Съдът пусна вот на недоверие на Борисов

Опозицията ще може да атакува веднага след вот на доверие
Обновена: 17 май 2011 15:46 | 17 май 2011 15:40,
183
Съдът пусна вот на недоверие на Борисов
Борисов може вече да бъде атакуван. Снимка: БТА

Опозицията ще може да иска вот на недоверие към правителството, преди да са изтекли 6 месеца от искан вот на доверие от кабинета.

Това стана ясно, след като Конституционният съд (КС) отмени част от действащия правилник на парламента като противоречащ на основния закон.

Той се отнася до скандалния чл. 98, който гласи, че „при гласуване на доверие или отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца“.

Именно на този текст от правилника за дейността на работата на парламента разчиташе премиерът Бойко Борисов, след като в началото на февруари сам поиска вот на доверие в разгара на скандала със СРС-тата и подслушването на шефа на Митниците Ваньо Танов. 

Целта му беше да си осигури шестмесечен комфорт и да не бъде атакуван от вот на недоверие преди изтичането на този срок. 

„Конституционно недопустимо е с подобен срок да се блокира възможността за иницииране на нов вот на недоверие посредством искане от правителството на вот на доверие. Шестмесечният предпазен срок е част от института „вот на недоверие” и е приложим само за него“, е категоричното становище на съдиите.

Според тях вотът на доверие е самостоятелен конституционен институт със своя собствена юридическа и политическа роля, което ясно е разграничено в основния закон.

Според КС невъзможността опозицията 6 месеца да иска вот на недоверие заради успешен вот на доверие води до необосновано ограничаване правата на малцинството.

„Отваря се възможност за злоупотреба с правото на правителството да иска вот на доверие и така да прегради напълно възможността на парламентарната опозиция да внася вот на недоверие било по цялостната политика, програмата на правителството или по конкретен повод“, посочват в мотивите си съдиите. 

Още по темата
20 яну 2011 18:16
1173

На практика при действието на оспорения чл.98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, правителството би могло на всеки шест месеца да внася вот на доверие, който да се гласува от парламентарното мнозинство, предотвратявайки възможността опозицията да поставя по собствена инициатива и в съответствие с интересите на избирателите, които представлява, въпроса за политическата отговорност на Министерския съвет.

Според съдиите чл. 98 допуска възможността опозицията в парламента да бъде целенасочено лишавана от възможността да предизвиква дебати и гласуване на недоверие на правителството.

Това би довело до „диктатура на мнозинството” и до ерозия на политическия плурализъм, смята КС.

По недопустим начин оспореният член от правилника на парламента променя същностни характеристики на два самостоятелни института – вот на недоверие и вот на доверие, деформира ги и нарушава конституционно установения баланс между законодателната и изпълнителната власт“, заключават съдиите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
11
 
22
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Да си ходи Боко и Цветелина. Направиха ни роби.
97
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това би довело до диктатура на мнозинството и до ерозия на политическия плурализъм, смята КС.ЕВАЛА НА СЪДИИТЕ , ТОЗИ ПЪТ - АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО.ТОЯ ГЛАВОЧ СИ ПОВЯРВА ЧЕ Е БАЙ ТОШО , ЩО ГО ИЗБРАХТЕ БРЕ МАСКАРИ
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С*ра върху всички вас бюрократични безделници хванали здраво гушата на народа !
95
5
 
5
 
! Отговори
мухала преди 12 години
до 96, за разлика от теб имам малко мозък с чиято помощ мога да оценям ситуацията и да преценям хората, а ти като си вярваш на простата тиква сие лично твой проблем, а дори и да знаех числата от тотото и 2 пъти повече пари да ми дават от печалбата на *** кух *** пак няма да ги кажа, аре вари тегли едан молитва към боко господ бог на *** ***
94
0
 
6
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
ПРАВИЛО 1 : - Никога, не намесвай майка си !
93
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХА -ХА ПЪРВАНОВИТЕ СЪДЕБНИ КУЧЕТА СА ОБУЧЕНИ ДОБРЕ ДА ЛАЯТ СРЕЩУ ВСИЧКИ -КОИТО СА ПРОТИВ ТЯХ !
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правилника на народното събрание дава възможност на недобросъвестни политически сили да бойкотират неговата работа.
91
4
 
2
 
! Отговори
:) преди 12 години
87 Ти добре си го сложил това , но кажи ми защо е така .Аз ще ти кажа , че май не мърдате малкото мозъчни клетки. Бяха засегнати интересите на Русия след идването на БСП и се увеличиха горивата от тяхна страна. А ти ми кажи след като се увиличат горивата няма ли да се увеличи всичко. Мога цял ден да ви оборвам тука , но няма смисал вие не мислите което е лошо . Вместо да махнете БСП от влас вие се обръщате срещу спасението
90
2
 
12
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
Другарю милиционер Чикатило от ГЕРБ има кой да дойде на власт , не мисли , не си мъчи главата да не ти се спука фуражката от мислене ................. по интересното е така да си уредите нещата в ГЕРБ , че да не Ви се търси отговорност за това което направихте за 2 години - А ТО Е ГЕНОЦИД НАД НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ. ....... НЯМА ВРЕМЕ
89
4
 
7
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
до 84Идва служебен кабинет.Имахме вече един и по негово време се положиха основите на това което след това си приписаха сините,червените,жълтитие.Малко история.
88
5
 
14
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
Няма значение кой ще дойде. Даже и при тройната бяхме по добре. Не съм комунист. Ще гласувам за СК.
87
1
 
3
 
! Отговори
На ББ Приятелите преди 12 години
В Батак са пристигнали около 200 симпатизанти на "Атака" от страната заедно с лидера Волен Сидеров.В града има засилено полицейско присъствие заради инцидент, при който лидерът на партията Волен Сидеров си е позволил, по време на тържеството по повод канонизираните новомъченици, да се качи на трибуната на площад "Възраждане" и да отскубне кабелите за озвучаването. Сидеров е поискал "Атака" да проведе митинга си в Батак веднага.
86
3
 
7
 
! Отговори
мухала преди 12 години
до 89, жалко само че самият борисов е далеч под най ниското ниво,
85
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Краля-Слънце започнах да го виждам по-често от майка ми!На всяка статия негов портрет!
84
3
 
9
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Референдум трябва.Не вотове и игрички.Тоя ако остане до края на годината България ще стане само географско понятие!
83
1
 
11
 
! Отговори
мухала преди 12 години
абе навремето имах познати викаха царя като дойде и хайде светло бъдеще, казх им че ще ни пецака тоя дърт *** и така и стана, сега и на гейберите ви казвам боко е ***, по голям *** и от царя, пък вие си го подкрепяйте, жалко че страдаме и нормалните хора, това до 81 се отнася също
82
3
 
6
 
! Отговори
Краси преди 12 години
То по- писането ти личи ти колко си интелигентен. С Борисов са тези над средното ниво драги-това е лошото , че са малко .
81
6
 
15
 
! Отговори
НОВИЯ МОРАЛ :) преди 12 години
България e в рецесия, ценови шок, иконимическа стагнация и финансов колапс. И това е откакто Борисов дойде на власт. Ето някои сравнения на цените преди Борисов и сега....Бензин А-95 преди 1 год. и 8 месеца 1.80 лв. сега 2.50 лв. Хранителните продукти с 50 процента увеличение. Цигарите увеличение с 40 процента, Услугите увеличение между 50 и 60 процента. Ток нагоре,газ 30% нагоре,горива драстично нагоре.Постижения Борисови:Фискален резерв - 1,7млрд надолуВъншна задлъжнялост - 1,4млрд нагореАЕЦ БЕЛЕНЕ - 1,5 млрд нагореМагистрала Люлин - 60 млн нагоре платени от държавата.Инфлация-25%Най-голяма безработица от 20 години насам.Увеличение на имиграцията на Българи в чужбина.Данък "колиба" вместо данък "лукс":)7% отстъпка плюс главниците и лихвите, дължими от държавата за забавяне и фирмите си получават дължимото от държавата:)Без обезещетения за трайно безработните в предпенсионна възраст30 Дек 2010 2011-01-10 И пенсионерите вече плащат 2,40 потребителска такса Фермерите сами ще плащат за екарисажи и ваксини на животните14 Дек 2010ВСИЧКИ АНТИКРИЗИСТНИ МЕРКИ СЕ ПОРОДИХА В СЛЕДСТВИЕ НА НЕРАЗПЛАЩАНЕТО НА БОРИСОВ.БЪЛГАРИЯ ДРАСТИЧНО СЕ ВЛОШИ ОТ КАКТО БОРИСОВ УПРАВЛЯВА И ОПРЕДЕЛЕНО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА РАЗПЛАЩАНЕ И НЕ СЕ ДЪРЖАТ ПО БАНКИТЕ ЗА ДА ПЕЧЕЛБАРСТВАТ ТАКИВА КАТО СИ БАНК.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И К`во?Хилавата опозиция не може да пипне Тиквурата, която се е окопала яко!
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормално е богатите да си купуват банки - има закон за произхода на парите, да предположим, че се спазва... Но в коя правова и нормална държава не богатите дават за култура, а те взимат помощи, за да печелят и от нея???? Само в България! Само в ЦИРКА НА БОРИСОВ!!! Но няма опозиция, няма кой да защити интересите на ограбения народ!