ПОЖЕЛАВАМ МУ УСПЕХ НА ИЗБОРИТЕ !