АЕЦ "Белене" - "трик балкански", който не минавал никъде

Бойко Борисов: БСП е истинският противник на централата
29 мар 2012 11:00,
205
АЕЦ "Белене" - "трик балкански", който не минавал никъде
Борисов обвини БСП за провала на АЕЦ "Белене". Снимка: БТА

„Ако е имало противник на АЕЦ „Белене“, това  е било правителството на Сергей Станишев“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите, които обсъждат проекторешение за спиране на строежа на АЕЦ „Белене“.

То предвижда още подкрепа на действията на правителството за проучване строежа на парогазова мощност и изграждането на нова ядрена мощност на площадката в „Козлодуй“.

Относно критиките на левицата за правителственото решение Борисов отново заяви, че проектът е бил компрометиран от самото начало. Той беше категоричен, че когато всички инструменти са били в БСП, левицата не е направила нищо да завърши проекта, да подпише окончателен контракт и процесът да стане необратим. Борисов обвини левицата, че много добре е знаела, че с 4 млрд. лева не може да се направи централа, а същевременно са плащали „скъпа ескалация“.

Той определи проекта като „трик балкански“, който не минава никъде. И това е била причината да не може да се намери стратегически инвеститор. Борисов припомни, че проектът е възстановен без конкурс, защото можело да бъде довършен от този, който го е започнал.

„Урбулешката просто продължавате без конкурс. Най-голямото компрометиране в очите на  евроатлантическите ни партньори“, разкритикува още Борисов, след което се обърна към сините, че не могат да си приписват успеха за „Белене“.

Още по темата

Той благодари на Иван Костов и на Мартин Димитров за поздравленията, но добави: "Истинският успех за нестроителството на АЕЦ "Белене" е на лявата част от залата и правителството на Станишев".

Премиерът пожела успех на икономическия министър Делян Добрев, който заминава за Москва с „тежката задача да подреди бакиите, които са оставени“. Той трябвало да убеди руснаците да излезем от проекта без съдебни процедури.

Борисов посочи, че Пети и Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" са жизненоважни за нашата икономика. По негови изчисления седмият реактор ще ни забави с между пет и седем години. Но от 33 години правим "Белене", така че на фона на това седем години не са нищо, отбеляза той.

По време на обсъждането Борисов влезе в полемика със зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заради проекта "Цанков камък". Премиерът напомни, че НЕК е задлъжняла с 1 млрд. лева заради строежа на "Цанков камък".

„Трябва да призная, че на вас не са ви чужди миговете на откровения и  желанието да обслужвате политическите си амбиции с некоректни атаки. ДПС и Доган нямат нищо общо с Цанков камък. Не знам кога сте искрен. Вашият проблем не е цената на проекта на Цанков камък, а колко ще бъде цената от парогазовата централа, никой не казва. Защото тази тема се появи едва вчера. Вие го вкарвате в точка втора и предрешавате един проблем, който може да се окаже по-вреден икономически“, скочи заместникът на Сокола.

На свой ред Борисов поздрави Доган за рождения му ден и  добави: Гузен негонен бяга.

И добави, че ДПС няма отношение по "Цанков камък", а виновниците са други. Борисов допълни, че хонорарът на Доган е от други хидроенергийни поректи. Но като коалиционен партньор ДПС трябвало да знае с колко задлъжнява НЕК.

Относно газовата централа Борисов беше категоричен, че тя ще е частна след проведен конкурс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 41 - И не само това! Ние цялата си история обърнахме с краката нагоре, заради така наречените демократи. Държава, която не зачита историята и не защитава собствените си интереси, каква изобщо държава е!
34
12
 
12
 
! Отговори
Стигъ ривахти ! преди 12 години
От Козлодуй сме "на далавера", защото Тошо целуваше страстно Брежнев и му се мазнеше, а той ни подаряваше суровини. Сега нещата са на пазарен принцип и АЕЦ Белене щеше да ни излезе златна. Всъшност тя вече ни е излязла златна. И затова наистина са виновни простите комунисти, които са слуги на руснаците. Един път и аз да съм на страната Тиквича !
33
0
 
4
 
! Отговори
bub преди 12 години
много фон дьо тен! :D
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
явно от тук тиква и сие не могат да лапнат нищо затова резултата е такъв .....сега е наред да се отвори процедура за процедура запроизводство на глинени лампи за осветление ...... назад към природата .......!!!!
31
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всеки средно образован човек у нас трябва да е разбрал че членството ни в ес и нато е вредно за страната.ние си развалихме отношенията със русия и други страни от близкия изток
30
3
 
12
 
! Отговори
! преди 12 години
За тези неща Боко е прав, но това не променя факта, че просто не става за Премиер !
29
0
 
4
 
! Отговори
муню преди 12 години
"Урбулешката" ле бре........
28
11
 
26
 
! Отговори
Nemeca преди 12 години
По-голямо предателстсво не си е позволявало никое правителство до момента. Да се откажем от стратегически проект - единствения с който разполагаме, е не просто глупост, това е предателство. Южен поток не зависи от нас. Руснаците решават дали и кога ще го строят. Проста нация сме, с мнооооого прости управляващи. Жалко, че ние когато остареем, Костов ще е покойник, Бойко ще е дядка, а ние ще плащаме високия ток, ако можем въобще да си го плащаме.
27
4
 
4
 
! Отговори
Бо преди 12 години
до 23 Много добре се изрази " цитирам КОЛЕГА от друг форум"Като гледам и тука имаш много колеги "Кутевци"
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BYLGARINA KAKVOTO I DA STAVA NEMOJE DA SE SABYDI MISIA NEVYZMOJNA I 1000 GOD DA MINAT NIAMA SABYJDANE
25
4
 
25
 
! Отговори
торбалан преди 12 години
да бе на тоя *** пожарникар все някой му е крив даже и народа му е крив за това ни скубе от всякъде и за всичко това ,което се случи е национално предателство , а всички *** ,които са против централата са за затвор .да сте чули някой от всичките ***, до сега , да дадат алтернатива на това да няма АЕЦ в белене , май не !!! тия *** ще ни върнат в пещерите и каменната ера!!! запасяваите се със свещи ,че това е алтернативата !!! НЕОГДНИ МИЛИЦИОНЕРИ нямам думи за безумията ви
24
4
 
22
 
! Отговори
Удивен преди 12 години
Този *** Тиквата, не можа ли пак да преброи, че от 1981ва до сега са 30 години, а не 33...????????
23
4
 
16
 
! Отговори
HA_HA_HA преди 12 години
Тиквата явно съжалява, че БКП не е направил договора за Белене "необратим". Но трябва да отговори на три въпроса:1. Защо плати милиони на една чужда банка за някаква оценка. която очевидно не му е трябвала (нали му се късаше сърцето за всяка държавна стотинка).2. Какви са сметките - до онзи ден твърдеше, че цената на Белене не е ясна (искаше Гоце и Станишката да му я кажат), едва ли му е ясна и цената на новите проекти.3. Как това променя енергийната ни независимост, аз мисля че се засилва?,
22
22
 
5
 
! Отговори
мухахахахахахаха преди 12 години
червените *** кръв пикаят. няма нищо значи българия е на прав път.а сега тея дето лапаха комисионни от белене да ги връщат.то затова е канския вой.бб им разказа играта на червените ***
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
IMA VECHE VAFLI B.B MNOGO SA HUBAVI 40 ST BROIKATA
20
13
 
8
 
! Отговори
123 преди 12 години
Аман от зелени *** и червени комунисти. Всички сте един дол дренки - гледате да пълните джобовите и хич не ви дреме за народа, КОЙТО В КРАЙНА СМЕТКА ВИ ИЗБИРА. Учудвам се на търпението на нашия народ, 22 години ни гаврят, изцеждат ни, мачкат ни, подиграват ни се, обират ни и ни бият, а ние си мълчим, траем и все се надяваме на светло бъдеще. Ама вече и буквално няма да е светло, щото няма да има ток, дори и да има, той ще е "зелен" и ще струва 3лв. квтч.
19
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
долу герб! вън на нашата родина от ес и нато.самостоятелна и национална политика само ще ни спаси от чуждите американски слуги.
18
6
 
27
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Цитирам колега от друг форум, с когото съм напълно съгласен:Цената на отказа - 1,8 милиарда похарчени плюс повече от 100 милиона за разрушаване на построеното плюз 1 милиард компенсации за Русия правят около 3 милиарда!Т.е. ще платим половината от цената, а ще имаме един гол х..!!! Браво, супер отказ!!
17
17
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Скоро Борисов няма да има алтернатива... - *** са некадърни, дори за опозиция...
16
3
 
10
 
! Отговори
topor преди 12 години
Малко аритметика.Планираната печалба на Росатом (по проект) е 150 млн евро.Неустойката от българска страна по договор е 200 млн. евро. По договор.Интересно ми е дали альохите ще ни "подарят" 50 млн ей така, дружески, по братски и т.н.Трудна ще бъде мисията на министър Добрев.