Най-много македонци искат български паспорти

За последните 2 години те водят по получаване на българско гражданство
Обновена: 27 ное 2012 10:36 | 27 ное 2012 08:16, Петя Славова
72
Най-много македонци искат български паспорти
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Половината от чужденците, получили българско гражданство от 2007 г. насам, са македонци. Това сочат данните на Министерството на правосъдието.

От началото на 2012 година в Министерството на правосъдието са заведени 9 368 преписки за получаване на българско гражданство от македонци. От началото на годината досега са издадени 15 015 указа за получаване на българско гражданство, от които македонците, придобили българско гражданство, са 6 366, показва справката.
Според данните над 11 хиляди македонци са получили българско гражданство през миналата година.

Тенденцията се е запазила и през предходната 2010 година, когато над 10 500 човека от Македония са придобили българско гражданство, коментира за БТА директорът на дирекция "Българско гражданство" в министерството на правосъдието Катя Матева. Според данните през тези две години (2010 г. и 2011 г.) най-много македонци са получили българско гражданство.

През 2005 година са издадени 6 592 указа за получаване на българско гражданство, от които 2 425 са на македонци, показват данните. Постепенно цифрата расте с по около 500 човека на година до 2010 година, когато получилите българско гражданство македонци са вече почти два пъти и половина повече.

Статистиката сочи, че през 2005 година са заведени 23 200 преписки за получаване на българско гражданство от чужденци, като от тях 7 577 са от македонци. Съществен спад се забеляза през 2009 г., когато македонските граждани, които искат българско гражданство са едва 1 555 души. Големите разлики от министерството на правосъдието обясняват с редицата чакащи преписки, които са се натрупали през годините, но уточняват, че постепенно проблемът е бил преодолян.

Голяма част от македонците, кандидатстващи за българско гражданство, притежават удостоверение за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина и това улеснява процедурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BobНе Биди Безобразен
66
0
 
3
 
! Отговори
FBI преди 11 години
vseki 20 sarbin s Balgarska li4na karta , FBI da proverava sarbite po cela Evropa
65
0
 
2
 
! Отговори
BUSSINES преди 11 години
te Sarbi otdabna si kupuvat BG li4ni karti , cena oloko 2000 evro na par4e
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе , какви са тия двойни гражданства ????? Да се махне това понятие . Който се е установил във Турция си е турчин.Откъде - накъде тези ще идват във България да гласуват и да определят кой ще е кмет , депутат и т.н. Право на глас да имат само тези , които живеят постоянно във България.
63
4
 
7
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Да не им се дава гражданство на тези ***. Що е маке, `се е лаiно.
62
4
 
4
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
Как да нямат и един ден в България, като са родени и израсли в тая страна? Защото Македония е България. Един народ изкуствено разделен в две държави. Да се дават български паспорти за няколко дни, след полагане на изпит по Българска история.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАК СЕ ДАВА ТАКА ГРАЖДАНСТВО НА ЛИЦА,КОИТО НЯМАТ И ЕДИН ДЕН В БЪЛГАРИЯ,КОЙ Е ТОЗИ ***??????НЕКА ДА МУ СЕ ПО ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА АТЕНТАТЪТ В БУРГАС.ЗАЩОТО КАТО ДАВА ПАСПОРТИ НА НЕЗНАЙНИ УБАВЦИ ЗАТОВА ЗАЧЕСТЯВАТ БЕЛИТЕ....
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЪСъгласен съм и да минат на изпит по "История на България"
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Статията звучи като хвалба, но всъщност показва СЛАБО РАБОТА.Отношенията между БГ и РМ са същите като тия на Румъния и Молдова. Но румънците впрегнаха цялата си пропагандна машина и какъв е резултатът? Молдова беше 6 милиона души. Два милиона емигрираха в Европа и Америка. Два милиона /2 000 000/ получиха румънско гражданство и сега "чисти" молдовци са по-малко от два милиона стари хора. Молдова вече е румънска без война и по волята на нейните жители.А ние даваме граждансво на няколко хиляди македонеца годишно. ТВЪРДЕ СЛАБО И НЕЕФЕКТИВНО. Загуби се много време, но все пак не е съвсем късно. Темповете трябва да се увеличат десетократно.
58
1
 
2
 
! Отговори
муню преди 11 години
абе Илко веднага сменяй дилъра.....сляп ли си да видиш ,че наглите и прости макета ни пЦуват и кълнат непрекъснато бе.ние първи ги признахме едно време,че и некви 2-3 употреба танкове им дадохме...къде точно видя България да иска разединение???Явно не познаваш макета,докато се държат така ...само бой по простите им кратуни!
57
0
 
12
 
! Отговори
Ъ преди 11 години
всяко маке при получаване на паспорта да рецитира,, аз съм българче,,
56
0
 
12
 
! Отговори
ъ преди 11 години
всяко маке да каже 100 думи съдържащи Ъ и да ги произнесе правилно при кандидатсване
55
2
 
13
 
! Отговори
sopol преди 11 години
да получават бг гражданство за 1 ден, при положение, че това им е ЕДИНСТВЕННО гражданство и документ за бг произход. Без двойно гражданство за макета, тогава да, а и изпит по бг история. и най ВАЖНОТО всяко маке на изпита да пише б Ъ лгария
54
0
 
8
 
! Отговори
зссф преди 11 години
колко безарабски българи и тн. чакат с години, мекетата си **** фара
53
17
 
3
 
! Отговори
илко преди 11 години
колко мюсюлмани четат тукЗа "да мюсюлманин съм" сложете "+"За "не" "-"
52
1
 
5
 
! Отговори
elgin преди 11 години
Kakvi sa tezi carvuli che im se dava grazdanstvo i to na kubik? Nali sa makedonci , da si polzvat makedonskoto grazdanstvo i da tursjat makedonski pasporti. Padnalo im i davaj, jurosh na maslinite. Da im vse vzema obratno grazdansvoto - nikakvi bulgari ne sa tezi, samo izpolzvayt namalenieto. Po tazi logika, dai da davame na vsicki koito pojelaiat pasporti, da stavat "bulgaski grajdani". Egati cirka!
51
0
 
13
 
! Отговори
Шанаджия преди 11 години
Макета добре ,но София се напълни с албански,арменски,грузински ,молдовски,сирийски,кюрдски и украински "българи" които се занимават с коли,жени,фалшиви пари и оръжие ,а нашите ченгета им се виждат като мед сестри в сравнение с тези по родните им места....май само те намазаха от демокрацията ни
50
0
 
16
 
! Отговори
миро преди 11 години
огромната част от македонците,които взимат български паспорти са обикновенни използвачи,минавайки обратно границата те се изтъкват като чисти македонци и ругаят и плюят по България,това лично го знам от случай с такивасъгласен съм с преждепишещ,че гражданство не трябва да се дава,а заслужава
49
7
 
8
 
! Отговори
илко преди 11 години
Да плюем Македония е все едно да плюем България. Да спрем с това разидинение, на това се надяват Германия, Англия, Америка и Русия, макар да ги слагам едни до други те поотделно имат интерес да разцепят балканите.Една силна държава на Балканите = гаранция за могъща икономика до 50-70 години. Точно заради това турците тихо си работят и спонорират исляма в южната част, сърбите вече се раделиха с косово, македонците са като дърво без корен.Радио, телевизия, интернет,политици- промиват мозъци
48
0
 
4
 
! Отговори
Макак преди 11 години
Танасее , тва арно бе ! - Арно я , българско !