Съдът пусна вот на недоверие на Борисов

Опозицията ще може да атакува веднага след вот на доверие
Обновена: 17 май 2011 15:46 | 17 май 2011 15:40,
183
Съдът пусна вот на недоверие на Борисов
Борисов може вече да бъде атакуван. Снимка: БТА

Опозицията ще може да иска вот на недоверие към правителството, преди да са изтекли 6 месеца от искан вот на доверие от кабинета.

Това стана ясно, след като Конституционният съд (КС) отмени част от действащия правилник на парламента като противоречащ на основния закон.

Той се отнася до скандалния чл. 98, който гласи, че „при гласуване на доверие или отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца“.

Именно на този текст от правилника за дейността на работата на парламента разчиташе премиерът Бойко Борисов, след като в началото на февруари сам поиска вот на доверие в разгара на скандала със СРС-тата и подслушването на шефа на Митниците Ваньо Танов. 

Целта му беше да си осигури шестмесечен комфорт и да не бъде атакуван от вот на недоверие преди изтичането на този срок. 

„Конституционно недопустимо е с подобен срок да се блокира възможността за иницииране на нов вот на недоверие посредством искане от правителството на вот на доверие. Шестмесечният предпазен срок е част от института „вот на недоверие” и е приложим само за него“, е категоричното становище на съдиите.

Според тях вотът на доверие е самостоятелен конституционен институт със своя собствена юридическа и политическа роля, което ясно е разграничено в основния закон.

Според КС невъзможността опозицията 6 месеца да иска вот на недоверие заради успешен вот на доверие води до необосновано ограничаване правата на малцинството.

„Отваря се възможност за злоупотреба с правото на правителството да иска вот на доверие и така да прегради напълно възможността на парламентарната опозиция да внася вот на недоверие било по цялостната политика, програмата на правителството или по конкретен повод“, посочват в мотивите си съдиите. 

Още по темата
20 яну 2011 18:16
1173

На практика при действието на оспорения чл.98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, правителството би могло на всеки шест месеца да внася вот на доверие, който да се гласува от парламентарното мнозинство, предотвратявайки възможността опозицията да поставя по собствена инициатива и в съответствие с интересите на избирателите, които представлява, въпроса за политическата отговорност на Министерския съвет.

Според съдиите чл. 98 допуска възможността опозицията в парламента да бъде целенасочено лишавана от възможността да предизвиква дебати и гласуване на недоверие на правителството.

Това би довело до „диктатура на мнозинството” и до ерозия на политическия плурализъм, смята КС.

По недопустим начин оспореният член от правилника на парламента променя същностни характеристики на два самостоятелни института – вот на недоверие и вот на доверие, деформира ги и нарушава конституционно установения баланс между законодателната и изпълнителната власт“, заключават съдиите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
12
 
9
 
! Отговори
LaoTzu преди 12 години
От това решение следва че конституционния съд е неконституционен.
137
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вола като рие, го хвърля на гърба си.Само Борисов.
136
0
 
21
 
! Отговори
пенсионерка преди 12 години
Само се коментира,че депутатите мислят единствено за собственото си благополучие.Защо на 7,5мил. граждани парламента да е от 240депутати? Не е ли време да се намалят лапачите на 120.В петък на парламентарен контрол колко души са на работното си място? -залата е почти празна.Първите промени трябва от там да започнат и да се намалят милионите ,които отиват за тези лапачи и гладници.....
135
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиква,предай се!*** си с мир!
134
2
 
2
 
! Отговори
BALGARIN преди 12 години
KOI SAD-POZITANOVSKIYA LI?Oooo...izvinete,to nali v zadunaiskaya drug sad NYAMA...
133
8
 
17
 
! Отговори
Нане преди 12 години
Бре, какъв е *** този на снимката!?
132
5
 
6
 
! Отговори
KOCE MACA преди 12 години
KAT SA MI RAZPRAVIALI ZA BOIKO HORATA SA KAZVALI ISTINATA - STRAHLIV, NADMENEN, ZLOBEN, OTMUSTITELEN, ALCHEN, PARANOIK, SAMOHVALKO, EGOCENTRIK. I TOZ CHOVEK KVO SI MISLI NE ZNAM. KAT GO IZRITAT OT VLASTA SIGURNO NEKOLKO STOTICI SHTE MU ZAVEDAT DELA A TOI PLUE SUDA, I KVO GO CHAKA, LELEEE. I KVO SHTE PRAVI GORKIA SE PITA? AKO GO PUSNAT DA BEGA SHE E LOSHO. TREBE ZAEDNO S CECKO KRADECA DA GI SUDI SPECIALIZIRAN SUD, DET SI GO IZMISLIHA TE.SUS SVOI KAMUNI PO SVIA GLAVA.
131
7
 
14
 
! Отговори
do 134 преди 12 години
И кой е казал че социалистите ще вземат властта!!? Всичките ще си отидат без изключение!Нали видяхме серго другаря на доган какво направи,костов,стоянов,желев ликето които поддая търчолята за ЕС...Всичките ама до един навън
130
33
 
8
 
! Отговори
вот преди 12 години
за Борисов или против Борисов
129
1
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
131, Бойко не е четател, а писател. Браво! Много хубав виц измисли, "Азъ".
128
33
 
7
 
! Отговори
БОЙКО преди 12 години
КОМУНИСТИ,КОСТОВИСТИ,ТУРЦИСТИ,ЦИГАНИСТИ,МОНАРХИСТИ,-ЯЖТЕ АСФАЛТ!!!
127
8
 
19
 
! Отговори
КПСС- БКП преди 12 години
Прочетете "Течна дружба" на Иво Инджев и ще разберете за какво става дума! Руснаците хвърлят милиони левове за хонорари и пропаганда за строежа на АЕЦ Белене. Милиарди левове са заровени в Белене и много червени лидери са станали милионери покрай проекта за АЕЦ и пр.
126
4
 
20
 
! Отговори
живковист преди 12 години
Какви са тези вотове. Това е жив популизъм. Не го укорявате човека, така го разбира ,така го прави. Всички присъстващи в този парламент са виновни за управлението сега и за това да му се разкатава майката на народеца. Просто ако бехте читави сега нямаше да ни управляват неподходящи хора. Нека да ни мачкат сега некадърниците за да ни дойде акъла в главата.Другия път по време на избори " пак отидете за гъби"
125
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съда е продажен ! МРЪСНИ АНТИ-БЪЛГАРИ @!!$
124
2
 
12
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
По случай 24 май издателство "Сиела" пуска книгата на вожда "България днес.Тезиси"
123
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо да съдят виновницте за затритите милиарди за АЕЦ Белене и да се намери начин да се отървем от неустойките тези хубавци тръгнали да се занимават с някакъв член в правилника на НС.
122
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е,че сте си избрали мутра да се занимава с финанси,образование,икономика,политика,земеделие и т.н.А тази мутра разбира само от групировки,кражби,пуцане,бягане,гонене,бой...))Народеееееееее к'во искаш по-точно да ти свърши тази мутра?Е НЕМА ДА ГО ПОЛУЧИШ!
121
2
 
15
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Приликата ни Белгия-имаме един и същи девиз на парламентите.Разликите-там нямат правителство от 1 година,тук...от малко повече:-)))
120
6
 
12
 
! Отговори
ясно преди 12 години
Кой може да е гербер. Като Чикатило. ***.
119
11
 
7
 
! Отговори
:0 преди 12 години
Тея от днес като видят , че не се пише провит герб махат и слагат за станмишев--ей продажници хахахахах Няма смисал да се ядосвате и да пишете Герб ще си спечелят изборите а тези нека квачат