Борисови разсъждения: За фискалния резерв и лошото наследство

Премиерът отговаря на критиките на левицата
Обновена: 9 ное 2012 14:33 | 9 ное 2012 13:00,
405
Борисови разсъждения: За фискалния резерв и лошото наследство
Борисов пак критикува опозицията. Снимка: БТА

Поредната порция критики към БСП изсипва премиерът Бойко Борисов към БСП на последното заседание на Министерския съвет, става ясно от правителствената стенограма.

Този път той критикува изказванията на лидера на опозицията Сергей Станишев за фискалния резерв, невъзможността на предишните управляващи да усвояват евросредства. Премиерът не пропуска да вметне и любимите си теми – АЕЦ “Белене“, Цанков камък, БДЖ и заема към БНП Париба за влаковете и водното огледало на Кърджали.

Повод за излиянията на Борисов е внесеният Доклад относно информация за изпълнението на републиканския бюджет за деветмесечието на 2012 г. от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

“Завършихме деветмесечието с фискален резерв от 7 милиарда и 200 милиона. Бюджетното салдо е положително в размер на около 240 милиона. В последното тримесечие в последните две години обикновено месеците са по-тежки, защото има по-големи разплащания по европейските програми, част от парите, които се връщат в началото на следващата година“, обяснява Дянков на правителственото заседание.

В думите му колко добре се справя страната ни във финансовата си политика се присъединява и министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Премиерът Борисов от своя страна пък веднага се присеща за думите на Станишев за “опоскването на фискалния резезрв“. Според министър-председателя левицата години наред е правила точно това, в което обвинява правителството на ГЕРБ - “изяждали са парите“.

Според Борисов обяснението за думите и критиките на левицата е “простичко“.

“Те никога не са работили с европейски фондове, с европейски пари, не им беше ясен инструментът, че от фискалния резерв, за да гоним 22-годишното пропуснато строителство в България на големи инфраструктурни проекти, използвахме пари от фискалния резерв, за да финансираме предварително програмите си. А сега фискалният резерв е 7 милиарда и 200 милиона и съответно очаквам още близо милиард лева да бъдат разплатени от Брюксел“, обяснява Борисов.

Премиерът започва веднага и любимата си тема – лошото наследство на предишното управление. Той разказва, че една от гордостите на Станишев – парите във фискалния резерв, които е оставил, всъщност дори не могат да покрият дълговете.

“Само че от техните пари, които са ни оставили във фискалния резерв, ни оставиха дългове от половин милиард в заема от „Париба”, 300 милиона и нагоре за мотриси, милиард за „Цанков камък” и разплащанията, които направихме там, плюс „Белене”, плюс кърджалийското „огледало”, плюс толкова много, което доплатихме, за да стане факт АМ „Люлин”, Дунав мост 2 и т. н.

И като се прибави, че на последното им заседание вдигнаха пенсиите, които са близо милиард. Да не препусна и хеликоптерите, там са 300 милиона и нагоре. И ще видите, че ако те са си платили, са щели да ни оставят фискален резерв сигурно под критичния минимум, без да са построили нищо, а само са похарчили парите“, развихря се Борисов в икономическите си сметки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
3
 
23
 
! Отговори
Az преди 11 години
Е този вече е досаден с това другите да са виновни. Стига де, нека да направи нещо за нас - сега. Народа е обеднял, озверял. Той пак ме занимава със Станишев. Искам сега да живея нормално, а не да му слушам простотиите всеки ден. Този няма срам и мярка. Писна ме от мизерията и простотията сътворена от него.
252
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този така наречен премиер,който дори пожари не може да гаси,а търси чужда помощ,се е нагърбил с непосилна задача да се изказва по съвсем непонятна за него тематика,каквато е фискалната политика на държавата.Не бива да се вярва на нито една от посочените от него цифри,тъй като те нямат нищо общо с реалните такива.Откъде дойдоха тези 240 милиона положително салдо?Що за нагло поведение има този човек,ако въобще може да се нарече така.
251
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те и разсъжденията са му едни такива........Тиквундерски !
250
4
 
28
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
БЕЗ ДА ЧЕТА СТАТИЯТА-СТАНИШЕВ Е ВИНОВЕН ПОЗНАХ ЛИ??
249
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЗИ Е ТОЛКОВА НАГЪЛ, ЧЕ ЧАК СЕ НЕ ТРАЕ- НЕ СТИГА, ЧЕ МУ ОСТАВИХА ПАРИ, АМИ И КУСУРИ НАМИРА ! А ТОЙ КАКВО ЩЕ ОСТАВИ СЛЕД СЕБЕ СИ ?
248
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙ ПОСТРОИ МАГИСТРАЛИТЕ И МЕТРОТО- ВСЕКИ СРЕДНО ОБРАЗОВАН ЧОВЕК МОЖЕ ДА ВИКИ В НЕТА . ТОЗИ КАТО ЛЪЖЕ, ЗАЩО СИ МИСЛИ, ЧЕ НИЕ ЯДЕМ ДОМАТИТЕ С КОЛЧЕТАТА ? ЕГАТИ НАГЛИЯ ЛЪЖЕЦ !
247
5
 
25
 
! Отговори
НН преди 11 години
Развален грамофон = ББ. Досадно, глупаво, еднообразно и дразнещо.
246
4
 
41
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 11 години
МУТРО КОГА ЩЕ ТИ ВИДИМ ДАНЪЧНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ?ТВОЯТА ЛИЧНАТА?КОГА ЩЕ ДЕКЛАРИРАШ КОМИСИОННИТЕ ОТ ЦВЕТЕЛИНКА?
245
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек не може да е лидер, ако четири години се оправдава с миналото...
244
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЗИ ДОКОГА ЩЕСЕ ОПРАВДАВА С ПРЕДИШНИТЕ, КОИТО МУ ОСТАВИХА ВСИЧКО НАПЪЛНЕНО, ЧЕ ЧАК ПРЕЛИВАШЕ ?????????????????????
243
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само че от техните пари, които са ни оставили във фискалния резерв, ни оставиха дългове от половин милиард в заема от ПарибаОТ 8 МИЛИАРДА В РЕЗЕРВА, 2,3 В ЗДРАВНАТА КАСА И 1,5 В СРЕБЪРНИЯ ФОНД /ВСИЧКО ТОВА СЕГА ГО НЯМА/, ПОЛОВИН МИЛИАРД Е ЕДНОТО НИЩО.
242
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те никога не са работили с европейски фондове, с европейски пари, не им беше ясен инструментът, че от фискалния резерв, за да гоним 22-годишното пропуснато строителство в България на големи инфраструктурни проекти, използвахме пари от фискалния резерв, за да финансираме предварително програмите си.ЕДНА ЛЪЖА- СПОРЕД СПРАВКАТА, ПРЕДСТАВЕНА ОТ МИХАЙЛЕВСКИ, КЪМ 06.2009 ГОДИНА НЯМА СПРЯНА НИТО ЕДНА ПРОГРАМА. И, НАЙ- ПОСЛЕ, ПРИЗНАНИЕ ОТ БОЙКО- ИЗХАРЧИ РЕЗЕРВА ЗА МАГИСТРАЛИ, НЕ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИК
241
2
 
21
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
BORISOV FISKA VAZLIZA NA 5.2 MILIARDA LEVA A NE NA 7.2 MILIARDA LEVA.DRUGITE 2 MILIARDA LEVA SA VZETI NA ZAEM MAI ZABRAVI ZA 5 GODI6NITE OBLIGACII OT KOITO DOIDOHA TEZI 2 MILIARDA LEVA.
240
1
 
25
 
! Отговори
666 преди 11 години
Едно време са ни събирали из цяла северна Евразия под едно знаме и една добра каулза,тоя *** борисов с малко (б) наряза знамето на парчета и продаде България на лъжливи и крадливи *** с главно (Б)
239
2
 
35
 
! Отговори
надя преди 11 години
народа го е казал :" НА КРИВА РАКЕТА КОСМОСА И ПРЕ4И" да излети...-- та и бат' ви бойко така... !!
238
0
 
27
 
! Отговори
666 преди 11 години
Излишно е да коментирам хората на снимката от Българска страна !!!Цензурата е потресаваща !!! За това ще ги нарека с истинските им имена .Политияеската класа са: *** ДО ***
237
24
 
6
 
! Отговори
skatelite преди 11 години
Страходни коментари. И нито дума за фискалния резерв. Ами сега? Основния аргумент на БСП отпадна ... как ще надъхвате бабите?
236
1
 
36
 
! Отговори
електорат преди 11 години
Не Ви ли омръзна да се оправдате г-н Борисов?
235
2
 
4
 
! Отговори
do:312 преди 11 години
Babati da iznasila i parite i da otkradna , taka me nau4e Todor Jivkov , tova moga AZ
234
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕТОГО БАЩИЦАТА ВИ БЕ. ТОЗИ ЧОВЕЧЕЦ ЖИВЕЕ И ДИША ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА ГОСПОДАТА ОТ ЕСС ЗА ДА ГО ТУПАТ ПО ГЪРБО И ДА МУ ВИКАТ ЕВАЛА БРАТО. ТЕ ТАКОВ АКО СЕ РОДИ ВТОРИ ПАТ НЕМА ДА СЕ УЧУВА. ТОВА НЕ Е ЧОВЕК ТОВА Е ЗЛАТО БРЕ ДРУГАРКИ И ДРУГАРЕ. И МЕНЕ СА МЕ ТУПАЛЕ ПО ГЪРБО ДАЖЕ СМЕ СЕ ЦАЛИВАЛЕ САС ДРУГАРЕТЕ ОТ СССР АМА НАРОДО НЕ ГЛАДУВАШЕ И НЕ МИЗЕРУВАШЕ. 15 СТ ХЛЕБО БЕШЕ. 3 ЛВ СИРЕНЕ ОТ КРАВА. 4 ЛВ КИЛО КАШКАВАЛ И ОН ОТ КРАВА А НЕ ОТ ПАЛМОВО МАСЛО. НЕМА ДА ИЗБРОЕВАМ ПОВЕЧЕ ОТИ ТЕА ДЕТО НЕЗНААТ ШЕ КАЖАТ ЧЕ ЛАЖЕМ. АМА ПО СТАРИТЕ ЗНААТ КАК СА ЖИВЕЛИ ПО ВРЕМЕТО НА ТАТО ИМ ЖИВКОВ. ИМАШЕ ЕДИН ВИЦ ПО МОЕ ВРЕМЕ. ТАТО КРАДЕШЕ АМА НАРОДО ЯДЕШЕ. А СЕГА ЕМ ВИ КРАДНАТ ДРУГАРЕТЕ ЕМ НАРОДО Е ГЛАДЕН. КАТО МЕНЕ ТАРИКАТИН НЕМОЖЕ ДА СЕ ПРАИ НИТО ЕДИН ОТ ТЕЯ ДЕКА ГИ КАЧВАТЕ НА КЛОНО. ОНИ ГИ КЛАТАТ ТЕА ОТ ЕСС А ОНИ ВИ КЛАТАТ СИТЕ ВАС ТАРИКАТЕТЕ ОТ ТИКВОЛАНДИЯ. АМА ТОВА ДЕКА ГИ КЛАТАТ ОТ ЕСС СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТЕ ЗА ТОВА ОНИ СИ ИМ ПЛАЩАТ ОТ ЕСС. АМА ВАС КАТО ВИ КЛАТАТ НИКОЙ НЕ ВИ ПЛАШТА. ТЕ ТОВАЕ ИСТИНАТА ДРУГАРЕ И ДРУГАРКИ. ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ КАТО СТОПАНСКИТИ КРАВИ ДА ИМА КАКВО ДА СИ КЛАТАТ ДРУГАРЕТЕ У ПАРЛАМАТА. ОНО НОГА ИМ АРЕСА ТОВА КЛАТЕНЕ БРЕ. 23 ГОДИНИ ВИ СЕ РЕДАТ КАТО НЕРЕЗЕ НА СВИНКЯ. АМА КАКВО ДА ВИ ПРАВИМ КАТО СТЕ БУДАЛИ И СТЕ СИ СВАЛИЛЕ ГАЩИТЕ И ДРУГАРЕТЕ СИ КЛАТАТ ЕМ ЯКО КЛАТЕНЕ. БЕЗ ВАЗЕЛИН ВИ ГО БУТАТА КВАДРАТНИО БОЛТ САС КВАДРАТНАТА ГЛАВА И ЛЕВАТА РЕЗБА. НОГО ВИ ЗДРАВЕ ОТ ТАТОВИ ЖИВКОВ И ДА НЕ ГЛАСУВАТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТЕА ДЕКА ВИ КЛАТАТ БЕЗ ВАЗЕЛИН. ТЪРСЕТЕ НЕКОИ ДЕКА ШЕ ГО МАЖАТ САС ВАЗЕЛИН ТА ДА ВЛАЯ ПО ГЛАДКО.