Скоро ще видим лицето на атентатора от Бургас

Камикадзето не бил с арабски черти, сочат свидетелските показания
Обновена: 27 юли 2012 11:29 | 27 юли 2012 09:35,
107
Скоро ще видим лицето на атентатора от Бургас
Снимка: МВР

"В момента се опитваме да възстановим снимка на лицето на атентатора, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, на база резултатите от аутопсията и кадрите от видеонаблюдението на „Сарафово”. Това каза пред bTV министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Фотороботът ще бъде представен на свидетелите на атентата и може да бъде разпространен в медиите.
Човекът от записа на камерите на летището в Бургас е атентаторът. Няма съмнение, потвърди вътрешният министър.

Могат да се направят предположения и на база свидетелските показания, че не е с арабски черти, допълни той.

Aтентаторът е дошъл в България с "цел туризъм" и е останал незабелязан, посочи Цветанов.

Шофьорската му книжка не е изработена в България или в съседна страна. Има косвени доказателства, че извършителят не е бил на територията на Европейския съюз в последните години, обясни министърът.

Цветанов направи съпоставка с предотвратения терористичен удар в Кипър, където предполагаемият извършител се е движел в Шенгенската зона, но не каза в прав текст дали атентаторът от Бургас е влязъл от шенгенска страна. Подобен недвусмислен намек направи преди дни премиерът Бойко Борисов.

Тезата на някои експерти по сигурността, появила се в чужди медии, че атентаторът въобще не е смятал, че ще умре, а бил подведен с обяснението, че само трябва да остави багаж в автобуса, не се понрави на министъра и той я отхвърли.

Вицепремиерът не коментира пряко съмненията за опити страната ни да бъде замесена в напрежението в Близкия изток между Иран и Израел. За организатор на удара в Бургас израелските служби недвусмислено обвиниха ливанската групировка Хизбула, която се ползва с подкрепата на Техеран.

Още по темата
„Важното е да се придържаме към официалната българска позиция,” заяви Цветанов и добави: „Разследването не е иззето от българските служби – това е несериозно.”

По думите на Цветанов от самото начало всичко в разследването е било под контрола на Окръжната прокуратура в Бургас и Националното следствие. Първо са били разпитани израелските граждани в състояние да дадат показания в болницата.

Това дало възможност по-късно те да напуснат страната, обясни Цветанов в отговор на съмненията, че отпътуването им е затруднило разследването. До приключването на българския оглед на мястото на взрива не са били допускани представители на чужди служби, заяви вътрешният министър.

Министърът обясни, че за всеки предстоящ туристически сезон се предприемат мерки за сигурност.
"Два пъти в годината провеждаме срещи след сезона, за да направим анализ и да планираме последващи мерки за безопасността на туристите, които посещават България. „От всичките тези мерки имаме повишена сигурност,” констатира Цветанов.

„Имаме видеонаблюдение почти навсякъде. На местата с камери има понижение на престъпността и се прави постоянен мониторинг на обстановката.”

Цветанов обясни, че от терористичния акт на летището може да се предположи, че има някои пропуски. След вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност ще бъде направен анализ на динамиката на сигурността, припомни вицепремиерът вчерашното решение на КСНС, дошло след петчасово заседание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
от снимката преди 11 години
тия двамата кибици,зад табелата на Макдоналдс, ми приличат на милюбци май....
27
0
 
30
 
! Отговори
нищо лично ама... преди 11 години
когато се заби ракетата.. а-а-а самолета в пентаграма..а-а-а пентагона казаха че температурата била толкова голяма че всичко било изгоряло до пепел..обаче........ пак намериха паспорт на един от атентаторите.. много здрави тея американски документи се оказаха.. не че нещо ама ако тръгне някой да прави нешо подобно едвали ще ходи със информация за себе си и от къде идва
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Задай въпроса правилно.
25
2
 
26
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Има ли още съмняващи се, че това е автопровокация в стил "11.09"?Да: "--", не: "+"
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фотошопа ни е нелегална версия и забъгна. Ще почакате малко.
23
0
 
8
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Ей голяма напредък имаме в това разследване.Досега какво ни показваха ,*** на терориста?Сега вече ще го видим и в лице.
22
0
 
27
 
! Отговори
тука има тука нема преди 11 години
техниката двоен сандвич "лъжа-истина-лъжа" действа във момента със всичка сила..всичкото това недоумение се контролира стриктно за да го приемем като некомпетентност на бг-службите, докато ционистите налагат лъжата която трябва да приемем за истина..
21
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро ще видим лицето на атентатора от Бургас .............................................................................А кога ще видим лицето ЦЦ в Централния Софийски затвор?
20
0
 
9
 
! Отговори
osata преди 11 години
Имаме видеонаблюдение почти навсякъде. На местата с камери има понижение на престъпността и се прави постоянен мониторинг на обстановка."Е, добре де, нали точно при този случай човекът е заснет от видеокамера! Та няма ли някой/някои/, който да следи на монитор лицата със съмнително поведение? Не е достатъчно да има само техника, трябва да има кой да я разчита, следи и веднага да предприеме необходимите действия. А така - регистриране постфактум е като "след дъжд - качулка". Непрофесионализъм.
19
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука във форума много от пишещите са абсолютно гола вода.Атентата беше само преди седмица и много хора искат сега и веднага да се установи всичко.Крайно несериозни и дилетантски мнения.
18
0
 
20
 
! Отговори
Гого Идиото преди 11 години
Ей ся! Момент, само да го нарисуваме....
17
5
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
чантата може и за лаптоп да е,ама вместо лаптоп......"бомбичка" :)
16
0
 
26
 
! Отговори
Цвък преди 11 години
Скоро ще измислим какви нови лъжи да разпространим. Не сме се още разбрали с авигдор.
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne be nomer 6, knijkata ne e nogova, toest i snimkata ne e. ako si sloji svoia snimka, zashto mu e falshiv dokument?
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига с тоя атентат! АМАН
13
0
 
46
 
! Отговори
Желев преди 11 години
,,Лицето е дошло в Б-я с цел туризъм,затова не е забелязано.Ако беше декларирал,че идва с цел ,,тероризъм,, си е по-друго,,нали?
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен чанта с лаптоп му виси на корема:) Къде ли е сега? Много въпросителни,а смислен отговор няма
11
0
 
22
 
! Отговори
HETO преди 11 години
Айде стига сте баламосвали народа! Толкова измислици вече се създадоха около тоя атентат! Явно е, че се прикрива нещо и някой си върти политическите интереси. А на общността се хвърля от време на време захранка, за да се създаде вид, че всички са заинтересовани от разнищването на случая!
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанов обясни, че от терористичния акт на летището може да се предположи, че има някои пропуски. Тоя само предположения прави,пфуууу никога не е бил в час както и партията му!!!!
9
0
 
18
 
! Отговори
:) преди 11 години
Колко килца изглежда този,заграденият?! Щото доктор от Бургас казал,че само краката му тежали 52 кг:):) Май нещо съвсем се обърка...