80% от ромите без тоалетна

Парламентът не гласува стратегията за интеграцията им
24 фев 2012 20:07,
416
80% от ромите без тоалетна
Ромите са 4,9% от населението. Снимка: Impact press group

Депутатите не гласуваха Националната стратегия за интегриране на ромите /2012-2020/.

Причина за това стана изчерпването на времето за законодателна дейност. Дискусията по въпроса ще продължи следващата седмица.

На заседанието днес Станислав Станилов от "Атака" посочи, че националистите няма да подкрепят документа, защото няма да има резултати, докато държавата не започне да изисква срещу парите си и изпълнение на конкретните отговорности.

От “Коалиция за България“ и ДПС поискаха вицепремиера Цветан Цветанов да присъства в пленарна зала по време на гласуването.

Депутатът от левицата Милена Христова заяви, че в документа има само добри намерения и общи статистически данни, но липсва анализ на взетите до момента мерки, за да се установи кои работят и кои – не.

По данните на Националния статистически институт, цитирани в стратегията, ромите в България са 4,9 процента или 325 343 души от населението.

През последните години се наблюдава отделяне на малцинството в определени квартали, което води до социална изолация и пречи на подобряването на битовите условия за живот.

Все още 2/5 от ромите живеели в жилища без водопровод, а в 4/5 нямало тоалетна.

При ромите се наблюдава ранна инвалидизация и масова хроничност на заболяванията още в средна възраст. 12,6% от ромите са инвалиди.

По данни на НСИ в последните години се наблюдава подобряване, макар и бавно, на  образователния статус на ромската общност в последните 20 години. Все пак неграмотността се среща три пъти по-често при ромските жени, отколкото при мъжете.

Целта на стратегията, която предстои да бъде гласувана от парламента, е създаване на условия за интегриране на ромите и на българските граждани в уязвимо положение от други етнически групи.

Това трябва да стане чрез осигуряване на равни възможности и равен достъп до права, блага, стоки и услуги, участие във всички обществени сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bez kanalizacia sa i mnogo balgari po selata.stiga ste revali za tez marzelivi romani
28
1
 
15
 
! Отговори
5ко преди 12 години
на секи ъгъл кръчма и на всяка каръчма 20 ст ракията и на всеки три ракии безплатен нож ! така ще с еизбият сами!! ***!!!!!!!!!
27
0
 
9
 
! Отговори
Един Бастун преди 12 години
Къпаме се Ууу КлузеТУуу
26
3
 
16
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ПРОБЛЕМЪТ с *** в България е много сериозен и /за съжаление/ ще става още по-сериозен. Няма никаква полза от хлапашките изцепки на някои от вас по адрес на ***. *** живеят в нашата държава, в бъдеще ще стават все повече и трябва да приемем това. Абсурдно е да ги оставим гладни, защото ще стане по-лошо. Затова трябва да има държавна политика по този въпрос. За съжаление, политиците не смеят да ги притиснат да спазват законите, защото *** са многоброен "електорат" при избори.
25
0
 
22
 
! Отговори
льжат ни !!! преди 12 години
По данните на Националния статистически институт, цитирани в стратегията, ромите в България са 4,9 процента или 325 343 души от населението----Защото още 10 -пьти по толкова се определят за турци и т.н.т. а и голяма част от тях са без регистрация ,кои ще ги описва ? Сьвсем скоро те ще са равни по брои на бьлгарите.....нарочно се мьчат да ни успокоят ,че да не се занимават с този огромен проблем ! Това е груба неистина и страшно изопачаване !
24
0
 
6
 
! Отговори
Тариката преди 12 години
Ха сега дали ще ми послушат съвета.Да им купим хим.тоалетни,за какво сме В Европата.Да им натрием носа на Еворапонците,така и за нашите фирмички ще остане нещо.Нъл тъй.
23
0
 
25
 
! Отговори
Айше преди 12 години
И два *** да имам , пак че *** и пикам отвънка !
22
0
 
29
 
! Отговори
Адолф преди 12 години
газови камери за тиа кви ***....
21
0
 
19
 
! Отговори
алонимен преди 12 години
като немат ***, 250 000 къде ***!? Ибах ти природата. Около *** требе да се сее. Че праиме по 5 реколти.
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА ПИКАЯТ И *** В УСТИЧКАТА НА СОРОВЦИ ХЛЛАРИ КЛИНТАНОВЦИ,УОРЛИКОВЦИ И НА ВСИЧКИ ЦИОНИСКИ ТАРИКАТА ДЕТО НИ ПРОГЛУШИХА УШИТЕ С ТАЗИ РОМСКА (ИНТЕГРАЦИЯ )
19
1
 
33
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Просто да махнат детските и готово. Те българските семейства повечето и без това не правят деца, а тези които правят ще се справят и без тия 20 лв. И ще видим после бай *** как ще прави по 34 деца...
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За мръсно черния *** ,целия свят е тоалетна , и дриска ли дриска на воля
17
1
 
18
 
! Отговори
Алелеле паааак преди 12 години
Кой каквото ще да ми обяснява, но това на снимката не може да е човек и няма как да се интегрира! Тази *** на снимката едва ли е свършил работа и за 5 стотинки през умрелия си животец, но виж за кражби и правене на чавета има време! Може ли някой да ми обясни, защо това нещо се води човек по паспорт? Какво човешко има в него? Може ли да бъде с нещо полезен на обществото? Може ли да не краде? НЕ! Срам ме е, че сопускаме тези *** да ни плючт в лицата и да ни се подиграват!
16
0
 
16
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Всичко ще придобие някакъв смисъл ако *** получават пари единствено за образованието на децата си. Безсмислено е ако продължат по старому - майките забраняват на децата си да ходят на училище в момента в който се научат да четат или смятат (до 3-ти клас) според зависи кой какъв ще става - джебчия или търговец.
15
1
 
19
 
! Отговори
Легендата преди 12 години
Само с *** ни заливат по цял ден. Този откраднал, онзи откраднал, ама нямало как да се върнат парите и накрая увеличаваме данъци, такси, акцизи и т.н. Трябва да се измете *** веднъж и завинаги!
14
0
 
23
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Питаш къде....ха ха скоро ми се случи до един МОЛ на път за работа един *** в 8 ч сутринта просто си събу гащите и клекна....
13
2
 
9
 
! Отговори
optimist преди 12 години
тън-дра-та, тън-дра-та, ай наздраве бате!
12
1
 
32
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
"На заседанието днес Станислав Станилов от "Атака" посочи, че националистите няма да подкрепят документа, защото няма да има резултати, докато държавата не започне да изисква срещу парите си и изпълнение на конкретните отговорности."Не съм от Атака, но това е най-точното нещо, казано във връзка с интеграцията на ***. Не можеш да задължаваш цялата страна да приеме хора, които нямат желание да станат част от обществото.
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма ли някаква европейска либерастична програма да им помогне? Нещо от рода "ЕС дава *** на всички" или пък американския посланик да се включи. Той много ги обича и се ни натяква, че не се грижим за тях, да взема се погрижи и да ги спонсорира за клозети. Може и нашите да се включат, спират държавната субсидия на партиите и я дават за *** на ромите, така ще стоят на власт още сумати години.
10
1
 
12
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Да така е но и нарочно нарочват едно от децата и го удрят силно в главата......истина е това за съжаление.