Wikileaks: Румен Петков пие здраво!

Арестуван е за уриниране във фонтан, пише Джон Байърли
16 май 2011 17:00,
153
Wikileaks: Румен Петков пие здраво!
Румен Петков. Снимка: МВР

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков е арестуван за уриниране във фонтан. Това пише до Държавния департамент бившият посланик на САЩ в България Джон Байърли по повод предстояща визита на Петков в Америка през 2006 г.

Грамата бе обнародвана от сайта bivol.bg, който има споразумение с Wikileaks за обработка на американските дипломатически грами, касаещи България.

На 10 февруари 2006 г. посланик Байърли докладва в Държавния департамент за предстоящата визита на Румен Петков в САЩ.

В нея Петков е представен като сложен образ: един от най-популярните министри в правителството според сондажите, поддръжник на американската политика в Ирак и на американските бази в България, но и като "представител на всичко неправилно в БСП: нереформирана, непокаяла се и със съмнения за корумпираност".

И при Петков няма прогрес в преследването на организираната престъпност, пише Байърли.

Петте най-големи организирани престъпни групи в страната: ТИМ, ВИС, СИК, Нове Холдинг и Мултигруп продължават да действат безнаказано. Братята Маринови са единствените задържани. Няма напредък и в разкриването на убийството на Емил Кюлев, което разтърси държавата, пише Байърли.

"Нове Холдинг на Васил Божков – Черепа, и ТИМ, предвождан от Тихомир Митев и Иво Георгиев, са двете групи, които изобщо не са безпокоени във връзка с неотдавнашните убийства и арести, поради което много хора мислят, че те имат поне негласна подкрепа от високи места в правителството“, се казва още в грамата.

Прагматичният Петков поддържа добри връзки в целия политически спектър: от Бойко Борисов вдясно, до твърдата левица в БСП и представители на ДС, минавайки през ДПС. Като мениджър на предизборните кампании на БСП и финансов отговорник неизбежно е свързван с обвинения за корупция и връзки с организираната престъпност, но "скромният му начин на живот по-скоро сочи, че го е правил за партията, а не за персонално обогатяване", смята Байърли.

"Като кмет на Плевен Петков е преследван от скандали, някои сериозни, а други, като нощния арест за уриниране в обществен фонтан, илюстрират невъзпитания му стил".  Макар, че разбира нуждата от установяване на правова държава преди присъединяването към ЕС, връзките му със спорни фигури правят труден похода срещу интересите на организираната престъпност.

Още по темата

Петков е свързван отдавна и с руснаци, които са или директно, или индиректно свързани с руското разузнаване – така щрихира портрета на Петков посланик Байърли.

Стилът на Петков е на "здраво работещ – здраво пиещ" човек, за разлика от държавническата поза на Първанов и реформисткия ентусиазъм на Станишев. Пред Байърли министърът признал, че ведомството му е пропито от кадри, "работещи за другата страна", и се заканил да "прочисти къщата", което естествено е насърчено от американците.

Румен Петков приключи кариерата си на министър, но не и на партиен лидер, през пролетта на 2008 г. след огромен политически скандал, в който лъсна симбиозата на силовите структури в държавата и организираната престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
плевенчанка преди 12 години
Защо да не пие? Единствената грешка на Р.Петков е,че реши да се сравнява с Николай Добрев/бог да го прости/. Той ставаше за силов министър,но Петков - не става.Да беше станал министър на спорта или образованието,нямаше да има толкова негативи.
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аде бе! ***, не е вярно! Румен Петков е председател на клуба на трезвениците.
141
6
 
1
 
! Отговори
пин-код преди 12 години
Поставеният въпрос от Уикилийкс ми се струва на основата на ревността? Предполагам, че Ласандж е изпитал човешка ревност, от уменията и издръжливостта на Румен Петков, което автоматично му е отредило цяла страница в новинарника? Иначе няма логика за пиянство да оплюят някого? Че то пияндета е имало и ще има докле свят, светува? Че алкохола е здраве, по малко? Нали се прави от плодове, значи е храна?
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Откриха топлата вода...В България всеки е наясно с алкохолизма на Пикльо.
139
0
 
11
 
! Отговори
sawall преди 12 години
Вие може да си мислите каквото и да е, но тази новина наистина е важна. Защото споменава по име *** и Нове Холдинг. Колко пъти сте виждали напоследък мафията изтипосана по име? И ГЕРБ, и Тройката, и медиите ги покриват, няма новини за тях, няма арести...
138
1
 
11
 
! Отговори
Свободен Гражданин преди 12 години
Днес бг, защо не мога да коментирам по темата за "великата банкерка" Цв. Бориславова? В последно време цензурата във вашия сайт е много голяма и аз по тази причина тази вечер ви казвам СБОГОМ. Вървете при Труд, 24 часа, БТВ и Нова а именно на *** там където ви е мястото.
137
7
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Уорлик ти си долен наркоман време е да си ходиш!Държавата ни наистина е подкупна!Иначе как щяхте да ползувате бази без пари?Явно американците всички са се побъркали щом изпращат такъв ненормален *** *** за посланик!Васил Левски винаги ще бъде национален герой каквото и да ни коства това!Това е човекът който много българи носим в сърцата си и няма да търпим някакъв *** *** да се подиграва със него без значение който и да е той!Вървети си с добро защото ниенесме мишки катоправителството!!!
136
4
 
11
 
! Отговори
777 преди 12 години
Браво на "журналистите", това е тъй важна за нас национална новина. Сякаш те не са пикали във фонтан или на улицата. Я не се правете на "света вода ненапита". Ама нали сте *** продажни,не смеете една дума да напишете срещу онзи *** Уорлик.
135
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
може...пие! не съм комунист! но не се насирам от пиене типично по американски! а, да...и като ми се случи да се изпикая в фонтан (басеин) , за което си признавам, винаги е по -добре да си платя масрафа ( т.е. резила) чисто по южняшки, отколкото цял живот да живея с пуритански комплекси, а после току виж съм открил безразборна стрелба в супермаркет или под егидата на някоя секта и в името на истинския бог изнасилвам и скланям към самоубийство
134
0
 
8
 
! Отговори
валери преди 12 години
Не е важно от коя партия са важно е че са в политическата класа. Партии те са само проформа. Всички са маймухи.
133
4
 
13
 
! Отговори
Руменчо ,Руменчо.... преди 12 години
....ще ти подариме видео ....за да гледаш Америка на филм....!КАЖИ ,ДРУГАРЮ,...КОГА ТИ Е РОЖДЕННИЯ ДЕН, ЗА ДА ТИ ГО ПРАТИМ ПО ПОЩАТА....!ЛИЧНО , ЩЕ ТИ ГО КУПЯ ,ПИКЛЬО.....ХА,ХА,ХАААА...ЗА ДА НЕ СЕ УСЕРЕШ ОТ БОЛШЕВИШКА ЗЛОБА....!!!!
132
12
 
14
 
! Отговори
Безпристрастен преди 12 години
Не съм фен на Петков. Нещо повече.Не мога обаче да не адмирирам мъжкото му поведение към Уорлик В тази връзка очаквам в най -скоро време очаквам от американското посолство да го обвинят в убииството на Кенеди.Приятели ,нека забравим политическите си пристрастия и да защитим националното си достоинство.
131
2
 
9
 
! Отговори
кога преди 12 години
Сега чекаме писмото в което Уорлик се извинява на БГ,че Ботев не е терорист.Писмото, дадено на капитана на кораба Радецки от Ботев и неговите четнициИмам чест да ви обявя, че в тоя параход се намират български въстаници, на които имам чест да бъда войвода.С цената на нашия *** и на нашите земеделски сечива, с цената на големи усилия и с пожертвуване на нашите блага, най-после с цената на всичко, що е най-скъпо на тоя свят (без знанието и въпреки преследванията на властите в страната, чийто неутралитет ние уважихме), ние си доставихме това, което ни беше необходимо, за да се притечем на помощ на нашите въстанали братя, които се сражават тъй храбро под българския лъв за свободата и независимостта на нашето скъпо Отечество България.Ние молим Господа пасажерите никак да не се безпокоят и да останат спокойни. Колкото за вас, Господин Капитане, аз имам тежката длъжност да ви поканя да поставите парахода на мое разположение до самото ни слизане, като в същото време ви заявявам, че и най-малкото ваше съпротивление ще ме постави в печалната необходимост да употребя сила и въпреки волята ми да си отмъстя за отвратителната случка върху парахода Германия в Русчук през 1867.И в единия, и в другия случай нашият глас за бой е следния: Да живее България!Да живее Франц Йосиф!Да живее граф Андраши!Да живее християнска Европа! Х. Ботйов Долуподписаните потвърждаваме истинността на това писмо:Дойми, помощникЕнглендер, кап.Хадзел, I-ви машинист УДОСТОВЕРЕНИЕ, ДАДЕНО НА КАПИТАНА НА ПАРАХОДА РАДЕЦКИНие, долуподписаните, удостоверяваме с настоящето, че ние, въстаниците на България, със сила принудихме капитана на кораба Радецки да спре на турския бряг, ако и да няма станция.Въстаниците на БългарияВойвода: Ботйов"
130
2
 
4
 
! Отговори
кога преди 12 години
Сега чекаме писмото в което Уорлик се извинява на БГ,че Ботев не е терорист.Писмото, дадено на капитана на кораба Радецки от Ботев и неговите четнициИмам чест да ви обявя, че в тоя параход се намират български въстаници, на които имам чест да бъда войвода.С цената на нашия *** и на нашите земеделски сечива, с цената на големи усилия и с пожертвуване на нашите блага, най-после с цената на всичко, що е най-скъпо на тоя свят (без знанието и въпреки преследванията на властите в страната, чийто неутралитет ние уважихме), ние си доставихме това, което ни беше необходимо, за да се притечем на помощ на нашите въстанали братя, които се сражават тъй храбро под българския лъв за свободата и независимостта на нашето скъпо Отечество България.Ние молим Господа пасажерите никак да не се безпокоят и да останат спокойни. Колкото за вас, Господин Капитане, аз имам тежката длъжност да ви поканя да поставите парахода на мое разположение до самото ни слизане, като в същото време ви заявявам, че и най-малкото ваше съпротивление ще ме постави в печалната необходимост да употребя сила и въпреки волята ми да си отмъстя за отвратителната случка върху парахода Германия в Русчук през 1867.И в единия, и в другия случай нашият глас за бой е следния: Да живее България!Да живее Франц Йосиф!Да живее граф Андраши!Да живее християнска Европа! Х. Ботйов Долуподписаните потвърждаваме истинността на това писмо:Дойми, помощникЕнглендер, кап.Хадзел, I-ви машинист УДОСТОВЕРЕНИЕ, ДАДЕНО НА КАПИТАНА НА ПАРАХОДА РАДЕЦКИНие, долуподписаните, удостоверяваме с настоящето, че ние, въстаниците на България, със сила принудихме капитана на кораба Радецки да спре на турския бряг, ако и да няма станция.Въстаниците на БългарияВойвода: Ботйов"
129
3
 
13
 
! Отговори
гаринча преди 12 години
тоя си пикаше още през 1994 година като се напиеше рано сутрин към пет и половина призори си изпразваше и не му дремеш ни милиция ни жени -всичко бегаше и се правеше че не го вижда щото е като син на ДРУГАРЯ ЛУКАНОВ;0)нищо не пишат за АФЕРАТА АКРАМ явно тия четат само сайтовете дето пишат българите
128
0
 
14
 
! Отговори
pele преди 12 години
добро утро това го знам още когато беше кмет на Плевен 1995 тия си мислат че са открили топлата вода
127
0
 
14
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
KUCHETA MOGAT DA PRAVQT PISCH...RUMEN NE MOJE....
126
2
 
10
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
a kakvo pi6e za kradeca kostov?
125
1
 
5
 
! Отговори
анести преди 12 години
КОЙТО МОЖЕ ГО МОЖЕ ,кво се чудят тия ,та чак пишат .тука сме смоци от класа ,ай сиктир мурджовци
124
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МНОГО ПРАВИЛНО СА ГО ОПИСАЛИ ХОРАТА ...САМО НАШИТЕ ПРОСТИ ЧЕРВЕНИ БАБИ ОЩЕ НЕ СА ГО РАЗБРАЛИ ..ЧЕ ДА ГЛАСУВАТ ЗА КРАДЛИВАТА ИМ ЧЕРВЕНА ПАРТИЯ