543 хил. валидни парафа за АЕЦ „Белене“! Радост в БСП

Левицата настоява референдумът да се проведе в началото на 2013 г.
28 сеп 2012 17:30,
217
543 хил. валидни парафа за АЕЦ „Белене“! Радост в БСП
24% от събраните подписи се оказаха невалидни. Снимка: архив, Булфото

54З 000 валидни подписа за провеждане на референдум за АЕЦ „Белене“ са събрани от БСП. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол, която обяви, че проверката вече е приключила.

Левицата успя да покрие изискването за валидни 500 хил. подписа за насрочването на референдум, независимо че една четвърт от парафите са се оказали невалидни. 

Броят на проверените подписи е 717 021 . 24% от проверените данни са некоректни и не могат да бъдат приети за актуални - това са 173 382 събрани подписа.

От тях в малко над 137 000 има грешни данни - ЕГН-та, имена. Над 28 000 са подписите, които са събрани два или три пъти на един и същ човек, над 2200 са хората под 18 години, над 1300 са хората, които не са български граждани.

Почти 3000 души от включените в подписката на левицата за референдум за това да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене" са починали.

Резултатите от проверката на ГРАО на подписката  вече са входирани в НС вчера, съобщи още Лиляна Павлова.

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи , че резултатите от проверката са разпределени на комисиите по правни въпроси и по регионална политика.

Това ще бъде първият референдум в България. Това е доказателство, че гласът на българските граждани тежи и се чува, зарадваха се от БСП. Левицата настоява до края на годината парламентът да вземе решение за референдума за АЕЦ "Белене".

Срокът за произнасяне на парламента е тримесечен, а след това президентът трябва да насрочи дата. Това дава възможност в началото на следващата година да бъде организиран референдума, коментира Янаки Стоилов.

„Има над 543 000 напълно редовни подписа, което е достатъчно да се изпълни изискването на закона за подкрепа на над половин милион пълнолетни български граждани за искането на национален референдум“, добави той.

Още по темата
Докато парламентът не приеме решение и президентът не насрочи датата за референдума, гражданската активност трябва да продължава, призоваха още от БСП.

„Това е голяма победа за пряката демокрация в България и за всички хора, които искат гласът им да бъде чут и важните решения за България и гражданите да се взимат по прозрачен и демократичен път”, зарадва се и Сергей Станишев. 

Според него е видимо, че спешното представяне на нов инвеститор от правителството е свързано и с тези резултати.

„Става ясно още, че безбройните приказки на управляващите –  че проектът е икономически неизгоден и че няма да има пазар за него – не почиват върху здрава основа и са пълна пропаганда“, смята лидерът на БСП.

Преди два дни сагата около АЕЦ „Белене“ тръгна с пълна сила, след като мистериозен американски инвеститор прояви интерес да гради централата като частен проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
2
 
! Отговори
До 187 преди 11 години
В бизнеса няма подаръци. Има взаимна изгода. Сделки, от които и двете страни печелят. 51 % за България, защото е в България, 49 % за руската компания, защото оборудването е нейно, електрониката му е френска и немска.Интересно ми е къде живеете- в инкубатор ли, че разсъждавате, все едно сте се събудили от 23 годишен сън. Всички така работят. Няма вече братска дружба, когато заради един орден, Брежнев ни подаряваше танкери с нефт, който нашите препродаваха за долари в Средиз. море.
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има авария, няма да искат да купуват ток ли? Това да не са банички, като прегорят да не стават за ядене? На три и половина ли се правиш? Всеки удобен момент, когато решат, ще могат да взривят обстановката в страната и преносния и в прекия смисъл на думата - достатъчно е да стане някакъв конфликт между НАТО и руснаците.
157
1
 
4
 
! Отговори
До 187 преди 11 години
Просто нямам думи пред такова "гениално" прозрение! Нали работещите в АЕЦ са българи.И защо ще иска Русия авария там, където има нейно оборудване? Нали много държави го купуват, ако има авария, няма да искат да го купуват.Тук е пълно с хора, които повтарят думите на оня хитрец, който ви караше да скачате, за да лапне приватизацията в Б-я. Да, но в една от Мариците един политик и той не е от червените, има 12 % собственост. Затова не иска евтината ядрена енергия, за да си продава скъпата от ТЕЦ
156
1
 
6
 
! Отговори
До 185 преди 11 години
Кой да очаква, че ще дойде такъв хайдук! А и нали Станишев увеличаваше на всеки 6 месеца с по 10 % бюджетните заплати и пенсиите. То струва милиарди. Само за коледните добавки на пенсионерите са дадени 800 млн. Колко даде Борисов- НИЩО, но от сърце. Четвърта година замразени доходи и пак лъже, че Гърция фалирала- защото не им дават вече 15 и 16 заплата.
155
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само си задайте въпроса какъв интерес има Русия, да прави подаръци на държава, в която има няколко натовски бази, насочени към нея? Напротив, руснаците имат интерес от дестабилизация, имат интерес народа в тази държава да е беден, около базите да обикалят ядосани и полугладни хора с малки заплати. Имат интерес да държат ядрен обект, чрез който винаги могат да симулират авария и да ни извадят от строя като държава. Не може да се прави бизнес с държава, която е в противниковия лагер.
154
2
 
11
 
! Отговори
До 134 преди 11 години
Изобщо не си в час. Никакво старо съветско оборудване няма- то е само в объркания ти и промит мозък от лъжите на Костов и Тиквата. Руските реактори са от най-ново поколение, по-сигурни са от американските и затова са предпочитани. Стига сте се изказвали неподготвени!
153
2
 
3
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
сгреши като остави пари на Борисов. Да беше платил Белене изцяло и въпросът щеше да е прикллючен
152
1
 
4
 
! Отговори
русофобите преди 11 години
нямат нищо против руската технология в Козлодуй да им дава евтин ток, особено тези дето го изнасят навън пак за сметка на обикновените хора. Обаче били против Белене по руска технология. Ако е американска може. Е гати глупостта и смятат другите за такива балъци каквито са самите те
151
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как така някаква си проектна компания взима 4 млрд. кредит, бе ***? Нали този кредит го гарантира държавата. Утре като се окаже, че централата е на загуба, кредита ще се връща от Република България. А това ще стане, защото нашите ортаци - руснаците, са заинтересовани от това един член на НАТО и ЕС да бъде дестабилизиран и отслабен. Тази централа не се прави, за да печели, а за да губи. И затова искат да закачат държавата за нея - за да ни удавят финансово и икономически.
150
0
 
1
 
! Отговори
като не може 100% преди 11 години
поне 51 % трябва да е българска и държавна. Атомна централа собственост на офшорка абсурд на 1000 степен
149
3
 
3
 
! Отговори
Къде е фиск. резерв? преди 11 години
Някой пита ли се колко милиарда изчезнаха в ръчичките на Дянков? Къде са 8,5 млрд. фискален резерв, 1,5 млрд. резерв на Здравната каса и 1,5 млрд. в Сребърния фонд, всички те оставени от правителството на Станишев. Дянков отказва да отговори къде са парите, а само лъжат "няма пари". Как с една заплата Дянков стана милионер? А Оня- милиардер?
148
0
 
0
 
! Отговори
До 177 преди 11 години
От бюджета няма да излиза за АЕЦ. Прави се проектна компания,тя взема кредит, който се връща от печалбите, които са многократно по-големи. Ако сега я вземат частни компании, ще загубим милиардите, вложени досега, защото мутрите ще им я шитнат на занижена цена, срещу комисионни или, което е по-вероятно, ще я продадат на себе си както БТК, струваща няколко милиарда, а НДСВ с Цветелина Бор.в приватизаторския екип, тогава жена на Б.Б я "продаде"за годишната печалба от 200 млн. Изборът е 51% или нищо
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако я правят американците Белене съм ЗА с двете ръце!Ноооо,ако са руснаците,съм ПРОТИВ!Не знам,ама май БСП-то подложиха динена *** на своите господари от Кремъл!
146
1
 
1
 
! Отговори
До 166 преди 11 години
Ето защо България върви назад като избира мутри и други безпросветни квартални бабаити, които си диплят милиардите, разглеждат им вчера престъпното минало в Европарламента, сриват иконом. на Б-я, продават на себе си което е печелившо- Булгартабак, военните заводи, АЕЦ, златото на концесия, газа на Тотал, частни магистрали на Турция и Катар и оставя МАШИНАТА ЗА ПАРИ, както нарекоха "Белене" да я налапат тарикатите, за да не кажел Станишев, че е победил! А бе,***,ти ползата за джоба си гледай!
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само че 51% струват 4-5 милиарда евро. И срещу 51% собственост получаваш не цялата печалба, а само 51%.
144
0
 
5
 
! Отговори
51 % да е държавна преди 11 години
Естестествено, че ако не е българска, токът ще е по-скъп, отколкото, ако е българска и ако печалбата остава в България, а не я изнасят на май..си. В другите европейски държави, хората като чуят приватизация, излизат на протести, защото знаят, че губят, ако собствеността не е държавна. Трябва всички да протестираме и да искаме 51 % да остане държавна, както в договора с руснаците.
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще бъде българска и в дългосрочен план цените ще са по-евтини. ------------------- Нито ще е българска, нито тока ще е евтин.
142
0
 
1
 
! Отговори
кумчо вълчо преди 11 години
До Анонимен те персите им стиска и маса пари наливат ама още нямат бомба,пък урана до 90 година си го взимаха руснаците червен отворко
141
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Р.Овч, обкръжение и крадливата пасмина бесепе ще се облажат от комисионни и като Р.Овч. ще си купят не новичко Ауди Кю 7 ами направо заводите Фолксваген,а останалата част от народа ще плаща сметката някакви 12 милиарда евро... Нищо пари и за безтова бедния българин.... ааа сигурно бесепе чака емиграните да пращат евро за да покрият сметката, която ще консумират червените мафиоти!
140
3
 
4
 
! Отговори
Филия с мас преди 11 години
Хамстера такъв им го нацепи на *** от ГРОБ че не могат да го из*ард*т. Голям кеф.