Пъзелът А + Б + В

Какъв е залогът за Алтернативата за Българско Възраждане?
Обновена: 11 ное 2010 07:04 | 10 ное 2010 23:30,
155
Пъзелът А + Б + В
Снимка: БГНЕС

Не е време за обяснения кой е ляв и кой - десен – днес залогът е бъдещето на нашето отечество!

С тези гръмки думи "инициативна група" обяви свикването на форум "България - на другия ден".

На форума в четвъртък ще бъде обсъдено създаването на гражданско движение Алтернатива за Българско Възраждане.

В сряда привечер от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Георги Първанов ще участва във форума.

Какъв е залогът и какво ще е бъдещето за Алтернативата за Българско Възраждане (АБВ)?

Часове преди форума парчетата от „президентския пъзел“ вече започват да се подреждат.

(А) Риторика за политическия център

Видяхме се в Смолян и там разговаряхме, на празника на града, разкри пред Dnes.bg Стефан Личев, председател на Земеделския народен съюз.

“[Първанов] каза, че се заражда такова движение и нали има и други хора, които... той няма да го оглавява, просто е съпричастен към едно такова движение. Но кои са другите хора, аз също не знам“, каза още председателят на Земеделския народен съюз.

Ако едно подобно движение тръгне наляво, то ние няма да бъдем там. Така че въпросът е наистина да има характер на алтернатива, която е еднакво отдалечена отляво и дясно, смята Стефан Личев.

Мисля, че е крайно време да се създаде едно такова центристко движение, което малко да намали тази омраза и безумното противопоставяне на дясно и ляво. Въпросът е обаче какво ще представлява то и ако имаме някакви допирни точки с едно такова движение, може би ще започнем разговори, обясни председателят на Земеделския народен съюз.

(Б) Инициатива от експерти

„Ние говорим за една инициатива от експерти, от представители на различни слоеве на гражданското общество, хора, които имат и своите политически предпочитания, някои – и пристрастия“. 

Това разкри пред Dnes.bg Божидар Митев, заместник-председател на Политическо движение „Социалдемократи“.

Не би трябвало да очаквате, че на 11 ноември ще бъде промотиран някакъв партиен проект, разясни Митев.

За „Социалдемократи“ е важно „да се наложи едно експертно гражданско начало във формирането на политики в интерес на обществото, на страната“.

(В) Риторика за гражданското общество 

Еленко Божков и Иглика Иванова от партия "Български социалдемократи" също са получили покана за гражданския форум “България – на другия ден”, научи Dnes.bg.

Иванова е заместник-председател на „Български социалдемократи“ , а Божков – секретар на партията.

Има ли нещо лошо в това президентът да стимулира създаването на реално гражданско общество? Аз мисля, че не. - заяви пред Dnes.bg председателят на „Български социалдемократи“ Георги Анастасов.

Критиците на проекта

Иван Генов, съпредседател на младата партия "Българската левица", е силно критичен и към бъдещата гражданска инициатива на Георги Първанов: "Президентският проект няма да играе основна роля в българския политически живот. Първанов не може да роди нищо здраво".

Това е пореден удар на Георги Първанов срещу партията, на която е бил председател. И затова в БСП са в шок - "за" подкрепа или да бъдат опонент на АБВ-то, коментира Генов.

В миналото Генов беше депутат и член на БСП. 

Първанов никога не е бил социалист, включително и тогава, когато е бил председател на тази партия [БСП], заяви Иван Генов.

"Българската левица" счита, че този проект [на Първанов] е опит за запазване на преходния елит, отбелязва Генов и е категоричен в оценката си: "И БСП, и АБВ по безспорен начин са свързани с олигарсите".

АБВ е една голяма заплаха за БСП, защото Първанов иска да паразитира върху спомените от своето председателство, каза още социалистът.

Патова ситуация

Подобен проект влиза в патова ситуация – виждаме един Първанов, който се стреми да има мнение по всичко случващо се, но е ограничен от предписанията на сегашната си роля, коментира пред Dnes.bg директорът на „ББСС Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

Още по темата

Ако има такова политическо предприятие, то Първанов ще заприлича на съдия, който от безпристрастната си роля, трябва изведнъж да се превърне в капитан на отбор на терена. Но в последните години хората у нас явно предпочитат играчи, които до този момент въобще не са били в играта. А Първанов не е такъв. Неговият образ носи всичките негативи на тази игра, ако и привидно да не е ритал топката, смята Симеонов.

Политологът е категоричен: „Ако скоро ще обявява проект, Първанов вече не може да избяга от предизборното бързане, т.е. начинанието му би носило белега на предизборност. А това е пасив. Тогава идват и въпросите за лицата. Защото срещу една силно оличностена политика няма как да не излезеш с убедителни лица. Пита се откъде евентуален нов проект ще ги вземе или кога ще има време да ги произведе“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Първанов, Гоце, не виждаш ли че никой вече не те уважава. Нито руснаци, нито американци, нито германци, пък българите не могат да те гледат. Що не вземеш да се скриеш и да прекараш остатъка от живота си в охолство както направиха предишните лидери на кликата ви.
107
2
 
12
 
! Отговори
Мая преди 13 години
Само като го гледам изпитвам тежка, всеобхващата погнуса. Каква лукавост, какво дебелоочие, каква поквара! Тези хора уж са се замислили за алтернатива. Алтернатива на разграбването, на задкулисните далавери, на алчността и властолюбието! Уф!
106
3
 
3
 
! Отговори
Петко преди 13 години
Аз се срамувам. Срамувам се от себе си, от вас, от всички ни. Как може да си плюем президенто? Та той е нашият баща? Вижте как любезно се усмехва, сакаш иска да ни повиши заплатите, а вие го плюете? Нямате ли срам? И Бойко плюете, а тези героични труженици са готови да ни напарвят европейци и да станем богаташи дори? А имате ли лигавници и бидета, когато плюете? Ако нямате, лошо е за мониторите и клавитурата. Ако някой има данни за това, че Първанов е мафиот, да ги предостави в прокуратурата?
105
0
 
10
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Оставете Първанов да се опари. Имам чувството, че всички се стремят да го предпазят от съдбата на неговите сини предшественици. Нека си троши главата! Той винаги е бил школуван за апаратчик и няма как да избяга от своето амплоа. Явно страхът му, а и на клакьорите около него да остане / останат в сянка и извън политическите процеси, е огромен.
104
0
 
6
 
! Отговори
екстаз преди 13 години
Малелей? заболя ме главата от толкова политика? Направо съм препълнен с щастие, четейки как половината плюят Първанов, а другата половина го защитават. Сега вече мога да заспя спокойно, защото зная, че с такъв патос, българският народ никога нямад а умре. Дезайте момчета! Нета с вас! Амин! А Първанов вади фасон, ама туй "АБВ..." да не е намек, че трябва да си изучи азбуката наново? Като слушам как говорят хората, май е прав?
103
0
 
3
 
! Отговори
помияр преди 13 години
Не позна? Германците са по-напред от нас, именно защото не строят инфраструктура, а макроструктура. Те мислят за държавата си най-напред, после разхвърлят подпоръчките по региони, звена, фирми и като гледаш дръпнат напред. А ние строим магистрали, моллове, хотели, за да викаме туристи и да правим пачки като лакеи. Не да си направим сами телефоните и колите, а все да слугуваме. Ами слугуваме, койн и е крив? Няма манталитет българина и самочувствие на самостоятелен. А сме били велик народ.
102
3
 
2
 
! Отговори
гнида преди 13 години
А той Първанов не е ли на власт? Мисля че президента е най-висшата легална форма на властта? Ако от това има повече, сигурно ще стане директор на куклен теайтър? Гоце няма да смачка герберите, щото цветята са свещенно нещо и трябва да се пазят! Но "копачите, зяпачите, лапачите, команчите, итрачите, бухалките, вазелините и т.н." може да смачка ако иска?
101
2
 
6
 
! Отговори
ех Георге преди 13 години
Пак избра лесното - то на тая управляваща партия и ДПО "Септемврийче" е алтернатива. ТЕ ГЕРБ никакви ги няма - напомнят по изявите жорж ганчев , но той беше къде по колоритен. Та даже още два-три месеца и хептен всички останали ще са алтернатива на ГЕРБ. Тия си заминават щото хем не стават хем се оляха. Дето се казва: Георге ти на умряло куче нож вадиш
100
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 13 години
Не ги знам каква стока щепизлязат.Вероятно като всички останали досега.Никой не прави нищо.Всеки си пълни собствените сметки и го боли оная работа за хората.Гласувах за герб и съжалявам сто пъти! Сега ще гласувам за тези защото не искам да ме управлява герб вече.Пълно разочарование от настоящите управници.Грешна политика-гладен народ.Ние такова управление не щем.
99
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вън Гоце от българската политика!!! Без агенти от ДС, без лъжци и без комунисти в управлението!!! Фурнаджийски лопати не ни трябват! Как може един и същ човек да е бил говорител на националистическа формация, а после да вкара ДПС в управлението? Как може един и същ човек да пише приятелско писмо на Милошевич по време на операцията на НАТО в бивша Югославия, а после да е президент на държава членка на НАТО? Долу хамелиона! Долу досадният негодник! Мястото му е в трета глуха завинаги!!!
98
2
 
1
 
! Отговори
do120 преди 13 години
От 104Така ДА!НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН.Помислих ,че става дума за NSDAP.
97
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 13 години
До 120Ако трябва да се забранят партиите, наследници на БКП, трябва да се забранят всички действащи в момента партии. Вижте кои хора са във властта в момента, независимо от това дали са в изпълнителната власт или са в опозиция и ще разберете, че политическият елит на България произлиза от БКП. Само народът се дере като на футболен мач и защитава пламенно ту едни, ту други, а всъщност всички са крадци и крадат от неговия джоб.
96
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: GiggsyДа, съгласен съм че погледнато в този смисъл е вярно. В това отношение Хитлер никак не е бил глупав както често са го изкарвали, макар това да не му е пречило да бъде луд.Както и да е. Моята мисъл беше друга - в България след преврата от 1989 година бившата БКП вече няма идеология, но за сметка на това всички бивши партийци станаха бизнесмени, за да се спасят от възмездие и да си запазят несметните партийни богатства. И никой не можа да им попречи.
95
4
 
2
 
! Отговори
26 г преди 13 години
Абе ти си от тия шматки, дето вече са лапнали въдицата! Първанов - алтернатива, леле, леле! Ми аз по-долен и мазен лицемер по телевизията не съм виждал! Движение от експерти ?! - Първанов по какво е експерт - по раздаване на ордени и *** на г...ве ли!?
94
3
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: do 104Не съм казал, че Otto Ernst Remer е създател на NSDAP, а че е един от тримата създатели на Социалистическата Партия на Германския Райх (Sozialistische Reichspartei Deutschlands), наследник на NSDAP и забранена от Конституционния съд през 1952 година. Идеята ми беше, че нашата родна БСП, не беше забранена като наследник на БКП.
93
2
 
6
 
! Отговори
Giggsy преди 13 години
Виж... друго имах предвид. За да просперира икономиката на една страна, първото нещо, което трябва да се направи е да се изгради инфраструктура! На Хитлер са му трябвали доста пари, мощна икономика, която да поеме разходите за оръжия и започването на война. За това е започнал с инфраструктурата. В БГ какво става? Строят се хотели за милиони, но до тях само с танк се отива.Искаш инвеститор да построи завод, обаче.. няма пътища и релси, които да превозят стоката.. Така силна икономика не става.
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
21 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ,20 ВЕК,21 ВЕК ,КАКВО СЕ ПРОМЕНИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА И ЗА КОГО Е + И ЗА КОГО Е -???"България - на другия ден":"днес залогът е бъдещето на нашето отечество"!.А БЪЛГАРИЯ ВЧЕРА,ОНЗИ ДЕН,ПРЕДИ МЕСЕЦ,ПРЕДИ ГОДИНА,ПРЕДИ 10 И 20 ГОДИНИ -ХОРАТА НЕ ВИ ВЯРВАТ,ЗАЩОТО САМО ВИЕ ВЛАСТА ЗАБОГАТЯХТЕ ЗА СМЕТКА НА НАРОДА.ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ НА ВСЕКИ 4 ГОДИНИ,А И ВСЕ ПАК СМЕ В КРИЗА ПАРИ НЯМА ТАКА,ЧЕ НЕ ВИЖДАМ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИ-ПЕНСИИ И НЯМА С КАКВО ДА СПЕЧЕЛИТЕ ЕЛЕКТОРАТ!
91
3
 
1
 
! Отговори
peo преди 13 години
Защо не кръстиха президентската партия "Нашия дом Русия,пардон България"?По подходящо беше.Иначе всичко друго съвпада.П - като президентска партия,П- като Путин.Е,България малко обърква работите но няма значение....
90
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
Значи, първо говорят за гражданско движение, след това пишат: "Партията АБВ така, партията АБВ онака ..."Еми това е все едно да пишеш: Английската кралица се обърна към нацията в новогодишно обръщение ... а след това да добавиш: "Президента на Обединеното Кралство, госпожа Елизабет Александра Мери каза ... еди какво си! " Не чувстват ли господата другари на Първанов че допускат лека неточност в определенията?
89
1
 
3
 
! Отговори
do 104 преди 13 години
Уважаеми,Otto Ernst Remer е роден през 1912 г и е най младия генерал на Вермахта.Така ,че не е създател на NSDAP/1919/г-социалистическата партия,чиито председател от 1921 г е Адолф Хитлер с членска книжка 555.За останалото съгласен.от toto