Пътят Русе – Свиленград – "предизборната дъвка" на ГЕРБ

Няма икономическа полза от този проект, смятат от БСП
28 юни 2012 13:53, Красимир Ангелов
126
Пътят Русе – Свиленград – "предизборната дъвка" на ГЕРБ
В БСП не харесаха проекта за скоростния път Русе-Свиленград. Снимка: Архив Булфото

Темата за изграждането на скоростния път Русе - Свиленград е "новата предизборна дъвка" на управляващите, обяви депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски.

По думите му ГЕРБ иска да употреби темата само в контекста на изборите и вероятно след тях "ще лъсне истината, че този проект сам по себе си няма икономически ползи и здрав икономически смисъл".

Единственият вариант, при който той е изпълним, е ако българската държава е поела някакви ангажименти за финансиране на недостига на трафик по подобие на правителството на Сакскобургготски за автомагистрала "Тракия" или са обещали някоя друга полза за катарските компании, която не ми е известна, коментира още червеният депутат.

Той посочи данни, според които оповестеният трафик по това направление е от около 7000 превозни средства на денонощие, като се очаква да се увеличи с 40% в следващите десет години.

Според правилата в Европа за изграждането на магистрала и четирилентов път се изисква минимум 20 хиляди превозни средства среднодневно на годишен план, подчерта Михалевски.

Така според негови изчисления инвестициията в пътя, която вероятно ще е между 900 млн. и 1 млрд. евро, със сигурност ще се възвърне за над 30 г., а дори и за близо 40, което означава годишна възвръщаемост от 3 и под 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
14
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
Много е тесногръдо да мериш даден проект по това дали е син или червен, а не дали е добър за нас или не. След като се поставя този проблем, поне сме информирани за него и сами можем чрез фактите да си изградим собствено мнение! Когато управляващите обявиха проекта АЕЦ "Белене" за неизгоден, никой не се усъмни, въпреки че в доклада консултантите дадоха 100 положителни от 100 възможни точки, ама доклада така и не беше показан целия.
41
7
 
13
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Лично аз дълбоко се съмнявам, че изграждането на този скоростен път ще стане. Още когато ББ обяви, че има намерени инвеститори за изграждането на този път, за сетен път се убедих, че тези които ни управляват в момента въобще не знаят какво са Държавни интереси. Защо ли? Години наред Румъния по всякакъв начин се опитваше да отложи строежът на Дунав мост защото по този начин се съкращава драстично разстоянието на преминаващите през нейна територия автомобили. От това постъпват значителни приходи от такси, покупка на горива, приходи в заведения за храна и напитки и т.н. Още по-вече, че изграждането на най-трудната част прохода на Републиката или Хаимбоаз на този път е частично изградена. Никой не казва трасето на новия път ще съвпадали със стария и ако да защо ще плащаме за преминаването през него. Кой ще плаща за отчуждаването на земите-само този процес ще отнеме години.
40
0
 
8
 
! Отговори
гордо червен преди 11 години
не очаквам да кажат друго, а вие?
39
1
 
1
 
! Отговори
Уркото преди 11 години
Това последното беше насочено към админите и потребителите на днес.бг. *** неземни
38
8
 
10
 
! Отговори
Tina преди 11 години
Няма смисъл БСП да спори. Тук не става въпрос за икономически ползи, а за топлото връзка Борисов-Турция. Път, който ще се изгражда от Турция и Катар... Какво пречеше този път да се изгради с Румъния, примерно? Нали мечтата на Бойко е Балканите? Или май е Турция?Път, язовир, газопровод, джамия, Ердоган през 2 дена е в България.И онова недорязумение Младенов говори за задълбочаване на връзките с Турция. Задълбочаване, задълбочаване - накрая да не се удавим в дълбините на тази "връзка"...
37
6
 
5
 
! Отговори
В.Гущерова преди 11 години
Не се връзвайте такъв път няма да има.
36
7
 
7
 
! Отговори
Григорио преди 11 години
Ама защо се сърдите, че БСП обявява проекта за неизгоден? На БСП работата и като опозиция е да критикува, да информира наслението за неродностите, които извършва безумното ни правителство всекидневно! Опозицията си върши ролята чудесно, защото е будна и активна,разбира се, че ни трябва коректив!
35
5
 
7
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Не знам какво биха одобрили "социал -комунистите", но аз не искам когато пътувам до Русе да плащам освен винетка и ТОЛ такса на турците!
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема с тази магистрала е много по голям , не знам дали на някой му прави впечатление , но тя отсича черноморското крайбрежие и минава през компактни турски маси , за мен изградена по тази схема и на това място е опсна за националната ни сигурност, не съм националист , но ми направи силно впечатление как бързо долетя Ердоган в Евксиноград на срещата с катареца.
33
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма лошо в българия най после да има хубави пътища - а тези които до сега само крадяха и нищо не правеха е време да млъкнат
32
13
 
22
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 25 - Ако подизпълнителя не си свърши качествено работата, ще направи корекциите за своя сметка. Както виждаш ежедневно се следи за сроковете, изпълнението и качеството на инфраструктурните проекти. До края на мандата Тракия ще е напълно готова, от точка до точка - т.е. първата българска магистрала ще бъде факт. Марица ще е напълно готова. Струма ще е готова до Дупница. Люлин и в момента е готова. През втория мандат - Хемус, Черно Море, Рила, София-Калотина и другата част на Струма.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В интерес на истината доста са близо с магистрала "Марица". Едва ли има чак такъв поток и за двата пътя. Но, ще поживеем, ще видим.
30
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ползата за България е малко съмнителна .30 год. чужденците ще събират таксите , ние ще обезщетим собствениците и накрая ще получим една разбит път , който едва ли ще е такъв , камо ли скоростен ! Но нали сме дупедавци и продажници , нищо не ме учудва !
29
5
 
15
 
! Отговори
до 22-ри преди 11 години
хей 22-ри бегай да ревеш на другаря Гей Станишев... да обирате мандри
28
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОЛУ БОКО ТИКВАТАСЕРЖ Е НОМЕР 1МАЧКАЙ СЕРЖ !!! САМО БСП !!!
27
6
 
16
 
! Отговори
Владимир преди 11 години
Разбира се,че не е безсмислен тоя път,иначе нямаше сърбите да треперят защото целия поток ще ги подмине и ще се насочи през България за Румъния и на север за западна Европа. БСП просто ги е яд ,че те нищо не направиха,дори един балон не надуха като хората.
26
6
 
19
 
! Отговори
Бутафорко преди 11 години
Аз от БСП полза не съм видял,само вреда!!
25
9
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
За предизборна не знам, но изборната дъвка на ГЕРБ е БСП... - мачкат ги като коте у дувар...А иначе тоя дрОгар признава, че не му е известна катарската компания, но дава мнение...Потокът сега е 9 000 в денонощие, защото пътят е в окаяно състояние, но ако се построи магистрала може да надмине и 30 000, защото маршрутът е стратегически дрОгарю Михайлевски...
24
6
 
20
 
! Отговори
cvb преди 11 години
комунистичеките *** пак ***. за тях не е дъвка само ако има нещо и за тях... нещо да откраднат, нещо да унижожат. Тия безочливи екскременти трябва един път за винаги да бъдат премахнати от политическата сцена!
23
9
 
26
 
! Отговори
Onkel Adolf преди 11 години
Много ми е кеф да чувам комунистическо квичене.