Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи

НЦИОМ: Управляващите водят на БСП с около 5%
Обновена: 22 ное 2012 21:02 | 22 ное 2012 20:58,
647
Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи
Борисов е харесван над 90% от симпатизантите на ГЕРБ. Снимка: архив, Булфото

Четири политически със сигурност влизат в Народното събрание, ако изборите бяха днес. Това показват данни
от национално представително изследване на НЦИОМ, направено  между 1 и 7 ноември сред 1000 души.

ГЕРБ остава с най-много привърженици - 24,5 на сто, но с 2 процента по-малко в сравнение със септември.

Близо 19% посочват, че симпатизират на БСП - с 1,5 на сто повече от септември. Подкрепа за ДПС декларират 6, 4 на сто. През ноември с 2 процента нарастват привържениците на "България на гражданите", които в момента са имат доверието на 6.2% от избирателите.

Като симпатизанти на Синята коалиция се определят общо 3.6 %  от участвалите в изследването.

НЦИОМ тества хипотеза, при която на парламентарните избори една срещу друга се явяват само БСП и ГЕРБ. В подобна ситуация електоратите на двете партии се втвърдяват максимално - по 96 на сто и от подкрепящите ГЕРБ, и от привържениците на БСП са категорични, че ще гласуват за своите.

71 на сто от  симпатизантите на ДПС биха подкрепили БСП. Ако трябваше да избират между ГЕРБ и БСП, 61 на сто от привържениците на партията на Кунева не биха гласували, 22 на сто биха дали вота си за ГЕРБ, а 17 на сто - за БСП.

Одобрението за работата на Бойко Борисов намалява с 3 процента и в началото на ноември е 43 на сто. Неодобрението към премиера в началото на ноември е 49 процента. Премиерът се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ - одобряват го 91 на сто от тях.

Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Цветан Цветанов остават първите трима най-одобрявани министри.  Павлова е с рейтинг от 50 на сто, след нея са Найденов и Цветанов с по 42 процента.
Четвърти се нарежда Вежди Рашидов - с 34 на сто одобрение. Следват Николай Младенов /с 33 процента/, Сергей Игнатов /също с 33 процента/ и Свилен Нейков /с 31 на сто/.

От септември насам най-голям ръст - от 7 процента, бележи одобрението за работата на министъра на транспорта Ивайло Московски, който е с рейтинг 25 на сто.

В национален план политик "номер едно" през ноември е президентът Росен Плевнелиев с одобрение 52 на сто. Второто място се заема от министър Лиляна Павлова, одобрявана от 50 процента от анкетираните. Трети е премиерът с одобрение 43 на сто, следван от министъра на земеделието и от министъра на вътрешните работи с
по 42 процента.

Първанов е одобряван от 41 на сто и е шести по популярност сред политиците. Той повишава със седем на сто одобрението си в сравнение със септември.

Следващите места в "топ 10" на българските политици са за вицепрезидента Маргарита Попова, министрите Вежди Рашидов, Николай Младенов и Сергей Игнатов. Извън 10-те най-одобрявани български политици през този месец остава Меглена Кунева, която е одобрявана от една трета от българите.

Подкрепата за нея нараства с два процента, с толкова се увеличават и симпатизантите на партията й. Кунева запазва добри позиции сред левите избиратели - одобряват я 43 на сто от тях, но губи симпатии сред привърженици на ГЕРБ, коментират социолозите. 

От началото на лятото има тенденция към свиване на одобрението за работата на парламента и на правителството, като расте и неодобрението към тях.

В началото на ноември хората, които дават негативни оценки за работата на парламента, са четири пъти повече от преценяващите, че институцията работи добре /68 на сто към 17 процента/. Одобрението към дейността на Народното събрание намалява с 5 на сто спрямо септември, с толкова расте и неодобрението.

Българите, които през ноември одобряват работата на кабинета, са 29 на сто - с 2 процента по-малко от септември. Неодобрението към правителството е двойно по-високо от одобрението /57 на сто към 29 на сто/. Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните. Оценките за работата на кабинета все повече се оказват политически оцветени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
479
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравейте циркаджии, свалихте ли вече правителството, или и днес ще си обменяте СПИН по полов път :)
478
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЮЛИ 2013Г 1-БСП 2-ДПС 3-ЕНП ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПАРТИИ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА
477
6
 
26
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
ДС комунистите от ГЕРБ се оказаха най-слабото правителство от прехода.Горко ни ако ги оставим да си назначат и Главен прокурор.
476
3
 
36
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
БОКО,- Да си нахален е простимо...- Да си глупав е разбираемо...- Да лъжеш е патология, е... пак се търпи...- Да си дебелоок, мога да го извиня...- Да си нагъл е невъзпитано, но ти го пише на челотоНо... Да си нахален ***, който лъже, че не е дебелоок наглец - ТОВА НЕ МОГА ДА ПРИЕМА...!!!
475
2
 
13
 
! Отговори
Белоногата преди 11 години
НЦИОМ не са толкова независима институция колкото си мислите. Данните са подлагани на корекции. Невъзможно е на Кунева да ѝ се качва чак до толкова рейтингът. Не и след всичко което излезе наяве за нея най-вече нейните долни лъжи !
474
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"НЦИОМ: Управляващите водят на БСП с около 5%" ТУК ИМА ОГРОМНА ГРЕШКА. ПРОСТО РЕЙТИНГА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ Е 5%!!!!!!!!!!!!!!!!!
473
1
 
25
 
! Отговори
Лисан преди 11 години
Само с "Винету" не става, проста мутро!
472
1
 
24
 
! Отговори
пенсия преди 11 години
И още ще пада след гладната зима която ни очаква . За 3 години изкараха нови 270хил безработни. Няма народ няма проблем. И другите крадяха , ама подхвърляха трохи и на бедните, а тез начело с Хер Флиц *****та ни разкатаха.Язък че гласувах за тебе Боце. Ти имаш акъл колкото един ритни топковец.Силен в краката и кух в главата.Преди ме излъга Болен , сега ти. Чувствам как онези крадци пак ще дойдат на власт.Както те те докараха така и ти тях ще докараш, калинки с калинките .
471
4
 
26
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
Да,#559 е прав!БСП-то може да са всякакви,но вдигаха няколко пъти пенсиите.А тея вдигат само на приказки.А рейтинга на ГЕРБ отдавна е паднал и ще пада още,само стойте и гледайте.
470
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българино *** и заспал!!!Излез от будната кома ,в която удобно си се настанил и изритай тези,които се правят на загрижени за теб!На никого не му пука как се чувстваш,защото иска да те унищожи.Ама преди това ще те изсмуче и оглозга хубаво!Хайде,събуждай се ,по дяволите!!!
469
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тройната била крала, но през мандата си даваха заплати и пенсии. Тия *** от герб уж не крадяли, но не само че и стотинка не дадоха , но и спестяванията ни окрадоха за да строят с тях магистрали. Долу Герб!!
468
3
 
12
 
! Отговори
Doko преди 11 години
*** от Герб си правят сметките без кръчмар. Каквото е казал и каже Меди Доган-това е било и ще бъде другари комунисти, колкото и да не ви се иска-елементарна аритметика е. Сметнете с елката. А цифрите все повече ще нарастват. Мандалото хлопна и засега Доган каза не на милицонерите. Стига комунизъм-21 век е.
467
12
 
16
 
! Отговори
Ben преди 11 години
Само БСП може да ни спаси от това милиционерско зло, което ни върна в ерата на живковизма и мизерията. Това, че друга партия ще изхвърли от власт тия комунисти и милиционери са кьорфишеци.
466
11
 
15
 
! Отговори
работодател преди 11 години
На най-ревностните защитници на тройната ламя ще им кажа. Никой не иска да наеме неграмотни, прости, необразовани работници. Така, че който и да е на власт такива плювачи като в този сайт са си безработни. Наистина при бай Тошо овчаря беше добре, но свърши. А сега да се надяваш при Станишев и Доган е повече от глупост.
465
6
 
23
 
! Отговори
Социалист преди 11 години
556/Како Ларо, малко факти. Социалистите през мандата си 4 пъти индексираха заплати и пенсии, 100 % мин раб запл, от 500 на 700 лв таван на пенсия, винаги 13 заплата и пенсия, никога не окрадоха спестяванията на хората от банките. Другарите комунисти от Герб-нито едно от горното, освен че и спестяванията на хората обраха. Кое не е вярно, и кого осъдиха за 3 години щом тройната е крала. Комунистическата ви демагогия не минава.
464
10
 
15
 
! Отговори
Simo преди 11 години
Никога не съм харесвал станишевци, но само БСП е алтернативата и силата, която ще измете това комунистическо милиционерско управление на разрухата и разсипията и ще го прати на бунището на историята.
463
5
 
17
 
! Отговори
Rado преди 11 години
За това че обраха и мизерните ми спестявания, с две ръце за Ахмед Доган на изборите, но никога повече за тия комунисти и милиционери. От мен губят 14 гласа, от всеки вложител по 1 глас да загубят, мисля че няма да прескочат бариерата, камо ли да управляват. Просто са аут.
462
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Докато не измрат старите комунисти ;децата и внуците им няма да се оправим;Много бързо забравихте заменките/купонната система/кражбата на държавния резерв/
461
1
 
8
 
! Отговори
lilava_duga преди 11 години
"Извън 10-те най-одобрявани български политици през този месец остава Меглена Кунева, която е одобрявана от една трета от българите." - Точно така!! И по-назад да остава, тя няма за какво да бъде одобрявана. Национална предателка и комунистическа ***. И се чудя как и *** е спечелил толкова много гласове?!
460
5
 
24
 
! Отговори
До всички наивници преди 11 години
КАК МОЖЕ ОЩЕ ДА ВЯРВАТЕ НА ЕДИН *** ПОЖАРНИКАР!Не виждате ли че Бг е наи-бедната страна по -класация.Македонци и румънци са по- добре от нас!