Бонусите засегнаха „бойкоборисовата власт”

Връщането им не решава проблема, отсече Лютви Местан
Обновена: 4 мар 2012 18:56 | 4 мар 2012 14:00,
135
Бонусите засегнаха „бойкоборисовата власт”
Лютви Местан твърди, че скандалът с бонусите е опасен за властта. Снимка: Булфото

Връщането на бонусите не решава проблема. Това заяви пред БНР зам.-председателя на ДПС Лютви Местан по повод скандала с раздаваните в държавната администрация допълнителни пари.

„Това е стъпка в правилната посока, но не е решение и не е отговор на въпроса знаели ли са министрите за разпореждането на премиера в условия на криза да не се раздават средства за материално стимулиране”, каза Местан. 

Според него членовете на кабинета са знаели. „Въпросът е дали господин Бойко Борисов е знаел какви ги вършат неговите министри. И Борисов каква отговорност ще потърси от министрите си”, подчерта заместникът на Доган.Според него  и премиерът, и министрите му са наясно, че скандалът с бонусите не е тривиален.

„Този скандал е по-опасен за властта, защото за първи път се засягат морално-политическите основи на управлението, засяга се сърцевината на "бойкоборисовата власт". Този скандал засяга основната мотивация на избирателя, коментира още Местан.

Още по темата
 Бившият финансов министър Пламен Орешарски се обяви за допълнително материално стимулиране по единни критерии. „А не само на политически лоялните служители да се дава, както се прави в момента”, добави той.

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ се обяви за запазване на допълнителното материално стимулиране.

„За мен ДМС трябва да го има, да бъде по ясни критерии, досега тези критерии бяха в резултат на атестации, но показателите по тях бяха субективни от прекия началник, не от политическия. И сега не се получават от политическия началник", подчерта Стоянова.

По думите й размерът на изплатеното ДМС годишно е около 8% от основната заплата и според нея това било нормално. „Има министерства, където е по-високо и това е МФ, там допълнително влияние се оказва заради отчетността на НАП и митниците”, отбеляза Менда Стоянова.  

Шефката на бюджетната комисия  каза още, че при всички случаи трябва да се търси заем, вътрешен или външен за покриването на външния дълг на страната. Според нея не бива да смятаме, че цел на промяната в закона за Сребърния фонд е неговото използване за плащане на външния дълг изцяло.

Всичките 1,7 млрд., които са в Сребърния фонд да се използват за изплащане на външния дълг, не е най-доброто решение, каза Стоянова.

Тези пари трябва да се използват за възможности за по – голяма доходност, допълни председателят на бюджетната комисия в НС.

Според Пламен Орешарски думите на Менда Стоянова потвърждават опасността, че със средствата от Сребърния фонд ще се изплати изцяло дългът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: Лютви Местанбонуси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
2
 
! Отговори
TOI преди 12 години
Както и при насекомите, бандата от Герб преживява своята метаморфоза. От обикновени гладни въшки гробарите се преобразиха в марокански скакалци, след които остава пустош. Милиционерите унищожиха резерва, национализираха и изплюскаха частните пенсионни фондове, национализираха и изгризаха резерва на здравната каса... Сега е ред да бъде изяден и сребърния фонд. След туй Минджа Стоянова иска да зароби и бъдещите поколения със заем, който ще бъде изяден от режима на Мутрата, а ще бъде плащан от децата ни. Време е да се пръска с ДДТ. Вън некадърниците!
95
0
 
4
 
! Отговори
petra преди 12 години
Вече някои били върнали бонусите - представяте ли си с какви пари разполагат всеки момент за да могат да ги върнат веднага. Гавра с нас които чакаме дрехите втора употреба от 1 лв. и броим стотинките за 0,5кг месо пред празник.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tova si e BILGARSKO ne moje da go promeni6 v krivta si e.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека все пак си припомним че на Доган се води консултация а не бонус! Както и на Цвъцко и още доста гербери! И се оказа че законово няма как да им се вземат.
92
3
 
7
 
! Отговори
акуд преди 12 години
люфти месан и все пак е "стъпка в правилна посока" за начало е пак нещо вие дпс и престъпната бивша тройна к00лиция нямате и една , а само стъпки и разходки в неправилни посоки.
91
3
 
7
 
! Отговори
към Местан: преди 12 години
Кога ли Вашият Ахмед Доган ще върне бонуса за Цанков камък и другите останали?!...Невероятно, но едва ли!
90
1
 
4
 
! Отговори
ДО ЛИЛИ преди 12 години
Като не чувстваш чиста БЪЛГАРКА марш по на юг.Произхоздам от с. Чокманово обл, Смолянтам турчин не е замръквал или най-малко :оправял:баба.Излез от панелното си апартаметче, или може би някой далавераджия турчин ти е купил нещо по свястно.Турците В БЪЛГАРИЯ,който работят за мен им смъквам кожите и си спомням за ЧОКМАНОВО
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ei narode razbra li-bonusi shte ima a za nas-iaica po 40 st
88
1
 
10
 
! Отговори
ннн преди 12 години
е как ще се оправи тази държава - управляващите лапат,ама яко, а бедният и болен народтърпи - търпял е 500 години + още 200 , сега ще търпи поне още 100 години. Тогава от България няма да има помен. Кажи ми,кажи,бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее.//по памет/.
87
9
 
7
 
! Отговори
Лили преди 12 години
500 г.,турско робство не искам да знам,колко жени са влачени по храсталаците и са се връщали непразни.Петко Войвода е казал тези думи.Раждали са от турци бабите ни криели са от всички.Ние не сме чисти българи,това е пропаганда на *** попове.Стига лъжи 500 години,за какво говорим?Лъжата и покварата,не са ни чужди,както и до ден днешен.Турците са помагали на Левски,а Българин го е предал НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ-БЪЛГАРИН.
86
4
 
5
 
! Отговори
Елизабет преди 12 години
От турци -агенти , няма нужда да се намесват! Те с Гейчо едва се накрадоха и сега ги сърби.
85
4
 
9
 
! Отговори
боко преди 12 години
Доган взел бонуси-комисионни ,но каза от кого и за какво.Други взимат ,но не казват... ОТ КОГО.Що не казват ,бе бате?
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
колко ти плати хидролога??????
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕТО ГО бай *** на снимката
82
5
 
3
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
"WRA6TANETO NE RE6AVA PROBLEMA",NO WSE PAK E "WRA6TANE".WIE OT BEKAPE 6AIKATA STE DOBRIZETOVE--PIETE /KRAV/ I NIKOGANE POVRA6TATE--AIDUCI-MILIARDERI.
81
8
 
17
 
! Отговори
до 114 преди 12 години
Бе ти вчера ли се роди ?Тия некадърните от тройната удвоиха резерва за четири години, удвоиха МРЗ, пенсиите и крадоха...Боко за 2.5 години намали резерва наполовина, незаконно не индексира пенсиите и краде.К'во го браниш?Май си на заплата при него, плоскоглавецо.
80
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТУРЧИНА , МАИ МНОООООООООГО ИСКА ДА ВЛАСТВА ??? МОЖЕ , БАЙ ФЕС , НО СИ ОБЪРКАЛ ДЪРЖАВИТЕ ...НЕ И ТУК ...
79
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А вие Г-н Местан какво върнахте? Какво направихте? Нищо не върнахте и направихте бедния народ още по беден!
78
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, КАЖИ НА ХИДРОЛОГА ДА ВРЪЩА ДВАТА МИЛИОНА!!!
77
6
 
11
 
! Отговори
13 преди 12 години
Тоя трявба да замълчи сега и во веки веков АМИНН