Червените скочиха яростно срещу данък "колиба"

БСП не харесват и Изборния кодекс
Обновена: 25 ное 2010 17:01 | 25 ное 2010 16:55,
169
Червените скочиха яростно срещу данък "колиба"
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ се отказаха от данък „лукс“, но въвеждат данък „колиба“, възмути се лидерът на БСП Сергей Станишев.

Във вторник депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, според които ще се облагат имотите с данъчна оценка под 1680 лева. 

„Този данък не дава никакъв сериозен фискален ефект, но натоварва най-бедните“, категоричен беше Станишев.

Според социалистите облагането на имотите с ниска данъчна оценка само ще изнерви хората. Разходите за администрацията ще нараснат, посочи още Станишев.

В повечето случаи става въпрос за запустели селски имоти, чиито наследници живеят в големите градове. Това ще доведе до разправии и за хората, и за администрацията, смятат от БСП.

Още по темата

„Разходите на гражданите ще са много по-големи, отколкото приходите за фиска“, изтъкна и червеният депутат Михаил Миков.

Във Видинска област например имало около 12 хиляди такива имота. От БСП припомниха, че през 2009 г. не са се облагали недвижимите имоти с данъчна оценка до 2520 лева.

От левицата стартират подписка срещу облагането на имоти с ниска данъчна оценка, както и срещу промените в Изборния кодекс, с които се ограничава прекият избор на районни кметове и на кметове на села с до 500 жители.

Измененията вече минаха на първо четене в парламента. Според червените измененията ощетяват до голяма степен правото на българските граждани свободно да избират своите кметове.

Депутатите от Коалиция за България ще внесат и предложения за разширяването на правомощията на районните и селските кметове.

Червените не пропуснаха да подхванат за пореден път и Симеон Дянков заради интервюто му пред CNN. В него финансовият министър заяви, че след ирландската криза е време да се насочи вниманието към Португалия и Испания и да се започне подготовка за спасителен план.

„Заедно с Цветанов това лице ще носи пряка отговорност за отлагането на членството ни в Шенген“, подчерта Станишев.

„Каква подкрепа ще иска той и българското правителството от Испания и Португалия за членството в Шенген, след като раздава такива оценки и квалификации, с кой акъл се питам“, почуди се соцлидерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: данъкСтанишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
ссс преди 13 години
вместо данък "лукс" ще има данък "бедняк" ..... нямам думи просо
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
къш бе зайо
150
1
 
6
 
! Отговори
154 преди 13 години
То правителството много добре си е помислило по този въпрос и си работи по план. Кво значи безработен пък с жилище :). Наличието на собственост те прави в някаква степен независим, по-трудно манипулируем и по свободен. А от гледна точка на правителството това е недопустимо и те превръща във враг :). Така че таз година 500, догодина хиляда а след пет години без имот. Тогава ще си много по послушен :). Те не случайно ти вдигат данъци, глоби и т.н. та комбинирано с монополите да те заробят :)
149
0
 
7
 
! Отговори
Loshiq преди 13 години
Мале моя *** на село е по големичък Щото вътре имам и баня.Всяка неделя се къпя.Въпроса ми е да не го сметнат за колиба, че трябва да го бутна щот нямам пари за данък.То за къпането не е проблем. Може да се къпем и едн път в месеца в кухнята ама по голяма нужда зимата навън когато сняг запръска е доста неприятно.
148
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Освен ГЕРБ и ДПС има само БСП и за нея ли да гласуваме? Хайде стига.
147
7
 
1
 
! Отговори
Xelian преди 13 години
Че много ясно че ще скочат. Нали полвината им електорат живее в такива... Аз също го подкрепят тоя данък. Защото в момента има хиляди такива "колиби" които не са колиби или пък просто пустеят щото не се плащат данъци за тях. Като има данък или ще бъдат разрушени или ще бъдат конфискувани от държавата и с тях би могло да бъде направено нещо полезно. И за кметовете подкрепят. Не може някакво селце с 500 пенсии на 90 години да има същата тежест като град с 5000 жители повечето работещи.
146
0
 
12
 
! Отговори
Д0 РЕАЛИСТ преди 13 години
ЦЕНИ С КОЯТО НАШИТЕ ДЕБЕЛИ *** ОТ ПАРЛАМЕНТА ПРЕДЛАГАТ ЗА ЕДИН КВАДРАТЕН МЕТЪР.ЕТО ЗАТОВА ЩЕ ЕДЕМ ТУРСКИ ДОМАТИ И ПР,С ПОГНУСА ,ЗАЩОТОВСЕКИ ПОНАМЕСТИЛ СЕ УДОБНО НА СТОЛА СИ ПСЕВДОУПРАВЛЕНЕЦ,ГЛЕДА ДА ОКРАДЕ КАКВОТО МОЖЕ И ТО ПО -БЪРЗО,ЗАЩОТО МНОГО СКОРО МОЖЕ ДРУГ УПРАВЛЕНЕЦ ДА ГО СМЕНИ. СРАМОТА Е ЗА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЛИ БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 Г.
145
0
 
7
 
! Отговори
аз мога преди 13 години
АЗ МОГА ЛИ ДА СЕ НАНЕСА В КЪЩАТА НА НЯКОИ ДЕПУТАТ,АМА ТАКА ДЕТО Е ЗДРАВО ЗАБОГАТЯЛИ ДА СТАНЕ МОЯ,БЪЛГАРИН СЪМ НЕ СЪМ РОМ.ТЕЗИ ЗЕМИ ДЕДИТЕ НИ СА ГИ КУПУВАЛИ ,КАТО СА СЕ ЛИШАВАЛИ ОТ ВСИЧКО САМО ДА ИМА НЯКОЕ ПАРЧЕ ЗЕМЯ ,КОЕТО ДА РАЗДЕЛЯТ И ПОДАРЯТ НА ДЕЦАТА СИ ,КОГАТО СЕ ЗАДОМЯТ,КОИ ИЗМИСЛИ ТОЗИ ДАНЪК ВЪРХУ ПУСТЕЕЩИТЕ ЗЕМИ ,СЛЕД,КАТО ДЪРЖАВАТА НЕ ПОДПОМАГА ХОРАТА НА СЕЛО ДА СИ ГИ ОБРАБОТВАТ ЛИЧНО,КАКТО Е В СЪРБИЯ,И ЗАТОВА ПРЕДЛАГАМ ДА СЕНАНЕСА В БОГАТА ДЕПУТАТСКА КЪЩА ЗА ДА Я КУПЯ НА СЪИЗМЕРИ
144
0
 
10
 
! Отговори
до реалист преди 13 години
Как ще продадеш земята, нещастнико, като тя има 30 собственика, пръснати не просто в България, ами и по света? Сърдете се на връщането на земята в реални граници... не , че я върнаха..А земята пустее, защото нямаш гаранция, че като посееш и ще береш - *** са по-лоши от марокански скакалци! И точно дребните имоти са обхванати и плащат - явно, твърде малко им се вижда на някои....Ало, ножът опря в кокъла??!!!...
143
6
 
3
 
! Отговори
реалист преди 13 години
Някой ще отрече ли,че само едрото земеделие е ефективно. И че точно липсата на данък върху земеделските земи не мотивира селяните да продават пустеещата си земя. И това доведе до.... да внасяме плодове от Полша.... Същото е и с покритите недвижими имоти. Липсата на данък остави пустеещи къщи навсякъде в БГ.
142
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 13 години
ДАНЪК СГРАДИ И ТАКСА СМЕТ МИ Е СЪЩИЯ КАТО ПРЕЗ 1995 Г. ОКОЛО ПЕТСТОТИН ЛЕВА. САМО ЧЕ ТОГАВА ПОЛУЧАВАХ СЕДЕМ ХИЛЯДИ ЛЕВА, А В МОМЕНТА СЪМ БЕЗРАБОТЕН. ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПОМИСЛИ И ПО ТОЗИ ВЪПРОС 15 ГОДИНИ ЕДИН И СЪЩ ДАНЪК.
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Им треснат и данък "кобила" на живеещите в колиби :)
140
3
 
7
 
! Отговори
ДО 149 преди 13 години
ТОЧНО ТАКА - УМНИРАМЕ СИ З АТАКЪВ КЕФ: В НЕГО МУТРИТЕ СА НА ЗЕМЯТА С БЕЛЕЗНИЦИ, НЕЗАКОННИТЕ ДВОРЦИ СА ПОД КОФАТА НА БАГЕРА, БАРОВТЕ ЛЯТОТО СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ, СТРОЯТ СЕ МАГИСТРАЛИ И ПЪТИЩА! ДРУГИЯТ КЕФ - КОГАТО РЕЗЕРВА СЕ ХАРЧЕШЕ ЗА ШАПКИ, КОИТО И ДОСЕГА СТОЯТ В ГАРАЖА НА МС НЕЩО НАГАРЧА! КАКТО И РОЗОВИ БМВ-ТА, СКОИТО СЕ ВОЗЯТ ЩЕРКИТЕ НА МИНИСТРИ!!!! НЕ ВИ ЩЕМ ТОЗИ КЕФ, НИТО ТАКЪВ РЕЗЕРВ!!!!!!!!!!!!!!!
139
0
 
4
 
! Отговори
Qni преди 13 години
shte plashtam danuk smet kogato ima konteiner za *** v radius ot 1km ot imota mi :)a to vsushnost nqma takuv
138
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За данътк сгради може да няма ефект, но др. стани-шеф: НИМА ТЕЗИ ИМОТИ НЕ ТВОРЯТ ОТПАДЪЦИ???!!!! КОЙ ИЗВОЗВА ТЯХНАТА СМЕТ????? ОБИКНОВЕНО СЕГА ОТИВА В ОБЩИТЕ КОНТЕЙНЕРИ ИЛИ НА ПОЛЕТО - И В ДВАТА СЛУЧАЯ ПЛАЩАТ ОБЛАГАЕМИТЕ ИМОТИ И ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!!!! НЯМА ЩО - МНОГО СОЦИАЛНО!!!!!!!!!!!!!
137
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Че ако беше левицата така щеше да ни дере не ми се мисли... и далавери щяха да въртят точно както преди 5 години!"Да не беше левицата да натрупа резерв преди години, от глад да виете вече!Нека ви лупат мутрите, да ви е кеф!
136
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Важното е да не вдигат данъците. Че ако беше левицата така щеше да ни дере не ми се мисли... и далавери щяха да въртят точно както преди 5 години!
135
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абсолютно правилен е този закон защото така ще принудят хората да си поддържат съборетините а не да ги зарязват както правят повечето пенсионери с партийни книжки...
134
3
 
5
 
! Отговори
za 126 преди 13 години
И понеже не могат , най -добре да си дойдат пак крадците.........това ли предлагаш, смехуране ?! :)
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз ако поискам мога да платя данък и за бившия мавзолей, едва ли ще ми върнат парите.