Разнобой сред министрите за Лукойл

Цветанов искал "тия акции" да се обсъждат предварително
Обновена: 29 юли 2011 07:32 | 29 юли 2011 07:30,
100
Разнобой сред министрите за Лукойл
Терминалът на "Лукойл-Нефтохим-Бургас" е необичайно пуст. Снимка: БТА

Размяна на реплики по темата „Лукойл“ в отсъствието на вицепремиера Симеон Дянков се е разиграла на заседанието на кабинета в сряда, пише вестник „Труд“.

След края на официалната част външният министър Николай Младенов е попитал дали все пак някой ще обясни какво точно става с „Лукойл“. „Топката“ веднага поел вицепремиерът Цветан Цветанов, който разпалено заявил, че „тия акции трябва да се обсъждат предварително“ и че целият шум трябва да приключи възможно най-бързо.

В този момент се намесил премиерът Бойко Борисов: „Обсъждано е многократно, включително и в моя кабинет, ти какво искаш – да позволим да се нарушава законът ли? Включително предупредихме президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов.“

Според запознати основният проблем на Цветанов е, че МВР има договор за доставка на горива с „Лукойл“, пише вестникът като отбелязва, че вътрешният министър не е бил открит за коментар.

Кризата с бургаската рафинерия възникна, след като преди два дни държавата отне лиценза на данъчния й склад, тъй като „Лукойл Нефтохим“ не е монтирал задължителните уреди, които отчитат горивото и рафинерията мина на авариен режим на работа.

За вчера бе насрочена среща между министъра на финансите Симеон Дянков, началника на Агенция „Митници“ Ваньо Танов и шефа „Лукойл България“ Валентин Златев, но тя бе отменена от министър Дянков.

По-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че разчита на коректно отношение от страна на „Лукойл“.

Още по темата

„Надявам се, че рафинерията ще постъпи отговорно, особено за авиогоривото, защото с другите продукти, мисля, че ще се оправим, защото рано или късно те пак ще си имат лиценз – това е най-голямото българско предприятие и се надявам да не тръгнат на война с държавата”, каза Борисов.

Валентин Златев пък бе категоричен, че компанията не е нарушила закона. По думите му е бил договорен график за инсталирането на измервателните уреди, но митническият шеф е решил да вземе лицензите на рафинерията и на пристанището „Росенец“.

Енергийният министър Трайчо Трайков пък успокои, че не се очаква криза с горивата.

Засега не се наблюдава презапасяване с горива по бензиностанциите, а от транспортното министерството уверяват, че няма сътресения при доставките на горива за БДЖ, Летище „София“ и пристанищата в страната.

От там обясниха, че БДЖ има резерви за около една седмица, а при извънредна ситуация авиокомпаниите могат да зареждат по-големи количества горива от летището, от което излитат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
15
 
! Отговори
Правилно! преди 12 години
Когато пожарникарят и неговия пудел се карат, кой печели?Правилно!Вальо Златев!
56
4
 
9
 
! Отговори
до Василев преди 12 години
Как се крият милиарди литри бе василев, това да не са апартаменти или консултантски хонорари? Как се крие язовир пълен с бензин? Обясни че да си скрия и аз? Ако излезе кораб от Росенец къде другаде в България ще разтовари? Само във Варна при Петрол, горивото не е чакъл, да ама Петрол също е данъчен склад и няма начин да се скрие! Другия варинат е Русе - ама и там са вързани с НАП, Гранична Полиция следи корабите постоянно така че не може да тръгне и да се върне в Росенец без да е обявил авария
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
супер, найс
54
3
 
8
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Тия врели-некипили от къде ги изсмука?Виж кега - Лукойл е огромна компания! Една от най-големите в света! Чувал ли си за имидж, репутация и т.н.?! Нито една компания от ранга на Лукойл не може да си позволява скандали с което и да е правителство, защото това бие по авторитета и! То това неуврели червени тикви няма как да го проумеят и "виждат" какви ли не "далавери"! Това да не ти е цирка "Балкански"?
53
1
 
10
 
! Отговори
ДО Василев преди 12 години
По-големи глупости не бях чел. Това дали се изнася или не, не влияе на цената на горивата, викат му свободен пазар, напротив голям плюс е, че имаме такава голяма рафинерия, а не обратното. И са глупости, че държи 99.9% от пазара на горивата в Бг. Голяма част от горивата на Шел и ОМВ са си внесени от тях. Моля те, спри с глупостите, защото се залях с кафе от смях
52
7
 
8
 
! Отговори
ех-митничар преди 12 години
1. 90% от горивото идващо на танкери в БГ е контрабандно т.е. не му се плаща акциз и ДДС. 2. 90% от горивото в БГ се доставя и купува от Лукойл. 3. 90% от цигарите на БГ пазара са контрабандни т.е. виж т.1 горе.4. Всички го знаят.5. ДГД всички вие бедните.
51
3
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Е да де , ама трябват пари за избори и най-вече за джоба на БАЩИЦАТА ...........тука става въпрос за 9 цифрени суми ако не и повече
50
1
 
10
 
! Отговори
Шушляков преди 12 години
Боко и ГЕРБ деистват като начинаещи артисти които ще играят в постановка писана от *** спецялно за тях . От всякъде вече личи че нямат човешки ресурс за управление на страната и това за съжаление още при състават на това правителство
49
2
 
5
 
! Отговори
Тони преди 12 години
Преди 2 дни в този форум беше голяма радост, че са спрели кранчето на ЛукОйл. Сега настроенията са вече разнопосочни. След още два ще има предимно коментари как сме могли. Като ни е такъв манталитета все да извъртаме нещата и да сме недоволни, какви хора очаквате да ни управляват? Не се ли виждате, че сте същите?
48
4
 
10
 
! Отговори
пешо преди 12 години
а как иначе да се замажат следите с липсите в държавния резерв, и кой после ще спечели конкурса за попълването. От резерва цените винаги са под пазарните. Взимаш евтино - продаваш скъпо, защото рафинерията не работи, после от възстановяването - държавна поръчка пак ***, чудна далавера искам и аз. Тоя Боко и ок кърмачка млякото ще гепи.
47
3
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Ремонта е плануван за февруари, стига глупости!
46
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обсъждано е многократно, включително и в моя кабинет, ти какво искаш да позволим да се нарушава законът ли?ТА КАТО СТАНА ВЪПРОС ЗА ЗАКОНА .............А БЕ БОЙКО КАКВО САТНА С ФАЛШИФИКАТА НА КАЛИНА ИЛИЕВА ?????????????КЪДЕ СЕ ПОКРИ АНДРЕЙ ИВАНОВ ??????????????????А ТОВА НЕ Е ЛИ НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНА ????????????????Б. Б. Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.В. Т. Аз звънях на министъра и му казвам: "Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: "Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там и това е". И аз сега не знам какво да им кажа. По принцип звъннах и няма да щото аз заминавам утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната. И им казах: "Хората са писали, няма да го завеждат и искам да ми го докладват на мене". За да мога да разговарям с вас и да видим какво даБ. Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...В. Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърътБ. Б. Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?В. Т. Ами то е станало по обажданеБ. Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говоримеВ. Т. защото, ако ги заведа, той няма лицензБ. Б. Да. И това да се направи в момента.В. Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.Б. Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.В. Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажаБ. Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.
45
6
 
9
 
! Отговори
do 41 преди 12 години
Това (данъчна ревизия на ЛукОил) се прави всяка година, без изключение! Производител няма интерес да крие ДДС, това го правят прекупвачи! ЛукОил не дължи нищо на хазната чрез дъщерни фирми печалбата отива в Холандия и Австрия защото там данъците са по ниски, напук че Дянков казва че имаме най-ниските данъчни ставки!
44
12
 
19
 
! Отговори
Цирк ГЕРБ-Балкански! преди 12 години
Да ви обясним къде е далаверата. Плануван е ремонт на Нефтохима. Златев вдига изкуствено цените на горивата предварително след договорка с Борисов. Дянков продава държавния резерв на по високи цени. След ремонта цените падат и той го попълва отново. Разликата къде отива? Бойко излиза предизборно,че е уплашил Златев и е съборил цените. Цялото овче стадо блее във възторг!
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е монопол комунизъм мутризация държава блато.
42
9
 
16
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Много заблудени и манипулирани хора има!Само ги плашат с това че Лукойл щял да фалира!!!Ами да фалира, като става въпрос за млрд.левове не отчетено гориво на входа и изхода на рафинерията!!!Държавата губи милиарди на година, защото най-голямата рафинерия на Балканите държи 99,99% от пазара в България, а половината от отработеното гориво изнася!!!За какво става въпрос???Гарантирано от ГЕРБ!!!
41
5
 
10
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
А какво ще стане, ако държавата направи данъчна ревизия за последните 3 г. на Лукойл? Ами ако установи, че фирмата е правила фиктивен износ и е укривала ДДС и данък печалба?! Да не се окаже, че Лукойл дължи повече на хазната, отколкото държавни предприятия на Лукойл! От цялата дандания е важно, че най-накрая някой наистина се противопостави на руските монополистични интереси! И на това се дава гласност, а не като Костоффф, който само си лаеше, но... хариза Нефтохим на Лукойл!
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не готвят Бориславова за президент?? Нещо май ми замирисва на такова:) Нали тя ще прави 'зелена" енергия и Златев каза,че итой ще прави:) И сега двамата са във война. Логично:) Освен това,тя предложила Дянков за поста??! Тук нещо много силно нагарча
39
8
 
15
 
! Отговори
Цирк ГЕРБ-Балкански! преди 12 години
Целият цирк е за предизборно повдигане на умрелия герберски х**... опссс, ....рейтинг!
38
7
 
11
 
! Отговори
56 преди 12 години
ДО:Истината БДЖ ГО ВЗЕМА НЯКОИ 26 ГОДИШЕН МИЛИОНЕР СЕГА СЕ РАБОТИ ЗА ФАЛИТА МУ..И КАК ПРИКАЗВАТ ЗА ЗАКЪСНЕНИЯ ПРЕДИ ВЛАКОВЕТЕ ПАК ЗАКЪСНЯВАХА.И ПАК ИМАХА ПРОБЛЕМИ НО СЕГА СЕ РАБОТИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ЗА ФАЛИТА..