Абсурдни са териториални претенции в 21 век, скочи Борисов

Той иска секретно заседание на комисия заради газовата ни връзка с Турция
Обновена: 23 мар 2012 12:17 | 23 мар 2012 12:17,
170
Абсурдни са териториални претенции в 21 век, скочи Борисов
Борисов знаел защо досега не е станала връзката с Турция. Снимка: БТА

Абсурдно е в 21 век да се говори за териториални претенции на държави членки в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на Волен Сидеров, който предложи НС да излезе с декларация за „арогантните и нахални“ претенции на Румъния.

Вчера държавният секретар в румънското външно министерство Богдан Ауреску заяви, че ако България и Румъния не постигнат успех при преговорите за 17-километровата спорната зона от черноморския шелф, въпросът може да бъде отнесен в Международният съд в Хага или в Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Още по темата

Преди дни стана ясно, че София и Букурещ водят преговори за 17-километрова зона. От българското външно министерство веднага уточниха, че те текат от 20 години и този въпрос не е новост. А посланикът на Румъния у нас категорично отрече страната му да има териториални претенции.

Според Волен Сидеров обаче заради тази намеса във вътрешните ни работи държавните институции трябвало да излята със светкавична позиция.

„В НС се бави позицията по този въпрос. Не чухме позиция на правителството. Ние сме готови с декларация“, обяви Сидеров.

В нея се посочва, че депутатите от 41-то НС  решително и категорично се противопоставят на претенциите на Румъния за корекции на границите на континенталния шелф, като и на претенциите за румънско малцинство в България.

Според Сидеров Румъния не била приключила с темата, тъй като в спорната територия имало находище на газ.

„Този спор поставя България в унизително положение да бъде притискана и рекетирана“, заключи Сидеров.

В отговор Борисов заяви, че ГЕРБ би подкрепила такава декларация.

„Аз се надявам, че българският парламент, след като заведете своята декларация, би било добре политическа партия ГЕРБ да я подкрепи, защото действително в 21 век за териториални претенции на държави членки в Европейския съюз е абсурдно да се говори”, отсече премиерът.

„Атака“ ще организира в неделя пред румънското посолство протест във връзка с претенциите на Румъния, обяви още лидерът на националистите, след което подхвана нова тема – за съвместното правителствено заседание на България и Турция, проведено в Анкара на 19-20 март.

Националистите не приемали такъв тип заседания, особено с Турция, която не крие своите имперски амбиции към България.

Според Сидеров България била унизена, тъй като премиерът поздравил на турски език почетната рота.

„Това е практика да се поздравява на родния език и в България, и в много други страни, стига да можеш да го кажеш“, отговори му Борисов.

Според него подобен тип съвместни заседания дават възможност на едно място, без да се харчат много пари, могат да се разгледат и да се потърсят проблемите.

„Г-н Сидеров, ако ме поканите на секретно заседание на икономическата комисия, мога да ви кажа защо десетилетия тази междусистемна газова връзка с Турция не е ставала. Премиерът на Турция е поел ангажимент  споразумението за междусистемна връзка за газ да се подпише в рамките на два месеца.

Бих могъл да ви споделя какво съм чул и разбрал. Това е най-малкото, което съм договорил – междусистемна връзка, която да задоволи наши нужди, при хуманитарни проблеми. Това е сложен проблем, затова не е решен досега и ако не го направим сега, няма да бъде решен никога поради други фактори”, каза Борисов. 

Той беше категоричен, че Турция си има свой газ и наистина ще има диверсификация от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
7
 
! Отговори
geri преди 12 години
Леле добре че Сидеров няма някаква реална власт за момента,неуравновесен ненормалник ще ни съсипе ;дд
43
6
 
3
 
! Отговори
ДО 39 преди 12 години
Ами защо най-добре не се върнете в Монголия и да си стоите при *** дръпнати братя, а се правите сепаратисти??? Анадолските монголо-арабски шалвари далеч от Европа.
42
3
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Снимката от днес ли е? Я колко е загорял завалията. Той от работа за държава и народ съвсем ще се затрие. Оял се е като ***. За две години е станал двоен. Типично за селяка. Щом се е пооправил материално, трябва и визически - да надебелее поне с 30 кила. Иначе ще мислят на село, че е болен. Ми той Бойчето е болен в главата. Но по-болни са онези, които го качиха на трона.
41
5
 
7
 
! Отговори
за 45 преди 12 години
Съгласен съм. Навремето европейските държави, включително Русия такъв шут и набиха на Трътция в трътката, че още лети и е вече на светлинни години от цивилизацията.
40
5
 
7
 
! Отговори
Цoла Драгойчева преди 12 години
Другари,Ние, в Политбюро сме сериозно загрижени за идеологическата устойчивост и вярата в социалистическите ценности от страна на нашият дългогодишен верен другар другарят Сидеров!Въпреки гласуваното му доверие и подкрепа от страна на Партията, той сякаш не взема присърце партийната повеля и вместо да поведе прогресивните трудещи се по верния път, се впуска в ненужна пропаганда и спорове с политическите опоненти на Партията.Другарю Сидеров, не разочаровайте ръководството и членовете на партията. Ура, другари и другарки! Да живее ВОСР!
39
5
 
9
 
! Отговори
за 39 преди 12 години
Турция продължава да репресира малцинствата, които са 40% от нейното население.
38
11
 
9
 
! Отговори
Sunay Kemal преди 12 години
За 43, абе Турция е светлинни години напред пред България, по жизнен стандарт, дори и по демократичност. Вие с вашите преходи и реформи има още дълги години да мизерствате и да се радвате че вървите по пътя на прехода.
37
8
 
18
 
! Отговори
до Сунай преди 12 години
България я има хиляда години преди изпадналия османски бейлик да се отдели от Селджуците.И ако не беше Западът да ви спаси задниците през Балканската война (а и Освободителната, и Кримската...)сега щяхте да сте сателит я на Армения, я на Кюрдистан... Така че внимавай
36
5
 
8
 
! Отговори
за 39 преди 12 години
Сунай ходи да *** в Анадола. Османска империя вече не съществува. Този тумор бе унищожен от европейските държави. Въпросът е колко е демократична днешната република, щото изобщо не е.
35
1
 
11
 
! Отговори
мен преди 12 години
добре че е Бойко да ни спаси от румънците! благодарим ти вожде, какво щяхме да правим без теб. благодарим ти и за магистралите и за европейските стандарти. като един истински Атлас носиш българия на раменете си, храниш ни, поиш ни, превръщаш ни в истински европейци. жалко че се изредиха преди тебе толкова некадърници иначе с лидер мечта като теб досега да ги бяхме сцепили всичките - германци, американци, китайци, японци, катарци... СМЕХ СМЕХ СМЕХ и отклоняване на вниманието. дерзайте фенове
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДНЕС-ХАЙДЕ ОПРАВЕТЕ ВЕЧЕ ТОВА ВИДЕО
33
12
 
4
 
! Отговори
Сунай Кемал преди 12 години
Като е абсурдно, в смисъл че нямало значение, защо тогава територията ни не се слее с тази на Турция, да стане както е било преди сепаратизма на България от империята?Май обаче никой не е съгласен ако гледаме така на нещата, нали?
32
2
 
6
 
! Отговори
me преди 12 години
Глупости?!Ами явно живеем на различна планетата, защото агресиите към Либия и Сирия май са си бая военни. Пакистан и Афганистан не ги броя дори. О, чакай, ами Палестина/Израел. Глупости говориш ти, като си въобразяваш че войни в днешно време няма. Има и са все толкова грозни. И от всяка държава зависи да пази границите си, защото нито на ЕС, нито на НАТО им дреме къде са границите между България и Румъния, стига да ги има. Виж ако поизчезнат, ще им запука доста бързо, но по други причини.
31
2
 
7
 
! Отговори
- БОРИСОВ преди 12 години
това го кажи на турското комшуларе дето толкова си го заобичал ......... марионетка си ти ама ще си носиш и псувните и клетвите и кармата дето цял народ ти залага за ери напред , както и всичката предателска *** дето с кърволошките си зъбки грозно глозга МАЙКА БЪЛГАРИЯ вече 20 години и докара този хубав НАРОД до просешка тояга на колене и толкова мощно на.бан ,че вече само остана да го закарат господарите ти в пещите и да го изгорят за винаги и *** ГАДНИ *** ПРЕДАТЕЛСКИ ДЕТО ЕДИН
30
2
 
4
 
! Отговори
I преди 12 години
"Доколкото помня ние армия нямаме. Как ще се защитим при претенции? " Mislish li che tova e reshenieto?Puskame armiqta i gotovo.V 21vi vek sme hora,ne govorete gluposti. :)
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 20 точно това е секретно заседание което не трябва да излиза по медийте , явно се знаят някои тайни , които ние с вас не сме дорасли да ги знаеме , може би след 30 години, който е още на линия
28
1
 
7
 
! Отговори
Желев преди 12 години
Сега и Македония ще предяви претенции за нещо.
27
2
 
8
 
! Отговори
777 преди 12 години
НИТО ПЕДЯ БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ НА НИКОЙ!!!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скандалът явно катализира. Румънците не дават назад, а напротив- втвърдяват позицията си. В най-скоро време може да се стигне и до някакви действия от тяхна страна, като например изпращане на изследователски кораби за извършване на сондажи и проучвания. За да не се стигне до там трябва час по-скоро проблема да бъде превърнат в общоевропейски. Трябва незабавно да се сезира Европейската Комисия и Европейският парламент. Необходимо е нашия парламент да излезе с протестна декларация.
25
0
 
4
 
! Отговори
Алис преди 12 години
Явно не разбирате, защото текстът е двусмислен. Пишещият е румънец -Георгиу - и има пред вид всичко , което България е заграбила, трябва да бъде върнато.