Съдът пусна вот на недоверие на Борисов

Опозицията ще може да атакува веднага след вот на доверие
Обновена: 17 май 2011 15:46 | 17 май 2011 15:40,
183
Съдът пусна вот на недоверие на Борисов
Борисов може вече да бъде атакуван. Снимка: БТА

Опозицията ще може да иска вот на недоверие към правителството, преди да са изтекли 6 месеца от искан вот на доверие от кабинета.

Това стана ясно, след като Конституционният съд (КС) отмени част от действащия правилник на парламента като противоречащ на основния закон.

Той се отнася до скандалния чл. 98, който гласи, че „при гласуване на доверие или отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца“.

Именно на този текст от правилника за дейността на работата на парламента разчиташе премиерът Бойко Борисов, след като в началото на февруари сам поиска вот на доверие в разгара на скандала със СРС-тата и подслушването на шефа на Митниците Ваньо Танов. 

Целта му беше да си осигури шестмесечен комфорт и да не бъде атакуван от вот на недоверие преди изтичането на този срок. 

„Конституционно недопустимо е с подобен срок да се блокира възможността за иницииране на нов вот на недоверие посредством искане от правителството на вот на доверие. Шестмесечният предпазен срок е част от института „вот на недоверие” и е приложим само за него“, е категоричното становище на съдиите.

Според тях вотът на доверие е самостоятелен конституционен институт със своя собствена юридическа и политическа роля, което ясно е разграничено в основния закон.

Според КС невъзможността опозицията 6 месеца да иска вот на недоверие заради успешен вот на доверие води до необосновано ограничаване правата на малцинството.

„Отваря се възможност за злоупотреба с правото на правителството да иска вот на доверие и така да прегради напълно възможността на парламентарната опозиция да внася вот на недоверие било по цялостната политика, програмата на правителството или по конкретен повод“, посочват в мотивите си съдиите. 

Още по темата
20 яну 2011 18:16
1173

На практика при действието на оспорения чл.98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, правителството би могло на всеки шест месеца да внася вот на доверие, който да се гласува от парламентарното мнозинство, предотвратявайки възможността опозицията да поставя по собствена инициатива и в съответствие с интересите на избирателите, които представлява, въпроса за политическата отговорност на Министерския съвет.

Според съдиите чл. 98 допуска възможността опозицията в парламента да бъде целенасочено лишавана от възможността да предизвиква дебати и гласуване на недоверие на правителството.

Това би довело до „диктатура на мнозинството” и до ерозия на политическия плурализъм, смята КС.

По недопустим начин оспореният член от правилника на парламента променя същностни характеристики на два самостоятелни института – вот на недоверие и вот на доверие, деформира ги и нарушава конституционно установения баланс между законодателната и изпълнителната власт“, заключават съдиите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все още не виждам смисъл да се иска вот на недоверие след като е минал вот на доверие.
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
27.09.2007 г. "Бил съм член на БКП, както другите момчета във факултета "Противопожарна отбрана" на МВР", каза кметът на София Бойко Борисов пред Нова телевизия. ПРЕЗ 1990-ТА НЕ ПОДПИСВА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДЕПОЛИТИЗИРАНЕ И НАПУСКА МВР.Някога,за да станеш офицер от МВР,какъвто е бил баща му ,а в последствие и самия Бойко,комунистите проучваха всеки род до девето коляно...Как син и правнук на "враг на народа" са станали офицери от МВР..Е ЛЪЖЕ ЛИ БОРИСОВ ЗА ДЯДО СИ?
76
6
 
3
 
! Отговори
:) преди 12 години
Извинявам се за грешката - напредък е правилно Ок , но от яд не слагам даже и запетаи. Но за сметка на това чета и виждам какво е правилно за България , а това е -ГЕРБ
75
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСИЧКИ ХОРА НАД СРЕДНО ИНТЕЛИЧЕНТНОТО НИВО В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ГО РАЗБРАХА БОРИСОВ ЩО ЗА СТОКА Е, И КАКВИ ГИ ВЪРШИ.В МОМЕНТА САМО НЕ ДОБРЕ ОСВЕДОМЕНИТЕ И СЛАБО ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ОЩЕ МУ СЕ ВРЪЗВАТ НА БОРИСОВ.
74
0
 
5
 
! Отговори
Кума Лиса преди 12 години
Хитрата сврака- с двата крака.
73
4
 
15
 
! Отговори
Винету преди 12 години
Правителството на Боко тиквата по некадърност се доближи до това на Жан Виденов. Народа е зле. Няма работа,няма пари. Оставка на мутринското правителство!
72
2
 
10
 
! Отговори
мухала преди 12 години
герберастите амбразурчици ще се развихрят в подкрепа на простата тиква, ама с методите на бухалката бяхме до към 97 боко ако иска да си живее в тези години да ходи в африка, тамън ще му излезе късмета изодзаде с няколко десетки черни, надървени работи да му обрулят хемороидите. и после кеф преди да си помисли да пръдне и вече е за смяна на памперса
71
0
 
4
 
! Отговори
vr преди 12 години
До всички, които работят с директни клиенти! Група измамници (от ромски произход) пускат в обръщение фалшиви евро банкноти по малки магазнини и офиси. Обикновено купуват нещо дребно и прибират ресто в левове. Бъдете нащрек и веднага сигнализирайте полицията.
70
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво, СерГейчо има шанс пак да дойде на власт, ура другари, айде червеното блато пак се размърда, тъкмо да излезем и *** ни дърпат назад.
69
0
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
Нали ще се окаже ,че под 15 г. няма комунисти ,всичко друго е ..над 15 г.,необходим е ВНОС на електорат !Политиците т партиите са повече от народа ....е и ...?
68
5
 
1
 
! Отговори
мухала преди 12 години
до 70 пише се напредък а не напредаг, айде моля ви се по сериозно, като не можете да четете не се опитвайте да пишете.
67
8
 
13
 
! Отговори
Чао боко преди 12 години
Тази вечер на стадиона щяха да бесят агенти на Престъпната банда, обвинени в саботаж и заловени лично от Б.Б. Бесенето ставаше веднъж месечно. Беше опияняващо зрелище и винаги завършваше с грандиозен концерт на знойните фолк-диви и пищни чалга-мадони. Децата вечно вдигаха врява да ги водят. ГЕРБ превръщаше децата в неудържими, безграмотни, свирепи зверчета. Те боготворяха ГЕРБ и Б.Б.: Парадите, знамената, униформите, походите по стъпките на Б.Б., излетите до историческите места, свързани с Б.Б., посещенията в Дома-музей в Банкя и особено в Музея на великата мутренска съпротива, рапортите и клетвите за вярност пред паметниците на Б.Б., химните (особено За теб, Б.Б.!, Най обичаме да мразим!, Шут в муцуната!, Да вдигнем хиляди бесилки!, Искам да съм мутра!, Б.Б., размажи ги!, Елегия за прасето Боко, както и класическите хитове Небесна лъчезария, Б.Б., дай газ!, Б.Б., ти си пич, Б.Б. суперсвръхгерой, Б.Б прави вятър), ученията с пожарникарски шлангове, снимки с пра-пра-пра-правнука на кучето Борко, скандирането, долнопробната, жизнеутвърждаваща чалга, обожествяването на Б.Б. за децата всичко това беше славна игра. Цялата им детска жестокост се насочваше срещу враговете на ГЕРБ и Б.Б., срещу предателите, вредителите, саботьорите, мислопрестъпниците. Хората се страхуваха от собствените си деца. И с пълно основание не минаваше седмица, без по телекрана да покажат хвалебствен репортаж за някакъв малък подслушвач доносник, предал родителите си на Полицията на мисълта. Това не бяха обикновени деца. Това бяха необикновените деца на ГЕРБ. Това бяха мутантите на ГЕРБ ОЩЕ МАЛКО ГЕРБ И ТОЧНО ТОВА НИ ЧАКА
66
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вот на недоверие на ГЕРБ!Вот на недоверие от стана на народа на България!Оставка на Боко и ГЕРБ!
65
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
не ти казва народа тикво проста и алчна
64
11
 
5
 
! Отговори
Krasi преди 12 години
Момчета тука има 10 човека ако сайта е направен с регистрация коментарите ще са 50 за цял ден.Просто това е стратегия , а те нека си лаят .България е тръгнала към напредаг а те са просто арегантни и вместо да пишат да прехната тази партия и пречките пред развитието на България в Европа .Стига с тази Руся, тя нищо не ни е дала а само е смукала от нас.През комунизма изнесоха всичко от тука а ни даваха самолети с банани от Либия .Четете и тогава пишете
63
2
 
10
 
! Отговори
мухала преди 12 години
до 63, ми тоа да не е много убав бе байно, я го глей какъв е кратун че и *** като шпилка, в момента в който се разкара и сме на чиста печалба
62
5
 
10
 
! Отговори
защо ли? преди 12 години
Европа ни е белязала със знак ----БГ ----направо си е Б ай Г аньо !
61
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва комунизма да се обяви за престъпление и всеки свързан с него (агент, член и т.н.) да няма право да участва в избори или да заема каквито и да е държавни длъжности. Такива Гоцета моцета вън от чадъра за винаги от политиката, съдии, милиционери, бивши и настоящи сътрудници да ги няма. Аман от глупости вече в тая държава.
60
9
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 12 години
Сергейчо, изгуби ни като послушни червени бабички! Не разчитай на нас! За нищо не ставаш баби!
59
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Все повече българи искат да напуснат страната"Късно, Борисов, късно... То качественият мат`риал отдавна си замина и няма никакво намерение да се връща. За какво му е да се връща? Да храни полу-*** работили в организации с трибуквени имена? И приятелките им дето им харесва да си купуват и продават банки? Те да не са луди? Хахаха.