Край на строителството в базата на НСА край Несебър

Земята става обект с национално значение
Обновена: 24 апр 2012 14:39 | 24 апр 2012 11:40,
123
Край на строителството в базата на НСА край Несебър
Студентският протест заради базата на НСА Снимка: Булфото

Базата на НСА в района на Несебър става обект с национално значение и строителството в района ще бъде спряно, стана ясно на редовното заседание на Министреския съвет днес.

Общо 85 дка от всичките 135 дка от базата на НСА са обявени за обект с национално значение за втори път.

През 2010 година Министерският съвет обяви 135 дка от базата на НСА край Несебър за такъв обект. Решението обаче беше оспорено от частните собственици пред съда и бе отменено от Върховния административен съд на последна инстанция.

Ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев обясни, че на останалите 50 дка вече са построени хотели и комплекси и чужди граждани са закупили жилища там. Тези 50 дка ще останат частна собственост и постройките върху тях ще останат, защото идеята те да бъдат бутнати е предизвикала негативни реакции от посолствата на Холандия и Великобритания у нас, защото граждани от тези страни са законни собственици на имоти в тези парцели.

Затова НСА ще направи тази отстъпка, тъй като тези територии не са от жизнено важно значение, обясни ректорът Гешев. Той обясни, че срещу един от строителите на въпросните хотели дори има спечелело дело, но заради интереса на хората, закупили имоти там, се прави компромис. Ректорът допълни, че тези парцели не са от първостепенно значение за НСА.

Още по темата

Гешев благодари на студентите от НСА и заяви, че днешното решение на кабинета е до голяма степен и тяхна заслуга.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обясни, че решението за отчуждаването на земи на НСА е опасен прецедент. По думите на министър-председателя в един момент по същия начин на други обекти с национално значение – като трасета на магистрали, на Южен поток, а след време и на Набуко, с едно съдебно решение може да дойде някой да загради и да спре строителство за милиарди.

Той обясни, че по тази причина правителството обявява за втори път базата на НСА за обект с национално значение.

"Надявам се хората от съдебната система да ме разберат правилно", заяви Борисов.

Преди седмица студентите от НСА организираха протест, който тръгна от езерото Ариана в София, а по-късно стигна до сградата на Министерския съвет. Учениците на висшето учебно заведение настояваха да се спре строителството на хотели на територии на НСА.

Спортната академия не можеше да докаже собственост върху част от парцелите и имаше решения на съда, които постановяваха, че част от прилежащите парцели са частна собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
9
 
! Отговори
малоумници преди 12 години
Всички ли са *** тука бе!? Някой въобще разбра ли кво прочете ?Става дума, че незаконно са дали на чужденци от земята принадлежаща на базата на НСА и сега не я въстановяват въпреки, че има такова решение на съда, само "защото идеята те да бъдат бутнати е предизвикала негативни реакции от посолствата на Холандия и Великобритания у нас".Боже опази от такива предатели, да не си защитят собствените интереси!Да не би да разсърдим чужденците, ако беше във UK щяха да ги бутнали отдавна хотелите
25
7
 
10
 
! Отговори
Антиспортист преди 12 години
Повечето тука ги е грижа само и еднитвено чия е земята, и частна собственост ли е замята или не. Но поне едно е ясно. С това решение се спира строежа на нови 200 хотела и кутийки на морето които се строят за пране на пари, и никога няма да се напълнят.Хора разберете че с това строителство разрушихме България. След още няколко години никой няма да иска да дойде в БГ, защото по морето няма и едно дърво вече. Вървим по пътя на Испания, и след години ще бутаме хотелите за да привлечем туристи!
24
2
 
1
 
! Отговори
Батко преди 12 години
Стига плака като вдовица за ....
23
7
 
6
 
! Отговори
new koz преди 12 години
Реституцията беше едно от най големите престъпления в България. Много честни българи изгубиха бизнеса си покрай подобни казуси, аз лично съм от тях имах заведение на булевард България в продължение на 15 години, купих си земята, но когато се появи бойко изведнъж се появи институт и ме изгониха а там сега има сграда в която живее слави трифанов.
22
7
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Бесен, не лъжи! Най-бедните македонски преселници са получавали тъкмо тази камениста земя и след десетилетия попарват надеждите на внуците им. Не ви е срам да подкрепяте това ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
21
7
 
14
 
! Отговори
коко преди 12 години
ние вече се върнахме в 1945г.имаме си обикновенна полиция, пътна полиция, криминална полиция, общинска полиция, екополиция, военна полиция ... всичко под общото наименование МИЛИЦИЯ.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стефане, 1000 плюса от мен! Но виж, че започнаха и с минусите - същите тези, за които е създаден лафа "не искам на мен да ми е добре, а на Вуте... и т.н." ***, които дърпат-дърпат-дърпат цяла България надолу. Пирамидата е обърната с главата надолу и докато властват безмозъчните с кофти ген, няма да изплуваме от калта. Това е.
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази година ББ се подава вече 3 пъти на уличен натиск ,уж е пич а се оказва много мекушав явно
18
15
 
12
 
! Отговори
стефан преди 12 години
Всички,които се съгласяват с тази реакция на прамиера и правителстквото са или ниско образовани или физкултурници и гербаджии /което е едно и също/. Ако в държава в ЕС някой смвята,че частната собственност не е неприкосновенна и че не следва да се спазва върховенството на закона,по добре да излизаме от съюза и да се обявим за царство на простотията,чалгата и опростачвмането!
17
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отвратително крадливо правителство!!!! Ще прекроят цяла Витоша, за да угодят на Цеко, а горките хора, които от години се надяват да ползват ЗЕМЯТА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ остават с пръст в устата! Хора, събудете се, нима не разбирате какво се случва?! По-страшни са от дивите хайдуци през 44-та!
16
15
 
12
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 12 години
За момент си помислих,че голяма част от хората тук мислят като правителството.Уплаших се.После прочетох и още коментари,има надежда.Запомнете ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕНА и никакво правителство не може да я национализира,това ни връща 1945-47 година.
15
8
 
8
 
! Отговори
Да преди 12 години
Супер ! Супер! Много е добре
14
17
 
16
 
! Отговори
Това е самоуправство преди 12 години
...От страна на държавата... Как така държавата действа срещу съдебно решение,нали закона е над всички и всичко?Долу ръцете от частната собственост."По думите на министър-председателя в един момент по същия начин на други обекти с национално значение като трасета на магистрали, на Южен поток, а след време и на Набуко, с едно съдебно решение може да дойде някой да загради и да спре строителство за милиарди" ..... Ами то в Америка е така отдавна!Например магистралата върви права и изведнаж заобикаля частно ранчо или частен терен защото там държавата не е над човека с неговата частна собственост и никаква сила не може да го застави да се махне оттам,главно съд и държава,и магистралата или не се строи и пропада или заобикаля! Набийте си го това в главите спортносоциалистически наследници.Интересите на НСА не са над частните интереси на хората които са собственици и имат дори и съдебно решение за тази собственост.Така че наследници на силовите ведомства --- долу ръцете от частната собственост на хората!!!Такова своеволие --- министерски съвет,НСА,и спрортисти студенти да правят каквото си искат без да се съобразяват със съдебно решение го има само тук.Вижте Америка и вземете опит от там!Там такова държавно своеволие не може да стане!
13
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абсолютно, отдавна ГЕРБ загубиха моето доверие
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво са се загрижили за тази земя край равда , като там и на няколко километра от там (край Ахелой) се изливат лайнатата на целия регион в морето известни още като "*** гейзери"
11
15
 
8
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 12 години
Борисов веднага на съд.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До dido Не съдебната система а законодателите - Народното събрание гласува такива закони - Съдебната система само ги прилага! Така че Боко да не реве - ами да си гласува добри закони и мнозинство има само воля май - няма! Иска със старите закони - да става както на него му се иска - не ставаааа!
9
15
 
18
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 12 години
Утре правителството може да реши,че Вашия имот е с национално значение и край с него.Освен това се очаква и затваряне на границите,частните автомобили да станат лични,парите в банките да се национализират,и въобще каква е тази частна собственост всичко ще се национализира.Земята ще се обработва от ТКЗС-та.нещата са ясни.Що се отнася до мен си мисля,че колкото по-бързо се отървем от тези управляващи толкова по-добре за България.
8
14
 
15
 
! Отговори
Да изметем съда преди 12 години
Браво за държавническото мислене на правителството и още едно доказателство за липсата на такова в съдебната система. Това е единственото място, където все още безнаказано съдиите си правят каквото си искат. Нещастници долни, кога ще започнете да служите на народа си? Вие сте само за ***, *** гнусна. Родоотстъпници. Чистка в съдебната система!!!
7
2
 
3
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
БАЗА...е все някой трябва да я експлоатира...нали...?