БСП вини ГЕРБ в изборен туризъм

Управляващите тушират с 10 души на адрес
Обновена: 16 фев 2011 14:31 | 16 фев 2011 14:10,
82
БСП вини ГЕРБ в изборен туризъм
Имало изборно преселение. Снимка: Булфото

БСП предлага промени в новоприетия Изборен кодекс, за да се тушира изборният туризъм.

От левицата предлагат да се въведе правило, според което всички български граждани, които са променили настоящия си адрес след 1 септември 2010 г., на предстоящите местни избори да гласуват само по постоянен адрес.

"Така изборното преселение ще се окаже безсмислено и няма да може да повлияе на резултатите от вота", мотивира се червената Мая Манолова. 

Според нея в момента се извършва "небивало преселение на избиратели". Големи групи хора презаписвали настоящите си адреси от едни общини в други.

"За периода от 1 септември до 31 декември 2010 г. настоящия си адрес са променили над 146 000 български граждани. Това е с 21 000 души повече от същия период през 2009 г.", заяви Манолова, позовавайки се на справка от ГРАО.

Тя беше категорична, че целта е да се промени вотът в по-малките общини в полза на определена партия или кандидат и според журналистически разследвания в дъното на изборния туризъм стоял ГЕРБ.

Още по темата

Искра Фидосова обаче категорично отрече обвиненията на левицата за хиляди преселени граждани.

Тя поясни, че предложението на БСП – всички, които са променили настоящия си адрес след 1 септември 2010 година, на предстоящите местни избори да могат да гласуват само по постоянен адрес означава, че настоящият адрес не се зачита и уседналостта става не 10 месеца, а 15 месеца.

"Може би на вносителите на това предложение им липсват мотиви, за да падне уседналостта пред Конституционния съд. ПГ на ГЕРБ няма да влезе в този капан", отсече Фидосова.

По думите й предвидените промени в Закона за гражданската регистрация ще сложат край на изборния туризъм.

Предвижда се не повече от души да могат да бъдат регистрирани на един адрес. Изключение се допуска тогава, когато се представи удостоверение за родствени връзки и покажат, че става въпрос за роднини по права и съребрена линия.

"Тоест, ако едно ромско семейство има 13 деца, не е пречка те да бъдат регистрирани на един и същ настоящ адрес", поясни Фидосова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
bog преди 13 години
БРАВО......това маи е заявка за каолиция,,,,,,АМА,,,,,НЕ
13
11
 
25
 
! Отговори
ДПС+БСП=Първанов преди 13 години
Щом Червените +СДС+БАН+ДПС реват , значи ГЕРБ е на правилен път.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оххх, писнаха ми вече всичките.
11
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко което милите ни фараони, комунистите правиха 65 години - контрабанда, кражби, далавери и в последните години изборен туризъм заради партньорите си от ДПС сега го приписват на ГЕРБ :)) Ограничени са им мозъчетата на милите и понеже не могат да измислят нищо оригинално за по-лесно направо си приписват техните грехове :)))) Ама кой ли им вярва вече, освен двамата комуниста във форума, дето са им празни хладилниците и са гладни :)))))))))))))))))
10
0
 
10
 
! Отговори
finta преди 13 години
Джони-иА да не се гласуваха и да тръгваха автобусите от Турция ли? Ти това ли искаш? А?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами те вече промени са направени, поне от някои общини с желание за промени. Аз трябва да си смена адресната регистрация в София от Хиподрума към Лозенец и в Лозенец изискват задължително собственика на апартамента с нотариален акт да попълни декларация пред тях, че знае и е съгласен да живея на този адрес.Което според мен е прекрасна промяна, защото схемата 100 *** на адрес, на който дори собственика не знае - отпада финално.
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еййййй, наглостта няма граници. Крадеца вика "Дръжте крадеца". Ами този "изборен туризъм" си е ваш патент в комбина с ДПС. Взехте ни вече хептен за късопаменти и ***, пък ако отново ви повярваме, със сигурност сме такива
7
20
 
10
 
! Отговори
Джони преди 13 години
ГЕРБ са на власт, и няма да пуснат кокала лесно! Гласуват си избирателно закони, които да им помогнат да се задържат на власт; купуват гласове като разпрани... ще има яки фалшификации; особено в малките общини...
6
0
 
11
 
! Отговори
BSP преди 13 години
IDE RECH ZA ***
5
8
 
30
 
! Отговори
! преди 13 години
Червените преди последните избори промениха закона, за да им е по-удобно, друг е въпроса, че много хора отидоха да гласуват и тройната ламя гръзна дървото, но защо тогава не са променили закона по този начин, а сега се сетиха?? Когато както им е удобно, така да го променяме, а?Много е нагло да си държал властта, и да критикуваш и предлагаш промени.
4
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bsp sa basi naglite tipove chestno :D
3
33
 
17
 
! Отговори
Гуньо преди 13 години
Бойко да не е ***; щом Доган ги прави тея номера, той да не е по-*** че да ги пропусне? Жална ни майка, герберастите ще ни разсипят тотално...
2
9
 
33
 
! Отговори
ХерМамут преди 13 години
Бой по зачервената джанка на СерГея!!!
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че те ***, имат ли регистрация??