БСП иска затвор за Цветанов заради лекарските СРС-та

Министърът използвал неправилно тайната информация
Обновена: 7 дек 2010 16:42 | 7 дек 2010 16:40,
264
БСП иска затвор за Цветанов заради лекарските СРС-та
Снимка: БГНЕС

Само преди десет дни Румен Петков и конституционалистът от БСП Любен Корнезов сезираха главния прокурор за престъпление, извършено от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Тогава вицепремиерът беше обвинен в набеждаване в престъпление, което е направил, докато говорил за срещата между Петков и Братя Галеви. Днес от БСП отправиха ново предизвикателство към главната прокуратура, пак за Цветан Цветанов.

Още по темата

Според социалистите вътрешният министър е нарушил и закона за СРС-тата, и Наказателния кодекс, като е изчел публично разговора между лекарите от Горна Оряховица.

„Сам по себе си случаят е прецедент. Няма друг министър, който да си е позволил да изнася информация, получена от СРС. Резултатите, получени от СРС-та, не могат да бъдат използвани за друго, освен за предотвратяване и разкриване на престъпления”, посочи бившият вътрешен министър Михаил Миков.

Така Цветан Цветанов бил нарушил чл. 145 А от Наказателния кодекс. Предвид факта, че е длъжностно лице, наказанието се увеличава и стига от 1 до 5 години затвор.

Миков припомни друг подобен случай, но не отскоро и не в България. Социалистът сравни ситуацията с лекарските процеси в Русия през 1953 година, малко преди смъртта на Сталин.

„Парламентарната група на „Коалиция за България” ще сезира в най-кратки срокове прокуратурата за това закононарушение на министъра. Виждаме една последователност и безнаказаност в действията на служители на МВР”, посочи пък лидерът на БСП Сергей Станишев.

Михаил Миков обаче посочи друг, по-важен според него проблем – сигурността на личната кореспонденция. „Не може събраната от СРС информация да се използва за други цели, независимо от нейната пикантност. Оттук насетне излиза, че всичко е възможно и е позволено”, обобщи депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
1
 
0
 
! Отговори
УУУУУУУУУУУУУУУУУ преди 13 години
БСП иска затвор за Цветанов заради лекарските СРС-таБРАВО
236
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този телевизионен шутник не може да разбере, че TV изявите му имат и обратен ефект!
235
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такива като Цветанодв са любимци на всеки ***.
234
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво може да се очаква от един ниско интелектуален полицай. Той вижда околния свят през призмата на презумцията за виновност не зависимо от медицинските критерии за " абортен плод" и правните критерии за "престъпна небрежност ". За такива като него ПОЛИЦИЯТА а не СЪДА определя какво е престъпление и кой е виновен / престъпник /. Такава е неговата същност.
233
1
 
4
 
! Отговори
Явор Дачков преди 13 години
Това четене на подслушани разговори разчита на мръснишкия подход, на който до голяма степен се крепеше тоталитарната система. Тя работеше, изхождайки от презумпцията, че всеки има някакви прегрешения в частния си живот, и управляваше благодарение на страха, че тези малки или големи частни прегрешения могат да станат публично достояние. Тоталитаризмът наричаше частната собственост и частния живот престъпност. А най-малката лична слабост можеше да изглежда като огромно провинение, прекарана през институции и публичност. Всеки може да е на мястото на тези подслушани лекари и всеки може да се срамува от думите, които употребява в ежедневието си с други хора, когато те бъдат прочетени от трибуната на НС или от някой видиотен водещ. Затова и в нормалния свят такова нещо е недопустимо. Защото там хората си дават сметка за изопачаването и изкривяването на истината, когато личният живот бъде поставен под лупа и направен публично достояние.Между другото, и от така цитираните СРС-та става ясно, че тези хора не са хладнокръвни и цинични убийци, каквито бяха изкарани в първите публикации. От тези разговори става ясно, че хората са в стрес, някой от тях е допуснал грешка, те са в обсъждане как да постъпят под натиска на обстоятелствата, това е говорене в криза, и то, забележете, при обстоятелства, които са извънредни. Става дума за аборт, а не за нормално раждане, и за болница, лишена от условията, които са крайно жизненонеобходими за оцеляването на плод с такива жизнени показатели. Тук има редица обстоятелства, с които едно внимателно журналистическо разследване трябва да се съобрази, преди да направи своето заключение или да издаде публичната присъда. Това журналята не направиха.Журналята предпочетоха да крещят Убийци!, да гримасничат загрижено в *** си телевизионни предавания и да се държат отвратително неадекватно, предизвиквайки масова истерия и психоза. Между другото, директорът на болницата каза в едно интервю: Като си чух думите, които съм говорил, ми щръкна косата. Това беше симпатична реакция на човек, който може да изпита срам от думите си. Дразнещо в случая Горна Оряховица е безсрамието на журналистите и безсрамието на Цветанов, които осъществиха поредното си съвместно мероприятие, пак да кажа, с похватите на Държавна сигурност. Полицията извърши поредните безсмислени и показни арести, а медиите произнесоха присъди, преди още да са повдигнати конкретни обвинения. Това е 1984 , антиутопия, която е самата реалност през 2010 г. в България.
232
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво мислите за скандала в болницата в Горна Оряховица? Лекарите умишлено са убили живия плод. 3.45 % (9) Проявили са престъпна немарливост и затова плодът не е оцелял. 9.96 % (26) Става дума за спонтанен аборт и лекарската намеса е била почти безполезна. 9.96 % (26) Условията в болницата не са позволявали вземането на необходимите мерки . 1.53 % (4) Цветанов използва случая, за да удари протестиращото лекарско съсловие. 43.68 % (114) Масовото подслушване е абсурд. Полицията и журналистите се държат като в тоталитарна държава. 31.42 % (82)
231
1
 
6
 
! Отговори
Явор Дачков преди 13 години
В случая с лекарите от Горна Оряховица полицаите и журналистите издадоха присъди на базата на подслушани и манипулирани записани разговори, които дори нямат тежест на доказателство в съда. Всички други факти продължават да остават неизяснени, но хората в тази болница са вече омаскарени. Колкото до зле изиграния потрес от циничния език на лекарите в т.нар. СРС-та, практикуван от журналистите в последните дни, ще им кажа следното много по-голям потрес предизвиква начинът, по който се изразяват министър Цветанов във вашите студиа и премиерът Борисов във и извън тях. А ако някой реши да прочете как министър-председателят на републиката говори в неформални срещи, ще почервенеят ушите на цялата нация. Това престорено възмущение от вулгарния език на лекарите, за чийто професионален цинизъм има стотици анекдоти, е ужасно лицемерно от представители на професията, която има най-голям принос за тоталното опростачване и вулгарност на българския език. Впрочем журналистите в България са много по-цинични, бездушни и безотговорни, отколкото лекарите, срещу които толкова настървено и систематично се опитват да насъскат останалата част от обществото. Ето че и аз самият паднах в този капан, говорейки за професията като цяло. Има изключения, има и добри журналисти, които си вършат работата, но това, което се очертава като основен стил на работа и на поведение в най-големите медии, които имат и най-голямо влияние, е пълна катастрофа. Цветан Цветанов трябва да бъде унищожен за това, което направи по случая Горна Оряховица. Той превърна методите на Държавна сигурност в институционална политика, а четенето на СРС от трибуната на НС трябваше да доведе до неговата оставка, ако България беше ефективна демокрация.
230
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом подслушват лекарите в горнооряховската болница, представете си за какво масово подслушване иде реч в окаяната ни страна. Страна, чието население е най-бедно и най-подслушвано в Европа. Такова беше положението в България и преди 30 години, а фактът, че нещата не са се променили кой знае колко за тези три десетилетия, може да доведе до отчаяние и най-големите оптимисти в България. Някои ще кажат, че случаят в Горна Оряховица има много различни аспекти за тълкуване, но за мен те са сведени до два: отвратителната полицейщина, с която започнахме май да свикваме точно както по времето на Живков, и масовото лицемерие, чийто основен носител са медиите. Не знам чие поведение е по-противно в случая това на Цветанов, който чете СРС-та от трибуната на Народното събрание, или на журналистите, които побързаха да нарекат лекарите убийци и да ги пратят в Сибир, а след това направиха няколко постановки, за да докажат, че тези хора са едва ли не рецидивисти и в болницата на Горна Оряховица през някоя и друга седмица убиват деца.
229
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв е в действителност този скандал?Нека разгледаме фактите:1. Арестувани са 4 лекари в стил показна акция срещу организираната престъпност! Резултат - рейтингът на ЦЦ скача до тавана2. Съдът ги освобождава поради липса на данни за извършено престъпление! Резултат - рейтингът на съдебната система пада на принципа продажни съдии, а рейтингът на ЦЦ скача, но не чак до тавана.3. Лекарите протестират срещу незаконните действия на полицията и Мевере. - рейтингът на ЦЦ леко спада, но не чак толкова!4. Става ясно, че срещу лекарите са използвани сересета. Всъщност не срещу лекарите, а срещу шефът им, и не за детеубийство, още по-малко умишлено, а за евентуална корупция. Рейтингът на ЦЦ скача, но не чак до тавана.5. ЦЦ разсекретява и прочита сересетата в парламента - рейтингът на ЦЦ скача над тавана!6. Вече 4 ден след прочитането на сересетата, срещу докторите няма повдигнато обвинение или досъдебно производство срещу известен или неизвестен извършител. Ясно е, че такова няма да има, защото наистина няма данни за извършено престъпление по който и да е член от НК. Рейтингът на ЦЦ увисва леко надолу!Какво предстои? Може би следното:1. Ще стане ясно, по точно публично известно, че сересетата са използвани в нарушение на ЗАКОНА ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА.2. Ще стане ясно, по точно публично известно, че сересетата са разсекретени и оповестени публично в грубо нарушение на ЗАКОНА ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА.3. Ако докторите не са балъци, ще заведат дело срещу ЦЦ за горното!4. Ако политическите противници на ЦЦ не са балъци, ще сезират прокуратурата и парламентарната Комисия за контрол на сересетата за неправомерно използване и прилагане на специални разузнавателни средства и придобитата чрез тях информация...5. Ако предишните се осъществят, ЦЦ ще си има доста рейтингови неприятности!Накратко: рейтинг царува, рейтинг робува, рейтинг патки пасе!
228
4
 
7
 
! Отговори
ВЕРУЮЩ преди 13 години
Цв. Цв. отдавна си е за затвор, не само за СРС- тата, но и за имотни и финансови облаги като длъжностно лице. Тоя тъпоумник рано или късно ще се отзове в затвора. Надявам се, че и неговият началник няма да оттърве кожата, той още по има за какво.
227
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Панаири панаири пълни с толкова измислени неща
226
2
 
7
 
! Отговори
Angel преди 13 години
CHERVENITE PEDALI PAK KVICHAT,NE RAZBRAXTE LI CHE VASHTO VREME SVARSHI I STE VAN OT IGRATA OT SEGA I ZAVINAGI.KOLKO STE SMESHNI
225
8
 
9
 
! Отговори
Нанко преди 13 години
Червените *** да не закачат Цветанов щото ми е любимец!
224
1
 
14
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 13 години
колкото осъдиха Станишев за секретната информация толкова ще осъдят и Цветанов ха ха ха
223
0
 
2
 
! Отговори
атакист преди 13 години
ти направи ли си клизма бе...
222
1
 
2
 
! Отговори
bg.. преди 13 години
тези неща са от времето на 3-5-8..
221
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А аз искам съд и затвор за лицето Цветан Цветанов, затова че той, като министър на вътрешните работи, допуска безнаказан *** тероризъм на територията на България !!! *** грабят и дори убиват вече и пред очите на подчинените му ушеви ***, а после той обяснява как униформените действали "адекватно и тактически правилно", гледайки без да се намесят *** истъпления!!Същото и за г-дата от БСП - Миков и 5-ков, защото тези безобразия ги имаше и по тяхно време !!!
220
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Гербавите комунисти и *** им атакисти упорито ни водят към светлото бъдеще на комунизъма-идиотизъма. На измислените ви милиционерски сводки едва ли вече някой вярва другари комунисти."Много бързо забравихте, че Костов бе един от коалиционните партньори на Борисов. А и най-вероятно ще си остане такъв - няма друг избор.
219
1
 
3
 
! Отговори
DO KUAIT преди 13 години
DOBRE E 4E NE SI V BG . I AZ NE SAM V BG . KATO PSTROIAT NOVIA KOMUNIZAM STE SE VARNEM DA UPRAVLIAVAME .
218
5
 
2
 
! Отговори
Hendrix преди 13 години
Алоооо Кувейт!!! И аз съм оттези които се радват че неживееш в България!!! Защото за такива като теб тук място няма!!! Заслепен НЕВЕЖА!!!