Къде са парите в Бюджет 2011, ревнаха червените

БСП спретна алтернативен бюджет, бил на надеждата
Обновена: 25 ное 2010 12:44 | 25 ное 2010 12:44,
135
Къде са парите в Бюджет 2011, ревнаха червените
Снимка: БГНЕС

„Къде са парите, господа управляващи?” С този въпрос лидерът на БСП Сергей Станишев започна пресконференция, на която представи алтернатива на бюджет 2011.

Този на ГЕРБ бил „недоносче” и бюджет на „безсилието, некомпетентността, лъжата, на социалното замръзване”, докато предложенията на БСП – „на надеждата, за българските граждани, пенсионерите, безработните, образованието, здравеопазването и общините”.

Станишев реши да представи и доказателства в цифри, сравнявайки бюджетите на „лошата тройна коалиция” и този на ГЕРБ.

През 2008 година БВП е бил 69 млрд. лева. Сега се очаква да е 77 млрд, посочи лидерът на БСП, изразявайки надежда прогнозата да е вярна. В същото време обаче през 2008 година приходите били 26 млрд. и 700 милиона лева, а сега са заложени с 2 млрд. и 700 млн. по-малко оттогава.

„Тези пари не се губят, а отиват в нечий джоб. Все повече се убеждаваме, че това става с мълчаливото съгласие на политическата власт. Няма друго обяснение”, посочи председателят на „Коалиция за България”.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски пък е уверен, че с не много усилия приходите можело да бъдат с 2 милиарда лева повече, отколкото са разчетените от управляващите. Депутатът смята, че ако бюджетите 2008 и 2011 бъдат съотнесени механично – то ще се отчете липса на 5-5 милиарда лева.

След като направиха сравнението между своя последен бюджет и втория на ГЕРБ, социалистите представиха и алтернативата. Тя е от 30 точки.

Общо – увеличението на разходите, което искат от БСП, е за над 1 млрд и 700 милиона лева. Те обаче биха разчитали и на ръст в приходната част с над 2 млрд. и 300 млн. лева.

От БСП предлагат увеличаване на осигурителната вноска за фонд „Безработица” с 1%, увеличената вече пенсионна осигуровка пък левицата би вдигнала с още 0,2 пункта, максималният осигурителен праг щеше да е 2400 лева, ако сега ни управляваше Станишев, става ясно още от алтернативния бюджет на „Коалиция за България”.

Левицата обаче не би замразила пенсиите, а би ги актуализирала с 10%, какъвто е ръстът на инфлацията. Също така – минималната работна заплата би станала 270 лева, поне според алтернативния бюджет.

В него са предвидени и повече пари за общините, защото сега целта била предизборно смачкване на кметовете, които не са от ГЕРБ.

„Безсмислено управление, което води до задънена улица и до затъването на държавата” – така Сергей Станишев обобщи акцентите в бюджета за 2011 година и мандата на ГЕРБ до момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Генов, Генов, нещастна писарушко, къде видя реване, или то като кажеш на тъпите ГЕРБ-ери истината, му викаш реване. Не червените, *** е ревнала, че те е родила толкова *** и безгръбначен.
117
0
 
2
 
! Отговори
Sto преди 13 години
Sergo i Ahmed da vurnat parite i biudjeta 6te se napulni!!!!
116
0
 
1
 
! Отговори
Алтернатива преди 13 години
Както е казал Борисов. Като няма хляб яще солети.
115
1
 
2
 
! Отговори
Нереалист преди 13 години
Ей герболетките престанете да ревете срещу човека. Може да е комунист, но това че е прав ви бърка в здравето май а? За едно си права, в стадото на ГЕРБ сте се овци.
114
1
 
3
 
! Отговори
any преди 13 години
Точният отговор, другарю Станишев, е: "Далеч от Вашите джобове!" Затуй ревете, тя е ясна работата. Интересно само как с тези прозрачни сигнали за политическо безсилие и безпосочност смятате да привлечете млади овци в стадото си?
113
4
 
5
 
! Отговори
еееееееее преди 13 години
тези червени *** по-малко да реват,че те ни докараха до просешката тояга
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей, много са бързи тези модератори :)
111
0
 
0
 
! Отговори
Парите в бюджета преди 13 години
Ни риви зъ мени павликени!
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как значт схемите за източване,че малко ли стаж имат в тази насока:)
109
1
 
1
 
! Отговори
Мушмороци.... преди 13 години
Бедността ражда КАНИБАЛИЗАМ ! Скоро и това ще ни покажат по "РОДНИТЕ МЕДИЙ" ! Малко не ни достига , заслугата е на УПРАВЛЯВАЩИТЕ .
108
4
 
5
 
! Отговори
колю преди 13 години
КАК КЪДЕ СА ПАРИТЕ ,в една банка са
107
1
 
6
 
! Отговори
бимбам преди 13 години
Те с Елена се целуват по бузата като добри приятели... виж на Меликов и език му пуска
106
5
 
8
 
! Отговори
сп преди 13 години
Тоя *** едно дете не може да направи, седнал с държавни бюджети да се занимава.Я по добре си виж *** къде ти е,че май си я загубил на някой червен конгрес.
105
7
 
10
 
! Отговори
ъхъ преди 13 години
сега им е лесно да лалат "бюджета на надеждата , на успеха ....".....а бе майка ви червена гнусна *** какво правихте 8 г. влачехте ,мъкнахте , крадохте и ни се подигравахте ,а сега манипулации, лъжи и опити да дискредитирате хората които ви бръкват в устата за да повърнете откраднатото.....
104
0
 
8
 
! Отговори
Тато преди 13 години
Абе като чета коментарите като че ли само rumen е внимавал какво се преподава в часовете по политикономика в партийната школа на БКП.
103
0
 
5
 
! Отговори
куку преди 13 години
румене, ти ли си на смяна бе? Мен ме извикаха по спешност, че нямало дежурен...
102
6
 
8
 
! Отговори
ъъъъ преди 13 години
Аз и магарето Марко бих избрал за премиер, само и само да не са *** от БСП-ДПС-НДСВ-РЗС-АБВ! Бойкое като Яърчил в сравнение със всички преди него! Нямам илюзии, че в момента не се краде, но поне се ПРАВИ НЕЩО! Предишните само лапаха и говореха мазно... сега като са в опозиция се сетиха за науката, здравеопазването, образованието....А като стачкуваха всички учители в България що се крихте като мишки бе другари?! Що не направихте една реформа, не построихте една магистрала или един завод?
101
2
 
2
 
! Отговори
Крис преди 13 години
Странджа *** си , и пак го показваш , не ти ли умръзна?!
100
6
 
13
 
! Отговори
някой преди 13 години
По времето на това недоразумение всеки балък си вземаше 32 иночва плазма и мерцедеси си 25 цолови гуми. Парите от това потребление носеха ДДС в бюджета и водеха до излишък, който действително потъваше в нечии джобове, включителни и в съдемната система. Сега, когато има икономическа криза и свито потребление приходите от ДДС са силно свити, а е нужно да се отделят същите пари за образование, администрация, образование и тн.
99
6
 
9
 
! Отговори
ПАРЕ, ..НЕМА... преди 13 години
..ФАЩАЙТЕ ШУМАТА ,ДРУГАРИ....!!!ДЕЙСТВАЙТЕ..............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВЗЕМЕТЕ СИ СЕРДЖО....ЗА СЛИВКА!МНОГО ЩЕ ВИ ТРЕБВА......В СТУДЕНИТЕ ЗИМНИ ДНИ И ДЪЛГИТЕ НОЩИ!ХА,ХА,ХА,.ААААА......