Ваньо Танов бори контрабандата с евтини цигари

Имало натиск за нелегален внос заради повишения акциз у нас
Обновена: 27 яну 2011 19:37 | 27 яну 2011 19:37,
172
Ваньо Танов бори контрабандата с евтини цигари
Танов иска законодателни промени заради контрабандата. Снимка: Бурфото

“Булгартабак” да пусне на пазара една-две марки евтини цигари, които да бъдат достъпни за по-голяма част от бедното население. Това ще намали контрабандата и ще увеличи приходите от акциз.

Тази идея лансира шефът на агенция Митници Ваньо Танов по време на изслушването му в Комисията по бюджет и финанси.

Според него пушачите с ниски доходи ще предпочетат тези марки цигари и няма да търсят контрабандни.

"Има нужда от законодателни промени, защото в момента контрабандата на цигари е най-доходоносният бизнес, по-доходоносен от бизнеса с наркотици, а рискът и наказанията са минимални", смята Танов.

Голяма част от контрабандните цигари не са предназначени за България, а са транзитно преминаващи и доказателство за това било, че задържаните количества са много по-големи, отколкото са нуждите на пазара у нас.

Имало голям натиск за внос на контрабандни цигари от трети страни заради повишения акциз у нас.

"Загубата за бюджета през 2010 г. от повишението на акциза върху цигарите е 247,7 млн. лв., но не е милиарди левове, както се твърди", посочи Танов.

По данни на агенцията "Митници" 40 процента от населените места нямат легитимни места за продажба на цигари.

Около 2,5 млн. души трябва да са пушачите в България, сочат още данните на агенцията.

"От внесения акциз това означава, че всеки пушач изпушва средно по 13 цигари, а за България се предполага, че се полагат средно по 18-19 къса на пушач", каза Танов. За 5 млрд. къса цигари не се получава акциз, сметна той.

Според данните на Агенция „Митници" за 2010 година задържаните количества цигари са 249,7 млн. къса, като през 2009 година тази цифра е 20,6, а през 2008 година – 13,7.

Приходите на Агенция "Митници" за 2010 г. са 6 596,6 млн. лв. при планирани 6 592,0 млн лв. или изпълнението на плана е 100,1%, похвали се  Ваньо Танов пред депутатите.

Изпълнението на годишния план за приходи от ДДС от внос е 111,7 процента или 2 903,9 млн. лв. при планирани 2 600 млн.лв.

Още по темата

Приходите от акцизи обаче има спад. Те са 3 568 млн.лв. при планирани 3 900 млн.лв. Приходите от мита са 119,2 млн. лв. при планирани 92 млн. лв.

"Големите фирми търговци на горива отчитат спад от 30 процента, а ние отчитаме преизпълнение на приходите от горива, което показва че предприетите от агенция "Митници" мерки дават резултат", заяви Танов.

Според него не трябва да бъдат правени смесени групи от МВР и митниците за проверка на вноса, защото ресурсът на митници е 100 души, а ресурсът на МВР е много по-голям.

"Ако се работи със съвместни екипи, се ограничаваме само до 10 екипа, защото само в толкова можем да участваме", каза още Танов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
3
 
! Отговори
ессо преди 13 години
Мдааа... Поредният кьор-фишек на управляващите... И да свалят цените с по 10-20 стотинки?... Хайде стига цинизъм! Колкото до безбандеролките - аз съм за! Излиза ми по-евтино. Колкото до ГЕРБ (Граждани за еднолично разграбване на България) - историята е ясна - освен, че покровителстват контрабандата (както и един "специфичен" бизнес в Петричко, така и ще успеят да "усвоят" Булгартабак. Нали Цветелина Бориславова имаше интерес към дружеството преди време...
132
0
 
7
 
! Отговори
GLEN преди 13 години
Това пиянде защо не увеличи алкохола?????Ще умре жаден!!
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да пуснат 1- 2марки евтини цигари...достъпни за една част от бедното население...Голям мозък го е казал, сиреч, другите пак на сивия пазар заповядайте...Намалете ги всичките и пуснете на пазара и тогава никой няма да търси нищо незаконно и да пълни нечий ДЖОБ
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чудя се къде ca откраднатите злато, платина и други принадлежности от летище София.Чудя се къде ca откраднатите злато, платина и други принадлежности от летище София.Чудя се къде ca откраднатите злато, платина и други принадлежности от летище София.(
129
1
 
4
 
! Отговори
Преход преди 13 години
Брилиантна новина ще правят цигари произведени от тютюна на електората на Доган,който за нищо не става(тютюна)
128
0
 
8
 
! Отговори
BOSS преди 13 години
Правителството в лицето на Танов официално призна, че мярката - повишаване акциза на тютюневите изделия не доведе до повишени приходи в бюджета а напротив. Това беше едно от най-тъпите и некомпетентни решения взети от Дянков. Господа управляващите да се готвят за огромен бюджетен дефицит през 2011.
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отидоха за поредния апартамент на Цоко.
126
0
 
5
 
! Отговори
Фyyyyyy преди 13 години
Чудя се къде ca откраднатите злато, платина и други принадлежности от летище София
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чудя се къде ca откраднатите злато, платина и други принадлежности от летище София
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чудя се къде ca откраднатите злато, платина и други принадлежности от летище София
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Таньо Ванов бори контрабандата с евтини контрабандни цигари.
122
0
 
11
 
! Отговори
Серго преди 13 години
Много *** парчета тука бре, да забранят тютюнопушенето напълно.Вие чувате ли се?С какво ще стане България уникална спрямо другите?С въвеждането на всички забрани по света и някои марсиански ли?България в момента е известна с евтиния си алкохол и незабрана за пушене - това привлича туристи тук.В Холандия проституцията и леката дрога и т.н.
121
4
 
13
 
! Отговори
тоя па преди 13 години
Просто ме е срам, че живея в този цирк.Какви "призиви" отправя този ***? Защо трябва една компания да пуска евтини цигари и кой е той да препоръчва? Видяхме го колко е принципен - вЪрни го на терминал 2...Държавата да намали акциза = 3,89 за килограм сух тютюн, а 150 грама (една кутия цигари) = 4-5 лева!?!Гледай си контрабандата и не се прави на велик!В това управление, всеки е капацитет по ... тъпотия!АМАН!
120
2
 
19
 
! Отговори
до Фил преди 13 години
Тези, които гласуват за ГЕРБ и особено тези, които продължават да ги поддържат са толкова ***, че не бива да те учудва нищо.Акцизът се вдигна умишлено от ГЕРБ, за да скочат много цените на цигарите. В тая бедна държава беше ясно, че всеки ще потърси по-евтини контрабандни цигари. Специалистите дори ги предупредиха, че така ще стане.ГЕРБ обаче очевидно държат контрабандата на цигари (и не само !) и затова направиха това с акциза.Нали чуваш от записите, че постоянно говорят за митниците ....
119
1
 
10
 
! Отговори
Фил преди 13 години
Не мога да се начудя на повечето коментари тук. Вие наистина ли си мислите, че те не знаеха какво ще стане като вдигнат акциза на цигарите толкова много?! И кой си мислите че държи увеличилата се с няколко пъти контрабанда? Тези 250 млн, които държавата загуби, кой мислите че ги прибра? Спокойно, ББ и шайката около него не са толкова глупави, колкото някои си мислят. След като Миленчо Велчев направи врътката с външният дълг трябва да се търсят нови начини за ограбване на родината ни с милиарди.
118
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков се бори да има контрабанда, със скъпи цигари.
117
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам и евтини пури и евтини
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
121, много си проус
115
0
 
7
 
! Отговори
SP преди 13 години
До "аз" - 123 - А аз всеки месец подарявам на държавата между 9-10 грама злато под формата на акциз върху цигарите - само аз! А държавата все нямала пари, е ама и аз искам да съм държава.
114
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 13 години
до 121две трети от стойността на кутия цигари е акциз!Платил съм си за следващите двадесет години да лежа все на здравната каса!то пък - една каса!а като легнаш - там ред няма!