"Реакцията на сините беше христоматиен пример за лицемерие"

Големият враг на сините не е БСП, а ДСБ с Иван Костов, заяви П. Стоянов
Обновена: 1 дек 2012 17:06 | 1 дек 2012 12:29, Елка Василева
180
"Реакцията на сините беше христоматиен пример за лицемерие"
Петър Стоянов. Снимка: БТА

Номинацията си за конституционен съдия и политическите реакции, които предизвика тя, коментира президентът на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов пред TV7.

"Негативната реакция от страна на БСП беше единствената политически логична реакция. Сергей Станишев реагира първи и въпреки че не ме нападна по никакъв начин персоналноq той видя в мое лице, съвършено правилно, класически политически опонент, класически политически враг. Така че неговата реакция беше единствено логична и очаквана”, каза Стоянов.

Още по темата

Синият президент призна, че е бил по-изненадан от реакцията на депутатите от СДС, според които номинацията си за поста Стоянов дължал на договорка с ГЕРБ.

"Никаква договорка нямаше с ГЕРБ и Бойко Борисов. Ако имаше, нещата щяха да бъдат изиграни далеч по-фино", категоричен беше държавният глава.

"Не чух краен негативизъм, но те нападнаха доста крайно процедурата, както те се изразиха, начина, по който е издигната тази кандидатура. Аз наистина мисля, че това беше христоматиен пример по политически лицемерие“, каза Стоянов.

„Не само Мартин Димитров, още един председател на комисия има в Синята коалиция, това е Йордан Бакалов, избран също с гласовете на ГЕРБ. Нещо повече, председателите на комисии в Народното събрание са много по-зависими от ГЕРБ, отколкото един бъдещ член на Конституционния съд. Членът на Конституционния съд се избира за 9 г. Дето се казва, едва ли някой очаква в следващите 9 г. все Бойко Борисов да ни управлява. Така че членът на Конституционния съд се избира може би в момента на избирането му. Докато един председател на Комисия зависи всеки ден от мнозинството в тази комисия, а мнозинството е на ГЕРБ. Освен обаче фактическо лицемерие ние сме изправени пред нещо, което разрушава ден след ден крехките устои на българска демокрация изобщо, ние сме изправени пред институционално лицемерие", каза още за позицията на членовете от своята парламентарна група Петър Стоянов.

Президентът бе категоричен, че големият враг на сините не е БСП, а ДСБ с Иван Костов.

"СДС е в много тежка ситуация, ръководството допуска редица грешки също, но моите симпатии са на тяхна страна, защото виждам, че срещу тях има противник, който има  много по-сериозен ресурс. Имам предвид хората около Иван Костов и ДСБ", посочи Стоянов.

Президентът Стоянов посочи, че още когато му се обадили по телефона от СДС, той бил наясно, че шансът му да приеме номинацията за КС е изключително малък, като се имат предвид международните му ангажименти.

От друга страна обаче Петър Стоянов сравни себе си със „стар боен кон”, който е трябвало поне да помисли, като чуе такъв зов. След отказа му негови приятели го поздравили за постъпката му. „Представяте ли си докъде я докарахме – да ме поздравяват, че съм отказал да изпълня гражданския си дълг”, заключи с тъга президентът Стоянов. Според него именно политическото лицемерие отвращава голяма част от електората.

Той вдигна завесата относно разрива му с Иван Костов: „Моето несъгласие с него беше принципно”. Ябълката на раздора била в приватизацията, когато управлението на Костов е раздало националното богатство. А демократичната фразеология е била само фасада, зад която приватизацията е протекла „така, както Луканов би я направил”.

Петър Стоянов увери, че няма да се връща в политиката.
 

Информацията е актуализирана в 13.38 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
0
 
! Отговори
плачков преди 11 години
До Анонимен С една малка разлика. Костов е умен и образованБойко е ограничен популист Костов е милионер Бойко е милярдер
153
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
П. С. е най-корумпирания президент/не го казвам случайно/ и без срамен лицемер."Никаква договорка нямаше ,ако имаше, нещата щяха да бъдат изиграни далеч по-фино", Да, но не. Ако можеше да отиграва нещата нямаше да загуби избори, които му бяха в кърпа вързани. Не бил съгласен с приватизацията на ОДС. След 11 години си "каза", а тогава не отвори обществен дебат как да стане по-добре. Кое правителство щеше да е направи по добре? Дадоха му апартаменти за милиони за да е Троянския кон в дясното.
152
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не ходете да гласувате братя,за никого не гласувайте,колкото и пари да ви предложат,те не заслужават,не се хващайте на лъжите им,че ако не гласувате този ще спечели или онзи или че давате гласа си на някой си,не е така,дайте своят вот просто ,като не гласувате
151
0
 
8
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТ преди 11 години
До а.ВСИЧКИ ЕВРЕИ СЪГЛАСНО КОНСТИТУЦИЯТА НА ИЗРАИЛ, НЕЗАВИСИМО КЪДЕ ПО СВЕТА ЖИВЕЯТ СА ДЛЪЖНИ ДА РАБОТЯТ ЗА БЛАГОТО НА ИЗРАИЛ !!!ПРИ НЕПОДЧИНЕНИЕ СЕ НАМЕСВА МУСАД !!!СЕТЕТЕ СЕ КОЛКО ТОЗИ Е БИЛ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ !!!СЕГА Е ЧЛЕН НА СВЕТОВНИЯ ЕВРЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ - ТЕЗИ КОИТО РЕШАВАТ КАК ДА НИ Е....Т МАМАТА !!!А М, ЧЕ ТО ТОВА МАЛЪК АНГАЖИМЕНТ ЛИ Е !!!ДА УСПЕЕШ ДА ПРЕЦАКАШ ЦЯЛИЯ СВЯТ ХИЧ НЕ Е МАЛЪК АНГАЖИМЕНТ !!!ЩЕ СЕ ИЗПОТИ МОМЧЕТО !!!ДА ПУ...НЕ ДАНО !!!ДАНО, ДАНО, ДАНО ..........
150
2
 
16
 
! Отговори
смЕЕЕЕх! преди 11 години
"Стар боен кон"! Винаги си бил една намазана *** с едни голи фасони! Още ме е яд,дето гласувах за теб едно време!
149
1
 
12
 
! Отговори
СДС преди 11 години
Пешо, хрупай си сеното и млъквай, че ми е черно вече от предатели и нагляци като тебе!
148
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спомнете си дебата с Богомил Бонев за президент, когато Петър Стоянов започна да вади от джобовете си бележки - компромати! Беше отвратително! Държанието му беше, като на махленска клюкарка.И той ще говори за лицемерие.Неприятен и отвратителен службогонец.
147
2
 
13
 
! Отговори
а. преди 11 години
Само не разбрах какви жизненоважни, силноотговорни и строгоперсонални международни ангажименти има г-н Стоянов, кой му ги е възложил, в чие име и за чия полза той ги изпълнява до степен да му служат за оправдание, че, видите ли, не искал да става конституционен съдия. А доколко наистина не иска, дълбоко се съмнявам. Просто работата се сдуха и затова сега гроздето е кисело - за което, разбира се, обичайният заподозрян е Костов.
146
1
 
13
 
! Отговори
Не го ли разбра преди 11 години
В тая сценка Конски бе само ДЕКОР или СТАТИСТ
145
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иван Костов - гробокопачът на синята идеякойто погреба надеждите на народа за демократично развитиеВ Ада има специално място за негоСизифовите мъки ще му се видят санаториумМръсна марионетка
144
3
 
5
 
! Отговори
ВБЕСЕН преди 11 години
До 666!...СУПЕР!НИЩО НОВО ТЕ ТАМ ВСИЧКИ СА СМЪРДЯЩА АНТИНАРОДНА ОЛИГАРХИЯ КОЯТО СТАВА САМО ЗА ТРЕПАНЕ !!!!!!!!!!АМА ДО КОГА ЩЕ ЧАКАМЕ !!!!!!!!1АААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
143
1
 
4
 
! Отговори
Do 155 преди 11 години
Не ми прави copy-paste смотляв ***, а малкият пръст можеш да си го завреш, след което можеш да пробваш и с големия
142
2
 
11
 
! Отговори
Срам си, Пешо! преди 11 години
Много точно казано, Пешо! Иван Костов и ДСБ са врагове на хитрите селски нагаждачи и мърсолковци в СДС! И ти си един от тях! БСП не ви е враг, защото сте платени слуги на комунистическата хидра! Техни човечета сте! Като Симо Ментата, като Слънцето и неговата сянка!Злобен посредственик беше, злобар си и оставаш. И като адвокат, и като президент. А политик никога не си бил!
141
0
 
5
 
! Отговори
Хе-хе преди 11 години
Агент Виктор си го каза най-после! :)
140
2
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
Най-достойният!ТОЙ Е!!!
139
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иван Петров, бивш апелативен прокурор, е написал любопитна информация за кандидатурата на Галя Гугушева, издигната от СДС на Кабаиванов: Тази беше зам-районен прокурор на Карлово. Мъжът й е служител на ДАНС, преди това НСС, а още преди това ДС. През 2003 го преместиха в София и тя се опита да започне работа в АП. Не издържа конкурса та се наложи да я командироват в СГП, за да е близо до мъжлето.Като създадоха Спец. прокуратурата, ченгетата я вкараха там, защото ще слушка и изпълнява поръчки
138
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н Стоянов, вие на малкия пръст на Иван Костов не можете да се хванете. На времето гласувах за вас по липса на друго, но честно казано сте ***.
137
0
 
9
 
! Отговори
Zloben posredstvenik преди 11 години
Кандидатурата на Петър Стоянов за президент беше издигната навремето от СДС съвсем слу4айно, без каквито и да са негови забележими ли4ни изяви. Неговата изява като президент беше основно в убедителната му антикомунисти4еска риторика. В делови аспект, оба4е,той бе пове4е от посредствен, бих казал дори вреден за каузата на ОДС. Некомпетентен до наивност в сферата на икономиката, неаналити4ен и без ясна управленска визия, неуравновесен и непремерен в ходоветв му, суетен и лишен от волята да раз4исти контролираните от него институции от агентите на комунисти4еската ДС. Той не бе на висотата на обединяващ синия електорат авторитет. Нещо пове4е, неговите аварски лакътушения ту към НДСВ, ту към ГЕРБ, на практика деморализират синия електорат и обслужват комунистите.
136
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сме се съмнявали в г-н Стоянов, за това и гласувахме за него. И е много прав - Костов и компанията около него, както и предната с Бакърджиев и Божков ме отвращават.
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
144, я поразрови да видиш какво правят някои от бившите президенти в САЩ и след това коментирай.