100 лв. глоба, ако не чистиш след кучето си на улицата

Дават 4 г. отсрочка на кметовете, за да приберат бездомните животни
Обновена: 9 ное 2011 22:51 | 9 ное 2011 22:51,
128
100 лв. глоба, ако не чистиш след кучето си на улицата
Снимка: архив, Reuters

От 50 на 100 лева се увеличава глобата за собствениците, които не са взели мерки домашните им любимци да не замърсяват обществените места. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за защита на животните.

Депутатите увеличиха и глобите за собственици, които не регистрират кучетата си при ветеринар – от 20 на 200 лева.  До края на 2015 г. се удължава срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти, решиха още депутатите.

Крайният срок, в който общинските съвети и кметове трябваше да осигурят прибирането на бездомните животни в приюти, е изтекъл на 31 януари тази година.

Изискването обаче не е изпълнено заради късното започване на работата и недостатъчната финансова обезпеченост, отбеляза в доклада си парламентарната комисия по земеделие при първото четене на измененията. Това е причината  срокът да бъде удължен с четири години.

Измененията на закона предвиждат още глоба от 500 до 1000 лв. за стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни, освен в случаите на крайна необходимост или в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие.

Санкцията е само ако деянието не съставлява престъпление, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: домашни любимциглоба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
КРАДЦИ МРЪСНИ! преди 12 години
"Дават 4 г. отсрочка на кметовете, за да приберат бездомните животни " Тези отсрочки ми се струва че се дават последните 20 години ... а през това време едни хора взимат едни пари за да "решават" проблема който е в изходна позиция независимо от "усвоените" милиони! Единствения решен проблем от хората прибиращи евро парите е техният материален!
126
2
 
4
 
! Отговори
коча преди 12 години
До кучелюдците, абе ***, като ви *** кучетата по улиците и им падат космите по входовете, ами ще ги чистите бе, аз ако почна да *** по етажите ви, ще го чистите ли без да претендирате, наврете си ги тея *** там (нали знаете къде), който иска *** - на село. Да е** селяните ви.
125
0
 
8
 
! Отговори
124 преди 12 години
Напълно се съгласявам. Всяка страна от "дербито" граждани-управление трябва да поеме своите отговорности и задължения за спазване на обществения ред и спокойствоето на българските граждани. Не може само да искаш и да въвеждаш правила без да си осигурил необходимата схема, която да предполага тяхното спазване.
124
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да въведат глоба и за хранене на бездомни кучета. Също така всяка община трябва да има осигурено кой да се грижи за брздомни животни.Преди месец намерих на тротоара един кашон и в него новородени котенца. Това беше в Созопол. Обадих се в общината. След много препращания и звънене на различни служители се оказа, че никой в община Созопол не се занимава. Тръгнах да търся някакви организации в Бургас, никой не отговаряше на посочените телефони, нито на мобилните, нито на стационарните.
123
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предложение: Гражданите, които са свидетели на неправомерно "изхождане", несъбиране на фекалиите и поставянето им в определените за целта места да сигнализират в най-близкото РПУ.:) Същото се отнася за гражданите, които са свидетели на престъпни, или нарушаващи обществения ред действия на представители на малцинствените групи и други нарушители. Съответно да бъде предвидена поощрителна награда от общината за добросъвестните. Немците имат такава практика и си се контролират помежду си.:)
122
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега става интересно.Глоба, ако не изчистиш.Обаче, ако ми напишат глоба, аз ще взема свидетели, ще изчистя и глобата ще падне в съда.А общината ще плати разходите по делото. Защото не се уточнява ясно и точно кога се приема, че някой е неизчистил.По-правилно би било, ако освен глоба, има и обществено-полезен труд. Да кажем да чистиш 10 дни след тези, които не са ги хванали.
121
1
 
1
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
Правилно. И сега ти, копрофиле, можеш да се мацаш с л..на 365 дни на година. При това безплатно.
120
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво значи крайна необходимост. Ако има опасност някое куче да ме нападне, трябва да имам правото да се защитя.Ако някое псе нападне дете, глобата за собственика е до 200 лв, ако утрепеш ***, глобата до 1000 лв. 1 *** = 5 деца.Браво на законотворците!
119
4
 
4
 
! Отговори
проблема са хората преди 12 години
*** и пульо вързал куче на каишка и тръгнал да го издрисква, а като му дотегне от любов по животното го изхвърли на улицата. После реве, че бездомните кучета му били проблема. 1 куче за 1 ден 1 ***, за 365 дни ...
118
7
 
4
 
! Отговори
Старата Мома преди 12 години
Смърт и за всички, които гледат кучета и други домашни любимци!!! Смърт и за всички животни!!! Мисля че те не трябва да живеят!!! Нека във целия свят останем само човеците!!!
117
3
 
1
 
! Отговори
Старата Мома преди 12 години
Смърт на всички деца!!! Да живеят уличните кучета!!! Кучетата са най-добрите хора!!!
116
1
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
"Аз съм човек, жена и майка, на която е ходила достатъчно по мъките... "Малко ти е било.
115
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Ейй,тези от парламента с много важни проблеми се занимават бре-трябва да ги засекретят тези разисквания/по съображения за нац. сигурност/! Това не е ли работа на общините?
114
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те повечето хора си чистят след кучетата, повечето *** по улиците са от бездомни кучета и от клошари.
113
0
 
4
 
! Отговори
papi преди 12 години
И 10000 лв. да я направят глобата - не контролират ли спазването на закони и наредби, нищо няма да се промени. Не започне ли заплащането на администрацията да зависи от постигнатите резултати - нищо няма да се промени. Само ще плюем, че нямаме закони, че са лоши законите, ще ги променяме и ще преливаме от пусто в празно. Какво пречеше досега да бъде създаден и да заработи единен регистър кум МЗХ и да се проверяват домашните за регистрация?
112
0
 
1
 
! Отговори
Jigolo преди 12 години
Най на края доживях да ви да глоби и за това !
111
1
 
9
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
Представям си как някаква леличка от общината отива до някаква мутра, дето си разхожда питбула в парка и му иска 100 лева, защото не е почистил след като кучето му се е изсрало :))) Голям майтап ще е да се наблюдава случката, може после да качиш филмчето в ютуб и други да се посмеят :)))
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко разгорещено си защитават мързела хората - какво пречи да се наведеш и да почистиш след кучето си. Трябва да се започне от някъде, а не да чакаме първо да приберат бездомните и тогава да чистим.
109
0
 
5
 
! Отговори
Софист преди 12 години
Чудно нещо е гербавото същество винаги мери себе си и останалите с различен аршин. Едни и същи обстоятелства се отнасят по различен начин за него и по различен за всички останали, то смята, че "истината" е монопол, който му принадлежи, въпреки че обективната истина не се вълнува от оценката на различните човешки същества за нея, тя просто си съществува обективно и независимо. Иначе тайната на доброто съществуване е в любовта и грижата, а не в омразата и любовта към наказанието ...
108
2
 
16
 
! Отговори
дедо ви преди 12 години
Имам въпрос -някой чул ли е да и глобен някой за кучешко ***-аз не съм.*** си на воля закачени на каишката под одобрителният поглед на стопанина- поредната *** наредба която никой не контролира.