НДСВ смъмри Борисов заради "облигациите на Милен Велчев"

"Митичното чувство за хумор на премиера е в действие"
Обновена: 2 ное 2011 19:08 | 2 ное 2011 19:08,
74
НДСВ смъмри Борисов заради "облигациите на Милен Велчев"
Бойко Борисов Снимка: БТА

Без „облигациите на Милен Велчев” ГЕРБ нямаше да може да плаща пенсиите, се казва в позиция на Съвета по икономика и финанси на НДСВ.

Митичното чувство за хумор на министър-председателя отново влезе в действие, когато ножът опря до тънкия хляб и бързо се заби в дъската за рязане.  Видите ли, пенсиите щели да бъдат отново замразени, защото „имало да се плащат едни пари за облигациите на Милен Велчев”, изтъкват от партията.

"Отговорът на такива хитринки е, че трябва повече да се чете. Ако може – архива на Файненшъл Таймс, Уол Стрийт Джърнъл или Юромъни, където става ясно защо Велчев е посочен за министър на финансите на 2002 година", допълват от НДСВ.

От партията посочват, че еврооблигациите са издадени, за да се изчисти огромният дълг от времето на Тодор Живков, "от чието управление премиерът толкова често изпада във възторг".

Без такова активно управление на дълга кредитният ни рейтинг нямаше да бъде вдигнат 14 пъти за 4 години, тоест българските граждани и фирми щяха да ползват по-скъпо и по-малко финансиране, смятат от НДСВ.

Ръстът на БВП щеше да бъде по-нисък, щеше да има по-малко приходи в бюджета и щяхме да имаме по-нисък фискален резерв, изреждат от жълтата партия.

"През 2008-2011 г. бихме имали допълнителни плащания от около 3 млрд. долара по главницата на част от брейдитата. Като капак на всичко допълнителните плащания по брейдитата, свързани с ръста на БВП, биха се задействали най-късно през 2006 г. и биха отключили допълнителни лихвени плащания до 2024 г. общо за около 700 млн. долара", се казва в позицията на НДСВ.

"Да поразсъждаваме върху горното – в окото на сегашната финансовата криза, с изтънели резерви и при затруднен достъп до външно финансиране (с изключение на МВФ) хазната трябваше да осигури 4,5 млрд. лева, при хипотетичен фискален резерв от максимум 4 млрд. лева (днешните 5 млрд. лева без 1 млрд. обезпечение, което нямаше да бъде освободено през 2002 г.). Т.е. фискалният резерв просто нямаше да стигне, защото се налага и да запълни дупките, зейнали в бюджета от контрабандните канали през последните 2 години", заключват от НДСВ.

"За да направим нещата още по-реалистични, финансовите акули биха помирисали кръвта още през 2008-2009 г. и страната ни можеше да стане лесна плячка на кризата. Т.е. добре дошъл, МВФ, но при латвийски и румънски условия – 25% намаление на заплати и пенсии, строги бюджетни икономии. Довиждане, валутен борд и ниска инфлация", отбелязват от партията.

"Вместо да опитват да пренаписват историята, някои политици трябва да са благодарни на НДСВ, че чрез благоразумна и далновидна политика по управление на дълга предотвратиха гръцки сценарий миналата година и позволиха на ГЕРБ да спечели последните избори", смятат от НДСВ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Казаното за сделката от 2002 г. е коректно, но не изчерпва цялата истина. Проблемите са свързани с не добре избрания момент за превалутиране на дълга. А че Б.Б. защитава популистки цели е очевиден факт. Колко ли от читателите го разбират?
32
10
 
12
 
! Отговори
do Питанчо преди 12 години
НДСВ е.....партията която НАМЕРИ бойко борисов,извадиго от подземния свят на охранителния бизнес и го направи ....човек,ти или си *** или ....прочети малко в гугъл ,,,,а статията не се мъчи не в инелектуалните възможности на Гербер :)))земи Винету,или Уикенд .............
31
8
 
8
 
! Отговори
за сведение преди 12 години
и Тиквата играе карти с ...
30
12
 
15
 
! Отговори
винету преди 12 години
Мисля, че герберите няма да разберат нищо от горната статия
29
8
 
18
 
! Отговори
kj преди 12 години
Тук съм съгласен с Бойко,въпреки че хич не го харесвам,ама тук е напълно прав.Което си е така,така си е
28
8
 
25
 
! Отговори
Питанчо преди 12 години
Какво беше това НДСВ? Абревиатура на мафиотска групировка или на престъпен синдикат? А Милен Велчев не беше ли онова юпи, което когато стана министър на финансите беше милионер, а след като сдаде поста на Орешарски му се носеше славата на мултимилионер, направил парите си от врътката с външния дълг с активното участие на един от синовете на мадридския мошеник.
27
2
 
3
 
! Отговори
до26 преди 12 години
Гледай да не ти се върне на теб и всички подобни на теб,дето преяждате от власт и пари от както сте се родили.
26
3
 
14
 
! Отговори
Сержант преди 12 години
Всички сте едни маскари.всички управници от преяждане с пари да умрете дано.гадове
25
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НДСВ има ли го още?И какво означава днес?Пак ли е "Национално движение симеон втори" или какво?Ще е смешно да има все още партия,включила в името си мадридския крадец
24
3
 
17
 
! Отговори
majorski преди 12 години
незнам дали Велчев точно това е казал но това което е написано ми се струва доста несистематично обяснение...... "През 2008-2011 г. бихме имали.....свързани с ръста на БВП, биха се задействали .....биха отключили ......което нямаше да бъде освободено ......финансовите акули биха помирисали .....страната ни можеше да стане ......" Брей толкоз много условности в едно изказване не бях виждал....тоя който го е писал заслужава литературна награда ...
23
2
 
21
 
! Отговори
draznitel преди 12 години
Страшно "евтини" кредити ползваме - 36% ГРП - като в некоя бананова република
22
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
де толкоз аакъл , че да се проумее горния текст, за съжаление нито управляващите, еле пък електората им, са наясно за какво става дума като се спомене "финанси", освен ако не са парите в собствения джоб и тоя на конкурента
21
9
 
13
 
! Отговори
Боко преди 12 години
Царисти,как смеете да опонирате на "цар Боко"!Та той е по-умен от всичка вас.
20
4
 
26
 
! Отговори
СМЯХХL преди 12 години
НДСВ са безумните наглеци ! Искат да кажат, че ефекта от приемането в ЕС и растежа тогава с безумното издухване на милиарди излишъци се дължи само на тях ! За това са на бунището на историята ! ФАКТ !!!
19
2
 
20
 
! Отговори
От Яхтата преди 12 години
Играч на брич белот за 2002г. е Миленчо :-)
18
2
 
20
 
! Отговори
до Инкогнито преди 12 години
Никога не съм гласувал за комунистите, моето момче. Не съм глупав, за да правя нещо такова.
17
4
 
9
 
! Отговори
P преди 12 години
и Като са го направили какво от това да не са го правили бе? Още по сладко ще е даже за нас да им изкара керливите ризи сега! с тия комуниски разбирания че някой ако те направи някакакъв си и след време ти станеш по голям от него и нямаш право да го закачаш така ли ? няма да се оправите ей *** ***.
16
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-добре е НДСВ да си взимат изчадието си Боко тиквата на бунището при Моню мадридски.
15
3
 
11
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 13: И си избрахте БСП. Така преди това казахте и на СДС какво "мислите" за тях и си натресохте същите НДСВ. Не сте особено умни ми се струва. ;)
14
1
 
25
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
Б Б да не забравя, че по ПРЕДЛОЖЕНИЕ на Кобурготски (НДСВ), президента Първанов го Произведе в генерал. Отново Кобурготски е причината, Б Б да заеме и длъжността Главен секретар на МВР.Трябва поне малко да е благодарен, защото иначе щеше да си остане лейтенант от запаса и шеф на ИПОН. И да помнят, той и ласкателите му, че обществената му кариера в най-новото време, се дължи на горецитираните двама държавни мъже.