Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими

Законът само трябва да мине и на второ четене
Обновена: 11 апр 2012 15:36 | 11 апр 2012 14:00,
202
Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими
Снимка: архив, Reuters

Забраната за тютюнопушенето на закритите обществени места беше гласувана от депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за здравето.

За да влезе окончателно в сила от 1 юни, тя трябва да се гласува още веднъж от народните избраници.

От 113 присъстващи в залата 99 бяха за въвеждането й, четирима се обявиха против, а 10 гласуваха с „въздържал се”.

Депутатите казаха „Не“ на цигарите в заведенията при почти нулев интерес за дебат в залата. Единственият избраник, който от парламентарната трибуна се произнесе против забраната, беше независимият депутат Кирил Гумнеров.

„Ще гласувам против, защото не сега е моментът да приемем този закон. Оборотите на малките заведения ще спаднат. Трябва ли допълнително да утежняваме бизнеса на тези хора?”, попита Гумнеров.

Според него условията на криза по този начин малкия бизнес ще бъде натоварен допълнително от въвеждането на забрана за тютюнев дим в заведенията.

Още по темата

Депутатът повтори старата си теза заведенията, в които не се пуши, да не плащат данъци, а другите, в които тютюневият дим е разрешен, да плащат по-голям данък. Идеята му не беше подкрепена от никого.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обясни пред депутатите, че е важно здравното министерство да провежда подобна политика с цел да запази общественото здраве на населението на България.

Другият независим депутат, който критикува работата на правителството, въпреки че подкрепи забраната, беше Емил Терзийски.

Той поздрави здравния министър за решителността, но допълни, че за 3 години правителството е проявило изключително нерешителна политика по темата с цигарения дим на закрити обществени места.

„Това решение влиза година след решението да се разделят кафетата за пушачи и непушачи. Собствениците на такива заведения направиха преустройства и инвестиции. Ето защо отправям критика към тази нерешителна политика на ГЕРБ, която се провежда вече три години. Забраната трябваше да влезе в сила още миналата година. А не да нанесете този удар върху дребния бизнес”, довърши той.

С промените на първо четене в закона депутатите забраниха продажбата на енергийни напитки на деца и младежи, както и рекламата им в печатни издания, предназначени за тях. Закриха и ТЕЛК-овете за деца с аргумента, че в много области на страната не могат да се сформират такива.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира в кулоарите на парламента, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за заведения след 22.00 часа, каквато идея се появи в публичното пространство.

"Между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в закритите обществени работни места, в офисите", обясни тя. В момента в приетите на първо четене промени в Закона за здравето, подобно изрично ограничение няма. Атанасова обясни липсата му с технически пропуск. 

Министърът уточни, че външните градини на ресторанти, кафета, не влизат в обхвата на забраната.

Десислава Атанасова призна, че все още не е успяла да се откаже напълно от пушенето и си позволява да пали по 1-2 цигари на ден.

Когато бе избрана за министър на здравеопазването, тя обяви, че ще се пребори с вредния навик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: цигаритютюнев дим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
5
 
2
 
! Отговори
До 154 преди 12 години
Не бе, не са 80% пушачите в България.99.9999999% са пушачи, а оставащия 0.0000001% съм аз.
117
11
 
21
 
! Отговори
??? преди 12 години
Отдавна трябваше да ме отърват от цигарения дим. Сега като тръгнем някоя компания за заведение, обикновено имаме един-двама пушачи и доста повече непушачи, но винаги пушачите ни набутват там където се пуши.
116
7
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
151,Над 60% в България са непушачи.
115
10
 
18
 
! Отговори
77777 преди 12 години
Дано да стане - омръзна ми да ме вмирисват на пор и да ме боли главата от цигарения дим.
114
9
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
В момента цигарения дим играе ролята на забрана за непушачите да посещават заведения. С премахването на тази забрана, клиентите на заведенията ще се увеличат двойно - все пак непушачите са повече от пушачите. Основната греша на ГЕРБ беше, че въведе половинчати мерки и много заведения се охарчиха нахалост. Решението е просто и както е в нормалните държави - хората се освобождават навсякъде от тютюневия дим.
113
0
 
6
 
! Отговори
Продуцент преди 12 години
до 143 Една от БГОт коментарите ти се забелязва, че се опитваш да убедиш себе си, че пушачите са виновни за проблемите ти. Не се напъвай толкова и гледай по- ведро на живота.
112
10
 
36
 
! Отговори
бг преди 12 години
БРАВО !Не искам да ме тровят и ограничават правото на здравословен живот.Който иска се трови да си пуши у дома или в гората...
111
7
 
2
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
142,никога не сме имали общо с германския порядък. Ако ти виждаш прилика, кажи с какъв диоптър си, да поръчам и аз такъв...
110
5
 
7
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
Не знам, дали ти е ясно. В БГ няма порядък. Има анархия, всеки чопли както и каквото му скимне. Един кърти трегери, друг реже радиатори, трети краде жици, четвърти кара без книжка, пети стреля по улицата, шести пуши на място, където е ЗАБРАНЕНО да се пуши. НИКОЙ НЕ СПАЗВА НИКАКВИ НОРМИ - нито морални, нито законови.Когато тук постигнем морала на германците (а дано, ама надали!), можем да им надничаме в реалността, да видим те как се движат по улиците, как качулят климатици по сградите и тн.
109
0
 
2
 
! Отговори
до 120 преди 12 години
Явземи да се информираш малко за Дания и недей да пишеш глупости
108
4
 
4
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
Нашият "порядък" няма нищо общо с германския!
107
20
 
19
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
Като ти чета мислите наистина почвам да вярвам на изследванията, според които непушачите имат проблем с логическото мислене.Болницата е място за лечение, транспорта е средство за придвижване, а бара е място където се пие и пуши, а в публичните домове се правят и други работи :)))
106
5
 
32
 
! Отговори
до 132 преди 12 години
в ЧАСТНОТО заведение се осъществява търговска дейност, и се посещава от от много хора, които си ПЛАЩАТ, за да получат услугата.Ако в ЧАСТНОТО заведение посрещат само роднини и приятели, които ядат и пият без пари - друг въпрос ;)P.S. има и частни болници, частни автобуси, частни таксита, частни училища - за тях, какво ще кажеш ;)
105
2
 
1
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
Продуцент, а ти пушач ли си или да...
104
36
 
13
 
! Отговори
до 128 преди 12 години
Отивай да се гръмнеш, градския транспорт, болниците, общинските и държавни институции са обществени места, ачастното заведение е частна собственост със собственик :))) точно поради тази причина в Гермнаия конституционния съд отмени пълната забрана в бирарии, ресторанти, барове и казина и даде право на избор на собствениците
103
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е,ще си пием по градинките като руснаците.
102
37
 
26
 
! Отговори
Ха ха хаааа преди 12 години
Спирам цигарите,пиемето и чу**нето!!! От днес натам само ще равотя за да плащам данаци на държавата и понеже съм патриот един ден пенсионирам ли се веднага се самоубивам.
101
42
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази забрана защитава едрия бизнес на разни вериги за бързо плюскане, целта е да се затворят малките кафенета, барове и ресторантчета да се увеличи безработицата и да спадне още цената на труда.Какъв беше ефекта като премахнаха вагоните за пушачи във влаковете???? нагушиха се автобусните фирми, така ще стане и сега
100
2
 
1
 
! Отговори
do 112 преди 12 години
da u vas e chastna sobstvenost vuv zavedenie e obshtestveno mqsto koeto vseki chovek trqbva da ima pravoto da poseti bez risk za zdraveto mu...
99
1
 
1
 
! Отговори
Продуцент преди 12 години
до 124 Една от БГ Я покажи как танцуваш като Шакира.