Трайков: Не сме спирали "Белене" и "Бургас–Александруполис"

По проектите има забавяне, но то не идва от нас, отсечe енергийният министър
11 юни 2010 14:31,
55
Трайков: Не сме спирали "Белене" и "Бургас–Александруполис"
Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС

Кабинетът не е решавал, че няма да участваме в проекта "Бургас–Александруполис", нито да се "замрази" проектът АЕЦ "Белене".

Това стана ясно от думи на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който коментира изказването на премиера Бойко Борисов пред посланиците на Европейския съюз.

Попитан дали мисли, че не трябва да се отказваме, министър Трайков отговори: "Нищо такова не смятам, това, което казвам, е, че не сме решавали, че няма да участваме нито в единия, нито в другия проект".

Още по темата

По думите му изграждането на петролопровода "Бургас–Александруполис" се бави не по наша вина, а заради екологичната оценка, която се изготвя.

Проблем имало с осигуряването на суровина за тръбата, но и той не бил в нашата страна. Трайков допълни, че в крайна сметка отношението на гражданите на района е част от решението дали да се участва в проекта.

Що се отнася строежа на АЕЦ "Белене", енергийният министър поясни, че няма решение за замразяване, а сме в процес на търсене на стратегически чуждестранен инвеститор.

Ако това се тълкува като замразяване, ние сме разговаряли с партньорите си по проекта, докато не се осигури финансиране, да не се извършват дейности, свързани с големи финансови средства, допълни Трайчо Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
0
 
! Отговори
Гробар преди 13 години
Много мразя да съм "лош пророк", но г-н Трайков, вижте как предусетих реакцията на Премиера (той Ви нахока), не че е много трудно да се сети човек, де. Той е крайно предивидим, но след ГЕРБ България няма да я има нито на енергийната, нито на икономическата, а може и на политическата карта на Европа ... А българите (част от тях) ръкопляскат ли ръкопляскат ... Толкова е просто или ГЕРБ нас гражданите, или ние гражданите ГЕРБ ... няма време, преди тоталната разруха ... лятото ей сега ще мине ...
50
4
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Иначе Мухобойко явно смята за по-важно всяка година да хвърля над милиард за издръжката на ***, но не и да помисли за енергийната независимост на България. Поредният *** начело на изстрадала България.
49
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 13 години
48 - по твоята логика в Япония не би трябвало да има нито една атомна централа. Белене не е сеизмичен район - най-близкото по-сериозно земетръсно огнище е Вранча - на стотици километри от бъдещата (надявам се) АЕЦ. Самото огнище е дълбокофокусно и сеизмичните сътресения са плавни, макар да достигат на големи разстояния и не са опасни за стабилен строеж - а ние строим АЕЦ, а не *** колиба от ***, нали?
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей, хартутници поне говорете на един език. махайте се, срам сте за българския изстрадал народ. стига мъка за България.
47
3
 
0
 
! Отговори
Гробар преди 13 години
Нали се сещаш СИНЧО, че има международна агенция, която издава разрешения. Ти ли само знаеш за сеизмичната опасност. Сметките какво трябва да се разруши и какво трябва да се изгради, както и колко ще ни струва експеримента ги остави за малко по - компетентни в областта хора.
46
7
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
АЕЦ Белене се строи в сеизмично опасен район. Беше спряно строителството преди години с такъв мотив. Новият проект е с повишена безопасност. За да се започне строителство трябваше да разрушат старите основи на площадката, а там има милиони кубици бетон. Това е скъпо и имаше милиони преразход. Никой не желае да работи без пари. ББ не е наясно, не слуша никой, съветниците му са гола вода. Не вървим на добре.
45
2
 
9
 
! Отговори
Гробар преди 13 години
Решили сте, Трайков, решили сте ... Щом Премиера го казва, значи сте решили, а ти ако не знаеш, внимавай. То министерското място не ти е гарантирано. И посланниците, даже казаха: "Отлично, Борисов". То какво ли друго да му кажат?!Погубвате страната ни ***, ама много *** ГЕРБЕРИ и лидерите, и активистите и защитниците по форумите, и клакьорите ... След вас изграждане на ново няма.
44
4
 
9
 
! Отговори
7777 преди 13 години
искаме България да бъде индустриална държава,защото българина е интелигентен,а Бойко иска да я превърне в селска :държава на овците,тютюна,кравите,доматите и краставиците?Бойко ако не може да се справи c запада което е нормално гледайки неговите дипломатически способности и опит,да отстъпи поста си на Дянков.Той е добър но за вътрешен министър.Искаме завършване на АЕЦ Белене и 2 газопровода иначе да си даде оставката преди народа да му я поискал
43
2
 
5
 
! Отговори
Mъглата преди 13 години
до 44! Ами явно и те са към някоя от простивоборстващите полит-групировки и си изпълняват поръчките, др. обяснение нямам !
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо смъкнахте тая новина надолу бе
41
2
 
8
 
! Отговори
Мъглата преди 13 години
днес.бг - ПРИЗОВАВАМ ВИ - СПРЕТЕ С ЦЕНЗУРАТА, АКО СТЕ БЪЛГАРИ!
40
4
 
8
 
! Отговори
Мъглата(ядосан) преди 13 години
трбява да се стои , за да има за поколенията напред! Б.Б се държи така все едно още утре ще затвориме България и вече виждате ли не ни трябват електроцентрали, нефтопроводи, болници и училища!!!С тази своя политика Б.Б. умира да облизва американски ***!Факт!
39
5
 
8
 
! Отговори
Мъглата(ядосан) преди 13 години
Господина Борисов ако продължава така , съвсем ще опреме ножа в кокала! Изграждането на тези проекти има както икономическо, така и геополитическо и военно значение. Ако изградим руската тръба за нефт - това означава, че имаме ОЩЕ ЕДИН ГАРАНТ ЗА СИГУРНОСТ! Никой няма да тръгне срещу икономическите интереси на Русия (голям късмет ще е че тръбата ще минава под носа на ***). За АЕЦ-а може да се комбинира Западноевропейски и руски инвеститори.
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе тези хора,кога най-накрая ще излезнат с еднакво решение.Единия казал,другия не разбрал.Отностно АЕЦ Белене:Твърдо съм против спирането на проекта.Съседите ни строят,ние нали" плащаме най-евтиния ток и сме ултра богати",ще замразяваме.Има една приказка "Голо пък голямо".
37
6
 
7
 
! Отговори
7777 преди 13 години
Само тютюн,домати,краставици,крави,овце и кокошки на вас!!Урана,нефта и гaза са за умните
36
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 13 години
Ти може да не си, Трайков, но си последният, който ще научиш за това? Че кой си ти?
35
2
 
5
 
! Отговори
Питане преди 13 години
Трайков, ти не беше ли на кьор софрата! На шефати за спирането на ПЕТРОЛОПРОВОДА, са му казали ВЕЛИКОЛЕПНО (по приличаше да кажат конгратулейшън, ама нейсе).
34
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 13 години
a tunel pod SHIPKA NQMALI DA PRAVITE ILI PAK NQMATE PARI 100 GODINI 3 KM. NEMOJE DA IZDALBAETE
33
9
 
5
 
! Отговори
7777 преди 13 години
От 20 години ни управляват леви,десни средни *** а Белене все още не е завършена!Бойко няма никакви дипломатични капаситети за да направи нещо добро за България освен цирк за задържани и освободени престъпници.Каза Путин на Европа че ни колонизират а вие не му повярвахте както ES vi kaza че 3 коалиция краде парите.Бойко да си отстъпи поста на Дянков,той е работил 15 години в Международната банка и им познава игрите,друг изход няма.Без 3 проекта АЕЦ Белене,2 газопровода БГ ще остане на дъното
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
TRAYKOV KARA OSHTE MEDEN MESEC.