Всички скочиха срещу "Атака"

ГЕРБ: Преминахте границата. Това не е нашият път!
Обновена: 25 май 2011 15:05 | 25 май 2011 12:02,
692
Всички скочиха срещу "Атака"
Сблъсъците пред джамията. Снимка: Reuters

Всички парламентарни сили осъдиха петъчните действия на представителите на „Атака” пред софийската джамия.

Партиите поискаха прокуратурата да проведе разследване и да изправи пред съда провокаторите, предизвикали сблъсъците.

„Премиерът да изрита Атака от властта”, призова заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Представителите на ДПС призоваха министър-председателя Бойко Борисов да се разграничи от поведението на атакистите.

„Атака" е във властта и Волен Сидеров от тази трибуна е основният фронтмен на днешното управление”. Подценяването на опасността е най-голямата провокация за етническия мир", подчерта още Местан.

Той настоя главният прокурор да проведе разследване, включително ако това значи снемане на имунитета на депутати от „Атака”. ДПС се закани, ако молбата им остане без отговор, че ще се обърне към ЕС, НАТО, ООН и ще заяви, че в България нападат, бият и палят.

„Атака провокира религиозен и етнически сблъсък”, обяви и съпредседателят на „Синята Коалиция” Иван Костов.

Това е провокация срещу сигурността на страната, в днешния толкова сложен от гледна точка на напрежението свят, подчерта Костов.

Според него на провокацията трябва да отговорят политиците и българските институции. За това сините предлагат да бъдат освободени от ръководни позиции във вътрешната комисия на парламента и тази за контрол на ДАНС всички депутати на „Атака”, които са участвали в петъчните протести.

„Хора, които посягат на сигурността на страната, не могат да представляват в тези органи”, категоричен беше Костов. Прокуратурата да изправи пред съда провокаторите, призова още той.

Според лидера на ДСБ отговорност за резултата от протеста носят кметът на София Йорданка Фандъкова и вътрешният министър Цветан Цветанов, които не са реагирали адекватно в създалата се ситуация и не се прекратила протеста пред джамията.

На премиера и управляващите от ГЕРБ Костов зададе въпроса кой ще носи отговорност, ако допуснем друга страна да се меси във вътрешните работи на България?

Костов визираше Турция и изказване на турския премиер Ердоган по въпроса. „Кой ще носи отговорност, ако ескалират етническата и религиозната нетолерантност?”, попита още той.

„ГЕРБ не управлява в коалиционен съюз с „Атака”, отвърнаха на критиките управляващите.

Заместник-председателят на ГЕРБ в парламента Анастас Анастасов обяви от трибуната, че „Синята коалиция” и „Коалиция за България” използват случая, за да поизлъскат западналия си рейтинг.

А ДПС и „Атака” се опитвали да мобилизират своите избиратели за изборите. „ГЕРБ няма да позволи да бъде ползван за параван за изборите”, коментира Анастасов.

Сделка с „Атака” не е имало, няма и няма да има”, подчерта Анастасов. „Не подкрепихме декларациите за арменския геноцид и отпадането на новините на турски език по националната телевизия”, припомни юристът от ГЕРБ.

„Колеги от „Атака”, винаги сме били благодарни за подкрепата ви. Но този път мисля, че преминахте границата. Този път не е нашият. Ако за „Атака” е дошло време за самостоятелни ходове, които не кореспондират на демократичните принципи и толерантност, ние ще продължим сами. България се нуждае от достойнство, честност и морал”, каза още заместник-председателят на парламента.

След като лидерът на „Атака” взе думата, част от депутатите на левицата демонстративно напуснаха залата. На Иван Костов Волен Сидеров отговори, че въобще не държи на мястото си в парламентарната комисия за ДАНС. Подчерта, че сините се възползват от случая, за да прокарат свои хора на позиции в парламента.

Лидерът на „Атака“ беше категоричен, че сблъсъците били провокирани от хора, които били „поставени пред джамията“.

„Имаме и видеокадри, в които ясно се вижда, че те нападат нас“, заяви Сидеров и призова прокуратурата да установи виновните за деянието.

Още по темата

„Иначе всичко друго ми намирисва на комунизъм. А да бъде забранена (партия „Атака“ – бел. ред.), тези призиви да бъдат извадени членовете на „Атака“ от комисиите. На какво законово основание, г-н Костов, г-н Местан?“, попита Сидеров, който допълни, че от турското посолство плащат на мюфтийството да води ислямистка пропаганда.

Левицата поиска от своя страна наказателна отговорност за участниците в петъчните изстъпления, както и политическа отговорност за инициаторите на този тип поведение.

„Проекцията на подобно поведение е насочена към изборите. Това поведение до голяма степен е рожба на езика на омразата и посочването на врагове, които присъстваха в езика на ГЕРБ и на министър-председателя. Отговорността трябва да търсим както при „Атака“, така и при ГЕРБ“, заяви Ангел Найденов от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


692
Още по темата: Атакаджамия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
540
7
 
7
 
! Отговори
Ей преди 12 години
576. Борисов вече го каза: от изроден човешки материал. Не виждаш ли какво стана след него? Само Волен има желание да подобри нещата. Не казвам, че в последния случай избра най-правилния начин, но е в правилна посока. В скоро време мюсюлмански молитвени високоговорители ще има на всеки светофар.
539
11
 
7
 
! Отговори
Kiril Nikolov преди 12 години
Kakvo stava v Balgaria 3-ta Svetovana Voina li po4va , kakav e toa TERORIZAM na 21 vek 6to za partia e ATAKA , nie v EVROPA li sme ili v AVGANISTAN
538
1
 
2
 
! Отговори
atakist преди 12 години
iskam da uchavstvam v sledvashtija turski serial na oresharski :)
537
4
 
10
 
! Отговори
Kakvo puk преди 12 години
Убеден съм, че толерантността и търпимостта трябва да са взаимни. В Турция избиването на християни се е превърнало в национално забавление /не че са останали много/ - Трабзон, антигръцките погроми в Истанбул /50-те год/ и доста др. В началото на века над 40 проц. от населението на О. импер. са били християни А, сега ? Колкото до "ентилигентния" писач - Теофилакт е бил Архиепископ Охридски не Патриарх, преписвай вярно.
536
9
 
9
 
! Отговори
ВВ преди 12 години
С А М О А Т А К А!!!!!!!!!!!!!!!!!
535
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЙ,ЕЙ,ЕЙ И ЗАЩО РУХНА РЕЛИКАТА СИСТЕМА?
534
5
 
26
 
! Отговори
Ей преди 12 години
БАЙ ТОШО Е НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ДЪРЖАВНИК ЗА ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ. На всеки българин образование, работа, жилище, обществен транспорт,медицинско обслужване, почивни домове, социални помощи, задължителна ваканция на море или планина за всеки ученик,пенсии и т.н. 40+ години без война или размирици. Без нито един българин изяден от куче, пребит от ***. Общество чисто от социални *** и ***.БАЙ ТОШО - БЛАГОДАРЯ ТИ!
533
0
 
10
 
! Отговори
Gadno kopele преди 12 години
Разбира се съм против нападане на храм,защото това е свято място,все едно да нападнат църквата ни-КОЕТО ТЕ СА ПРАВИЛИ ,но ние не сме като тях ,религията трябва да се уважава .Но има други начини да бъдат неутрализирани
532
1
 
13
 
! Отговори
до бгтурчин преди 12 години
навсякъде имат проблеми с различните..тук са едни от най-толерантните хора в Европа, не наричай всички българи нацисти - все пак те ви позволиха да останете. в редките ни моменти на хубаво съжителство има примери, с които да се гордеем всички - в едно новопазарско село през априлското въстание, при идването на башибозука, турците са преоблекли българите като мюсюлмани, а 1 година по - късно, българите скрили турците в църквата, за да не ги изколят казаците. едва ли дедите ни искат да се караме!
531
2
 
7
 
! Отговори
Сидхарта преди 12 години
Като правите така любовта да отстъпва място на омразата в сърцето ви,вие правите най-лошия залог.Един ден ще се събудите разорени.
530
3
 
3
 
! Отговори
Махмут преди 12 години
до 567 Миа (вероятно)Даже забрави да си напишеш името, но карай. Поредната простовата женица... :-)Не знам дали си забелязала, но ние сега си пишем, така че израза "така като ме гледаш" не е адекватен и показва, че си леко простичка. Общата култура не е разтегливо понятие. Става "разтеглива", когато в стремежа си да излееш злобата и комплексите си, увиснеш с невежеството си и просташкото си поведение. Хубаво е когато критикуваш да се запознаеш с факти, а не да разчиташ на непроверени слухове
529
3
 
4
 
! Отговори
Доктор Игнат Игнатов преди 12 години
Препоръчваме на потребителката "Миа" редовен секс,за отпускане на нервите.Страховете ви за бой са основателни.С такава твърдоглава жена не се живее лесно.
528
3
 
11
 
! Отговори
Gadno kopele преди 12 години
Колкото и да се опитват да ни промият мозъците,всички ние ,истинските българи знаем историята,която е написана с християнската кръв на дедите ни.Ние мразим турците и ЩЕ ГИ МРАЗИМ винаги,но за да успеем да ги премахнем трябва да сме задружни,подмолни и потайни каквито са те.Това е мръсно и изродено племе,което трябва да бъде прогонено от държавата ни.Пишете и плюйте ,но нашата ОМРАЗА РАСТЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ
527
8
 
3
 
! Отговори
бгтурчин преди 12 години
Пред новия туристически сезон.Уважаеми туристи ако мъничко се самоуважавате,недейте идва.Тука мразят различните.
526
2
 
3
 
! Отговори
до моя любим Махмут преди 12 години
Махмуте, така като ме гледаш дали прислужвам на мъжа си? И понеже също не ме познаваш, трябва да ти кажа, че злобата не ми е присъща, а просто констатирам факти. Общата култура пък е много разтегливо понятие, затова да не разтягаме повече локуми. Върви си по живо, по здраво и се радвайте на жените си прислужници и послушници. Въпросът беше за АТАКА, пък виж докъде стигнахме.
525
3
 
4
 
! Отговори
Antigua преди 12 години
Абе всички вие базработни ли сте? И ако сте безработни значи сте прости некадърници и нямате право на мнение.А Ако пишете от раотното си място пак нямате право на мнение,щото сте кръшкачи.Ако сте пък още ученици,да ви плюя на мненията,нищо не знаете за живота още.Ай ся тихо...
524
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
атака е следствие на дпс!! след като хора напускат дпс, други ще напускат и атака. както дпс обедини предимно недоволни - помаци, ***, така направи и атака - там са и леви и десни и всякакви. и двете партии обединяват най - глупавото и пропадналото, необразовано население - интелигентен турчин, българин няма да гласува за нито една от двете, просто защото няма от какво да се страхува и не е толкова лесно да го сплашат.
523
9
 
6
 
! Отговори
Махмут преди 12 години
до МиаВиждам, че много те бива да злобееш срещу хора, които не познаваш. От трупане на злоба си пропуснала да се осведомиш къде какви религии изповядват, къде живеят араби и къде са бели. Вече ти казаш, че общатата ти култура е под елемнтарното ниво и само се излагаш. В Ливан няма араби, нито убиват жените с камъни. В българия обаче мъжете ви седят по потници на дивана и ви юркат да им носите салата и ракия и ви шамаросват за добро утро. Може би това те е озлобило толкова много.
522
2
 
7
 
! Отговори
Атака преди 12 години
До 559, донякъде си прав, но докато има хора които с гордост четат стиховете на Ботев, тези на Вазов, Яворов и др., то тогава ще има българи.Иначе е много лесно да кажем, че всичко е в батака и да се спасяваме по единично, но не е така, тук са се раждали герои и пак ще се раждат, колкото и на някои да не им се иска, и на пук, че ни мачкат от всякаде!
521
2
 
2
 
! Отговори
от 553 преди 12 години
повече от теб мразя бай Тошо - не го величая! казвам, че той беше ***, който се водеше по чужд акъл, но и също, че не започна той така нареченото 'възраждане' - това беше следствие от сепаратистки движения. ако бяхме нормална държава, отдавна щеше да има ЕДИННА българска нация, съставена от различни етноси - хора, които казват, че са БЪЛГАРИ, но от друг етнически произход - както е и наистина. Така, както направиха всичките ни съседи, в т.ч. Румъния и Турция. Нямаме идея, която да ни обедини!