Росатом се чуди защо България не иска да плати за "Белене"

И до момента договорите не са разтрогнати, заяви Комаров
Обновена: 13 сеп 2012 17:00 | 13 сеп 2012 17:00, Елка Василева
300
Росатом се чуди защо България не иска да плати за "Белене"
Росатом: Договорите за "Белене" не са разтрогнати. Снимка: архив, Булфото

Росатом смята за странни изявленията на представители на правителството на България за нежелание да се плати изготвеното оборудване по проекта за АЕЦ „Белене“. Това заяви заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров, цитиран от РИА Новости.

„Отнасям се с голямо уважение към нашите възложители и ситуация, при която не ни плащат за това, което сме изработили, а всичко това е поръчано и е записано в документите – това е странна ситуация. Когато чета коментарите на някои представители на българската държава, че имат план да не плащат, за мен е странно да чуя това“, каза Комаров.

Той припомни, че проектът за АЕЦ „Белене“ е от 2006 г., основните документи са подписани през 2008 г., включително документите, съгласно които е започнало изработването на оборудването.

Още по темата

„Ние и до момента не сме получили от българската страна никакво уведомление и предложение как да бъдат разтрогнати тези договори. И затова процесът продължава и до днес във всички заводи за изработване на оборудването. За тези три години, от 2009 г., по-голямата част от оборудването физически е изготвено и е прието от възложителя. Заводите не са предназначени за това да съхраняват такова голямо оборудване. Българският възложител може да приеме каквото и да е решение – да строи или да не строи АЕЦ.

Това, което искаме ние, е оборудването да бъде платено и сме готови още днес да го транспортираме на възложителя. А по-нататък българският възложител има правото да направи от него музей или да го използва за строителството на блок в АЕЦ „Козлодуй – това си е тяхно решение“, добави Комаров.

На 11 септември Атомстройекспорт /руска атомна инженерингова компания, която е част от Росатом/ съобщи, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към Националната електрическа компания по проекта за АЕЦ „Белене“ в рамките на делото, което се води пред Международния арбитражен съд при Международната търговска палата в Париж.

България е готова да защитава позициите си в съда срещу Атомстройекспорт, като за тази цел българските власти са наели най-добрата адвокатска компания. През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе в Международния арбитражен съд иск срещу НЕК за 58 милиона евро. В началото на октомври пък НЕК внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт в Арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ, АЕЦ-Белене И "КИСЕЛОТО ГРОЗДЕ"...Помните ли баснята за лисицата и "киселото грозде"...- ЯДЕ И СЕ ГРОЗДЕ, ТА ПРИМИРА ОТ ГЛАД, АМА... Е ВИСОКО И НЕ ГО СТИГА, ЗАТОВА СЕ САМОЗАЛЪГВА - "КИСЕЛО Е..." Та и от ГЕРБ...- ЗНАЯТ ЧЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е ВЪПИЮЩА НУЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ТОКА МУ Е СЪС СЕБЕСТОЙНОСТ САМО 2,42 ст. (така пише в доклада на англичаните), АМА... ОКРАДОХА ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА И РЕЗЕРВА И СЕГА РЕВАТ КАТО ДЪРТИ МАГАРЕТА ЗА МАГАРИЦА...:- "БЕЛЕНЕ НЕ НИ ТРЯБВА... СКЪПО НИ БИЛО ( ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО)..."- ГА ОКРАДОХА ФИНАНСОВИЯ РЕЗЕРВ И ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НЕ ИМ БЕШЕ СКЪПОДА БЯХА ЧЕЛИ ОСВЕН КНИЖКАТА ЗА ВИНЕТУ И НЕЩО ДРУГО...
257
1
 
2
 
! Отговори
Комарников преди 11 години
"Ростатом" още "не е разбрал", че няма кой да му плати толкова скъпо за старо желязо !
256
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
както навремето сме посрешнали червената армия през 9.9.1944 и сме се освободили от свободата и десетина тона злато така и днес можем да се подготвим за тази чест
255
1
 
4
 
! Отговори
реалист преди 11 години
както навремето сме посрешнали руснаците през 44 и сме се освободили от правителство на продажници, да се поучм от историята и да се подготвим да постешнем освободителите ни от сегашното ни правителство.
254
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 11 години
IQ1.46,пак ръсиш огромни глупости!
253
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Братушка289,природния газ през газопровода "Северен поток" е по-скъп заради огромните разходи про изграждането и поддържането на тръбата под Балтийско море. Ние може да сме малко загубани ама чак за такива будали да ни взимате не бива.
252
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще платим на братушките нали сме братя и така по братски ще се разберем. Само трябва да имат малко търпение до следващото лято когато на всеки от 3 000 000 туристи от Русия лепнем допълнителна застраховка от 330 евра за покриване на щетите от терористични нападения.
251
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и последно. Нима не сте забелязали, че именно поради подобни безумни постъпки ние, съвместно с Германия, изградихме Северен поток така, че да заобикаля прибалтийските републики и Полша. Направихме директна връзка и затова сега Германия ще има по-евтин газ от България. Проектът Южен поток ще елиминира Украйна и Турция, като транзитиращи страни. Защо си мислите, че не можем да обходим и вас? Какво ще спечелите от това потупване по рамото от държавния секретар на Щатите? Защото точно това получихте по време на отминалото посещение.Задайте си въпроса така: кой печели, ако Русия прекрати енергийните си проекти в България? Вие? Какво печелите? Алтернативата шистов газ.
250
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
продължение Вместо да се възползвате от географското си положение, наблюдаваме странни да не кажа безумни признаци на отдръпване от проекта Южен поток, който по първоначални данни, при запълване на половината от капацитета му, ще носи на българската хазна между 300 и 500 милиона долара на година. Сравнете тази цифра с еднократната такса от 30 милиона, която Шеврон е предложила да плати на българското правителство, за да проучва за шистов газ. Но да продължим да кажем, че под чуждо давление вие сте решили да се самоубивате енергийно, само и само за да създавате пречки пред изпълнението на въпросния проект.
249
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
продължение. Кажете ми, кой ще изгуби повече, ако прекратим търговските си отношения в енергийната сфера? Ако не сте забелязали, преди три месеца, докато вашият премиер режеше ленти на разни пътни участъци, президентът Медведев и канцлерът Меркел официално откриха газопровода Северен поток. Нима германците са по-прости от българите, та се бутат да бъдат енергийно зависими от Русия? В момента ние доставяме 30 % от газа, консумиран в Европа, като тенденцията е към увеличаване с достигането на пълния капацитет на Северен поток и реализацията на Южен поток.
248
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българи, знаете ли накъде отивате? - 14.09.2012 г. 09:38:10Истината с няколко думи от руския посланник в България, каква слугинажка държава сме станали и как вървим към пълен провал от лошата политика:Вие сте малка държава, малък пазар. Не разполагате със собствени значителни залежи на енергийни суровини. Географското ви положение е такова, че предполага Русия, като основен доставчик на енергийни ресурси.... коментара е от друг сайт
247
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука номера "ще платиме, ама ако свалите 10 %" нема да мине. *** е че на наш гръб ще дойде всичко.
246
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Horizon Nuklear Power е съвместно предприятие на E.ON и RWE. Има изключителни права за строителство на АЕЦ в Уилфа и Олдбери (Великобритания). До 2025 трябва по проект да се построят електростанции за 6000 Мегавата. Росатом и китайски корпорации са заинтересовани от проекта, понеже германците ще се отказват от атомни електроцентрали, но не са взели решение още да го купят...Та с нащо мижаво Белене кви шамари и кви скърцания със зъби...центъра на света - Боко Атомния
245
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Где сте бе калинки гърбави ?Скърцащия Със Зъби да не би сега да се чуди защо се чуди Росатом и да се чуди как да ни учуди с нови чудеса ?Пляскащия Шамари Финансов Гений да не би да се чуди как така може да съществува такова нещо като Договор ?
244
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога руския мужик, роб до преди десетки години, е бил нещо друго, освен безпросветно добиче? Следователно - как да разбере нещо, дори елементарно.
243
2
 
4
 
! Отговори
козлодуй 7 преди 11 години
Нали официално ще строим Козлодуй 7 вместо Белене. Ами договорете се произведеното да се достави за блок 7 на Козлодуй де.За какво се съдите приятелски.Нали реактора е произведен така или иначе и ще трябва да го плащаме 5-6 милиарда и за инсталация.Ама явно ги натискате за по-ниски цени.
242
7
 
27
 
! Отговори
гого преди 11 години
Не само Росатом се чуди, цяла Европа са чуди на глупостите сътворени от ГЕРБ!
241
1
 
6
 
! Отговори
hoLOKOSTA преди 11 години
OT VSI4KO PRO4ETENO DO TYK EDNO MI E IASNO YMNITE HORA SA POVE4E.
240
1
 
4
 
! Отговори
до 273 1 0 Време преди 11 години
Да бе време.Реактор за няколко стотина милиона евро го продаде за 50 милиона евро.Направо сделка та дрънка.
239
2
 
10
 
! Отговори
до 270 dan преди 11 години
Преди да повтаряш като папагал това което е казал министъра с Арт диплома ,влез в сайта на министерството му и прочети договорите за поръчка на оборудване то!!Аман от кухи ***.