България имала какво да предложи на инвеститорите

Плевнелиев се срещна с директори на компании от Лондонското Сити
Обновена: 9 авг 2012 16:00 | 9 авг 2012 16:00,
174
България имала какво да предложи на инвеститорите
Снимка: архив, БТА

„Ние показахме, че в тези трудни времена могат да се взимат правилни решения, които да водят до добри резултати”.

Това каза президентът Росен Плевнелиев пред изпълнителни директори на финансови институции от Лондонското Сити, с които се срещна днес в британската столица.

В условия на тежки финансови ограничения, които засегнаха цяла Европа, България избегна натрупването на нови дългове и има втория най-нисък държавен дълг в ЕС, подчерта държавният глава.

По този начин следващото поколение ще може спокойно да планира приоритетите си, без да изплаща нови дългове, допълни президентът.
 
Според Росен Плевнелиев въпросът за България е не дали, а колко бързо ще върви напред. Президентът припомни, че страната ни реформира пенсионната си система и публичната администрация, започна и реформа във водния сектор.

Все още има проблеми в съдебната система, но работим усилено, за да ги преодолеем, каза още Росен Плевнелиев.
 
Пред представители на финансовите институции в Лондонското Сити държавният глава посочи, че България предоставя много добри възможности на бизнеса за позициониране в региона на Югоизточна Европа.

Продължава изграждането и подобряването на инфраструктурата, големи са и възможностите за концесия на летища и пристанища.
 
Според президента огромен е потенциалът за инвестиции в енергийната област.

Диверсификацията на енергийните доставки остава голяма тема за България. „Не искаме да сме зависими само от една тръба”, коментира още държавният глава и допълни, че инвестициите в енергетиката и енергийната ефективност разкриват големи възможности за стимулиране на малкия и средния бизнес в България.

Президентът представи и предимствата за инвеститорите, които страната ни предлага и с новия Закон за публично-частното партньорство. Само във водния сектор през следващите години се очаква инвестициите да достигнат между 10-12 млрд. лева в следващите години, каза още Росен Плевнелиев.
 
Пред българския президент представителите на Лондонското Сити посочиха, че макроикономическата картина на България изглежда „перфектна” - параметрите на бюджетния дефицит са много добри и страната ни успява да поддържа икономически растеж.

Необходими са обаче повече инвестиции за повишаване на производителността на труда и в отрасли с висока добавена стойност. Участниците в бизнес срещата проявиха интерес към възможностите за приватизация на „Българския енергиен холдинг” и Пристанище-Варна, както и от правителствените мерки за насърчаване на малките и средните предприятия.
 
Участие в срещата, организирана от кмета на Лондонското Сити Дейвид Утън, взеха посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, представители на City of London Corporation, Morgan Stanley International, Deloitte, JP Morgan, EC Financial Associates, British Petrolium, Skandinaviska Enskilda Banken, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ и други.

Президентът Плевнелиев получи и поздравления за победата на българските волейболисти над Германия късно снощи и класирането им на полуфинал на Олимпийските игри в Лондон, инфоримрат от пресофиса на държавния глава.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 129Този експеримент вече сме го правили, с държавните предприятия. Директорът ще назначи роднините си на сладки служби, на които нищо не правят, но получават заплата. Входните суровини, изходната продукция и обслужващите дейностите преминават през роднински и партийни фирми, служителите се демотивират и не си вършат работата, заплатите си остават мизерни,продукцията некачествена, а печалбата колкото я има вместо да се реинвестира в производството и квалификация отива за пенсии (Топлофикация София). Машините и оборудването остаряват, продукцията става неконкурентноспособна и предприятието фалира. Директора приватизира предприятието и то бива разграбено, нарязано на скрап и продадено Директора става милионер, работниците- безработни (Кремиковци), а държавата нищо не получава.
110
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пенди Плевнята!
109
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петка (ЦЕЦО) влиза при Чапаев (БОЙКО): -Товарищ Чапаев, имам две новини-добра и лоша, с коя да започна. - С лошата, Петка. - Храна вече няма никаква наоколо. Останали са само лай*а. - Е, и коя е добрата новина? - Лaй*а има достатъчно.
108
1
 
9
 
! Отговори
инвеститор преди 11 години
Бочко, в Мариците 1 и 3 едва ли ще можеш да ме назначиш щото те са частни - американски , а в Марица Изток 2 която е държавна, няма никаква нужда от нов мениджър защото тя произвежда точно 2 пъти по-евтин ток от американските-виж отчета на НЕК за миналата година..Пазарният корифей Костов подписа договорите за ГАРАНТИРАНО изкупуване на тока,за 15 години по ФИКСИРАНИ цени - и то не за действително потребена енергия, а за "инсталирана мощност" - ако знаеш какво означава това...
107
0
 
20
 
! Отговори
дядо преди 11 години
има подземни богатства труд без парилуди цени на тока за да печелят думбазите на гърба на една заслужено изчезваща *** нация
106
2
 
6
 
! Отговори
Бочко до инвеститора преди 11 години
Искам да се запозная с теб.Остави си тел. или адреса.Ще те назнача за оперативен мениджър на Марица Исток/1,2,3,4, ...до 66 имаш опцията да избираш./
105
3
 
19
 
! Отговори
инвеститор преди 11 години
До 127 -я анонимник. Айде сега да ти дам една задачка за 2-ри клас, щото по-сложна едва ли ще ти е по силите.Имаме едно държавно предприятие, което в края на годината реализира печалба от 100 млн лв - както се полага тия пари влизат в бюджета и се използват за здравеопазване,образование ,пътища и др.и др. Продаваме това предприятие на "инвеститор" - обикновено без пари, и той декларира печалба пак 100 млн лв. Облагаме го с данък 10% и в бюджета влизат 10 млн - и то ако той не скрие печалбата..
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбира се, че има какво да се предложи... Голият *** на Плевнята на първо време !
103
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В допълнение на 125 ще кажа, че двама мои познати инженери , единият работи за Соловей, другия за Марица изток, след обучението си в тези компании в момента работят по международни проекти в Казахстан И ЮАР за по над 5000 USD. Харчат парите си в България през отпуските. Това печели България от инвеститорите
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
шушумига
101
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се заблуждавайте, че някой ще инвестира парите си в сгради, машини и обучение на некомпетентен персонал, само заради черните ви очи. Всеки инвеститор би го направил,само ако има обосновани очаквания бързо да му се върнат вложените пари и да има печалба по-висока от инвестици на други места като Китай, Индия, Виетнам.Ако искате инвестици, високи заплати, пенсии и висок стандарт на живот, трябва да се работи много, постоянно да се повишава квалификацията, производителността и качеството.В мързел и мрънкане никой не инвестира.България печели от инвестициите данъци(основно общ доход) и обучение на персонал, а после персоналът си харчи заплатите предимно в България.
100
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
радвам за на България че случи и на президент
99
3
 
21
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Какви инвестититори бе пъпеш!Всеки инвестира с цел да спечели!Чуждите фирми инвестират в България,но след реализация на произведения от тях продукт НЕ ИЗНАСЯТ БЪЛГАРСКИ ЛЕВОВЕ,ЗАЩОТО ТЕ ЗА ТЯХ СА ХАРТИЯ,А ИЗНАСЯТ ВАЛУТА,примерно евро!Е тогава КОЙ ГУБИ И КОЙ ПЕЧЕЛИ?!България ли,НЕ!От България инвеститора си възвръща и изнася не само вложените инвестиции,но и ПЛУЧЕНАТА ПЕЧАЛБА за която е дошъл!Така че стига с тези глупости за инвестициите,България ГУБИ!
98
0
 
22
 
! Отговори
AHA преди 11 години
Добре де,али пожарния вчера веше в Лондон,защо плевната пак ще ходи?Да вземит влака както френския президент или пътнически полети както английския....Какви са тия разходки на наш гръб,***
97
7
 
6
 
! Отговори
ПРАВИШ СЕ НА НЕОСВЕД преди 11 години
НЕ СЕ ПРАВИ НА НЕОСВЕДОМЕН...ОТ ПАМТИВЕКА БЪЛГАРИЯ СЕ Е ПРЕДЛОЖИЛА НА КРЕМЪЛ...ИНВЕСТИЦИИ СА САМО ОГРАБЕНИТЕ ОТ НАС ПАРИ И ВЪРНАТИ ПОД ЧУЖДО ИМЕ.
96
0
 
11
 
! Отговори
От народа преди 11 години
В България чуждите инвеститори са ментета -ако няма далавера не инвестират!!!Едно предприятие беше оценено за 2 млн.щ.долара, а за да тръгне беше необходима инвестиция от 1 млн. щ.д. Зделката стана като платиха 500 х.долара, дадоха на тогавашния министър на индустрията Румен Биков 500 х. долара на ръка и той в последният си работен ден подписа. Същите инвеститори инвестираха вярно един милион долара.но накрая се оказаха на далавера -като вместо 3 млн. далаверата им излезе с един милион по-малко
95
0
 
24
 
! Отговори
инвеститор преди 11 години
Ама много е прав Президента, България може да предложи на инвеститорите много екстри - например: 1.Корупция на много високо /световно/ниво.. 2.Некадърни и нагли чиновници /могат да те откажат за отрицателно време/ 3.Много добре организирана престъпност-тука имаш избор - от обикновен рекет до отнемане на целия бизнес - само стой та гледай. 4.Почти безплатна работна ръка - ще им плащаш жълти стотинки, а може и въобще да не им плащаш- накрая бягаш и никой нищо няма да ти каже
94
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тодор Живков на първата копка на Кремиковци;--Другари и другарки,тука дето до вчера се пърцаха зайците, ще направим металургичен завод и желязото още топло,топло ще го набутаме на американците у гъзо.Тълпата скандира:--У гъзо, у гъзо. а сега какво сатна най нещата се завъртяха
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
той не искаше да става президент а сега политика тръгнал да прави е какво чакате
92
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е.СИ И ПОЛИТИКАТА НЕКЪДЪРНА ЩЕ ИЗТРЪШКАТ НАРОДА