До седмица: 10 депутати наблъскани в един мерцедес

Как парламентът реши да спести половин милион лева
9 юни 2010 16:05,
123
До седмица: 10 депутати наблъскани в един мерцедес
Сега слизат само по един. Снимка: Булфото

Как институцията с най-ниско доверие в обществото реши да демонстрира висок морал?

Днес съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев представи пред журналисти решението на ръководството на Народното събрание за намаляване на разходите.

По думите му "най-висшата институция" трябва да даде пример на останалите, а крайната цел е да се спестят половин милион лева до края на годината.

Още по темата
Ще се режат пари най-вече от командировки. Затова и колите ще намалеят рязко.

Ръководството на парламента окончателно е решило – маха 30 стари автомобила. Така за нуждите на Народното събрание остават само 65. За депутатите пък остават още по-малко.

На 10 депутати се пада по една кола, изчисли Красимир Велчев. Но не е само това. Автомобилите ще имат лимит – най-много 2500 километра на месец. Като ги изразходят, остават в гаража.

Шофьорите, които работят за депутатите, също ще са по-малко. Досега на кола се падаха двама, отсега нататък на две коли ще бъдат трима, тоест по шофьор и половина на возило.

"Няма да се уволняват служители, просто ще бъде реорганизирана работата им", разясни Велчев. Ще се пестят пари от извънреден труд, какъвто до момента е плащан на шофьорите.

По отношение на морала при използването на парламентарните лимузини Велчев даде добър пример. Напоследък рязко се е увеличило пътуването до Габрово.

На практика всички групи са го правили. От ГЕРБ е един човек, от БСП – двама, от "Атака" – трима, от  Синята коалиция – седем, а от РЗС – всички. Всъщност Габрово е в кампания за кметски избори.

Нормално е партийните представители да са там, но с пари от собствените си бюджети. Още повече че държавата плаща субсидия на парламентарно представените партии.

Красимир Велчев каза, че именно подобни истории се отразяват лошо на авторитета на парламента, защото хората виждат как на площадите в родните им градове пристигат лимузини, които са там с държавни пари.

Тодор Великов от РЗС призна, че е ходил в Габрово съвсем скоро – миналата седмица за последно, както и седмица по-рано. Според него обаче в това няма нищо лошо, защото е бил на среща с избирателя. В същото време Великов е избран от Стара Загора. Кога за последно е посетил собствения си регион, независимият депутат не можа да си спомни.

Ваньо Шарков от "Синята коалиция" също си каза, че е ходил в Габрово, но на лекарски форум. Използването на служебен автомобил той аргументира с необходимостта да се прибере бързо, защото трябвало да се срещне с министър-председателя.

Стефан Данаилов от БСП е убеден, че новите правила ще се отразят негативно върху работата на депутатите. Според него тези 2500 километра на месец са крайно недостатъчни, за да могат народните представители наистина да се срещат с избирателите си, което все пак е част от тяхната работа.

Ламбо отрече да е ползвал служебни автомобили, за да ходи на почивка с тях. Според него въпросът е нелогичен, най-малкото защото това би означавало да плати морето и на шофьора си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Berlyskoni namali zaplatite na vsi4ki s 15%!!Dokoga Boiko 6te dargi 240 nekadarnika na sa6tite zaplati.Da se namalqt na 80,BG e malka i ne moje da gi iazdarag
110
0
 
7
 
! Отговори
Jitan преди 13 години
9 депутата от БСП и Федосова в един мерцедес !!!! Ето така се мачка опозиция!!!
109
0
 
5
 
! Отговори
xxx преди 13 години
i 100 deputata sa mnogo a koli dasi polzvat lichnite kakvo se pracvyat na biznesmeni........HRANTUTNICI
108
0
 
18
 
! Отговори
1111 преди 13 години
Франция е богата държава,с мощна икономика и следователно повече проблеми от 69 милиона население и имат 570 депутата без служебни коли а камо ли и шофьори,тия нашите *** дето от нищо не разбират са 240 на 5 милиона старци и деца с луксове.Как не ги е срам!
107
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те знаят че са много и ES moje i да ги настъпи.На 5 милиона българи от които повече от половината са деца и старци и 3 милиона в чужбина да прехранват фамилията си и тия нехранимайковци ,се полагат не повече от 80 депутата.Да отанат служебните коли само на министрите а всички останали да се продадат,защото Бойко знае че народа му гладува
106
1
 
18
 
! Отговори
haha преди 13 години
МНОГО ЛЕСНО ОТ 240 ДЕПУТАТИТЕ ДА СЕ НАМАЛЯТ НА 70 И ГОТОВО!!
105
4
 
6
 
! Отговори
До 104 и 106 преди 13 години
Е малко съм попораснал повечко от твойте представи и съм пообиколил поне 30 държави. И от тази позиция мога да ти кажа още веднъж, че западна европа деградира и в България има много потенциал за по-добър живот ако имаш акъл ТЪПЧО! Къде ще намериш земя за 500 лв на декар и никой да не я работи а напротив да те молят да я вземеш, къде ще намериш в радиус от 200-300 км - супер морски и ски курорти на супер ниски цени ... и т.н. и т.н. Ходи пийни една газирана вода за 10 евро на ривиерата и ела пак!
104
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, че Бойко си е велик си го знаем всички...или поне 55%. Затова и никой не го повтаря постоянно.
103
5
 
3
 
! Отговори
васо преди 13 години
БРАВО БОЙКО ТИ СИ ВЕЛИК` `ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ``ИМА ЦАР ИМА БЪЛГАРИЯ, НЯМА ЦАР НЯМА БЪЛГАРИЯ`
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ееее сега ми липсва някой с големи букви да напише;`БРАВО БОЙКО ТИ СИ ВЕЛИК` `ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ``ИМА ЦАР ИМА БЪЛГАРИЯ, НЯМА ЦАР НЯМА БЪЛГАРИЯ`(надписа все още се вижда на Дружбенските тръби в София)
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Относно тълпата *** с 80% шанс за линч...Кажи на родителите си че думата `***` не се използва много в последно време.Кажи на впиянченият ти колега,който наричаш `Тате`да ти купи малко книжки или образователни списания за да разбереш че тая `тълпа` *** не се лишава от сън с идеята да линчува теб (особенно).Не знам защо са те възпитали така!Мрази всички и нещата ще се наредят.
100
2
 
9
 
! Отговори
баба Хакерка преди 13 години
Абе, те много пари ще спестят!!! 500 000 лв. Виж ако прибавят още една нула, мога да им кажа: Браво, Браво, брависимо! На кого ги разправят тия смешки, на бабите (аз не съм) и петгодишните деца ли? Това ли ще са им икономиите? Та те само от тези 30 коли, дето мислят да ги пратят на скраб, ако ги продадат ще спечелят толкова. Смешници...
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ад 97,Моля те когато коментираш на някого пост-а, да не използваш изрази като `Тъпчо`,защото това говори лошо за теб. Ръкоблуднико, нищо че си млад но повярвай ми,нямя да видиш в твоя (надявам се дълъг) живот Грък, Французин,Германец скоро да дойде да се моли за 300 евро месечна заплатка в БГ.Занимавай се, прочвай своята анатомия и когато порастнеш ела да поговорим )
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
99-- голяма заплата и пак стачкуват за по големи доходи,ане за каква заплата трябва да стачкуваме..
97
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да се закрива парламента. там и без това само се работи против Българиятам всеки работи за себе си
96
2
 
5
 
! Отговори
ала -бала преди 13 години
Не ми трябват депутати.Не ми трябват такива ,на които им казват какво трябва да приемат ,отхвърлят или направят.Това са хванати некъдърници от цялата страна сякаш не ни стига един който винаги казва АЗ.Всъщност и той ми е много ама нали си го избрахте.
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кажи на един швед, че трябва да работи с 10-15 мениджъра на 25 служителя и да получава 500 евро максимум за 8 часов работен ден (плюс 2-3 пожелателно) на цени много близки до средно-европейските. Кажи му че събираш пари за да си платиш 100 евровата сметка за евтиния И-фон( нема 1500 лева ).Кажи му че от 2-3 години не си плащал парно(щтото сумата е невъзможна).Кажи че Вектрата от 1990 година задмина по километри бащиния Москвич...и той ще си помисли че го лъжеш )
94
0
 
12
 
! Отговори
&&& преди 13 години
В Франция бият с палки ама работят 35 часа на седмица, минимална работна заплата 1400 евро,служебни коли с шофьори имат само министрите им и депутатите им са 10 пъти по малко на брой от БГ
93
5
 
6
 
! Отговори
Ад 97 преди 13 години
А знаеш ли тъпчо, че в Париж е опасно да се разхождаш вечер и шанса тълпа *** да те линчуват е 80%. В Испания има 20% безработица, а гърците съвсем скоро ще идват да ни работят. ***!
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Та по случая.... Искам да имаме дефицит като гръцкия. Искам икономиката ни да е толкова скапана... като Испанската. Искам да ме бият с палки както във Франция.Боже спри успешния български модел.....Амин