Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи

НЦИОМ: Управляващите водят на БСП с около 5%
Обновена: 22 ное 2012 21:02 | 22 ное 2012 20:58,
647
Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи
Борисов е харесван над 90% от симпатизантите на ГЕРБ. Снимка: архив, Булфото

Четири политически със сигурност влизат в Народното събрание, ако изборите бяха днес. Това показват данни
от национално представително изследване на НЦИОМ, направено  между 1 и 7 ноември сред 1000 души.

ГЕРБ остава с най-много привърженици - 24,5 на сто, но с 2 процента по-малко в сравнение със септември.

Близо 19% посочват, че симпатизират на БСП - с 1,5 на сто повече от септември. Подкрепа за ДПС декларират 6, 4 на сто. През ноември с 2 процента нарастват привържениците на "България на гражданите", които в момента са имат доверието на 6.2% от избирателите.

Като симпатизанти на Синята коалиция се определят общо 3.6 %  от участвалите в изследването.

НЦИОМ тества хипотеза, при която на парламентарните избори една срещу друга се явяват само БСП и ГЕРБ. В подобна ситуация електоратите на двете партии се втвърдяват максимално - по 96 на сто и от подкрепящите ГЕРБ, и от привържениците на БСП са категорични, че ще гласуват за своите.

71 на сто от  симпатизантите на ДПС биха подкрепили БСП. Ако трябваше да избират между ГЕРБ и БСП, 61 на сто от привържениците на партията на Кунева не биха гласували, 22 на сто биха дали вота си за ГЕРБ, а 17 на сто - за БСП.

Одобрението за работата на Бойко Борисов намалява с 3 процента и в началото на ноември е 43 на сто. Неодобрението към премиера в началото на ноември е 49 процента. Премиерът се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ - одобряват го 91 на сто от тях.

Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Цветан Цветанов остават първите трима най-одобрявани министри.  Павлова е с рейтинг от 50 на сто, след нея са Найденов и Цветанов с по 42 процента.
Четвърти се нарежда Вежди Рашидов - с 34 на сто одобрение. Следват Николай Младенов /с 33 процента/, Сергей Игнатов /също с 33 процента/ и Свилен Нейков /с 31 на сто/.

От септември насам най-голям ръст - от 7 процента, бележи одобрението за работата на министъра на транспорта Ивайло Московски, който е с рейтинг 25 на сто.

В национален план политик "номер едно" през ноември е президентът Росен Плевнелиев с одобрение 52 на сто. Второто място се заема от министър Лиляна Павлова, одобрявана от 50 процента от анкетираните. Трети е премиерът с одобрение 43 на сто, следван от министъра на земеделието и от министъра на вътрешните работи с
по 42 процента.

Първанов е одобряван от 41 на сто и е шести по популярност сред политиците. Той повишава със седем на сто одобрението си в сравнение със септември.

Следващите места в "топ 10" на българските политици са за вицепрезидента Маргарита Попова, министрите Вежди Рашидов, Николай Младенов и Сергей Игнатов. Извън 10-те най-одобрявани български политици през този месец остава Меглена Кунева, която е одобрявана от една трета от българите.

Подкрепата за нея нараства с два процента, с толкова се увеличават и симпатизантите на партията й. Кунева запазва добри позиции сред левите избиратели - одобряват я 43 на сто от тях, но губи симпатии сред привърженици на ГЕРБ, коментират социолозите. 

От началото на лятото има тенденция към свиване на одобрението за работата на парламента и на правителството, като расте и неодобрението към тях.

В началото на ноември хората, които дават негативни оценки за работата на парламента, са четири пъти повече от преценяващите, че институцията работи добре /68 на сто към 17 процента/. Одобрението към дейността на Народното събрание намалява с 5 на сто спрямо септември, с толкова расте и неодобрението.

Българите, които през ноември одобряват работата на кабинета, са 29 на сто - с 2 процента по-малко от септември. Неодобрението към правителството е двойно по-високо от одобрението /57 на сто към 29 на сто/. Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните. Оценките за работата на кабинета все повече се оказват политически оцветени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
499
0
 
10
 
! Отговори
а бе хора преди 11 години
Чували ли сте за термина "омразен дълг" просто трябва да спрем да плащам каквото и да е на когото и да е, защото това не е наш дълг.п.п. Извинявам се, че няма общо с темата.....но все пак....замислете се
498
5
 
12
 
! Отговори
до 588 преди 11 години
Добре го казваш, ама къде го този ?!Колкото до герб, зимата още не е минала. Напролет ще са по-зле.
497
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На следващите избори хората ще искат нещо малко по-различно от това, което получават до сега. На тези избори няма да е достатъчно просто да си се родил цар или да обещаеш, че ще накажеш злата тройна коалиция. На тези избори хората ще искат истинска политическа визия, политически път, който да бъде предложен на обществото. А следващият премиер ще е този, който успее най-широко да отвори очите си, да види какви са реалните проблеми и да предложи силна, ясна и убедителна визия за европейското развитие на обществото ни.
496
1
 
16
 
! Отговори
nemam nervi преди 11 години
Първата радостна новина за деня,ама май процентите са повече
495
5
 
20
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 11 години
МУТРАТА СИ ОТИВА!ВЛАСТТА В РЪЦЕТЕ НА ХОРАТА!НЕ НА ПАРТИЙТЕ!БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ!100 ДЕПУТАТИ!СЪД ЗА ЛИКВИДАТОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПОСЛЕДНИТЕ 23г.
494
4
 
15
 
! Отговори
помнещ преди 11 години
Забравяте , че Борисов е излязал от котилото на БСП .
493
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък се чудя защо по времето на тройната коалиция всички евро фондове бяха спрени ?! А сега не са... Европейците не са глупави хора....Ние тука може да плюем правителствата, но оценките се дават отвън....
492
8
 
24
 
! Отговори
Дрънчо до 580 преди 11 години
На мен анонимчо са ми смешни такива като теб, дето смятат, че пари трябва да се дават, само за инфраструктура. Защото твоето, наблягам на думата твоето, правителство само за това харчи и въпреки това до сега по метраж на магистралите не са изпреварили тройната коалиция/която и аз не харесвах/. Единствено това правителство изпреварва по изразходвания бензин и отрязаните ленти за откривания на неща, някои от които дори не са построили.
491
17
 
5
 
! Отговори
Дрънчо преди 11 години
До политолог 576.Що бе чиче? " Да искаш крадци, небългари , популисти, доносници на ДС, терористи , пияници и *** да се връщат на власт" Ми те още са на власт ние искаме да ги махнем!
490
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата това сме ние хората, и всеки трябва да работи за своето бъдеще. Ако си мислите, че ще има правителство, което ще направи всички хора щастливи, е такова правителство е Утопия....
489
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешни сте, тези които правят тези жалки рейтингови проучвания и всички, които са против сегашното правителство. Чудя се какъв процент от избирателите на БСП и ДПС разбират от икономика ? и въобще разбират какво се случва по света и си дават сметка, че България е бедна държава, бедна на ресурси, на производителност, на кадри и на още много неща.... Жал ми е да слушам пенсионери как казват, че искат пари вместо да се строи инфраструктура... Просто нямам думи...
488
3
 
16
 
! Отговори
Mihail_Kasabov преди 11 години
Кунева за мен няма никакви шансове за успех. Тази жена е под всякаква критика, така че изобщо не я слагайте в нечии сметки. Определено много разочарова хората напоследък.
487
18
 
25
 
! Отговори
политолог преди 11 години
Има нещо сбъркано в нашата държава или в една част от хората. Да искаш крадци, небългари , популисти, доносници на ДС, терористи , пияници и *** да се връщат на власт след като са били и нищо не са направили е болестно състояние. Всички искаме повече пари, но те трябва да се заработят. В момента активно работещи са 1 500 000 души, а 6 000 000 души неработещи. Е как да стане тази работа с пенсиите и заплатите. Най после имаме работещо правителство в полза на Държавата, а не за джоба си .
486
9
 
14
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 11 години
Явно хората не са разбрали каква манджа забърка Росен с клетвата на Марковска и продължават да му гласуват някакво огромно доверие. Колкото до Кунева, явно много я бива в лъжите, за да има толкова висок рейтинг. Или много добре си плаща на агенциите да и надуват процентите.
485
6
 
13
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
(анонимен) 22 ноември 2012,15:52 отговориЛъжите на управляващите лъсват и извън пределите на държавата. По повод изказването на Мирослав Найденов за глобата от 2-8 милиарда от ЕК за заменките ето какво идва като отговор от там:Слуховете, че Европейската комисия ще вземе решение до края на годината за непозволена държавна помощ по казуса със заменките в България, са неоснователни, а твърденията за налагане на каквито й да е глоби на страната са силно спекулативни. Това заяви пред "Капитал Daily" Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони. Отговорът на Уайт е по повод твърдението на земеделския министър Мирослав Найденов от вторник, че Брюксел ще се произнесе до края на годината дали държавата е допуснала непозволена помощ за заменките, извършени в периода 2006-2009 г. по време на тройната коалиция."Комисията не е приключила оценката си по казуса и все още не се е ориентирала по отношение на резултатите. Слуховете, че ще вземе официално решение скоро, не са основателни", каза Роджър Уайт."Дори комисията да вземе решение, че има непозволена държавна помощ, то следващата стъпка е да разпореди страната да я възстанови. Процедурата за държавна помощ не предвижда налагане на санкции или наказания на държавата членка", обясни Уайт и добави, че при положение че решението все още не е взето, да се прогнозират "каквито и да е бъдещи съдебни или други процедури, глоби или санкции може да се разглежда само като силно спекулативно и преждевременно".Това е излагация! Пълен резил с тези лъжи и спекулации!Това възстановяване на незаконните заменки става с разпореждане от Министерството на земеделието, както е установено и препоръчано от прокуратурата още 2010 година!
484
7
 
7
 
! Отговори
D. Yankova преди 11 години
Интересно явление - Кунева започват да я припознават червените избиратели, защо ли?! Може би защото доста усърдно преди промените тази европейска чиновничка се е трудила за партията-майка, а и да не забравяме все пак роднинските й връзки с видни номеклатурчици, както и факта, че партията й за лична употреба е плод на парите на разни червени олигарси. Хитър план от страна на Пръмова - хем червена, хем синя...
483
3
 
14
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
След като дори собствена на управляващите соц. агенция признава УПАДЪКА излиза, че е вярна истината от Калофер и очаквана в цялата страна: п.п. герб - 2,25 %...
482
0
 
10
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАЦЕ СЕ УВИЛ ОКОЛО ВАС КАТО СМОК...!
481
0
 
28
 
! Отговори
54 преди 11 години
БОЙКО Е ПЪТНИК ..МИНАЛО.АКО Е МЪЖ ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА ,ЗА ДА СЕ СПРЕ АГОНИЯТА ОТ 3.5 г
480
0
 
19
 
! Отговори
киро преди 11 години
всички тикви гният на есен.....