Социалистите на ход за четвърти вот

Спирането на "Белене" е фатално, каза Станишев
Обновена: 6 апр 2012 14:47 | 6 апр 2012 13:25,
144
Социалистите на ход за четвърти вот
Сергей Станишев Снимка: БТА

"Коалиция за България" и "Атака" внесоха вот на недоверие към правителството заради спирането на изграждането на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика на България.

Под искането са подписите на 48 депутати - 39 от левицата, 8 "Атака" и един независим - Георги Терзийски.

"Мотивите за вота са много солидни, но можехме да минем и без тях", коментира пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

Само преди една година премиерът Бойко Борисов много яростно и аргументирано защитаваше нуждата от АЕЦ "Белене", посочи той.

Според Станишев сегашното решение на правителството, подкрепено от ново мнозинство в Народното събрание, е фатално за България, за ядрената ни енергетика и за хората.

"Крайният резултат ще бъде много по-високи сметки за ток", прогнозира той.

По думите му кабинетът на Борисов е спрял най-съвременния индустриален проект на България, единствен от този мащаб в последните 20 години.

Още по темата

"Решението не е аргументирано по обоснован икономически начин. Неслучайно се крият заключенията от доклада на консултанта HSBC и се хвърлят димки. Не са направени никакви разчети. Газова централа на мястото на „Белене” означава по-голяма зависимост от Русия и цени, поне два пъти по-високи от цена, на която би произвеждала атомна централа", продължи да изрежда Станишев.

По думите му спирането на „Белене“ е национално предателство.

Стана ясно, че единственият депутат от левицата, който не е подписал искането за вота на недоверие, е Меглена Плугчиева.

Соцлидерът Станишев обаче обясни, че тя е поставена в двойствено положение, защото е предложена за посланик в Швейцария.

Това ще е четвърти вот на недоверие към кабинета "Борисов". Той обаче е обречен на неуспех.

От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят бившите си коалиционни партньори от левицата, а от десницата са доволни от решението на ГЕРБ за спирането на "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
0
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 12 години
Поредния резил за другарите смешници. И аз искам парцел от луната но мога само да мечтая като глупав комунист.
114
0
 
0
 
! Отговори
bul kauboj: преди 12 години
na gol tumbak, chifte pishtovi :)
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Реакторите са същите, турбините са различните - има планове и на козлодуй да се сменят с по-мощни с около 100-200мв. Именно за това гласят нашия реактор да иде на безценица в турция, след като ние го платим на руснаците разбира се, заедно с неустойката, която ще докара парите налети в белене половината от цената на готов АЕЦ...такива продажни политици като наще няма просто
112
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Ако прокуратурата е на мястото си ще забравят за вота на недоверие защото вичките тия буклуци са за затвора. Трябва да се поиска оставката на Велчев.
111
1
 
3
 
! Отговори
обективен преди 12 години
*** е набил канчето на хамстера и руските агенти се активизираха.........интересно докога ще ги търпим вместо да ги пратим в родината им?
110
0
 
0
 
! Отговори
П.П преди 12 години
Понеже гледам е станало на въпрос, ако някой е по-наясно но, доколкото знам цената, за която се говори е за цялата централа, която трябва да има 2 реактора по 1000МВат-а. А доколкото гледам, тук се разглеждат нещата от гледна точка на първия реактор само, който бил готов вече.
109
2
 
4
 
! Отговори
бъдеще преди 12 години
единствен въпрос-колко правителства след 1989 са градяли за всеобщо благоденствие-колко са лъгали и крали и или продължават да го правят-само и само эа да ги има.
108
1
 
2
 
! Отговори
Кой ще плаща преди 12 години
Може би имаш предвид 3 и 4 блок. И си прав.Техническите експертизи едно време бяха категорични-причини за затваряне няма, освен ако не са извън сферата на техниката. Благодарение на тия 2 блока комшиите си направиха и олимпиадата, иначе умираха.Аз нито съм инженер, нито икономист, но дори и 10 милиарда да струва, доколкото знам, голяма част от тях са за преносна инфраструктура, от която така или иначе нужда има, щото системата ни е стара, а и ще се платят за 10 години при поне 30 живот.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много спорове, много нещо. ПРЕДЛАГАМ започнатото в Белене да не е каквато и да било ел.централа. Да се направи ЗАТВОР, за да има място в него за всички виновници за сегашното дередже на държавата.
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
123-ТИ,- БОЙКО БОРИСОВ Е ФУКОШИМА, ЧЕРНОБИЛ Е ТОНГУСКИЯ МЕТЕОРИТ--- В НЕОЧАКВАНО ЗЛОВЕЩА КОМБИНАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ...
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С червените ботушки потропва гербераз, а Костов пика шистов газ.
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошите САЩ оказвали натиск, скъперниците от Европа не искали да инвестират, лакомите атомстроители вдигали цената, управляващите мързелували, само БСП се борило със зъби и нокти за АЕЦ Белене. Браво другари и другарки, предлагам да получите пожизнена пенсия, да получите общинско жилище и децата ви да учат без такса в университетите.
103
5
 
6
 
! Отговори
99999999 преди 12 години
Ама какво ни пука дали Белене ще е руска или европейска бе ***!!!Какво ми пука за Русия или сащ!?България ме интересува и всички предатели начело с пожарникаря навън
102
6
 
2
 
! Отговори
AHA преди 12 години
ами че ний сме имали опозиция бе..!Къде се криха до сега та не изкараха народа на улицата?Не ни пука какви са реакторите,но няма да позволим след 10 години България да остане без АЕЦ,ако до тогава Еврейския съюз не са затворили Козлодуй...
101
5
 
2
 
! Отговори
народа преди 12 години
Властите в България под почти явен натиск от страна на САЩ се отказаха от строителството на руска атомна електроцентрала.Стават известни интересни подробности около приключилите с неуспех преговори между Росатом и България за строителството на АЕЦ Белене. Изяснява се, че решението за отказ от сътрудничество с Русия е било взето с активното участие на САЩ, които имат свои интереси в българската енергетика, пише руският вестник Взгляд .Дългите преговори между Русия и България за строителството на АЕЦ Белене приключиха. До май София планира да се разплати за руските разходи по проекта, за да може в последствие да изплати неустойка за отказа от строителството. Официално България реши да прекрати своето участие в проекта заради високата цена и опасностите от ядрената енергетика.Веднага след отказа на страната от АЕЦ-а държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън не се посвени директно да подкрепи правителството.Приветствам това решение, е казала Клинтън на българския външен министър, с когото е провела кратък разговор по време на почивката на срещата Приятелите на Сирия в Истанбул.Осъзнавам колко трудно е било това решение за българския кабинет, е посочила Клинтън, която е отбелязала, че високо цени колко спокойно българската страна е съобщила за прекратяването на сътрудничеството по Белене на Русия.Изглежда обаче, че България ще трябва да бъде поздравена и с огромната неустойка в размер на 1 млрд. долара, която ще трябва да плати на Росатом и в перспектива след няколко години ще се наложи да внася електроенергия, коментира и руската агенция Регнум.В България политиците не крият, че решението не се дължи на икономически и технологични фактори, а е взето под тежкия натиск на САЩ, които в ултимативен вид са поискали излизането на България от проекта Белене, отбелязва агенцията.
100
0
 
3
 
! Отговори
дига преди 12 години
А я да видим как са крали БСП. В този сайт наблягат на комунистическа пропаганда.А какво има по другите: blitz.bg/news/article/135671 -крали БСП та се съдрали.Ето къде ти отива ел енергията-в долни комунисти.
99
0
 
0
 
! Отговори
Йоан преди 12 години
Иначе достатъчно изчетох от г-дата инженери, къде са икономистите и те малко да се поджафкат :))
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
червените кхмери съвсем изперкаха, но щом мислят че е изгодно нека да строят, ето гущеров ще откупи площадката, ще събере членски внос и така ще си имат аец, р.овч.ще стане главен енергетик, а петков ще охранява обекта за да не откраднат жиците, мая ще бъде юрист на централата, п.димитров ще бъде главен икономист, а орешаров главен счетоводител, сергей ще държи бюфета и ще прави кафета
97
0
 
0
 
! Отговори
Йоан преди 12 години
112, тоя ти коментар за легналите ми хареса, ама, макар и не по темата - те нали ги е страх, или ще искат като иисус да се жертват, че да спасят света, лягайки пред влака :D
96
1
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
И С ГАЗА И С ТОКА НИ КРАДАТ НАШИ РАЗБОЙНИЦИОТВАРЯМ СМЕТКАТА СИ ЗА ТОКА И НЕ РАЗБИРАМ ПЛАЩАМ ПОЛЗВАН ОТ МЕН ТОК ЗА 9,78лв. (100%), НО ПЛАЩАМ цели - 203,5%...- Имам 65 Кв. дневна, 35 - нощна и чета:- Дневна. - 65 х 0.08910 = 5.791 лв. - Нощна. 35 х 0.02843 = 0.995 лв. 9.786 лв. = 100%И се започва грабежа:- Зелена енергия.. 100 х 0.00372 = 0.372 лв. = 3.80%- Комбинирано производство 100 х 0.00286 = 0.286 лв. = 2.92%- Достъп (високо напреж.).. - 100 х 0.00674 = 0.675 лв. = 6.90%- Пренос (високо) - 100 х 0.00899 = 0.899 лв. = 9.19%- Достъп (ниско напреж.) - 100 х 0.00800 = 0.800 лв. = 8.18%- Пренос (ниско).. - 100 х 0.03772 = 3.772 лв. = 38.54% (римлянски ток) ОБЩО НАЧИСЛЕНИЯ: 69.5%НО ТОВА НЕ Е ВСИЧКОДДС 20%............................................................................. 3.32 лв.ВСИЧКО 19.91 лв - Което прави 203.5%, спрямо РЕАЛНО КОНСУМИРАНИЯ ТОК!ОТКРИВАМ, ЧЕ ОСВЕН МОЯ ТОК, ПЛАЩАМ:- 30% - ТОК, ПОЛЗВАН ОТ РИМЯНИТЕ- 17,3% - ПОДАРЪК ЗА ЧЕШКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ- 9,19% - ЗА БОНУСИ НА МИНИСТРИ И ПРОЧЕЕ ВЛАСТ ИМАЩИ ТАРИКАТИ- 8,18% - ЗА ПЕЧАЛБА НА ЧУЖДОЗЕМНИ МАФИОТИ- 3% - ПОДАРЪК НА СОФИЯНЦИ за когенерация- 3,8% - НА БОКОВАТА ИЗГОРА, ЗА ВЯТЪРНИТЕ И ФОТО-ЕЛ.ИЗМАМИТЕ- 20% - ЗА БЮДЖЕТАСМЕТКАТА ЗА ГАЗА Е СЪЩАТАОБАЧЕ, ЗАЩО КАТО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ УВЕЛИЧАТ ЦЕНАТА НА ТОКА ИЛИ ГАЗА С 10% ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ 10% ПОВЕЧЕ И НА ВСИЧКИ ДРУГИ МАЙМУНИ, КАЧИЛИ СЕ НА ЕНЕРГИЙНИЯ КЛОН????- А АКО ДРУГИТЕ НЕ КАЧВАТ НАДЦЕНКИТЕ СИ ТОГАВА, ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ СА КАЧИЛИ ЦЕНАТА СИ С ПОНЕ 20%...!!!- ОЧЕВИДНО БОКО, МИНИСТЪРЧЕТО И ШЕФА НА ДКЕВР ИМА МНОГО ДА ОБЯСНЯВАТ!!!