Росатом се чуди защо България не иска да плати за "Белене"

И до момента договорите не са разтрогнати, заяви Комаров
Обновена: 13 сеп 2012 17:00 | 13 сеп 2012 17:00, Елка Василева
300
Росатом се чуди защо България не иска да плати за "Белене"
Росатом: Договорите за "Белене" не са разтрогнати. Снимка: архив, Булфото

Росатом смята за странни изявленията на представители на правителството на България за нежелание да се плати изготвеното оборудване по проекта за АЕЦ „Белене“. Това заяви заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров, цитиран от РИА Новости.

„Отнасям се с голямо уважение към нашите възложители и ситуация, при която не ни плащат за това, което сме изработили, а всичко това е поръчано и е записано в документите – това е странна ситуация. Когато чета коментарите на някои представители на българската държава, че имат план да не плащат, за мен е странно да чуя това“, каза Комаров.

Той припомни, че проектът за АЕЦ „Белене“ е от 2006 г., основните документи са подписани през 2008 г., включително документите, съгласно които е започнало изработването на оборудването.

Още по темата

„Ние и до момента не сме получили от българската страна никакво уведомление и предложение как да бъдат разтрогнати тези договори. И затова процесът продължава и до днес във всички заводи за изработване на оборудването. За тези три години, от 2009 г., по-голямата част от оборудването физически е изготвено и е прието от възложителя. Заводите не са предназначени за това да съхраняват такова голямо оборудване. Българският възложител може да приеме каквото и да е решение – да строи или да не строи АЕЦ.

Това, което искаме ние, е оборудването да бъде платено и сме готови още днес да го транспортираме на възложителя. А по-нататък българският възложител има правото да направи от него музей или да го използва за строителството на блок в АЕЦ „Козлодуй – това си е тяхно решение“, добави Комаров.

На 11 септември Атомстройекспорт /руска атомна инженерингова компания, която е част от Росатом/ съобщи, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към Националната електрическа компания по проекта за АЕЦ „Белене“ в рамките на делото, което се води пред Международния арбитражен съд при Международната търговска палата в Париж.

България е готова да защитава позициите си в съда срещу Атомстройекспорт, като за тази цел българските власти са наели най-добрата адвокатска компания. През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе в Международния арбитражен съд иск срещу НЕК за 58 милиона евро. В началото на октомври пък НЕК внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт в Арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
3
 
14
 
! Отговори
Хаку поет преди 11 години
Боко, лаком *** ще те затрие. Искаш да започваш отново- но в Козлодуй. То ще са проучвания приектиране, строителство- отвсякъде по 10 %......а в Белене всичко е готово- няма откъде да цицаш там....Ама Путин не е у дупе правен....
237
11
 
3
 
! Отговори
Време е преди 11 години
Май ще трябва отново да поканим Иван Костов да ни вади от блатото, както през 1997г.А после пак ще го плюем.
236
1
 
4
 
! Отговори
Тарикат преди 11 години
Путин, подари на Боко този реактор; вие сте богата страна. I веднага прекрати договора за газ-като платиш на Боко и неустойката.Да видиш как сам ще си свали гащите- зима иде.....
235
2
 
15
 
! Отговори
тт преди 11 години
Ако ГЕРБ искаха да не плащат, трябваше да канцелират договора на първия ден от управлението си - основното оборудване е произведено, откакто са на власт. Сега руснаците просто си искат похарчените за нашето оборудване пари. И втори път ще ядем дървото заради ГЕРБ, защото заради Луканов и Костов вече изгубихме един готов супер реактор /който сега работи другаде/.
234
13
 
2
 
! Отговори
dan преди 11 години
какви договонри бе гявол то договор НЯМА има незаконни споразумения
233
0
 
1
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ преди 11 години
До 268 ТОВА Е ИНТЕРВЮ НА НИКОЛОВ ПО РАДИО К2 СОФИЯ ИМАТ САЙТ МОЖЕ ДА СЕ ПРОЧЕТЕ ,АМА НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ТАМ КАЗВА ЧЕ ИМА АМЕРИКАНСКИ ИНВЕСТИТОР Р.ОВЧ СЪЩО ГОВОРИ З ТАКЪВ ИМА ЛИ НЯМА ЛИ КАКВО СТАВА НЕ ЗНАМ.
232
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 263От къде го копна това? Ако е така, ключът от бараката е в думите "частни инвеститори"!Излиза, че целият театър с незаконните договори от 2006-та, липсата на съдебен процес за подписвалите, безрезултатните консултации на английската банка HSBC, инициирането на референдум, плюенето по руската фирма... всичко това е боричкане между частните инвеститори на ГЕРБ и БСП. А електоралният фон си въобразява, че някой работи за неговите интереси!
231
4
 
22
 
! Отговори
До 264 преди 11 години
Ееееееее бе Бойко все Станишев ти е виновен
230
3
 
14
 
! Отговори
тато преди 11 години
Този *** ,*** ББ явно не е в час,вероятно рита топката,той само това си може.
229
3
 
8
 
! Отговори
атом преди 11 години
едно време бай тошо го викаха на справка в москва.сега неговият наследник го викат за справка във вашингтон и тел авив.браво боко ти си типичен бг политик.от един .*** не разбираш,но пък си мъжкар.държиш на бой,на едене,пиене и на .бане.
228
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да се учудя ако *** и Овчаров са откраднали договорите подписани от тях.Тия от БСП са способни да направят всичко,само и само да набутат България
227
0
 
6
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ преди 11 години
МОЛЯ ВИ КОМЕНТИРАЙТЕ ТОВА:В.НИКОЛОВ ШЕФ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙВ края на разговора директорът на АЕЦ Козлодуй заяви, че е имал лична среща с представители на Атомстройекспорт и опцията да се вземе единият от реакторите в Белене е реална, но проблемът е, че има частни инвеститори, които могат да купят АЕЦ Белене, което най - вероятно ще стане ясно до края на годината.
226
3
 
12
 
! Отговори
атом преди 11 години
тука има неква грешка.бойко ми каза че нямало никакъв договор за строителство на АЕЦ.Ставало дума за за атомна бомба,която е поръчана от хамериканците.на тях пък са я поръчали Израел за да я доставят на арабите а пък те да вдигнат във въздуха банката на цвети и автомагистрала тракия.ей там е проблемът.
225
1
 
30
 
! Отговори
Читател преди 11 години
Гьол ли е Белене или е национален обект? Има ли договори за АЕЦ Белене, няма ли? Един реактор ли е поръчан или два? Ако нещата са вече "оакани" нека съответните "***" да плащат въпросния милиард. Много е наивно да се смята, че руснаците са някакви случайни ***, които са решили да си пилеят парите по международни арбитражи залудо.
224
3
 
4
 
! Отговори
До 259 преди 11 години
С неговите милиони навсякъде ще е приет.
223
2
 
9
 
! Отговори
Гьола Белене преди 11 години
Явно много хора искат да гладуват в тази държава.
222
1
 
3
 
! Отговори
БГ финанси преди 11 години
Попитах преди време какви са вътрешните и външни заеми на България от юли 2009 до момента.
221
2
 
4
 
! Отговори
Boko преди 11 години
Kazal sym. Na nechetno chislo egiol, na chetno e nacionalen obekt.
220
5
 
20
 
! Отговори
Batman преди 11 години
Цялата работа е там,че в момента в държавата няма 1 стотинка.. от къде ще го извадят този милиард да го платят.. много реваха,че тройната коалиция нищо не им е оставила и изхарчиха всичко и сега 2ри мандат искат, където обаче вече няма да има пари за харчене, оставени от ,,предните". И на всичкото отгоре ни разправят,че ще вдигнат доходите,заплатите, пенсиите.. Еми как ще стане това.. държавата е във фактически фалит.. ако не бяха безбройните данъци и такси, които събират тия нещастници
219
7
 
11
 
! Отговори
Малка корекция преди 11 години
10% комисионна от 10 000 000 000 евро е 1 000 000 000 евро.Това е комисионната, коята Борисов иска от руснаците и ги върти от 3 годнини.Няма да му я дадат. Но той иска ли, иска... да стане милиардер.Милиардер от комисионни. Мутра-изнудвач. Но изнудва прекалено големите.