Край на рая с бонусите за държавните служители

Силикон и руса коса, това ли са изключителни постижения, попита Масларова
Обновена: 8 мар 2012 16:55 | 8 мар 2012 14:35,
238
Край на рая с бонусите за държавните служители
Симеон Дянков Снимка: БТА

Държавните служители вече няма да получават допълнително материално стимулиране в досегашния му вид.

Бонусите вече ще бъдат до 30% от основната им заплата, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за държавния служител.

83 депутати подкрепиха измененията, 18 бяха против, а други 18 се въздържаха.

Законопроектът беше подкрепен от народните представители от управляващото мнозинство, от левицата се обявиха против, а от Синята коалиция и ДПС гласуваха с „въздържал се”.

С него се въвежда нов модел на заплащане чрез ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата, а възнагражденията ще се обвържат с постигнатите резултати.

С промените се премахва допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби.

Предвижда се обаче възможност за допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за администрацията, както и допълнително възнаграждение с непостоянен характер за изключителни постижения.

Законопроектът беше внесен в парламента от правителството още през ноември миналата година, но влиза в пленарна зала сега след развихрилия се скандал с тлъстите бонуси в администрацията.

"Допълнително възнаграждение за изключителни постижения - кой ги определя, на каква база по каква методика или може би защото имам силикон, руса коса и дълги крака, аз ще имам изключителни постижения", запита депутатката от левицата Емилия Масларова.

"Логиката на Закона за държавния служител е да имаме държавна администрация, която да работи спокойно. С този законопроект вие поставяте под политическа, партийна зависимост държавните служители. Държавният служител трябва да е спокоен, на база това и това - да получи толкова", каза тя.

"С нормативен акт на МС ще се раздават едни бонуси, непостоянни, и по този начин ще държите едни послушковци в държавната администрация", посочи Масларова.

Депутатите от ДПС също изразиха притеснения, че оценките, които ще бъдат правени на служителите на всеки 3 месеца, ще бъдат прекалено субективни и ще зависят от прекия началник.

"Също толкова субективно ще бъде и допълнителното материално стимулиране", смята депутатът Хасан Адемов.

С промените отпада и допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще влезе в основната месечна заплата. Срещу тази промяна скочиха от левицата по време на дискусията преди гласуването.

Още по темата

Финансовият министър Симеон Дянков обаче коментира, че само 4 държави в ЕС, сред които и България, имат такъв клас и всички те са бивши социалистически страни.

"Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма и трябва да помислим дали искаме да се връщаме назад или да вървим към Европа, Ако искаме да вървим към Европа, това е пътят", категоричен бе Дянков.

„Какво правим ние с премахването на ДМС за прослужено време? Ние премахваме несправедлиостта за една и съща длъжност да се получава различно заплащане и то не въз основа на това какво е показал съответният служител като резултати, а въз основа на престоя в една администрация“, разясни и Искра Фидосова от ГЕРБ.

От ДПС обясниха, че няма да подкрепят промените в Закона за държавния служител, защото няма да решат въпроса с бонусите. 

От партията на Ахмед Доган се обявиха против законопроекта, защото в него не били включени силовите ведомства и политическите кабинети.

Подготвя се закон за висшите държавни длъжности, с който ще се регламентира заплащането на висшите държавни служители - министри, заместник-министри, членове на политически кабинети, отговори му вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на дискусията.

"Aргументът, че се подготвя нов закон, който да уреди проблема с политическите кабинети и нов класификатор на длъжностите в силовите ведомства, не е състоятелен, защото това е можело да бъде направено и досега", каза на свой ред Адемов.

Дянков изрази готовност да се включат и други ведомства в приложното поле на закона и призова ДПС да направят такива предложения между първо и второ четене.

Той се съгласи и с искането да се изключат всички възможни вратички в закона и да няма никакви изключения.

"Този закон не обхваща политическите кабинети, защото те не са държавни служители", подчерта финансовият министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Край на управлението на ГЕРБ, това искам да прочета!
132
0
 
11
 
! Отговори
Строевак преди 12 години
Браво на Парламента - премахна едно кранче през което изтичаха пари, както в годините на раздаването на заемите от банките и куфарчетата, сего само дето му викат - ДМС или по-точно - "бонуси".От утре започват да раздават меда ли на тези които работят най-много и най-слушкат. Мани тези загубени финикийски знаци.Лейтенанта командир на взвод има техника за милиони и носи отговорност за живи хора, а не получава ДМС, а само дава допълнително наряд за 4.37 лв на дежурство, но има безплатна храна...
131
1
 
15
 
! Отговори
САМО в Бг преди 12 години
Имаме ----генерали ,без армии!В Бг ,чиновниците в армията са ---------ПОВЕЧЕ от войската !
130
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даа, др. Масларова иска държавните служители, хората на БСП да са щастливи и спокойни! Това добре, ама те кога не са били щастливи и спокойни, след 09.09.1944 година! А обикновенните хора? Те са с единият крак в гроба от глад, а с другият крак на улицата, поради "пазарната" икономика на Масларова и сие! Нереални, неплатими цени, данъци такси, акцизи, глоби неустойк и пак над тях 20 % ДДС/държавата дере слабите/
129
0
 
16
 
! Отговори
riddle преди 12 години
Жалко,че всички говорят само за увеличение на нашите разходи,а никой не говори как могат да се повишат приходите ни.ТРябва да се измисли механизъм за повишаване на жизнения стандарт на населението,а след това да се увеличават цените. Естествено ,че ние сме малка страна и не всички цени зависят само от нас(петрол,природен газ),но цената на лекарства,ток,вода си зависят от самите нас. Неможе лекарствата у нас да са 100-200процента по скъпи,не може водата и тока да се увеличават постоянно.
128
1
 
11
 
! Отговори
до 142 преди 12 години
Бг --ДЕМОКРАЦИЯ ,МНОГО ДОБРЕ СИ РАБОТИ ----САМО ЗА СЕБЕ СИ !Мотото:-----ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ----Няма морал и правила ,няма идеали ,ИМА САМО ---ИНТЕРЕСИ ,ТАКА Е ПРИ КАПИТАЛИЗъМА в Бг!
127
2
 
8
 
! Отговори
Хе преди 12 години
30 % от основната заплата ? какви бонуси бе *** скоро народа ще ви събере сополите наред вижте гърците в снимки какво правят :aidriell.blog.bg/lifestyle/2012/03/06/zaradi-1500-evro-pensii-gnevyt-na-gyrciia-v-snimki.915440
126
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уважаеми коментатори, вече няма да има бонуси, нито ДМС-та. Ще ги вкарат в заплатите на държавните служители със закон, по време на криза и докато ние се джафкаме помежду си. Пропастта в заплащането на труда ни и заплащането на труда на управляващите ни (началници и чиновници) ще ни погълне. Медиите ни зомбират.
125
8
 
12
 
! Отговори
---РЕКЛАМА--- преди 12 години
---Помилвай убиец,......вземи бонуси, и ги подари на любовницата си---!Ангел Марин ,....действително е подарил ----палат за 2млн. на секретарката си/любовницата / Светла Тошкова ,в гр. Банско!Това е генерал ,за любовниците трябват мнооого кинти !
124
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-малко държавни "служители", по-висока производителност на труда, по-богат щастлив и здрав народ! Съкращения!
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Настоящите в снимки Предишните станаха ясни вече aidriell.blog.bg/lifestyle/2012/02/17/nedorazumeniiata-na-gerb-spomniate-li-si-edna-ispano-govoria.903554
122
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бонуси навсякъде по света има и е имало. Сега ГЕРБ ще доказва на света, че грешат като дават бонуси.
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Седмина бивши зам.-министри от кабинета на Сергей Станишев са получили общо над 1,1 млн. лв. от бордове, докато са били на власт, показа проверка на Труд.Преди ГЕРБ да забранят на членове на политически кабинети да вземат премии от бордове, хонорарите от държавните предприятия са превишавали значително доходите от заплата на управленците от тройната коалиция.Соцдепутатката Корнелия Нинова, бивша зам.-министърка на икономиката, е прибрала близо 150 хил. лв. от борда на Булгартабак холдинг, докато нейната партия бе на власт. Нейната съпартийка Анна Янева и дясна ръка на бившия икономически министър Румен Овчаров, е взела от тютюневата компания също толкова. Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите в три правителства (на Костов, Сакскобургготски и Станишев) и бивш финансов секретар на президента Първанов, само за две години е получил около 500 000 лв. от бордове. Другият заместник във финансите от времето на Орешарски - Димитър Ивановски, е взел около 120 хил. лв. Същата сума върху заплатата си е получил и още един бивш зам. финансов министър - Любомир Дацов.Сумите, взети само от тези седмина зам.-министри, се равняват на всички бонуси, изплатени за 2011 г. в Държавен фонд Земеделие на 1543 служители. ДОГАН АГА да върне хонорара от 2 000 000 лева, защото това са пари на държавата, въпреки, че фирмата е частна, тя е изпълнявала държавна поръчка за над 70 милиона лева и тези 2 млн са държавни пари т.е. наши пари, взети по заобиколен начин от Доган ага. И тоя серсемин 2 години вече как демонстративно НЕ ХОДИ НА РАБОТА, но се вози в държавен мерцедес и харчи държавни пари. Ако Левски беше жив, тоя народен изедник отдавна щеше да виси за назидание на някое крайпътно дърво! И не само той: и Костов, и милиардера-агент Гоце, Софиянски, всякаква *** от Трактористи, Нагли, Октоподи, които за 20 год. преход от социализъм към червен капитализъм, ограбиха държавата ни както и кърджалийте по време на турското робство не са ни грабили!!!
120
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"от левицата се обявиха против" - хаха, що ли? :)) С още няколко такива промени левицата изобщо няма да се кандидатира на следващите избори - няма да има за какво... :)
119
0
 
4
 
! Отговори
До № 126 преди 12 години
Те докторито това и правят, крадът! Термометрите им изчезнали, апаратите за кръвно, щипят от храната на болните, за парите в брой ..Да излязат на свободният пазар! Здравеопазването извън бюджета, за да не ни преразпрадалят парите разни Ананиевци! Лични здравноосигурителни партиди, а не "лекарите" да източват. Не са сициализма и феодализма български.
118
5
 
8
 
! Отговори
ДААА, преди 12 години
ТРОЙНАТА ЛАМЯ Е ПРОТИВ ,.....ИМА ЗА КАКВО ,НЯМА ГЮВЕЧ ,МНОГО Е ПОСТЕН!
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са военните и какво ли правят сега, гледат ли ослушват ли са тъй са ги наплашили че не смеят да гъкнат. Армията е унищожена и съсипана все едно сме водили 100 годишна война без прекъсване. Срамно е че е наследница на велики маже дали живота си каузата БЪЛГАРИЯ!
116
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво стана последно? Станишевите министри ще върнат ли милионите си бонуси или освен че се оляха с корупцията , за тях това не се отнася..
115
6
 
9
 
! Отговори
ДО 123 преди 12 години
Има и генерали ,ама "ТЕ" също крадат та се късат !Ангел ,генерал Марин подарил на любовницата си Светла Тошкова ,палат в гр. Банско ,само за 2 млн.,за което яолучи и МЕДАЛ!Кога А.Марин ще върне освен медала за това нещо ,също и ...2млн.,наши пари !?
114
0
 
12
 
! Отговори
до кире преди 12 години
Освен че трошат наши пари, те и нищо не вършат. Какв арабоа върши КЗК при видими каретли и монополи???