Цигарената контрабанда е проблем, признаха от ГЕРБ

Ваньо Танов ще бъде изслушан от бюджетната комисия по темата
Обновена: 27 яну 2011 10:42 | 27 яну 2011 10:40,
107
Цигарената контрабанда е проблем, признаха от ГЕРБ
Снимка: Агенция "Митници"

Парламентарната комисия за бюджет и финанси ще изслуша директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за борбата с контрабандата на цигари през последните 18 месеца.

„Имаме сериозни успехи в областта на алкохола и горивата. За съжаление обаче това не мога да го констатирам за цигарите. И точно там е проблемът. Надявам се днес г-н Ваньо Танов да ни представи един безпристрастен анализ, който да съдържа по-актуални данни от по-пресни към края на годината данни, от тези, които се цитират от БСП по едно проучване на една голяма компания, които са към пролетта на 2010 г.“, коментира шефът на комисията Менда Стоянова пред БНР.

От БСП твърдят, че контрабандният пазар на цигари у нас се е увеличил драстично. Затова и страната ни била загубила около 1 милиард лева за 2010 година. Социалистите твърдят, че това не може да стане без покровителството на държавата.

По време на изслушването на Танов във вътрешната комисия в парламента за СРС гейт той е признал, че при контрабандата на цигари не е постигнал максималното, което може.

Според Метнда Стоянова не бива да се прави пряка връзка между скандалите около Танов и приходите в митниците.

„Мисля, че не бива да правим такава пряка връзка, макар че снощи, гледайки интервюто на Ваньо Танов, си помислих точно това, че в момента той обикаля по различни бюджетни комисии, телевизии, обяснява за едни глупости, които го отклоняват от пряката му работа. И може би това е също част от целта на мероприятието. Предполагам, че не само него отклонява, но и една част от работещите в митниците също се демотивират“, коментира шефът на бюджетната комисия.

Според нея скандалите целят се демотивира и намали ефективността на работата на митниците и на нейния началник. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
емииии така е..всички идвайки на власт и тръгвайки с голямата кошница ...народа ги наказва
103
0
 
2
 
! Отговори
сс преди 13 години
егати *** милиционери , че сте глупави то това си е ясно ,но не ни правете нас на гупави , то на първолак му е ясно защо има контрабанда , ами др. милиционери намалете акциза и няма да имате проблем цялата контрабанда ще иде в румъния и гърция , това бяха думи на др. генерал танов ,разровете се медиини те му изяви и ще откриете сл.:" вдига се акциза зашото цялата контрабанда ще иде в гърция и румъния !"... а така кой ще им пълни касичката
102
0
 
0
 
! Отговори
до Чао преди 13 години
Запали една цигара и се успокой. Науката е зад теб.
101
1
 
0
 
! Отговори
Чао преди 13 години
До 102...последните изследвания в областа на онкологията категорично признават ,че няма връзка между рака на белите дробове и тютюнопушенето.........процента на заболелите е един и същ и за двете групи...дано си разбрал вече!!!
100
0
 
0
 
! Отговори
до Чао преди 13 години
Явно не си ходил. Затова отиди. След това почни да пушиш по-вече за да докажеш научно и анкетно, че не съм прав.
99
0
 
1
 
! Отговори
sss boko преди 13 години
kontrabandata s cigari e delo na Boyko i sie...........
98
1
 
0
 
! Отговори
Чао преди 13 години
Абе 333....това дали ще влезеш във онкологията или не, не е от цигарите...направи им анкета и ще видиш, че половината от пациентите, нито са пушили, нито са пили през живота си.....това са внушения и наскоро бяха опровергани от науката!!!!
97
0
 
2
 
! Отговори
333 преди 13 години
До всички които плачат за евтини цигари. Разходете се до онкологията в Плевен. На последния етаж е стаята за химиотерапия. Огледайте се. Постойте малко там. И като излезете се поставете за малко на мястото на тези хора. Не казвам , че всички там са пушачи. Но възможноста да попаднете там ако пушиш е по-голяма отколкото ако не пушиш. Не го пожелавам на никого.
96
0
 
2
 
! Отговори
Чао преди 13 години
Благодаря Цербер...даже информацията ти наполовина да е вярна, пак е страшно...всеки един данък, или в случая акциз има точка на поносимост!!!!! Превишиш ли я.....загубата става страшна!!!!
95
1
 
1
 
! Отговори
до цербер преди 13 години
Аз 2008 вземах 900 лева заплата, сега съм безработен. Пуших по една кутия цигари, сега съм ги спрял. Айде сега изчислявай.
94
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Контрабанда винаги е имало и ще продължава да има. Въпросът е каква част от продаваните на пазара цигари са контрабанда и каква - редовни продажби. До преди 2 г. контрабандата е била 17% от пазара на цигари. В момента тя е 34%, което означава 100% увеличение за 2 години. Докато имаме европейски цени и китайски доходи, винаги ще има контрабанда. Затова ще гледаме Шенген през крив макарон.
93
0
 
3
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
За 2008 г са продадени 19 млрд. къса цигари, а контрабандата е оценена на 2.85 млрд. къса. За 2010 са продадени 10.6 млрд. къса ( 8.4 млрд. по- малко). Контрабандата на цигари възлиза на 11.25 млрд. къса цигари Преките загуби за бюджета са 1 млрд и 677 млн. Лв.(11.25 млрд. къса цигари* 149/1000).Има коствени загуби от невнесен ДДС, нереализирана печалба от Булгартабак (40% спад в продажбите) , невнесени осигуровки в НОИ.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
povi6ete o6te zenite na zigarite i vsi4kio 6te se opravi ( za kontrabandistite )
91
2
 
2
 
! Отговори
333 преди 13 години
Карелия по 2 лева имаше в Търново преди Дянков и не се правете на луди. Пазарувал съм в Скорпиона през 2003 година.
90
3
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
Преди няколко години имаше едно предаване,при което журналистка влезна в кафето на парламента и започна да разглежда цигарите на депутатите-всичките бяха без бандерол.Започнаха да си събират неистово багажите и да се изнасят в свински тръс.Явлението контрабанда не е от вчера,но сега се говори за него.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вчера ми предложиха цигари за 1 лв.вижте за какво става въпрос.
88
7
 
1
 
! Отговори
333 преди 13 години
Стискам палци Бойко по скоро да върже всички касови апарати към НАП и да видим "кон боб яде ли"
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми естествено че има проблем.дянков като вдигна драстично акциза на цигарите на какво се надяваше.естествено че ще процъфтява контрабандата.ХОРАТА ДА НЕ СА ПО ПРОСТИ ОТ ДЯНКОВ
86
1
 
5
 
! Отговори
Чао преди 13 години
Това е поради умнотията на Дянкова.......и до сега не е ясно, колко е загубата на Бюджета от увеличения акциз...върнете стария акциз, затегнете мерките и контрабандата, просто няма да си струва риска!!!!!
85
1
 
0
 
! Отговори
333 преди 13 години
Не знам да е имало безмитен магазин на главната улица на Велико Търново