ГЕРБ не бягали от дебата по АСТА

Пускат за изслушване в НС Трайчо Трайков и Вежди Рашидов
Обновена: 1 фев 2012 10:53 | 1 фев 2012 10:53,
116
ГЕРБ не бягали от дебата по АСТА
Снимка: Reuters

ГЕРБ не бяга дебат и изслушване за споразумението АСТА, категоричен бе зам.-председателят на парламентарната група на управляващите Валентин Николов.

"Трябва да има дебат в обществото във връзка с написаното в това търговско споразумение", обяви той от трибуната в НС.

От три парламентарни комисии – комисията по култура, икономическата комисия и транспортната комисия, са внесли вече предложение за изслушване на двама министри – Вежди Рашидов и Трайчо Трайков.

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252
"Да дойдат да ги изслушаме, но се преекспонират нещата във връзка с това подписване", подчерта Николов.

В доклада на министъра на икономиката било записано – упълномощава се постоянният представител на Република България в Япония да подпише споразумението при условия на последваща ратификация, уточни депутатът.

АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството.

Според редица експерти обаче споразумението се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет. Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

"Не трябва да се крием от дебат по АСТА, той ще бъде повдигнат в ресорните комисии в присъствието на ресорните министри. ГЕРБ винаги действа с гражданското общество и аз ще поканя техни представители да присъстват на изслушването", повтори още веднъж Валентин Николов.

Депутатът от левицата Петър Курумбашев репликира, че няма подписан международен договор със "симпатично мастило", както се изрази днес Трайчо Трайков.

"Процедурата по обсъждане в НС трябваше да се случи, преди да се полага подписът", отбеляза той.

По-рано днес от "Атака" поискаха изслушването на министър Трайков за АСТА, но парламентарната шефка го отклони, защото не било внесено по надлежния ред.

"В Министерски съвет предложението е минало без какъвто и да е дебат и обосновка. Настояваме решително да дойде министър Трайков, за да даде обяснение", каза Павел Шопов.

Националистите настояха и за изслушването на премиера Бойко Борисов за споразумението АСТА.

"Искате, не искате, темата виси със страшна сила над българското общество. Ако не дадете възможност да стане дебат, ще стане по-лошо. Искаме да дойде министър-председателят, тъй като той е пряк отговорник. Настоявам да дойде министър-председателят в пленарна зала и да даде обяснение по тази точка", каза Павел Шопов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
16
 
! Отговори
Закон преди 12 години
Към стойността на всеки един носител на информация (флашка, CD, хард и т.н.) се добавят 5% надценка, която отива за носителите на авторски права. Това, че нашите автори не са достатъчно гамотни за да знаят как да си поискат тези пари и да не се жалват за правата си, си е тяхна грешка. Също така АСТА не важи само за интернет пространството ако сте чели документа. Утре ще хванат детето ви, че слуша МР3-ки на телефона си и ще го отнесете. Също така WI-FI трябва да се затвори достъпа за да няма злоу
41
0
 
20
 
! Отговори
hui4o преди 12 години
ако това споразумение влезе в сила (пази Боже), което ще бъде поредна стъпка към превръщането на света в една огромна съвкупност от феодални структури, страшно много ще спечелят (поне в краткосрочен план) частните затвори, на които им се плаща от съответната държава на брой затворници - това също е бизнес за много милиарди!!!
40
0
 
12
 
! Отговори
Blake преди 12 години
Нали беше закона против фалшифициране на търговски изделия, каква развлекателна индустрия - тя търговски изделия, които се фалшифицират, не произвежда...
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имате към 170дена грубо казано! Помислете си!Не знам дали Ви е ясно господа "управляващи" ама протестите те първа започват....
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно бе братя българи.ГЕСТАПО започва активни преследвачески действия!По сигнал (не се нарича официално донос), идват у вас "претършуват ти харда", ако не намерят клеветата, претършуват ти къщата за дискове, флашки и за каквото се сетят, правят си презаписи и си отиваят, оставяйки къщата ти "разорана".Ха честита ни ГЕРБ демокрация и свобода на словото (май някой споменаваше за нещо като Конституция...).
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Knock Knock Boiko the matrix has you :))))
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докладчикът на ЕС за ACTA подава оставкаНаписано на: 27.01.2012 9 коментараKader Arif, докладчикът на ЕС за ACTA е предал своя доклад и подал оставка от длъжността, която заема като прави следното изявление относно процеса по водене на преговорите и придвижването за ратификация на този международен договор: Искам да отрека по най-силния възможен начин целия процес, който доведе до подписването на това споразумение: без включване на организациите на гражданското общество, липсата на прозрачност от самото начало на преговорите, многократно отлагане на подписването на текста, без да бъде предоставено обяснение и изключване на исканията на Европейския парламент, които бяха изразени на няколко пъти в зала. Като докладчик на този текст, съм изправен пред невиждани преди маневри от дясното крило на този парламент, които включиха темата в дневния ред, преди обществото да може да формира мнение, като по този начин лишиха парламента от правото на дебат и отнеха възможността за представяне на основателните искания на гражданите. Всеки знае, че споразумението ACTA е проблематично, по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност доставчиците на интернет достъп, възможностите за производство на генерични лекарства или минималната защита, която дава на нашите географски означения. Това споразумение може да има значителни последици върху живота на нашите граждани, и въпреки това се прави всичко възможно за отнемане на възможността Европейския парламент да се произнесе по този въпрос. Ето защо днес, с предаването на този доклад, за който съм отговорен, искам да сигнализирам и да насоча общественото мнение към тази неприемлива ситуация. Аз няма да взема участие в този маскарад.Напомням, че ACTA е международен договор, а на основание чл. 5. ал. 4 от Конституцията ратифицираните международни договори имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре дошли в 1984
34
1
 
25
 
! Отговори
КОЙОТА преди 12 години
Благодаря на АТАКА за позицията. ДОЛУ ГРОБ, КОИТО ПОДПИСВАТ ТАЙНО ЗА СМЕТКА НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД !
33
0
 
21
 
! Отговори
sostin преди 12 години
С цялото ми уважение към бат Бойко и ГЕРБ , но този път прекрачват границата и си играят с неща , които не познават. Забравиха бързо силата на интернета - арабската пролет .....и си ритат много безодговорно столчетата .
32
1
 
13
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
За какво да бягат.... те зеха комисионната вече и подписаха...
31
1
 
11
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Айде дръпни ги де да ти издънят ченгелите вратата вън предателите гроб от БГ.
30
1
 
9
 
! Отговори
- преди 12 години
Ако развлекателната индустрия използва нещо което аз съм написал,ще може ли да я съдя? и как ще приемат че аз съм написал нещо, си след това е използвано в някой филм, например? Ще се опитат да излъжат че е тяхно и аз съм го откраднал, а реално няма да е така! Това значи всички "простотии" - заучени фрази, трябва да се патентоват и да не може да се използват дори и във филмите, ако самите режисьори не са с и ги измислили сами!
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е наивници, проумяхте ли вече истината : ГЕРБ са ГРОБ за България?Хайде набийте тази истина в тиквените си канчета!
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставете ги да правят каквото си щат .Ползвайте ЛИНУКС и няма да ви пука за ундовса им.
27
0
 
7
 
! Отговори
haker преди 12 години
sega e momenta v znak na protest da se hakvat saitove na pravitelstvoto i na drugi vajni institucii - zashtoto koi v nashata razorana niva narechena oshte БЪЛГАРИЯ moje da si pozvoli legalen softoer i t.n. to se vidia veche 20 godini che na opravliavashtite ne im dreme za naroda gledat da si palniat bankovite smetki po ekzotichnite ostrovi tozi pat s dobro niama da stane
26
5
 
7
 
! Отговори
Бг пират преди 12 години
Ами филмовата ви индустрия търпи загуби,защото освен филми за терористи мюсюлмани не правите.Всичко това правите за колосални бюджети.Ние предпочитаме вече да гледаме турски сериали-хем са по-евтини,хем има ценностна система в тях,хем са по-близо до нашия манталитет.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на АТАКА.
24
1
 
13
 
! Отговори
Микрософт преди 12 години
Уиндоса пускат бета версии в торентите за да си оправят бъговете по новите разработки на уиндос 8
23
1
 
16
 
! Отговори
to преди 12 години
Веждичката отива в НС да предложи Бойко Борисов за почетен председател на Съюза за информационни технологии. Във връзка с този повод, ще получи почетната титла доктор хонорис кауза по информатика. Понеже в МС умеел да чертаа с тебешир, титлата му се признава за неоценимия принос към развитието на графичния дизайн в уеб пространството. И тъй като от време на време си служи с голямата шкурка, т.н. антивирусен софтуер, принос има и към развитието на сигурността във вътрешната мрежа.